Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 30

Lietuviška svajonė dužo: Šaras su „Barca“ krito Eurolygos finalo spektaklyje

Lietuviškai šventei Kelne įvykti nebuvo lemta. Šarūno Jasikevičiaus vadovaujama „Barcelona“ dramatiškose, karštose ir emocijų kupinose Eurolygos finalo rungtynėse 81:86 (22:15, 14:24, 22:26, 23:21) krito prieš Stambulo „Anadolu Efes“ ir pajėgiausio Senojo žemyno krepšinio turnyro nelaimėjo.

Šiose rungtynėse buvo dar vienas lietuviškas akcentas – susitikime dirbo teisėjas Gytis Vilius. Tai pirmasis šio lietuvio kartas finalo ketverte. Ir tikrai įsimintinas, mat įtemptų įvykių aikštėje buvo daugybė.

Jau pirmajame rungtynių kėlinyje sprogo emocinis užtaisas. Š.Jasikevičius, sužaidus vos septynias minutes, gavo techninę pražangą už diskusijas su teisėjais.

VIDEO: Ties išvarymo riba: Eurolygos finale įsiutusį Šarą tramdė Maskoliūnas su Gasoliu

Netrukus Šarą teko raminti Dariui Maskoliūnui ir Pau Gasoliui, nes treneris dar kartą sprogo emocijomis – jo manymu, teisėjai nutraukė greitą ataką, kai skyrė techninę pražangą Erginui Atamanui.

Žvelgiant į žaidimą, pirmas kėlinys priklausė „Barcai“, kuriai 10 taškų suvertė Brandonas Daviesas, o Katalonijos galiūnas pirmavo 22:15. Antrojo kėlinio pradžioje „Barca“ spurtavo ir įgijo dviženklį pranašumą 25:15, tačiau tuomet atkarpa 7:0 atsakė varžovai ir surakino katalonų puolimą. Į didžiąją pertrauką „Anadolu Efes“ ekipa išėjo pirmaudama 39:36.

Po pertraukos Vasilije Micičius su Shane’u Larkinu jautėsi vis laisviau aikštėje ir tai buvo blogas ženklas „Barcelona“ komandai, kurios atsilikimas pasiekė jau ir dviženklę ribą (41:52). Prieš lemiamą 10-ties minučių atkarpą Š.Jasikevičiaus auklėtiniai atsiliko 58:65.

Stvėrė varžovus už gerklės nuo pačios ketvirto kėlinio pradžios „Barcelona“ ekipos krepšininkai ir, įpusėjus laikui, rezultatas po Nikola Mirotičiaus dvitaškio tapo lygus 69:69.

Vis dėlto „Barcai“ nepavyko sulaikyti Sh.Larkino ir V.Micičiaus, o puolimas neveikė taip, kaip norėta. Finale pranašumą įrodė „Anadolu Efes“.

„Anadolu Efes“ komandoje rezultatyviausias su 25 taškais (6/10 dvit., 2/4 trit., 7/8 baud. met.) buvo V.Micičius. Buvęs žalgirietis taip pat išdalino 5 rezultatyvius perdavimus, perėmė 3 kamuolius, suklydo 5 kartus, išprovokavo 8 pražangas ir surinko 28 naudingumo balus.

Būtent V.Micičius ir buvo išrinktas Eurolygos finalo ketverto MVP apdovanojimas.

Sh.Larkinas surinko 21 tašką (3/5 dvit., 1/4 trit., 12/12 baud. met.), atkovojo 2 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo net 10 pražangų ir finišavo taupyklėje turėdamas 28 efektyvumo balus.

Pralaimėjusiems 23 taškus surinko C.Higginsas, K.Kuricas pridėjo 18.

„Barca“ pataikė 46 proc. dvitaškių (17/37) ir 27 proc. tritaškių (8/30), „Anadolu Efes“ iš arti metė 56 proc. (22/39), iš toli – 22 proc. (4/18) taiklumu.

Abi komandos metė neįtikėtinai daug baudų metimų: „Barca“ nuo linijos atakavo 29 kartus (pataikė 23 – 79 proc.), „Anadolu Efes“ – net 35 kartus (pataikė 30 – 86 proc.).

VIDEO: Šaro nusivylimas ir varžovų triumfas: emocinga Eurolygos finalo pabaiga

„Barca“ laimėjo kovą dėl kamuolių 38:30, o net 17 kamuolių Šaro auklėtiniai sugriebė po varžovų krepšiu.

„Barcelona“: C.Higginsas 23, K.Kuricas 18 (2/7 trit.), B.Daviesas 17 (11 atk. kam.), N.Mirotičius 11 (9 atk. kam.), L.Bolmaro 7.

„Anadolu Efes“: V.Micičius 25 (5 rez. perd., 8 išpr. praž., 28 naud. bal.), Sh.Larkinas 21 (12/12 baud. met., 10 išpr. praž., 28 naud. bal.), S.Šanli 12.

VIDEO: Šventė nelaukia: džiūgaujantys „Anadolu Efes“ nutraukė Eurolygos finalo spaudos konfenciją
VIDEO: Jasikevičių nugalėjusio Atamano siautulys: prabilo turkiškai ir reikalavo dvejų taurių

Rungtynių eigą tradiciškai aprašė 15min.

„Barcelona“ – „Anadolu Efes“

Ketvirtas kėlinys. „Barca“ – „Anadolu Efes“

Pabaiga.

Likus 7 sek. Pražanga stabdomas V.Micičius, jis atstumą padidino – 86:81.

Likus 12 sek. Pražanga prieš tritaškį metusį K.Kuricą, jis mažina atsilikimą – 81:84.

Likus 13 sek. N.Mirotičius pataikė dvitaškį, V.Micičius įrideno vieną baudos metimą. „Barcai“ šansų labai mažai – 78:84.

Likus 32 sek. Šaras pyksta dėl pražangos po krepšiu! Teisėjai peržiūrėjo epizodą, tačiau sprendimo nekeičia. Sh.Larkinas didina „Anadolu Efes“ persvarą – 83:76.

Likus 1:22 min. V.Micičius užtikrintai pelnė taškus – 81:76.

Likus 1:43 min. C.Higginsas sumetė baudų metimus – 76:79.

38 min. Šaras šaukia pasitarimą. V.Micičius didina Stambulo komandos persvarą iki penkių taškų – 79:74.

37 min. Sh.Larkinas sužaidė nuostabiai, surado N.Mirotičiaus pražangą ir dar pelnė taškus, B.Daviesas atsako dvitaškiu – 74:75.

36 min. N.Mirotičius lygina rezultatą! Neškite gesintuvą, nuo įtampos Kelno arena tuoj užsiliepsnos! Po minutės pertraukėlės V.Micičius įkratė tritaškį, o C.Higginsas pelnė dvitaškį su pražanga – 72:72.

35 min. B.Daviesas smeigia tritaškį! Štai taip! Kokiu svarbiu momentu – 67:69.

34 min. Ilgoje ir klampioje atakoje „Barca“ išgimdė taškus – 64:67.

33 min. N.Mirotičių efektingu bloku sustabdė Ch.Singletonas, o S.Šanli krauna iš viršaus po Sh.Larkino perdavimo.

32 min. PAU GASOLIS! Koks jo blokas! Ir dar ištraukia kamuolį iš užribio veteranas. Plojimai jam – 62:65.

31 min. N.Mirotičius kėlinį atidarė vienu taikliu baudos metimu iš dviejų. Tačiau įskaityti du taškai, nes varžovas palietė kamuolį prieš jam įkrintant į krepšį – 60:65.

Trečias kėlinys. „Barca“ – „Anadolu Efes“ 58:65

30 min. N.Mirotičius suklydo nesuvokiamai, bet kitoje atakoje pataikė iš toli – 58:65. Kol kas labai blankus tas, kuris turėtų būti lyderis.

29 min. Niekaip nepavyksta grįžti „Barcai“ arčiau varžovų, skirtumas vėl didėja iki dviženklio – 55:65.

28 min. Kokie svarbūs du C.Higginso tritaškiai – 54:61.

25 min. K.Kuricas ir Sh.Larkinas apsikeitė tritaškiais.

24 min. Š.Jasikevičius tuoj suplėšys švarką. V.Micičius pataikė tritaškį su pražanga ir „Barcos“ atsilikimas jau dviženklis – 41:52.

Emocija. Šaras šiandien užsivedęs gal net labiau nei įprastai.

nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius
nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius

23 min. N.Mirotičius – brangiausias Eurolygos žaidėjas – tik dabar pelno pirmuosius savo taškus. Reikia Barselonos ekipai savo lyderio indėlio – 41:46.

22 min. C.Higginsas pataikė tritaškį, bet kitoje atakoje užsidirbo pražangą puolime. O V.Micičius užsikuria ir pelno keturis taškus iš eilės. „Barca“ atsilieka – 39:46.

Prieš trečią kėlinį. Šaro nuomone, jo komanda pametė žaidimo planą ir per dažnai siuntė varžovus prie baudų metimo linijos.

Antras kėlinys. „Barca“ – „Anadolu Efes“ 36:39

Priminkime. Štai jums vaizdo įrašas tiesiai iš krosnies. Tas momentas, kai Šarą teko raminti ir Dariui, ir Pau.

20 min. K.Kuricas pataikė tritaškį, o S.Šanli tuo pačiu metu prasižengė prieš B.Daviesą. Amerikietis prametė dukart, o N.Mirotičius kvailai prasižengė kovodamas dėl kamuolio. Baigėsi pirmoji rungtynių pusė. Kokį krepšinio spektaklį mes matome!

19 min. L.Bolmaro pagaliau atgaivina puolimą „Barcai“, bet deficitas jau išaugęs – 31:38.

18 min. Oho kokį sudėtingą metimą pataikė V.Micičius! Sh.Larkinas provokuoja vieną pražangą po kitos, meta nuo baudų linijos ir didina katalonų deficitą – 29:34.

17 min. Sh.Larkinas sumetė baudų metimus ir „Barcelona“ jau atsilieka – 29:30.

16 min. Jau devynis tritaškius metė „Barca“, tačiau tikslą pasiekė tik vienas – 29:28.

14 min. Nieko neliko iš „Barcos“ turėto dviženklio pranašumo. Buvo skirtumas sumažėjęs iki taško, A.Abrinesas atstumą padidina nuo baudų linijos – 27:24.

13 min. Kiek daug klaidų. Šįkart prieš Sh.Larkiną nesportinę pražangą užsidirbo L.Bolmaro. „Barcos“ persvara mažėja po T.Pleisso tritaškio – 25:22.

12 min. V.Micičius klysta lygiose vietose. Sutrikęs vienas „Anadolu Efes“ lyderių.

11 min. L.Bolmaro pelno dvitaškį su pražanga greitajame puolime! Puikus jaunuolio epizodas, o „Barca“ įgyja dviženklę persvarą – 25:15.

Pirmas kėlinys. „Barca“ – „Anadolu Efes“ 22:15

10 min. Į aikštę metamas P.Gasolis, Barselonai teks keisti gynybos sistemą, visko keistis su 40-mečiu veteranu nepavyks. Na ką, pirmas kėlinys baigėsi. Ir baigėsi jis sėkmingai „Barcai“. KOKS KARŠTAS IR EMOCINGAS MŪŠIS!

9 min. Šarą jau ramina D.Maskoliūnas ir P.Gasolis! Labai karščiuojasi treneris, nes E.Atamanui techninė pražanga buvo skirta greitos „Barcos“ atakos metu – 18:13.

8 min. C.Higginsas smeigia tritaškį! „Barca“ laikosi priekyje – 17:13.

Techninė. Septynias minutes ir tris sekundes užtruko Šaras, kol pasiėmė techninę pražangą už ginčus su teisėjais. Šarūnai, tik nebaik rungtynių rūbinėje!

7 min. Jau 8 taškus yra pelnęs B.Daviesas – 12:10.

Šou. Jei nespėjote transliacijos įsijungti nuo pradžių, o gal jos išvis negalite matyti – štai prieš rungtynes vykęs šou. Atrodo neblogai.

6 min. B.Daviesas vėl sėkmingai žaidžia prie varžovų krepšio – 11:10.

Linkėjimai. „Barcai“ sėkmės linki futbolo komandos žvaigždė Antoine'as Griezmannas. Tikėkimės, krepšininkams seksis geriau nei futbolininkams šiame sezone.

5 min. S.Šanli kol kas yra nesustabdomas. Šįkart aukštaūgis pataikė kartą nuo baudų linijos. B.Daviesas puikiai surado atšokusį kamuolį puolime ir pelnė du taškus su pražanga – 9:8.

4 min. Kol kas S.Šanli yra pelnęs visus 7 Stambulo komandos taškus, o „Barca“ atsilieka – 6:7.

3 min. Šaras jau turi priekaištų teisėjams. Bus karšta kova šį vakarą – 6:4.

2 min. Pirmuosius rungtynių taškus pelnė V.Claveras, galingą dėjimą greitoje atakoje atliko B.Daviesas – 4:2.

Starto penketai:

„Barcelona“: Nickas Calathesas, Cory Higginsas, Victoras Claveras, Nikola Mirotičius, Brandonas Daviesas.

„Anadolu Efes“: Shane'as Larkinas, Krunoslavas Simonas, Vasilije Micičius, Sertačas Šanli, Chrisas Singletonas.

Prieš rungtynes. Šaras sako, kad jo komanda turi geriau gintis, būti užtikrinta puolime, disciplinuota. „Turime žinoti, ką jiems galime duoti, ko negalime. Turime būti drąsūs“, – sakė treneris.

Prieš rungtynes. Nickas Calathesas – pasiruošęs. Ar pasiruošę krepšinio šventei jūs?!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas