2019 12 26

Susistumdymą su J.Valančiunu prisiminusi „Bayern“ žvaigždė išskyrė „Žalgirio“ stiprybes

Gregas Monroe su plačia šypsena kulniavo palei šoninę liniją į interviu su Lietuvos žurnalistais. Pakeliui jis pačiupo atšokusį kamuolį, stabtelėjo prie vidutinio nuotolio ir paleido metimą. Tinklelis spurdėjo nuo taiklaus metimo. „Kas sakė, kad negaliu pataikyti?“ – G.Monroe linksmai dirstelėjo komandos draugams. Sakė NBA žvalgai, kurie neberado jam vietos stipriausioje krepšinio lygoje, todėl 29-erių 211 cm ūgio centrui teko susikrauti lagaminus į Europą. Bet būsimas „Žalgirio“ priešininkas kol kas mėgaujasi nauja patirtimi, net jeigu ją palydėjo ir rasistinės replikos.
Penktadienis | Eurolyga | „Bayern“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Miunchenas

Gregas Monroe dar turi mažai ką bendro su Eurolygos krepšiniu, bet jo kelyje pasitaikė įdomių istorijų su vienu geriausių Lietuvos krepšininkų.

2017-ųjų pavasarį amerikietis su Jonu Valančiūnu įsivėlė į susistumdymą NBA aikštėje. Lietuvis varžovui iš pradžių išrašė gerą bloką, o po to jį pervertė ant žemės lyg tai būtų ne krepšinio aikštė, o amerikietiškų imtynių ringas.

Nepatenkintas G.Monroe kitoje aikštės pusėje po švilpuko kibo J.Valančiūnui į atlapus.

VIDEO: Jonas Valanciunas & Greg Monroe Fight Bucks vs Raptors Game 5 April 24, 17 NBA Playoffs

Žaidėjus išskyrę teisėjai ąžuolams išrašė po techninę pražangą.

Likimas vėliau du bokštus suvedė į vieną komandą. 2018-2019 m. sezono pradžioje J.Valančiūnas ir G.Monroe tapo komandos draugais Toronte. Bet abu jie tapo Marco Gasolio mainų dalimi.

Iš pradžių „Toronto Raptors“ atlaisvino algų kepurę iškeisdami G.Monroe, o tada keitė J.Valančiūną į M.Gasolį.

„Mano vyrukas!“ – šūktelėjo G.Monroe, iš Lietuvos žurnalistų lūpų Miunchene išgirdęs J.Valančiūno pavardę.

Ta draugystė prasidėjo labai keistai – įkaitusiu susistumdymu, bet vėliau centrai draugiškai dalijosi vidurio puolėjo pozicija Toronte. Kai J.Valančiūnas dėl traumos praleido gerą pluoštą reguliariojo sezono rungtynių, G.Monroe stojo jo pavaduoti.

„Tai puikus žmogus. Jis kasdien sunkiai dirbdavo ir smarkiai prisidėjo prie Toronto komandos. Jis iki šiol išliko puikiu krepšininku. Kaip komandos draugas, jis buvo labai atsipalaidavęs ir šaunus. Per daug nekalbėdavo, bet buvo geras vyrukas“, – Eurolyga.lt pasakojo G.Monroe.

„Scanpix“ nuotr./Gregas Monroe ir Jonas Valančiūnas buvo apsistumdę 2017 metų pavasarį.
„Scanpix“ nuotr./Gregas Monroe ir Jonas Valančiūnas buvo apsistumdę 2017 metų pavasarį.

Išmainytas G.Monroe tą sezoną pakeitė dar porą komandų – užsivilko „Boston Celtics“ ir „Philadelphia 76ers“ aprangą. Bet 13,2 taško ir 8,3 atkovoto kamuolio vidurkį per savo 9 metų karjerą NBA sukaupęs krepšininkas buvo nurašytas dinozaurų archyvams.

„Nemetantis iš distancijos ir nemobilus gynyboje“, – lyg kokią brokuotą prekę užštampavo NBA klubai.

Bet G.Monroe greitai atrado savo vietą Europoje.

Per vid. 25 minutes jis pelno 12,2 taško (50 proc. dvit.), atkovoja po 6 kamuolius, atlieka 2,6 rezultatyvaus perdavimo, perima 1,5 kamuolio ir renka 15,4 naudingumo balo.

Rezultatyviausią ir naudingiausią savo Eurolygos mačą G.Monroe sužaidė su Stambulo „Fenerbahče“, kai surinko 19 taškų, 7 atkovotus kamuolius ir 26 naudingumo balus.

Amerikietis puikiai atakuoja krepšį abiem rankomis, per giliai palindęs po krepšiu gali visai nepramesti. Užsiima geras pozicijas baudos aikštelėje, o gavęs kamuolį pirmiausia žiūri ne tik kaip taškus įmesti, o kam atiduoti perdavimą. Techniškas centras pirmiausia kelia didžiulę grėsmę baudos aikštelėje pats, tačiau jo gero dispečerio savybės leistų užtikrinti gerą taksi veiklą net ir Naujųjų naktį.

Tuo tarpu NBA akcentuoti G.Monroe trūkumai gynyboje ne tokie pastebimi mažesnėje Eurolygos aikštėje, su daugiau taisyklėse įrašytų privilegijų aukštaūgiams ir dar ne tokiais superaktyviais gynėjais.

„Man čia smagu. Labai įdomu žaisti naujame turnyre, Eurolygoje. Žaidimas kiek kitoks – gal lėtesnis. Mažesnis ritmas, kitaip nei NBA tempas. Bet čia yra daug talentingų žaidėjų. Ir tai labai kovinga lyga. Kiekviena diena yra kaip iššūkis. Turi kasdien žaisti aukščiausiu lygiu ir rinkti pergales“, – išskyrė G.Monroe.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe

Atvykdamas į Europą G.Monroe daugiausiai konsultavosi su Bo McCallebu, kuris prieš 8 metus paskandino Lietuvos rinktinę Europos čempionate.

Buvęs jo kambariokas Džordžtauno koledže vėliau žaidė Frankfurte, dar keli buvę koledžo komandos draugai – Italijoje.

Krepšinio pasaulis didelis, bet tuo pačiu labai mažas, todėl Europoje ilgamečio NBA centro niekas pernelyg nenustebino.

„Žinojau, ko galima laukti ir kaip čia viskas vyksta. Tos pažintys labai padėjo, todėl nekilo jokių didelių klausimų ir abejonių. Nebuvo nieko tokio, dėl ko reiktų nerimauti, – Eurolyga.lt sakė G.Monroe. – Daugelis akcentavo kalbos barjerą, bet Miunchene dauguma žmonių kalba angliškai. O jeigu tik kyla kokių klausimų, visada padeda komandos draugai. Jie padeda prisitaikyti ir suprasti tiek komandos, tiek visos organizacijos taisykles.“

Beje, prieš porą savaičių Berlyno ALBA sirgalius per Eurolygos mačą rasistiškai užgauliojo „Bayern“ žvaigždę. Pats krepšininkas rasisto replikų negirdėjo – jį policijai įdavė kitas aistruolis. Vėliau G.Monroe pasirašė po policijos protokolu – užgauliotojui bus pareikšti kaltinimai.

„Pats to negirdėjau, bet tai buvo nukreipta į mane. Turėjau pasisakyti. Bet visi pasielgė teisingai ir padarė gerą darbą. Tokiems dalykams nėra vietos jokiame sporte, – akcentavo G.Monroe. – Sportas turėtų sutelkti, suburti, o ne skaldyti. Sportas turi nešti džiaugsmą. Manęs jau niekas nebestebina ir nenustebins. Bet tai mūsų pareiga augti ir keisti tą požiūrį.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe

Tik iš pasakojimų G.Monroe teko sužinoti, kas yra Kauno „Žalgiris“. Penktadienį 7-asis 2010-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas pirmą kartą stos į mūšį su žalgiriečiais.

„Tai gera komanda. Kartu jie žaidžia labai gerai. Jie turi labai daug derinių ir gerai juos pildo. Jie vieni pirmų Eurolygoje pagal puolime atkovotus kamuolius. Tad turėsime iš jų tai atimti. Bandysime atimti jų pranašumus, o puolime gaudysime savo ritmą. Tai bus geras iššūkis“, – Eurolyga.lt tikino G.Monroe.

Vienas iš daugelio iššūkių, naujoje G.Monroe kelionėje Eurolygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito