Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 01 25

Šarūno Jasikevičiaus „Išvarymas“ – įspūdingesnis nei Oskaro Koršunovo

„Kertiniu momentu tapo Oskaro Koršunovo spektaklis „Išvarymas”, – po istorinės „Žalgirio“ pergalės prieš Maskvos CSKA juokavo krepšinio komentatorius Rytis Vyšniauskas. Tik Šaro versija buvo trumpesnė – vietoj 5 valandų, užtruko kėlinį. Bet reginys, ko gero, buvo dar įspūdingesnis.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – CSKA 79:74 | „Žalgirio“ arena

Sergejus Jovaiša matė ir iš aikštės išvarytą Šarūną Jasikevičių, ir žymųjį O.Koršunovo spektaklį.

„Koršunovas yra savo srities genijus. Bet jo pastatytas „Išvarymas“ baigiasi vienodai. O rungtynėse būna epizodų, kuriuos kartais sunkiai gali paaiškinti – iš fantastikos srities“, – lygindamas du skirtingo žanro spektaklius kvatojo S.Jovaiša.

Žalgirietiškoje versijoje geriausio pagrindinio aktoriaus apdovanojimą galėtų atsiimti rezultatyvumo rekordą pasiekęs Kevinas Pangosas (21 tšk.), o į geriausio antraplanio aktoriaus vaidmenis pretendavo visas būrys: Augusto Lima (12 tšk., 16 naud. bal.), Paulius Jankūnas (11 tšk.) ar Leo Westermannas (10 tšk., 10 rez. perd.).

Bet S.Jovaiša „Auksinį scenos kryžių“ duotų ir Dariui Maskoliūnui, jo manymu, fantastikos filmą priminusiame ketvirtajame kėlinyje atlikus pergalingus manevrus šalia šoninės linijos.

Viskas, kas pabaigoje buvo daroma, buvo labai svarbu ir dažniausiai sėkminga. O tą vedė ir Maskoliūno išimtis.

„Tikrai nevertinsiu, Jasikevičius teisingai užkelia emocijas ir gauna nuobaudas, ar ne. Bet noriu pagirti Maskoliūną, kuris iš karto tarsi supurtytas atsibudo ir padarė teisingus sprendimus“, – 24sek po rungtynių sakė S.Jovaiša.

Stebėdamas pirmąją „Žalgirio“ pergalę prieš CSKA Eurolygoje nuo 2000-ųjų buvęs ilgametis žalgirietis jautėsi ypatingai. Jau seniai taip emocingai jis stebėjo „Žalgirio“ mūšius. Jau seniai taip ilgai negalėjo atsikvošėti po „Žalgirio“ rungtynių.

S.Jovaiša atsargiai vertina žaliai baltų perspektyvas, tačiau užplūstas euforijos konstatuoja: „Žalgiris“ augo kaip komanda ir jau buvo potencialiai pajėgi įveikti bet kurį Eurolygos dalyvį.“

– „Žalgiris“ Eurolygoje CSKA krepšininkų nebuvo įveikęs 17 metų. Ar jums, sovietų laikais pačiam kovojusiam su CSKA, matyti šią pergalę buvo ypatinga? 24sek paklausė S.Jovaišos.

– Labai ypatinga. Net vakar pagal savijautą pajutau, kad grįžau į tą euforinį sirgimą. Dabar jau ramiau žiūriu rungtynes. O vakar nebesusilaikiau, bet pabaigoje buvo labai smagu. Emocijos dar ilgai mane valdė.

Bet kuriais laikais rungtynės su CSKA turi papildomą atspalvį. Aš jau seniai tikėjau, kad šių metų „Žalgiris“ gali padaryti bet kokią staigmeną. Pagal pajėgumą, be abejo, negalime lygintis su visais. Bet atskiras rungtynes galime sužaisti gerai.

– Dabar juokais galime kalbėti apie Šarūno Jasikevičiaus išvarymą, bet, ko gero, būtų visai kitaip, jei „Žalgiris“ būtų pralaimėjęs. Kaip vertinate trenerio emocijų protrūkį?

– Čia iš viso tokio atvejo turbūt nėra niekada buvę. Kažkada gal Garastas buvo išvarytas? Kiek pamenu, tik LKL lygio rungtynėse buvo pašalinę „Žalgirio“ trenerį. Tačiau patį tą atvejį galima vertinti paprastai – Šarūnas irgi dažnai tampa žaidėju. Jis tarsi dalyvauja viduje, bet žaidėjo ir trenerio emocijos skiriasi. Kai susidėjo abi, teko nukentėti.

Tikrai nevertinsiu, jis teisingai užkelia emocijas ir gauna nuobaudas, ar ne. Bet noriu tik pagirti Maskoliūną, kuris iš karto tarsi supurtytas atsibudo ir padarė teisingus sprendimus. Daug žiūrovų sėdi prie ekrano ir savaip modeliuoja žaidimą. Aš darau tą patį. Ir mačiau, kad Dariaus ranka pakeičiant žaidėjus, įvedant rizikos elementą, kuris pateisino, buvo laiku padaryti. Reikia pasveikinti Maskoliūną.

Ir dabar nesame gigantai, bet su mumis turi skaitytis. Kai nugalime nukraujavusią CSKA, kaunamės su „Real“, tai kažką reiškia.

– Ar tai buvo labiau žaidėjų emocinis dopingas, ar Darius Maskoliūnas kažką pakeitė „Žalgirio“ žaidime tokio, kas padėjo panaikinti 8 taškų skirtumą ir triumfuoti?

– Man patiko, kad po ilgo laiko pamačiau Darių atsistojusį ir šalia aikštelės intensyviai mąstantį, ką daryti ir kaip reguliuoti (šypsosi.). Jis vadovavo komandai teisingai. Mačiau, kad Lekavičiaus nereikia aikštėje. Reikėjo surizikuoti su Milakniu, kad grįžtų į aikštę, nors rungtynės jam klostėsi nelabai sėkmingai.

Viskas, kas pabaigoje buvo daroma, buvo labai svarbu ir dažniausiai sėkminga. O tą vedė ir Maskoliūno išimtis.

– Ar tikėjote, kad trejas rungtynes iš eilės pralaimėjęs „Žalgiris“ gali nukauti CSKA?

– Ši Eurolyga tiek įdomi, kad „Žalgiris“ augo kaip komanda ir jau buvo potencialiai pajėgi įveikti bet kurį Eurolygos dalyvį. Net su „Real“ sužaistos puikios rungtynės išvykoje. Namuose nusileista tik ketvirtajame kėlinyje. Tai buvo požymiai, kad galime įveikti bet kokį grandą.

Per anksti sakyti, kad ilgesnėje serijoje galime įveikti CSKA ar „Real“, bet žaidimo kokybė ir emocinis užtaisas jau kartais suveikdavo. Tik gaila, kad ne iki galo. Praradome nemažai galimybių pralaimėdami rungtynes, kurias gerą dieną būtume laimėję.

Kita vertus, labai didelės euforijos kelti nereikia. CSKA irgi buvo aptirpę – be Milošo Teodosičiaus. Ne kokia diena pasitaikė Nando De Colo. Iš mūsų pusės, be abejo, Augusto Lima blykstelėjo labai naudingai. Labai gerai pasirodė Pangosas. Jankūnas buvo savo vietoje. Ulanovo normalūs manevrai. Toks išėjo monolitinis variantas, kai bent keliems mūsų žaidėjams pavyko rungtynės.

O pas CSKA buvo matyti šioks toks pakrikimas. Bet ir jį mes įvertinkime. Žalgiriečiai gynėsi daugiau nei iš širdies. Čia buvo ir jėgos, ir energijos, ir atsidavimo. Ir proto dar prisidėjo.

VIDEO: A.Milaknis: „Išsilaikėm iki galo“

– Išvardinote daug pergalės kalvių. Kas, jūsų nuomone, gautų geriausio pagrindinio Š.Jasikevičiaus „Išvarymo“ aktoriaus apdovanojimą?

– Manau, kad tai buvo toks monolitinis susiklausymas tarp visų žaidėjų. Esančių ir aikštėje, ir už jos ribų. Įskaitant ir trenerius. Vat būtent tas bendras teisingas situacijos suvokimas. Komanda planą vykdė taip, kaip sutarta. Visko idealiai nepadarysi, bet esmė buvo išpildyta.

Jaučiau, kad komanda kaip monolitas. Jie norėjo laimėti, ką tai bekainuotų – atidavė viską. Kartais būna per mažai talento, kažkas būna pavargęs, bet atskirais momentais, kurie lemia rungtynių baigtį, toks atsidavimas davė pagrindą pergalei.

– Pergalė įspūdinga, bet vienaip ar kitaip, tai tebuvo tik vienerios rungtynės, jau penktadienį Stambule laukia „Daruššafaka“. Ar tikite, kad „Žalgiris“ gali patekti į ketvirtfinalį?

– Jau esu minėjęs, kad praradome 2-3 taškus, kuriuos turėjome pasiimti – UNIKS, „Maccabi“, „Daruššafaka“, „Crvena zvezda“.

Manau, kad „Žalgiris“ pajėgus pasiekti revanšą prieš „Daruššafaka“ Stambule. Gal Kaune laimėję varžovai atleis gniaužtus, o ir „Žalgiriui“ įtampa bus mažesnė. Kita vertus, kiekvienas taškas kiekvienai komandai kovojančiai dėl vietos aštuntuke yra svarbus. Nemanau, kad Stambulo vyrai šito nesupranta.

Kas dar blogai, gal mes ir galime pagerinti savo vietą turnyro lentelėje, tačiau žinokime, kad komandos esančios aplink mus ir virš mūsų taip pat žaidžia ir dalijasi taškus.

Duokite tuos prarastus „Žalgirio“ taškus ir tikrai būtume 7-8 vietoje. Deja, taip nėra. Bet džiugina tai, kad komanda atrado savo veidą ir užsitarnavo pagarbą. Ko nesijuto Eurolygos starte, kai buvome nurašyti prie autsaiderių.

Aišku, ir dabar nesame gigantai, bet su mumis turi skaitytis. Kai nugalime nukraujavusią CSKA, kaunamės su „Real“, tai kažką reiškia.

VIDEO: A.Lima apie išvarytą Š.Jasikevičių: „Tai mus labiau motyvavo“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas