Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 01

Susikrimtęs „Žalgiris“: ar tai jau nokautas?

Kauno „Žalgiris“ tikrino Eurolygos finalo ketverto sceną Vitorijoje ir smarkiai ant jos paslydo. Tragiška penkių minučių atkarpa pasiuntė žaliai baltus į sunkų nokdauną. Jau ne pirmą kartą šį sezoną Šarūno Jasikevičiaus vyrai kėlėsi nuo žemės ir demonstravo charakterį. Žalgiriečiai dar bėga nuo minties, kad artėja neišvengiamas nokautas. Bet to požymių netrūksta.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / EB via Getty Images nuotr.

Thomasas Walkupas po savo slalomo „Baskonia“ baudos aikštelėje neišsilaikė ant „slidžių“ ir praradęs pusiausvyrą prarado kamuolį. Tačiau Šarūnas Jasikevičius pribėgęs prie aikštės kampo dėkojo amerikiečiui už gerą ataką ir patenkintas pliaukštelėjo jam delnu.

Netrukus „Žalgirio“ treneris patenkintas beveik striktelėjo iš vietos, kai gražiai įvestą kamuolį po krepšiu taškais pavertė Deonas Thompsonas.

Prie „Žalgirio“ atsarginių suolo buvo šviesu ir gera kaip Vitorijoje, kurią žaliai baltų viešnagės dienomis šildė ir 20 laipsnių šiluma.

Bet tada „Žalgiris“ krito į nokdauną.

EB via Getty Images nuotr./Eurolygos aistros Vitorijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“
EB via Getty Images nuotr./Eurolygos aistros Vitorijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Leo Westermannas dukart klydo taip skaudžiai, kad iškart po tų prarastų kamuolių „Baskonia“ kaip viesulas sukosi į priekį ir triuškino „Žalgirio“ krepšį efektingais dėjimais.

Prancūzą pakeitęs Thomasas Walkupas pats klydo skersai perduodamas kamuolį ir „Žalgiris“ darsyk gavo į dantis greitoje atakoje.

Marcelinho Huertas ir Vincent'as Poirier prie Brandono Davieso priežiūros siuntė į „Žalgirio“ krepšį metimus iš trijų taškų zonos ir vidutinio nuotolio.

Penkių minučių atkarpą žalgiriečiai pralaimėjo net 1:20 ir paleido rungtynes 25:40.

„Klaidos, klaidos ir viskas. Prarandame kamuolį, jie nueina ir įdeda. Vėl prarandame, jie vėl įdeda, – susikrimtęs rūbinėje 24sek pasakojo Marius Grigonis. – Nežinau, antrame kėlinyje praradome gal 10–12 kamuolių.

Čia krepšinis, ne kažkoks super mokslas. Jei prarandi kamuolį, negrįžti į gynybą – tai viskas. Baskai tikrai labai gerai nepuolė penkiese prieš penkis. Aišku, dar tie tritaškiai, su jais mums nesiseka... Bet ne vien sėkmė čia.“

VIDEO: M.Grigonis: laimėjome prieš „Budučnost“, bet ne prieš „Budučnost“ turime žaisti

„Žalgiris“ vien antrajame kėlinyje suklydo 6 kartus, o pirmoje pusėje – net 10 sykių. Iš viso prie svečių komandos protokole įrašyta 17 klaidų, kurios virto 18 lengvų „Baskonia“ taškų.

Dėl savo žaidimo nusivylęs Leo Westermannas nervinosi atsarginių suolo gale taip, kad Darius Maskoliūnas turėjo prieiti ir nuraminti įžaidėją.

Bet po mačo legionierius nebėgo nuo atsakomybės.

„Manau, žaidėme gana solidžias rungtynes 35 minutes. Bet per tas 5 kitas minutes mes tiesiog sugriuvome. Jos padarė esminį skirtumą, – krimtosi L.Westermannas. – Tos 5 minutės buvo gynėjų atsakomybė. Jeigu gynėjai kontroliuoja kamuolį, turime šansų laimėti.“

Atakų organizatorius po traumos sužaidė jau trečias Eurolygos rungtynes, bet dar nepagavo gero ritmo. L.Westermannas nuo 22-ojo turo pelno vid. po 2 taškus (1/7 met.), atlieka 3,3 rezultatyvaus perdavimo, bet klysta 1,7 karto ir renka tik po 4 naudingumo balus.

„Mano žaidimas banguoja, bet trauma negali pateisinti pasirodymo. Galėjau žaisti žymiai geriau“, – tikino L.Westermannas.

VIDEO: L.Westermannas: tos 5 baisios minutės yra gynėjų kaltė

Nors L.Westermannas gyrė komandos draugo Thomaso Walkupo integraciją į įžaidėjo poziciją ir pažymėjo, jog ateityje amerikietis galėtų tapti reguliariu atakų organizatoriumi, M.Grigonis neslėpė, kad komandai trūko traumuoto Nate'o Wolterso.

„Prieš geresnes komandas išryškėjo mūsų problemos. Visi tą mato. Pilna klaidų – mums labai trūko Nate'o, – atviravo M.Grigonis. – Niekam ne paslaptis, kad mums trūksta to įžaidėjo.

Šiaip, nebranginome kamuolio, davėme ant 15 pabėgti. Realiai, ant greito viską subėgo ir viskas.

Bet reikia patiems į save žiūrėti. Pralaimime čia nuolat... Laimėjome prieš „Budučnost“, bet ne prieš „Budučnost“ turime žaisti, o prieš tokias komandas. Manau, į visas rungtynes galime kabintis, bet tos klaidos, tos detalės ir dėl to pralaimime.“

EB via Getty Images nuotr./Eurolygos aistros Vitorijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“
EB via Getty Images nuotr./Eurolygos aistros Vitorijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Po pertraukos „Žalgiris“ kėlėsi iš nokdauno.

M.Grigonis statė gražią užtvarą prie baudų metimo linijos, o po krepšiu nubėgęs Deonas Thompsonas nenusileisdamas ant žemės išpildė perdavimą virš lanko, kurį jam nuo perimetro pakabino Brandonas Daviesas.

Žalgiriečių lyderis spaudė bicepsą, o geriausią mačą „Žalgiryje“ sužaidęs D.Thompsonas (11 tšk., 14 naud.) dėkojo už tikslų parašiutą.

Netrukus amerikietis sutraukė gynybos pagalbą ir perdavė kamuolį erdvės gavusiam Leo Westermannui. Prancūzas iš pykčio paleido taiklų tritaškį – pirmą Eurolygoje nuo gruodžio 21-osios.

Skirtumas tirpo iki vienženklio, bet vis pasiekdavęs 5-6 taškų ribą, daugiau nebemažėdavo.

Kažkur slystelėjęs Leo Westermannas gavo laisvą tritaškį iš kampo. Kažkur kamuolys nuo lentos atsimušė tiesiai laisvam Lucai Vildozai į rankas prie tritaškio linijos ir „Baskonia“ vėl atitrūkdavo prie dviženklės zonos.

„Giniesi giniesi, bet kažkur ko nors nepadarome, nebepribėgame, ir yra kaip yra, – dėl apmaudžių gynybos griūčių, kurios virsta taškais, sielojosi M.Grigonis. – Bet čia taip visą sezoną – esame blogiausiai besiginanti komanda per tas 5 paskutines sekundes.“

„Synergy“ duomenimis, „Žalgiris“ daugiau nei po 17 kartų per rungtynes įstumia varžovus į kritinę atakos stadij1, kai priešininkai priversti atakuoti krepšį likus mažiau nei 4 sekundėms. Tai simbolizuoja, jog „Žalgirio“ gynyba dažniausiai tiksliai veikia 20 sekundžių.

Bet blogiausia, kad per vieną tokį išpuolį varžovai renka vid. 0,95 taško, o daugiau per paskutines 4 atakos sekundes Eurolygoje praleidžia tik autsaiderė Las Palmaso „Gran Canaria“ (0,99 tšk.). Tai jau signalizuoja arba apie didžiulį varžovų sėkmės faktorių, arba disciplinos trūkumą gynyboje ir jos griūtį.

„Po pertraukos įdėjome didžiules pastangas, bet jie pataikė labai sunkius metimus. Tuo pačiu jie mums priminė, kad rungtynės vyksta 40 minučių“, – pridūrė L.Westermannas.

VIDEO: B.Daviesas graužėsi dėl savo klaidų Vitorijoje

„Žalgiris“ laimėjo antrąją rungtynių pusę 8 taškų skirtumu 48:40.

Momentais „Žalgiris“ atrodė pavyzdingai ir demonstravo, jog atsistojo iš nokdauno.

Šarūnas Jasikevičius prie šoninės linijos per rungtynių pauzes traukė paskutinius savo triukus iš skrybėlės ir braižė rezultatyvius derinius.

Tačiau kai nuaidėjus sirenai „Žalgirio“ treneris ruošėsi kalbai rūbinėje laukdamas, kol joje susirinks visi žaidėjai, „Fernando Buesa“ tuneliuose aidėjo džiaugsmingi ispaniški šūksniai ir šeimininkų juokas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaysonas Grangeris ir Luca Vildoza
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaysonas Grangeris ir Luca Vildoza

Kovingo pasirodymo tam tikrą minučių atkarpą neužtenka siekiant Eurolygos ketvirtfinalio. „Žalgiris“ per 10 pastarųjų rungtynių Eurolygoje laimėjo tik du kartus ir dabar, ko gero, turės laimėti visas 6 likusias rungtynes, jeigu nori vėl kautis atkrintamosiose varžybose.

Žinant, kad „Žalgiris“ šį sezoną Eurolygoje laimėjo tik 9 kartus ir patyrė 15 pralaimėjimų, o komanda mėnesius sprendžia tas pačias žaidimo problemas, tai jau atrodo kaip miražas.

„Niekada nebuvau tas, kuris skaičiuotų pergales. Eini ir bandai laimėti, nežiūrėdamas į lentelę, – 24sek Vitorijoje pasakojo M.Grigonis. – Yra šansų ar ne, bet visiems svarbu, kad laimėtume, o komanda stengtųsi. Juk ateina žmonės, moka pinigus, todėl mes privalome tą daryti.“

„Žalgirio“ Eurolygos tvarkaraštis
Data Varžovas Vieta
Kovo 7 d. „Gran Canaria“ Kaunas
Kovo 14 d. „Bayern“ Kaunas
Kovo 20 d. „Maccabi“ Tel Avivas
Kovo 22 d. „Daruššafaka“ Kaunas
Kovo 29 d. „Olympiakos“ Pirėjus
Balandžio 4 d. „Real“ Madridas

Susirūpinęs L.Westermannas dar tiki „Žalgiriu“.

„Manau, ši komanda turi tai, kas galėtų leisti tikėtis laimėti visas likusias 6 rungtynes. Tikiu, kad vis tiek galime pasiekti šį tikslą, – vilties nepraranda įžaidėjas. – Mes tikime savimi ir kovosime iki galo. Tikiu šia komanda.“

Šį sezoną Eurolygos ringe skaudžius smūgius sugeriantis „Žalgiris“ dar svirduliuoja ir nenuleidžia rankų. Tačiau likus šešiems raundams iki galutinio verdikto, atrodo, artėja jau nebeišvengiama baigtis.

Eurolygos turnyro lentelė dar nesibaigus 24 turui W L +/-
1. Fenerbahce Beko Istanbul (qualified) 21 3 252
2. CSKA Moscow (qualified) 18 5 156
3. Real Madrid (qualified) 18 5 216
4. Anadolu Efes Istanbul 15 9 105
5. FC Barcelona Lassa 14 9 49
6. AX Armani Exchange Olimpia Milan 13 11 33
7. Olympiacos Piraeus 12 11 19
8. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 12 12 39
9. FC Bayern Munich 11 12 -41
10. Maccabi FOX Tel Aviv 11 13 -4
11. Panathinaikos OPAP Athens 11 13 -21
12. Khimki Moscow Region 9 15 -45
13. Zalgiris Kaunas 9 15 -43
14. Buducnost VOLI Podgorica 6 17 -225
15. Herbalife Gran Canaria 6 18 -237
16. Darussafaka Tekfen Istanbul 3 21 -253
VIDEO: Atviras Šaras Vitorijoje: trūksta lyderio, alkis nebe tas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas