Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05

Šaro mokytojas iš Katalonijos – inžinierius, turintis storiausią derinių knygą

Kauno „Žalgirio“ kelyje – išskirtinis Eurolygos treneris, daugiau nei po metų pertraukos į didžiąją Senojo žemyno krepšinio sceną sugrįžęs Xavieras Pascualis. Kadaise Šarūno Jasikevičiaus mokytoju Barselonoje buvęs Sankt Peterburgo „Zenit“ strategas turi storiausią derinių knygą, kuri kartais galvas susuka ne tik varžovams, bet ir auklėtiniams.

Ketvirtadienis | Eurolyga | „Zenit“ – „Žalgiris“ | 19:00 | Sankt Peterburgas

Šeši pralaimėjimai iš eilės – tokiame nesėkmių liūne prieš rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ yra įklimpusi Eurolygos debiutantė „Zenit“. Trys iš jų – prie naujojo stratego Xaviero Pascualio, vyriausiojo trenerio kėdėje prieš tris savaites pakeitusio kitą kataloną Joaną Plazą.

47-erių specialistas progos sugrįžti į Eurolygą laukė nuo 2018-ųjų gruodžio, kuomet jį netikėtai atleido kontroversiškasis Atėnų „Panathinaikos“ bosas Dimitris Giannakopoulos.

Geriausi X.Pascualio metai prabėgo „Barcelona“ klube, kurio sistemoje dirbo nuo 22-ejų metų. Pradėjo nuo darbo su dubleriais, tuomet pakilo iki pirmosios komandos asistento pareigų, o būdamas 36-erių metų jis tapo pagrindinės ekipos vairininku.

2010-aisiais Xavi triumfavo Eurolygoje, tapęs jauniausiu visų laikų titulą iškovojusiu treneriu. Per aštuonerius metus Katalonijos klube specialistas penkiskart dalyvavo Eurolygos finalo ketverte bei keturiskart iškovojo Ispanijos lygos titulą.

2012–2013 metų sezone X.Pascualis buvo Šarūno Jasikevičiaus treneriu, su kuriuo šį vakarą 19 val. Lietuvos laiku susirems virš 7 tūkstančių žiūrovų talpinančioje „Sibur“ arenoje.

15 min ir Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Xavi Pascualis
15 min ir Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Xavi Pascualis

„Juokaujame, kad antradienį „Zenit“ žaidė su CSKA, o per naktį Xavi spės parengti naujų spąstų ir siurprizų mums. Nėra, kad jis naudotųsi buvusio trenerio puolimo sistema, per šį laiką jau įdiegė naujų dalykų“, – Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

X.Pascualis – puolimo filosofijos treneris, turintis daugybę sumanymų ir neįprastų derinių. Puolimas yra šio trenerio arkliukas, o derinių knyga – bene storiausia Senajame žemyne.

„Pagal derinių knygos storį galėčiau išskirti tris trenerius – X.Pascualį, Željko Obradovičių ir Š.Jasikevičių. Nors man netenka skautinti Šaro, bet varžovų komandų asistentai jį peikia dėl labai didelio derinių skaičiaus“, – sakė E.Beržininkaitis.

Įvairovę puolime sudaro ne kiek atskiri deriniai, bet dar iš jų kylantys papildomi pasirinkimai. Tai stipriai išplečia derinių knygą ir sudaro didžiąją dalį lapų.

Iš derinio išsišakoję nauji atakų variantai nėra skirti žaidėjo improvizacijai, išlieka derinio rėmai ir kontūrai.

„Derinio pradžia ta pati, bet jei šaukimo nežinai, tuomet pabaigą nuspėti sunku, nes variantų daug, – aiškina E.Beržininkaitis. – Viena situacija vienam žaidėjui, kita – kitam. Kitų komandų derinį gali nuspėti pagal žaidėjų išsidėstymą aikštelėje, o tą padaryti su X.Pascualio treniruojamomis ekipomis labai sunku.

Kažkokio šaukimų slėpimo nėra, bet jie būna su dvigubais skaitmenimis: tarkime, dvylika, trylika, dvidešimt penki ar penkiasdešimt du. Daug variantų. Nėra įprastų „nykščio“, „ragų“ ar „du į šoną“ šaukimų. Viskas rodoma skaičiais. Tokia šio trenerio specifika.“

Puolimą apibrėžti sunku, jis yra įvairus. Treneris prisitaiko prie varžovų gynybos trūkumų bei tuo pačiu stengiasi išnaudoti visus žaidėjus ir jų pranašumus. Nuskriaustų nėra, visiems užtenka dėmesio ir derinių.

„Daug situacijų „du prieš du“, įvairių užtvarų žaidėjams be kamuolio, didelis judėjimas. Deriniai yra gana ilgi, vykstantys iki pat paskutinės sekundės. Užtvara po užtvaros, taip laukiant geriausios progos atakuoti krepšį“, – aiškino „Žalgirio“ žvalgas.

Prie J.Plazos „Zenit“ atlikdavo po 69,9 atakos, prie X.Pascualio – po 71,3.

Toks modelis primena tą patį Kauno „Žalgirį“.

„Zenit“ pralaimėjo visas trejas rungtynes vadovaujant X.Pascualiui, tačiau demonstravo kovingumą. Pirmajame mače namuose 81:83 krito prieš ALBA ekipą, tuomet sekė 68:77 pralaimėjimas Miuncheno „Bayern“ krepšininkams, po kurio – Rusijos derbis ir 78:86 nesėkmė prieš Maskvos CSKA.

Trys savaitės yra gana mažas laiko tarpas, bet tuo pačiu ir pakankamas, jog įžvelgtume pokyčius. Į darbus kibęs strategas naudojosi atsiradusiomis laisvomis dienomis po VTB žvaigždžių dienos savaitgalio.

Pokyčiai matomi statistikoje. „Zenit“ puolimo reitingas ūgtelėjo nuo 105,4 per šimtą atakų iki 106,1, dvitaškiai metimai – nuo 36,1 iki 37,7 per mačą.

Sankt Peterburgo krepšininkai prie naujojo stratego atkovoja mažiau kamuolių puolime (10,7 vietoje 11,9), bet atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų – 20 vietoje 18,6.

„Zenit“ išlieka labai didelio fiziškumo komanda, kuri ties šiuo aspektu kėlė dideles problemas žalgiriečiams nesėkme pasibaigusiame pirmajame susitikime Kaune.

Varžovus savoje aikštelės pusėje įprastai surakina patyręs aukštaūgis Gustavo Ayonas, 213 cm ūgio centras Coltonas Iversonas, gynybos specialistas Jevgenijus Voronovas ar agresyvusis mažylis Andrew Albicy.

„J.Plazos komanda gindavosi agresyviai, aukštaūgiai kildavo iš baudos aikštelės ir pasitikdavo gynėjus, naudojančius užtvarą. Prie X.Pascualio gynyba yra pasyvesnė. Jie saugo baudos aikštelę, vidurio puolėjas nėra paliktas labai žemai po krepšiu. Bet tai logiška, su tokiais aukštaūgiais galbūt nėra tikslo vaikyti gynėjus“, – teigė E.Beržininkaitis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gustavo Ayonas ir Janis Strelniekas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gustavo Ayonas ir Janis Strelniekas

X.Pascualis Rusijoje įvedinėja savo tvarką, tačiau iki galutinio rezultato dar toli.

Kartais dėl didelio derinių kiekio žaidėjai sutrinka puolime, aikštelėje aiškinasi, kas kur turi stovėti, dėl ko yra šiek tiek sudeginamas atakos laikas. Tai susideda ir dėl to, jog naujas treneris, ir dėl didelio informacijos kiekio.

Norint, kad sistema būtų efektyvi ir veiksminga, klubas turi pasižymėti kantrybe.

Matome, kaip sezono metu augo ir sunkumus išgyveno „Žalgiris“, kaip tą daro ir Stambulo „Fenerbahče“, tad pagrindinius naujojo trenerio vaisius Sankt Peterburge veikiausiai išvysime jau kitame sezone, kai filosofiją ir žaidimo principus perpratę krepšininkai ims duoti rezultatą.

Faktas vienas, jog ketvirtadienio vakarą „Sibur“ arenoje išvysime dviejų krepšinio protų akistatą, kuris remsis didele taktine kova ir bandymu pergudrauti vienas kitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas