Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 30

Šventa priežastis, dėl kurios buvo perkeltos „Žalgirio“ rungtynės

Galbūt tai tik smulkmena, bet Kauno „Žalgiris“ šią dvigubą Eurolygos savaitę turėjo žaisti pagal kiek kitokį grafiką. Smulkmena, nes, kitaip nei anksčiau, sirgaliams nebereikia planuotis kelionių po Eurolygos žemėlapį. Tačiau už dviejų perkeltų Eurolygos rungtynių „Žalgiriui“ slypi šventa priežastis.

Pagal pirminį Eurolygos tvarkaraštį, „Žalgiris“ šią dvigubą savaitę trečiadienį turėjo namuose priimti Berlyno ALBA, o penktadienį leistis į išvyką Miunchene, kur žalgiriečių lauktų „Bayern“ krepšininkai.

Tačiau paskutinę sausio dieną Eurolyga pranešė, kad dvejos žaliai baltų rungtynės perkeliamos – iš trečiadienio į antradienį ir iš penktadienio į ketvirtadienį. Toks sprendimas priimtas „Bayern“ klubo prašymu.

Pasirodo, Bavarijos regione smarkiai akcentuojama Didžiojo penktadienio tradicija, kuri apibrėžia šią dieną kaip „tylųjį laisvadienį“.

Lietuvoje krikščionys tik raginami penktadienį prieš Velykas susilaikyti nuo triukšmingų linksmybių, sotaus, riebaus bei mėsingo maisto taip atgailaujant dėl Kristaus mirties, o Miunchene susikaupimo diena gana griežtai reglamentuojama įstatymų.

Pavyzdžiui, sielvartingiausią krikščionių kalendoriaus dieną Bavarijoje draudžiami vieši renginiai, tarp jų ir sporto varžybos. Ribojama ir masinių pasilinksminimo vietų veikla, pavyzdžiui, šokių aikštelės ir naktiniai klubai. Net 12 iš 16 Vokietijos regionų per Didįjį penktadienį draudžia šokius. Kitur, pavyzdžiui, Berlyne, tokia pasilinksminimo forma leidžiama tam tikromis valandomis.

Už šokius per Didįjį penktadienį Vokietijoje galite susilaukti net iki 1,5 tūkst. eurų baudos. Kai kuriuose regionuose, tarp jų ir Bavarijoje, per Didįjį penktadienį net draudžiama muzika baruose ir restoranuose. Bavarija – vienas griežtesnių regionų šios šventės atžvilgiu. Čia muzika ribojama nuo ketvirtadienio 14 val., iki šeštadienio vidurnakčio.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Miunchenas gruodį
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Miunchenas gruodį

Įdomu, kad tą dieną reglamentuojamas net kino teatrų repertuaras. Vokiečiai turi sistemą, kuri nustato, kurie filmai yra „netinkami žiūrėti per šventinę dieną“.

2018-aisiais skelbti tyrimai rodo, kad maždaug pusė Vokietijos gyventojų yra krikščionys.

Nors Vokietijoje dėl griežto Didžiojo penktadienio veiklos reglamentavimo vyko protesto akcijos, 2017-ųjų apklausos parodė, kad daugiau nei pusė vokiečių sutinka su Didžiojo penktadienio draudimais.

Taigi, kadangi „Žalgiris“ sutiko paankstinti rungtynes su „Bayern“ viena diena, viena diena nusikėlė ir žalgiriečių susitikimas su Berlyno ALBA.

Šią dvigubą Eurolygos savaitę žalgiriečiai pasitinka su teorinėmis viltimis patekti į atkrintamąsias varžybas. Jos tokios mažos, kad prilygtų stebuklui.

„Žalgiris“ turi laimėti visas trejas likusias reguliariojo sezono rungtynes ir tikėtis keturių Sankt Peterburgo „Zenit“ pralaimėjimų, trijų „Valencia“ kluptelėjimų, vienos Vitorijos „Baskonia“ pergalės prieš Valensijos komandą ir mažiausiai vienos Madrido „Real“ pergalės.

„Žalgirio“ dvikovos su ALBA pradžia Kaune – antradienį 20 val. Akistata su „Bayern“ Miunchene – ketvirtadienį 21 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas