Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 13

Istorinė savaitė Italijoje – po „Žalgirio“ kojomis krito ir „Olimpia“

Pirmą sykį šiuolaikinės Eurolygos istorijoje – pasikeitus reguliariojo sezono formatui – Kauno „Žalgiris“ (11-8) per dvigubą savaitę šventė dvi pergales svečių tvirtovėse.

Tiesa, penktadienį „Mediolanum Forum“ arenoje Kazio Maksvyčio auklėtiniai galėjo pasijausti ir tarsi namuose – keli šimtai ištikimų žalių aistruolių dažnai keldavo netgi didesnį triukšmą nei vietiniai.

zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai Milane
zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai Milane

Padėjo ir tai, kad „Žalgiris“ beveik visų rungtynių metu diktavo savo sąlygas ir tik stabtelėjimas ketvirtajame kėlinyje buvo grąžinęs tikėjimą Milano „Olimpia“ (6-13) ekipai, tęsiančiai košmarišką sezoną.

Tačiau kapitonas Edgaras Ulanovas paskutinę minutę dūrė lemiamą tritaškį, o K.Maksvyčio kariai triumfavo 66:61 (19:9, 18:18, 22:13, 7:21).

„Mes šiek tiek sustojome ir tai mums vos nekainavo pergalės. Džiaugiuosi, kad mūsų kapitonas ir kiti pabaigoje parodė charakterį, o mes laimėjome. Tai puiki savaitė mums“, – šypsojosi K.Maksvytis.

„Pradėjome per daug improvizuoti, o Milano ekipa, kaip visi žinome, puikiai ginasi. Ačiū Dievams, kad mums pavyko pataikyti ir laimėti. Norėčiau išskirti mūsų atkovotus kamuolius puolime, ypač ketvirtajame kėlinyje“, – pridūrė lemiamą metimą pataikęs E.Ulanovas.

„Mūsų naujokai kitą savaitę dar labiau įsilies į komandą ir turėtų būti dar geriau“, – nusišypsojo „Žalgirio“ kapitonas.

Kauniečiai po 11-osios pergalės pavijo dar visai neseniai Eurolygoje pirmavusią Vitorijos „Baskonia“ ir dabar dalinasi 6 vietą. Nuo pirmosios „Žalgirį“ skiria tik du laimėjimai, o nuo 2-5 pozicijų – vos vienas.

Suprasti akimirksniu: žaidėjų statistika

  • „Olimpia“: Billy Baronas 11 (3/7 trit.), Devonas Hallas 9 (2/5 trit.), Brandonas Daviesas ir Stefano Tonutas – po 8, Deshaunas Thomas 5.
  • „Žalgiris“: Kevarriusas Hayesas 16 (7 atk. kam.), Edgaras Ulanovas (8 atk. kam., 3/5 trit.) ir Rolandas Šmitas (3/6 trit.) – po 13, Arnas Butkevičius 6, Lukas Lekavičius 5, Ignas Brazdeikis 4 (2/8 dvit.).

Kitą savaitę „Žalgiris“ jau žais namie ir priims vieną karščiausių šiuo metu Eurolygos komandų – Belgrado „Crvena zvezda“ (10-9), tiesa, vis dar rungtyniaujančią be Facundo Campazzo.

Ketvirtas kėlinys

40 min. „Žalgiris“ atsilaiko ir švenčia pergalę 66:61.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Kas vyksta Milane?! „Žalgiris“ per devynias minutes praktiškai iššvaistė tai, ką krovėsi tris kėlinius, bet Edgaras Ulanovas kertiniu tritaškiu tildo Milano aistruolius ir artina „Žalgirį“ link pergalės šiame netikėtai trileriu virtusiame mače.

40 min. Kapitonas!! E.Ulanovas atsako tritaškiu (66:61). Lieka 27 sek.

40 min. Billy Baronas pataiko dar vieną tritaškį... 63:61.

39 min. Dar viena „Žalgirio“ ataka įstringa... 63:58 ir lieka minutė. „Olimpia“ ketvirtą kėlinį laimi 18:4...

38 min. „Olimpia“ dar nenuleidžia rankų – tritaškį smeigia B.Baronas (63:56) ir K.Maksvytis prašo dar vienos minutės pertraukėlės.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

86 sekundės – tiek laiko „Žalgiris“ rezgė vieną ataką po kitos, imdamas puolime net keturis kamuolius, o galiausiai užbaigdamas išpuolį Kevarriaus Hayeso taškais: pirmaisiais šiame kėlinyje ir labai svarbiais stengiantis atlaikyti „Olimpia“ šturmą.

37 min. Koks „Žalgirio“ kovingumas! Niekaip pataikyti negalintys svečiai net 4 sykius kartoja savo metimus, kol galiausiai pasižymi K.Hayesas (61:50). „Olimpia“ atsako tritaškiu... nuo lentos (61:53).

35 min. Kas darosi? D.Hallas prideda tritaškį, o T.Dimša užsidirba pražangą puolime... (59:50).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

„Mediolanum Forum“ tribūnos atgija, kai „Žalgirio“ krepšininkai jau keturias minutes lieka be taškų, o italai spurtuoja 7:0. Bet kauniečių rankose vis dar solidus 12 taškų pranašumas.

34 min. Sunki ketvirtojo kėlinio pradžia. „Žalgiris“ per beveik 4 minutes nėra pelnęs taškų, o „Olimpia“ surinko 7 ir K.Maksvytis prašo pasitarimo (59:47).

Trečias kėlinys

30 min. „Žalgirio“ sirgalių dainos Milano skamba vis garsiau – svečiai triuškina legendinį Italijos klubą (59:40).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Dviejų apsauginių prižiūrimas Giorgio Armani rūsčiu žvilgsniu žvelgia į aikštelę, kur – totalus „Žalgirio“ dominavimas. Kauniečiai randa vis naujų ginklų puolime, o žaliai-balti sirgaliai vis garsesni „Mediolanum Forum“ tribūnose.

27 min. L.Birutis ima kamuolį puolime ir deda iš viršaus per gynybos specialistą K.Hinesą (53:38).

25 min. R.Šmitas! Trečias latvio tritaškis ir „Žalgirio“ pranašumas auga iki rekordinių 15 taškų (49:34).

22 min. „Turime tęsti tai, ką darėme per pirmus du kėlinius“, – sako K.Maksvytis ir „Žalgiris“ drąsiai pradeda trečią kėlinį – E.Ulanovas pataiko tritaškį, o T.Dimša rezultatyviai užbaigia prasiveržimą (42:29).

Antras kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Kevarriusas Hayesas ne tik išsijuosęs pluša gynyboje, bet ir tempia „Žalgirio“ puolimą. Vien per antrąjį kėlinį jis pelnė 8 taškus, iš viso jau turi 12, o tai tik ketvirtas kartas šį sezoną, kai žalgirietis pasiekia dviženklę taškų ribą.

20 min. Puiki pirmoji rungtynių pusė ne tik „Žalgiriui“, bet ir K.Hayesui – vidurio puolėjas jau yra pelnęs 12 taškų, o svečiai pirmauja dešimčia (37:27). „Viskas mūsų žaidime prasideda nuo gynybos“, – prieš patraukdamas į rūbinę sako K.Hayesas.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Įdomūs trenerių taktiniai žaidimai. Kazys Maksvytis renkasi žemą penketą su Edgaru Ulanovu ketvirtoje pozicijoje, tuo tarpu Ettore Messina leidžia į aikštę abu centrus Brandoną Daviesą ir Kyle'ą Hinesą. Jau pirmoje atakoje „Olimpia“ mėgina išnaudoti jėgos pranašumą centruodamas prieš Edgarą Ulanovą ir tą daro sėkmingai išprovokuodamas pražangą.

18 min. Vos tik „Žalgiriui“ pavyksta užpulti, į kauniečių pusę grįžta dviženklė persvara (33:23).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Antrame ketvirtyje jau „Žalgiris“ turi didelių problemų puldamas. Kyle'as Hinesas ir spėja prieš gynėjus išsikeitęs gynyboje, ir atstovi prieš Lauryną Birutį tiesioginėje dvikovoje, o „Žalgiris“ per beveik šešias minutes įrideno tik du metimus.

15 min. Sužaidus pusantro kėlinio „Olimpia“ yra sugriebusi jau 6 kamuolius puolime ir per pusę mažina „Žalgirio“ persvarą (26:20).

13 min. „Olimpia“ pataiko tritaškį, tačiau šeimininkus iš karto tuo pačiu ramina L.Lekavičius. „Žalgiris“ kol kas kontroliuoja įvykius aikštėje (26:14).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Įdomi situacija tarp pirmojo ir antrojo kėlinių. „Žalgirio“ komandos vadovas Mindaugas Kvedaras patraukė prie „Olimpia“ suolo su prašymu – lietuvis pasiteiravo, ar varžovai neturi paskolinti galvos raiščio. Panašu, kad jo prireikė Kevarriui Hayesui. Italai prašymą patenkino, o per tą laiką, kol laukė, M.Kvedaras dar spėjo pajuokauti su šalia sėdinčiu dėl traumos žaisti negalinčiu Kevinu Pangosu.

Pirmas kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Pirmasis kėlinys Milane – tarsi pirmųjų šių komandų rungtynių Kaune tęsinys. „Dizaineriai“ daužo lanką netaikliais tritaškiais (1/8) ir iš viso iš žaidimo yra pataikę vos 3 metimus iš 16 bei po pirmojo kėlinio atsilieka jau 10 taškų skirtumu.

10 min. Koks A.Butkevičiaus metimas! Prasiveržimas ir tikslus dvitaškis iš kitos krepšio pusės su K.Hineso pražanga (19:6). Pirmą kėlinį „Žalgiris“ laimi 19:9.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Rolandas Šmitas neatvėso nuo antradienio rungtynių Bolonijoje, kai pasiekė karjeros naudingumo rekordą. Latvis naudojasi ištampoma „Olimpia“ gynyba, pataikė du tritaškius ir turi jau 8 taškus bei 9 naudingumo balus.

7 min. R.Šmitas duria antrą tritaškį ir E.Messina prašo minutės pertraukėlės – puiki „Žalgirio“ pradžia (14:6).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Trečią geriausią gynybos reitingą Eurolygoje turinti „Olimpia“ daug spragų „Žalgiriui“ nepalieka, bet varžovų gynybą kol kas geriausiai sekasi pralaužti Ignui Brazdeikiui. Puikią formą demonstruojantis Iggy prisidėjo prie visų 9 „Žalgirio“ taškų – pats pelnė 4 ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

5 min. „Žalgiriui“ pirmuosius 4 taškus iš eilės pelno I.Brazdeikis, vėl rezultatyviai pradedantis rungtynes. Tritaškį prideda R.Šmitas ir svečiai pirmą sykį pirmauja (7:4).

zalgiris.lt nuotr./Rolandas Šmitas
zalgiris.lt nuotr./Rolandas Šmitas

2 min. Pirmuosius taškus pelno G.Ricci, sulaukęs puikaus B.Davieso perdavimo ir pataikantis iš po krepšio su pražanga (0:3).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Prieš rungtynes Milane – vėl garsiai italų nušvilptas Achille Polonara ir gausios ovacijos praeityje klube žaidusiam Mantui Kalniečiui.

zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai Milane
zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai Milane

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Milane

Labas vakaras, sveikinuosi iš pasaulio madų sostinės Milano! Tikėkimės, kad šiandien čia madas diktuos ne „dizaineriai“, o „Žalgirio“ krepšininkai. Jiems tą daryti padės ir labai gausios žaliosios armijos pajėgos – „Mediolanum Forum“ arenos tribūnose vis ryškiau šviečia žaliai pasidabinę aistruoliai, kurių dar likus pusvalandžiui iki rungtynių galima priskaičiuoti mažiausiai 300.

Prieš rungtynes

Lyderį Keenaną Evansą visam sezonui praradę, bet žaibiškai dviem krepšininkais – Isaiah Tayloru ir Achille Polonara – pasipildę Kazio Maksvyčio auklėtiniai į Milaną atvyko jau laimėję Italijoje – antradienį išvykoje jie 87:77 pranoko Bolonijos „Virtus“.

Tuo metu „Olimpia“ taip pat svečiuose 63:83 neprilygo Berlyno ALBA klubui ir patyrė trečią nesėkmę iš eilės, įskaičiuojant ir mačą Italijos lygoje.

Abi komandos nežaidžia stipriausių sudėčių. „Žalgiris“ iki sezono pabaigos nebeturės K.Evanso, vis dar neaišku, kiek ilgai žaisti negalės nugaros skausmus jaučiantis Tyleris Cavanaugh, o Dovydas Giedraitis susirgo tik atvykęs į Italiją ir jau nežaidė su „Virtus“. Žaisti vis dar negali ir Mantas Kalnietis.

„Olimpia“ stovykloje iškritęs pagrindinis įžaidėjas Kevinas Pangosas, praeityje nuvedęs „Žalgirį“ net iki Eurolygos finalo ketverto, taip pat Shavonas Shieldas, Luigi Datome ir Tommaso Baldasso.

Lapkričio viduryje Kaune vykusiame pirmajame tarpusavio susitikime „Žalgiris“ buvo pranašesnis prieš „Olimpia“ 71:62.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas