Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 06

Šaro lyderio paieškos: ar „Žalgirio“ naujokas gali atstoti Keviną Pangosą?

„Anksčiau buvome 10 žaidėjų komanda, o dabar mūsų lyderis yra Pangosas“, – praėjusio sezono įkarštyje atviravo Šarūnas Jasikevičius. Tačiau Kauno „Žalgirio“ treneriui reikės ieškoti naujo žmogaus, kuriuo galės pasitikėti kritinę akimirką. Į Kevino Pangoso vietą atvyksta amerikietis Nate'as Woltersas. 24sek skautas Julius išgliaudė amerikiečio žaidimą.
Nate'as Woltersas
Nate'as Woltersas / „Scanpix“ nuotr.

Stiprybės

Solidus atakų organizatorius. Būdamas 27-erių, jau yra sukaupęs nemažai skirtingų krepšinio pasaulių patirties: nuo starto penketo įžaidėjo pareigų NBA ir Eurolygoje su Belgrado „Crvena zvezda“ iki solidaus pasirodymo Europos vidutiniokėje Šalono „Elan“ Prancūzijoje ir Čempionų lygoje.

Turi gerą ūgį (193 cm) ir tvirtą sudėjimą įžaidėjo pozicijai. Aukštas krepšinio IQ.

Būdamas aikštėje ir turėdamas kamuolį savo rankose, nuolat palaiko ir kontroliuoja įvykius aikštėje. Retai kada užsiima avantiūromis ir pirmiausia dairosi komandos draugų.

Nors ir neišsiskiria išskirtiniu aikštės matymu, dėl savo ūgio pranašumo sugeba matyti virš savo gynėjo ir geriau pamatuoti sėkmingo perdavimo galimybes.

N.Wolterso karjera
2013-2014 m. „Milwaukee Bucks“ 22,6 min., 7,2 tšk., 3,2 perd.
2014-2015 m. „Milwaukee Bucks“ 12,6 min., 2,3 tšk., 0,9 perd.
„New Orleans Pelicans“ 10,5 min., 1,7 tšk., 1,1 perd.
2015-2016 m. Stambulo „Bešiktaš“ (EuroCup) 31 min., 15,6 tšk., 5,3 perd.
2016-2017 m. „Crvena zvezda“ (Eurolyga) 15,1 min., 7,1 tšk., 2,2 perd.
2017-2018 m. „Utah Jazz“ 3,8 min., 0,4 tšk., 0,2 perd.
Šalono „Elan“ (Prancūzija) 29,2 min., 16,3 tšk., 6,2 perd.

Puiki kantrybė ir reakcija įvykiams aikštėje, ypač du prieš du situacijose, kuriose nepameta galvos, nesiima skubotų sprendimų ir renkasi saugesnius perdavimus, taip priešininkams nesukurdamas greito puolimo galimybių ir pigių taškų.

Be jokios abejonės, stipriausias ir dažniausiai naudojamas jo ginklas – „floateriai“: nuo vienos ir nuo dviejų kojų, iš įvairių kampų aplink baudos aikštelę, iš dvižingsnio ar veržiantis ir staigiai sustojus (stop and pop) – visa tai jis atlieka labai efektyviai ir supranta, kaip atsidurti savo pamėgtame metimo taške.

Gerai išreikšti solidūs kamuolio valdymo įgūdžiai, o tai dažnai kompensuoja greičio ir staigumo trūkumus, susikuriant metimą iš vidutinio nuotolio, kurį naudoja ir atlieka labai sėkmingai.

Metimo technika tikrai nebloga, bet NBA dauguma ekipų rizikuodavo jį palikdami visiškai laisvą eidami padėti kitiems žaidėjams, per apačią du prieš du situacijose. Metimus atlieka patikimiau ir jaučiasi daug patogiau situacijose sugavus ir iš vietos išmetant kamuolį. Bet nemanau, kad tai bus didelė problema, nes trenerio Šarūno Jasikevičiaus deriniai pastato žaidėjus į poziciją atlikti neforsuotus ir patogius savo metimus.

VIDEO: N.Wolterso žaidimo epizodai

Nors neišsiskiria šuoliu ir sprogstamąja jėga, turi patikimą pirmą žingsnį veržiantis krepšio link. Taip pat labai efektyviai išnaudoja savo mėgstamą judesį, kai staiga pakeičia savo greitį.

Dėl kūno balanso, ūgio ir stipraus sudėjimo pasižymi kokybišku užbaigimu su kontaktu aplink krepšį abiem kryptimis ir rankomis, kas turėtų kelti nemažai rūpesčių priešininkams Eurolygoje.

Aktyvios rankos gynyboje. Į jo ginamojo atliktus arba pro jį iš kitos pusės skrendančius skersus perdavimus reaguoja rankų mostais, taip didindamas galimybę perimti kamuolį arba pakeisti trajektoriją taip, kad nepasiektų adresato.

Mano nuomone, turi potencialo sėkmingiau ir dažniau žaisti ant ūso po krepšiu, išnaudojant savo fizinius pranašumus prieš kitus gynėjus ir susikurti papildomų progų bei išprovokuoti pražangų, bet šį aspektą su žaidėju nedirbus pačiam, labai sunku įvertinti, todėl manau arba jis to tiesiog nemoka, arba nemėgsta daryti, arba buvę treneriai tiesiog to iš jo nereikalaudavo nematydami šito elemento savo žaidimo plane.

Silpnybės

„Scanpix“ nuotr./Nate'as Woltersas
„Scanpix“ nuotr./Nate'as Woltersas

Dėl greičio ir staigumo stokos prie itin aktyvios ir kibios priešininkų gynybos per visą aikštę arba „atmušant“ ir neleidžiant priimti kamuolio, „Žalgiriui“ gali kilti problemų dėl tuščiai sudegintų atakos sekundžių ir suplanuoto derinio griūties.

Gynyboje dengdamas žemesnius ir vikresnius gynėjus, leidžiasi lengvai apeinamas vienas prieš vieną situacijose. Puolėjui užtenka galingesnio pirmojo žingsnio ir N.Woltersas atsiduria situacijoje, kurioje jau turi ieškoti alternatyvų išsigelbėti. Kokybiško šoninio pristatomo judesio (lateral quickness) trūkumas yra pagrindinė to priežastis.

N.Woltersui rungtyniaujant Šalono „Elan“ ekipoje, pastebėjau, kad jam dažnai pritrūkdavo pastangų greičiau grįžti į gynybą po nesėkmingos atakos puolime ar atsidūrus ant žemės po nepavykusio prasiveržimo.

Palyginimas

Iš ramybės ir judesių aikštėje, floaterių arsenalo ir sukuriamo įspūdžio, kad viskas jam pavyksta labai lengvai ir natūraliai, turi truputį panašumų su „Panathinaikos“ žvaigžde Nicku Calathesu. O iš sudėjimo ir inteligentiško žaidimo – su kroatu Zoranu Planiničiumi.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Nickas Calathesas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Nickas Calathesas

Išvada

Treneris Jasikevičius įvairiuose interviu dažnai pabrėžia, kad, be realaus pasirodymo aikštėje, vienas svarbiausių sėkmės veiksnių yra sveika rūbinė. Iš pažiūros minkšto, atsipalaidavusio ir nekonfliktinio charakterio N.Woltersas yra priešingybė nusistovėjusiems sportiniams kovotojo charakterio stereotipams.

Prisimenant jo pasirodymą „Crvena zvezda“ ekipoje ir tą sezoną pasitaikydavusius dažnesnius emocijų protrūkius po sėkmingų svarbių metimų, tikėtina, kad „Žalgirio“ sirgalių sukuriama nuostabi atmosfera arenoje ištrauks karštas teigiamas emocijas ir iš N.Wolterso.

Komplektacija dar nėra užbaigta ir, manau, „Žalgiris“ ieško greito ir staigaus įžaidėjo su gerai atliekamu tolimu metimu – savybėmis, kuriomis žibėjo Kevinas Pangosas. Tiesiogine kanadiečio pamaina N.Woltersą pavadinti sunku, bet jo netektį kompensuoti gali du skirtingo stiliaus, žaidimo ritmą keičiantys žaidėjai.

Įsivaizduoju N.Woltersą žaidžiantį sisteminį krepšinį šalia kibiai besiginančio Mariaus Grigonio ir aiškiai nubrėžtas užduotis turinčių žaidėjų, tokių kaip Aaronas White'as, Artūras Milaknis ar Antanas Kavaliauskas, nesvarbu, ar amerikietis pradės rungtynes starto penkete, ar nuo suolo.

N.Wolterso charakterio krepšininkai informaciją priima labai imliai ir leidžiasi treniruojami, todėl jo ramybė turėtų palaikyti „Žalgirio“ komandos pamatus tiek aikštėje, tiek rūbinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas