Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 19

Šarui ramybės neduodanti „Žalgirio“ problema: kur žalgiriečiams duria skaudžiausiai?

„Mes kažkodėl nesiginame. Kažkodėl nesiginame. Labai prastai dirbame gynyboje...“ – Miunchene po pralaimėjimo „Bayern“ atsiduso Šarūnas Jasikevičius. Jis vėl išvydo pražūtingus skaičius švieslentėje. Kai tik šešeriose Eurolygos rungtynėse per keturis kėlinius praleido bent 80 taškų, „Žalgiris“ visas tas dvikovas pralaimėjo. 24sek pasižvalgė, kaip varžovai dažniausiai prirenka tą žaliai baltiems pražūtingą taškų kraitį.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Trečiadienis | Eurolyga | „Daruššafaka“ – „Žalgiris“ | 19:15 | Eurolyga

Gynyba tikrai nėra stiprioji „Žalgirio“ pusė.

Pagal standartinę statistikos išraišką, „Žalgiris“ praleidžia vid. 80,1 taško per rungtynes. Vertinant Eurolygos komandų gynybos kokybę, tai šeštas rezultatas turnyre.

Atrodo visai neblogai, ar ne?

Tačiau skaičiuojant „Žalgirio“ praleistų taškų vidurkį per 100 atakų, t.y. sulyginant visų komandų žaidimo tempą, žaliai baltų pozicijos prastesnės.

Pagal šį patikimesnį kalkuliuojamą rodiklį, kurį padeda nustatyti 24sek kolega Mykolas Stumbras, „Žalgirio“ gynyba pagal efektyvumą krenta jau tik į 11 vietą 16 komandų turnyre.

„Synergy“ padėjo detaliau įžvelgti, kokiais būdais priešininkai dažniausiai baudžia „Žalgirį“. Išryškėjo keli esminiai keliai žalgiriečių krepšio link.

„Žalgirio“ gynybiniai sutvirtinimai dažnai labai patikimai laiko 18 atakos sekundžių, bet tada pratrūksta lemiamu metu.

Kaip rodo „Synergy“ duomenys, „Žalgiris“ yra dažniausiai varžovus paskutinėmis atakos sekundėmis atakuoti krepšį įpareigojanti Eurolygos komanda.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas

Bet kai, pavyzdžiui, geriausiai paskutinėmis atakos sekundėmis besiginanti Stambulo „Fenerbahče“ per vieną paskutinių sekundžių išpuolį leidžia pelnyti vid. tik 0,676 taško, tai „Žalgiris“ praleidžia 0,954 taško ir šiuo skaičiumi pranoksta tik Gran Kanarijos „Herbalife“.

„Žalgirio“ gynyba varžovus gan dažnai pastūmi remtis nepatikimiausia puolimo forma Eurolygoje – žaidimu vienas prieš vieną, pradedant išpuolį nuo perimetro.

Eurolyga paskaičiavo, kad per 8 metus atakų vienas prieš vieną skaičius nuo 12 procentų per rungtynes smuko vos iki 7 proc. Viskas dėl minimalaus tokio puolimo produktyvumo Europoje – izoliaciniame krepšinyje komandų taškų vidurkis per vieną ataką yra itin mažas (vid. 0,85 taško per ataką).

Tokį kelią žaidėjai dažniausiai renkasi tada, kai kitam geresniam atakos tęsiniui nebėra ir laiko, ir fantazijos.

Bet lyg tyčia, varžovai yra linkę nubausti „Žalgirį“. Pagal 0,947 praleisto taško per vieną 1 prieš 1 išpuolio vidurkį, „Žalgiris“ yra penktas nuo galo Eurolygoje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eurolygos rungtynės Kaune: „Žalgiris“ – „Chimki“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eurolygos rungtynės Kaune: „Žalgiris“ – „Chimki“

„Žalgiris“ yra daugiausiai taškų du prieš du situacijose praleidžianti komanda (vid. 0,987 per ataką), kai krepšį atakuoja žaidėjas su kamuoliu. Tai dažniausiai būna jau gynėjų atsakomybė.

„Žalgirio“ taktika keistis dengiamaisiais pasiteisina gan dažnokai, nes judrūs žalgiriečių aukštaūgiai visai solidžiai sugaudo priešininkų perimetro krepšininkus. Bet „Žalgirio“ gynėjai dažnai klimpsta po užtvarų gaudydami varžovų mažiukus.

Bendras priešininkų pataikymo procentas atakuojant „Žalgirį“ du prieš du situacijose per kombinaciją pradėjusį žaidėją – 50 proc.

Palyginimui, kai po situacijos du prieš du kamuolys pasiekia užtvarą stačiusį žmogų, dažniausiai – aukštaūgį, „Žalgiris“ ginasi patikimiau. Su 1,177 praleisto taško vidurkiu, Lietuvos čempionų klubas Eurolygoje rikiuojasi viduryje – aštuntas.

Tiesa, skaičiai nėra labai palankūs vertinant gynybą vienas prieš vieną baudos aikštelėje. Iš tokių situacijų į „Žalgirio“ krepšį per vieną išpuolį krenta vid. 0,911 taško, o daugiau praleidžia tik keturios Eurolygos komandos.

„Žalgiris“ yra viena dažniausiai greitajame puolime užklumpamų Eurolygos komandų. Bet, remiantis „Synergy“, žalgiriečiai gan sėkmingai stabdo tokias atakas.

Kauniečių priešininkai ankstyvose atakos fazėse pelno vid. 1,125 taško, o mažiau už „Žalgirį“ praleidžia tik du klubai – Atėnų „Panathinaikos“ bei Vitorijos „Baskonia“.

„Žalgiris“ yra dažniausiai spaudimo elementus panaudojanti Eurolygos komanda. Vidutiniškai beveik net 19 priešininkų atakų žalgiriečiai palydi agresyvesniu spaudimu.

Spaudimas padeda numušti žaidimo tempą, bet po spaudimo priešininkai renka vid. 1,044 per vieną tokį išpuolį. Daugiau taškų Eurolygoje panaudojus spaudimą praleidžia tik Maskvos srities „Chimki“.

VIDEO: „Eurolygos diena“: ar reikia nerimauti dėl atšipusių „Žalgirio“ ginklų prieš mačą su Eurolygos autsaideriais? (1/3)

Visai kaip lemiamoje rungtynių fazėje, „Žalgirio“ gynyba linkusi įgriūti lemiamoje rungtynių atkarpoje – ketvirtajame kėlinyje.

M.Stumbro statistikos duombazė rodo, kad žalgiriečiai per lemiamą 10 minučių žaidimo atkarpą praleidžia vid. 23,3 taško, o tai yra prasčiausias rezultatas Eurolygoje.

Palyginimui, žalgiriečiai per 1-3 kėlinius praleidžia atitinkamai 19,4, 18,5 ir 18,9 taško.

Šie skaičiai tėra bendros „Žalgirio“ gynybos tendencijos. Viską dar aiškiau mato Šarūnas Jasikevičius, savo trenerių štabui įsakęs rungtynių metu rinkti duomenis apie kiekvienos varžovų atakos pobūdį ir jo baigtį.

Pernai į ketvirtfinalį patekęs „Žalgiris“ pagal gynybos reitingą pateko į pirmąjį aštuonetą ir buvo arčiau elitinių gynybos skaičių. Akivaizdu, kad norėdamas prasibrauti į Eurolygos aštuntuką, „Žalgiris“ turi mažinti skirtumus esminėje statistikos kategorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas