Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 31

Savikritiškai prabilęs K.Maksvytis pasitinka Eurolygos čempionus: pažymėjo jų pokyčius

„Žalgiris“ žygiuoja per sėkmingą sezoną, bet pastarosios dvejos rungtynės Kauno krepšininkams praėjo tarsi slogiame sapne. O dabar „Žalgiris“ iškeliauja į Eurolygos rungtynes Stambule, kur laukia akistata su pastarųjų dvejų metų turnyro čempionais „Anadolu Efes“ krepšininkais.

„Žalgiris“ žiemą skaičiavo puikią sezono atkarpą, kai buvo laimėjęs 12 iš 13 rungtynių visose varžybose, bet praėjusią savaitę žalgiriečių krepšinis staiga sugriuvo.

Po keturių pergalių iš eilės Eurolygoje Kauno komanda subyrėjo antrojoje mačo Graikijoje dalyje, kai 65:89 galiausiai buvo sutriuškinta Atėnų „Panathinaikos“, o sekmadienį patyrė ir netikėtą antausį 76:80 per Manto Kalniečio išlydėtuves nuo Jonavos „CBet“ ekipos.

„Daug priežasčių aiškių nėra. Yra smulkūs dalykai: nedidelės traumelės, galbūt kažkuriose rungtynėse ir motyvacijos stoka. Norėtųsi daugiau laiko išsigydyti ir pasiruošti, bet tvarkaraštis negailestingas. Turėjome vien dieną pasikeisti arklius, kaip sakoma, ir važiuojame toliau“, – sakė Kauno komandos treneris Kazys Maksvytis antradienį, prieš iškeliaudamas su komanda į Stambulą.

Dar daugiau žvaigždžių, bet daugiau ir bangų

Eurolygoje „Žalgiris“ tebėra aukštoje pozicijoje kovojant dėl atkrintamųjų varžybų – 12 pergalių per 21 turą pasiekęs Kauno klubas dalinasi 6-7 vietas su Vitorijos „Baskonia“.

„Anadolu Efes“ (10-11) šį sezoną slidinėja dažnai ir šiuo metu dalinasi 10-12 vietas su abiem Belgrado klubais – „Crvena zvezda“ ir Partizan“ – beje, su pastaruoju „Žalgiris“ per dvigubą Eurolygos savaitę susitiks penktadienį Kaune.

Nepaisant banguojančio „Anadolu Efes“ žaidimo, bent du faktai turėtų neraminti „Žalgirio“ sirgalius prieš trečiadienio rungtynes Stambule.

2021 ir 2022 metais Eurolygos čempionu tapęs Stambulo klubas ir pernai nežaidė stabiliai reguliariajame čempionate, bet įjungė aukštesnę pavarą sezono finiše.

Vis atrodo tik laiko klausimas, kada įsibėgės čempionai, šį sezoną prie dviejų Eurolygos superžvaigždžių (Vasilije Micičiaus ir Shane'o Larkino) pridėję ir trečią (Willą Clyburną).

Šį sezoną W.Clyburnas ir V.Micičius renka po 17,4 taško, Eurolygoje pagal rezultatyvumo vidurkį nusileisdami tik trims žaidėjams (Dwayne'ui Baconui, Sašai Vezenkovui ir Mike'ui Jamesui).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Po traumos pusę sezono praleidęs, bet pastarąsias penkerias rungtynes Eurolygoje jau žaidęs Sh.Larkinas pelno po 12,8 taško ir 3,4 rezultatyvaus perdavimo. Šis Turkijos pilietybę turintis amerikietis nežaidė pirmojo rato mače Kaune, bet žais trečiadienį.

„Puolime kamuolys dažnai jo rankose, – apie Sh.Larkiną sakė K.Maksvytis. – Jis užima starto penkete atakuojančio gynėjo vietą. Jie patys ieško savo kelio. Clyburnas anksčiau dažniau pradėdavo rungtynes nuo suolo, dabar pradeda starto penkete. Micičius pastarąjį mačą pradėjo nuo suolo. Turbūt jie nėra patenkinti, kaip viskas klostosi, ieško išeičių ir geresnių penketų.

Bet Larkinas vis tiek lieka iš elitinių žaidėjų, atsigauna ir bus labai sunku jį stabdyti.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

Be to, visada pavojingi taikliarankiai Rodrigue Beaubois (12,1 taško) ir Amathas M'Baye (8,3), kurių tritaškių taiklumas siekia net 47,7 proc. ir 54,4 proc. atitinkamai.

Vis dėlto, net ir tokio talento komanda klupinėja.

„Manau, kad traumos ir gal kažkiek gynyba“, – apie varžovų paslydimus nuomonę turėjo K.Maksvytis.

Bet jis pabrėžė: „Talentinga komanda, ypač puolime. Daug tritaškių, daug žaidimo vienas prieš vieną, daug improvizacijos.

Bet jie turi žmonių, kuriuos galime atakuoti puolime. Mūsų veidas gynybinis. Tikiuosi, kad eliminuosime dalį jų taškų, norėčiau kliautis savo komandos žaidimu.“

Kaune lijo tritaškių lietus

Savo čempionišką potencialą „Anadolu Efes“ jau parodė pirmajame rate Kaune, kur 17 tritaškių (iš 29) pribloškė „Žalgirį“ ir išsivežė pergalę 86:60.

Tame mače gruodžio 9 dieną R.Beaubois pelnė 20 taškų, buvęs žalgirietis V.Micičius – 19, o W.Clyburnas – 17.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Negaliu sakyti, kad mūsų rungtynės buvo labai prastos. Tiesiog varžovai sumetė sudėtingus metimus, įgavo pasitikėjimą, o mums nusviro rankos, – prisiminęs pirmą akistatą analizavo K.Maksvytis. – Tai nėra patogi komanda mums. Jie žaidžia plačiai, pikenpopai, pikenrolai, daug tritaškių, daug ice'o. Tai puolimo komanda, su kuria mums reikia žaisti kantriai ir nesivelti į taškų lenktynes.

Pastarosiose rungtynėse prieš juos „Baskonia“ laimėjo, kai abi komandos buvo įmetusios virš 90 taškų, o po pratęsimo ir per šimtą. Jie daug įmeta, daug praleidžia, bet bus sunku, nes jų įprastas rezultatyvumas siekia 89-90 taškų.

„Žalgiriui“ tada Tyleris Cavanaugh pelnė 15 taškų, bet šio amerikiečio dėl traumos Kauno klubas neturės apie tris mėnesius.

Į T.Cavanaugh poziciją pakviestas Achille Polonara pirmąją sezoną dalį žaidė būtent „Anadolu Efes“, kaip ir dar vienas dabartinis žalgirietis Isaiah Tyloras, dėl šlaunies raumens traumos skaičiuojantis antrąją iš prognozuojamų trijų gydymo savaičių.

Kauno klubas turi ir daugiau bėdų, bet jos neturėtų sukliudyti žaisti.

„Yra nedidelių traumelių. Arnas Butkevičius jaučia nedidelius skausmus, Tomas Dimša. Bet tai ne tokios problemos, kad jie negalėtų žaisti“, – sakė K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jis teigė, kad ir Dovydas Giedraitis atsigavo po viruso.

„Dovydui viskas tvarkoje, – tikino treneris. – Per mačą su „Panathinaikos“ jis buvo mestas į ugnį, gal dar nebuvo pasirengęs, gana sunkiai persirgo virusą, nežaidė ilgokai, bet jau treniravosi ir tikrai yra geresnis nei rungtynėse su „Panathinaikos“ klubu.“

Paprašytas atsukti atsukti laiką atgal ir darsyk permąstyti košmariško mačo Atėnuose priežastis, K.Maksvytis svarstė taip: „Viskas susidėjo į viena. Neatsirado nė vieno iš mūsų, kuris suteiktų ramybės, paimtų iniciatyvą į savo rankas. Visi darė klaidų. Ir mūsų – trenerių – darbą peržiūrėjus, galima buvo aptikti, kad galėjome anksčiau bandyti pristabdyti rungtynes, atlikti pakeitimus. Bet visi pasidavėme emocijoms – kai kada su jomis visi žaidžiame, o kai griūname, tai irgi visi.“

Kauno komandos treneris tiki, kad du pralaimėjimai nesugriaus ekipos.

„Komanda stipri ne ta, kuri visada laimi, o ta, kuri sugeba išgyventi pralaimėjimus, nepradeda griūti iš vidaus, – pabrėžė K.Maksvytis. – Tikiu, kad ir mes taip lengvai nesugriūsime, supyksime ant savęs, dar labiau susitelksime ir kovosime dėl pergalės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas