Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 07 /12:56

Teks žvalgytis kitur: trys „Žalgirio“ keliai pralįsti į atkrintamąsias

Kauno „Žalgiris“ sučiupo aukso vertės tašką rungtynėse su Tel Avivo „Maccabi“ ir tęsia atkrintamųjų varžybų gaudynes Eurolygoje, bet prieš paskutinį turą Lietuvos klubas vis dar nėra savo likimo kalvis.
Tomas Dimša
Tomas Dimša / „Scanpix“ nuotr.

Kazio Maksvyčio auklėtiniai paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse namuose dramatiškai 68:67 parklupdė Tel Avivo „Maccabi“ ir iškovojo 18-ą pergalę.

Šis laimėjimas kauniečiams buvo žūtbūtinis, nes kitose arenose pergales pasiekus Stambulo „Fenerbahče“ ir Vitorijos „Baskonia“ klubams, „Žalgiris“ pralaimėjimo prieš „Maccabi“ atveju dar ketvirtadienio vakarą būtų atsisveikinęs su atkrintamųjų svajone.

Bet dabar kauniečių viltis dar gyva.

Ateinančią savaitę „Žalgiris“ uždarys reguliarųjį sezoną Miunchene rungtynėmis su „Bayern“.

Pergalė žalgiriečiams bus būtina – ketvirtadienį „Fenerbahče“ laimėjus Stambulo derbį, užsikirto visi keliai kauniečiams pralįsti į atkrintamąsias iškovojus tik 18 pergalių, kiek „Žalgiris“ turi dabar.

Kova dėl atkrintamųjų („Maccabi“ jau užsitikrino vietą atkrintamosiose, bet vis dar gali įsivelti į skaičiavimus su kitomis komandomis)
5. „Fenerbahče“ 19-14
6. „Maccabi“* 19-14
7. „Partizan“ 18-14
8. „Baskonia“ 18-15
9. „Žalgiris“ 18-15

Bet dar prieš susitikimą „Audi Dome“ arenoje žalgiriečiai turės žvalgytis į kitas arenas – Monako „Gaston Medecin“, Belgrado Aleksandro Nikoličiaus, Pirėjo Taikos ir draugystės bei Belgrado „Štark“.

15min pateikia tris kelius, kuriais Kazio Maksvyčio komanda gali nužygiuoti į Eurolygos ketvirtfinalį.

Pirmas kelias: „Fenerbahče“ pralaimėjimas

Dimitrio Itoudžio auklėtiniai ketvirtadienį iškovojo nepalankią „Žalgiriui“ pergalę prieš Stambulo „Anadolu Efes“, bet žaliai balti vėl žvalgysis į „kanarėlių“ rezultatą ateinančią savaitę.

„Fenerbahče“, turinti 19 pergalių ir 14 pralaimėjimų, svečiuosis Belgrade ir žais prieš „Crvena zvezda“ (16-17) klubą.

Scanpix/IMAGO/Seskim Photo nuotr./Nigelas Hayesas-Davisas
Scanpix/IMAGO/Seskim Photo nuotr./Nigelas Hayesas-Davisas

Jei „Fenerbahče“ patirs nesėkmę, o „Žalgiris“ laimės Miunchene, kauniečiai tikrai bus pirmajame aštuonete turnyrinėje lentelėje.

„Žalgiris“ aukščiau už turkus būtų net ir tuo atveju, jei po 19 pergalių surinktų net penki klubai – „Fenerbahče“, „Maccabi“, „Partizan“, „Baskonia“ ir „Žalgiris“.

„Baskonia“ ir „Partizan“ šiuose skaičiavimuose surinktų po 5 pergales ir išsidalintų 5-6 vietas, „Maccabi“ (4-4) būtų septintas, o „Žalgiris“ ir „Fenerbahče“ turėtų po 3 pergales ir 5 pralaimėjimus.

Bendras turkų taškų santykis būtų -28, mūsiškių -29, tačiau Eurolyga patvirtino 15min, kad šiuo atveju „Žalgirio“ pranašumą lemtų tarpusavio mačų prieš „Fenerbahče“ rezultatai – kauniečiai pranoko Stambulo klubą didesniu skirtumu, negu jam pralaimėjo, tad pačiuptų paskutinį aštuntąjį bilietą į atkrintamąsias. „Fenerbahče“ liktų už borto.

Kovoje dėl atkrintamųjų dalyvaujančių komandų tarpusavio rezultatai
„Maccabi“ „Fenerbahče“ „Partizan“ „Baskonia“ „Žalgiris“
„Maccabi“ x 78:74 90:81 93:79 84:83
„Fenerbahče“ 86:71 x 72:73 70:76 87:79
„Partizan“ 96:88 94:97 x 83:65 87:76
„Baskonia“ 116:87 92:69 103:96 (pr.) x 93:73
„Žalgiris“ 68:67 86:66 74:88 79:75 x

Kiek realu, kad „Fenerbahče“ suklups Belgrade?

„Crvena zvezda“ ekipai turnyrine prasme šios rungtynės nelems nieko, bet savų sirgalių akivaizdoje Duško Ivanovičiaus auklėtiniai šį sezoną yra sunkiai palaužiami – iškovojo 10 pergalių ir patyrė 6 pralaimėjimus.

Be to, ketvirtadienį Aleksandro Nikoličiaus arenoje krito ir Eurolygos lyderis Pirėjo „Olympiakos“.

Tiesa, pirmąjį komandų susitikimą Stambule lapkričio mėnesį „Fenerbahče“ laimėjo užtikrintai (93:79).

Šios rungtynės vyks ketvirtadienį 20 val.

Antras kelias: „Baskonia“ pralaimėjimas

Jei „Fenerbahče“ iškovos pergalę, „Žalgirio“ sirgalių akys kryps į Pirėjų.

Ten kauniečiams labai reikės „Olympiakos“ (23-10) pergalės prieš „Baskonia“, kuri tokį patį balansą, kaip ir kauniečiai – 18 pergalių ir 15 pralaimėjimų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Giedraitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Giedraitis

Baskai turi tarpusavio pranašumą prieš „Žalgirį“ (93:73 namuose ir 75:79 Kaune), tad komandoms surinkus vienodai pergalių, aukščiau būtų Vitorijos komanda.

Bet jeigu „Žalgiris“ triumfuotų Miunchene, o „Baskonia“ sukluptų Graikijoje, „Žalgiris“ paliktų už borto baskų krašto komandą ir įšoktų į atkrintamųjų traukinį.

Baskų tuomet neišgelbėtų niekas – jie tikrai liktų devintoje pozicijoje.

Kokia bus „Olympiakos“ motyvacija?

Atsakymas paprastas – pirmoji vieta. Pralaimėję Belgrade ketvirtadienį, „raudonieji“ nesugebėjo anksčiau laiko užsitikrinti reguliariojo sezono nugalėtojų vardo, tad turės tą padaryti ateinančią savaitę.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Pergalė prieš „Baskonia“ Georgio Bartzoko auklėtinius tikrai paliktų pirmoje vietoje, tačiau pralaimėjimas baskams gali nusmukdyti juos į antrą arba net trečią poziciją – į „Olympiakos“ pozicijas taikosi Madrido „Real“ (23-10), „Barcelona“ (22-10) ir „Monaco“ (21-11) klubai.

Maža to, „Olympiakos“ yra viena geriausiai namuose žaidžiančių Eurolygos komandų (13-3), o „Baskonia“ – tarp prasčiausiai išvykose rungtyniaujančių klubų (4-12).

O graikai laimėjo ir pirmąją tarpusavio akistatą Vitorijoje, kur „Baskonia“ šį sezoną rungtyniauja įspūdingai – baskų krašte „Olympiakos“ spalį triumfavo 97:92.

Šių komandų rungtynės ateinantį ketvirtadienį prasidės 21 val.

Trečias kelias: du „Partizan“ pralaimėjimai

Jei paskutiniame ture laimės ir „Fenerbahče“, ir „Baskonia“, kauniečiams teks viltis nerealiausiai atrodančio scenarijaus – dviejų puikią formą demonstruojančio Belgrado „Partizan“ nesėkmių.

Šis scenarijus gali subliūkšti jau šįvakar, jei Željko Obradovičiaus auklėtiniai svečiuose nugalės „Monaco“ (21-11) krepšininkus. Tai garantuotų vietą atkrintamosiose Belgrado klubui ir nebeleistų „Žalgiriui“ aplenkti Belgrado ekipos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Monaco“ ekipa jau turi tiek bilietą į atkrintamąsias, tiek namų aikštės pranašumą jose, bet Donato Motiejūno atstovaujamą klubą gali motyvuoti galimybė pasigerinti pozicijas lentelėje – šiuo metu ketvirti monakiečiai vis dar gali turnyrinėje lentelėje pakilti iki antrosios arba trečiosios pozicijos. Pralaimėjęs šįvakar, „Monaco“ klubas tikrai finišuos ketvirtas.

Jei „Partizan“ penktadienio vakarą pralaimės Monake, tuomet intriga persikels į kitą savaitę.

Penktadienį, balandžio 14 dieną, juodai-balti namuose priims Atėnų „Panathinaikos“ (11-21) komandą.

Dėl nieko nebekovojantis Graikijos klubas šį sezoną svečiuose yra viena prasčiausiai žaidžiančių Eurolygos komandų (3-13), kai „Partizan“ pastaruoju metu namuose guldo vieną grandą po kito ir viso sezono metu rungtyniauja tikrai solidžiai „Štark“ arenoje (11-5).

Bet „Žalgiriui“ gali nelikti nieko kito, kaip tik laukti stebuklo Belgrade – „Partizan“ abu kartus nugalėjo „Žalgirį“ (87:76 ir 88:74), tad aplenkti serbus gali tik surinkęs didesnį pergalių skaičių.

VIDEO: Karšti komentarai: K.Maksvyčio mintys po svarbiausios „Žalgirio“ sezono pergalės

„Partizan“ susitikimas su „Monaco“ šįvakar prasidės 22 val. Belgrado klubo mačas su „Panathinaikos“ ateinančią savaitę startuos penktadienį 21.30 val. – identišku laiku, kaip ir „Žalgirio“ mūšis su „Bayern“ Miunchene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas