Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 19

Treneriai dėl kosminio kėlinio aukštino žaidėją, kurio kraityje po Eurolygos pusfinalio degė 0

Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkai atsidūrė per 40 minučių nuo Eurolygos čempionų titulo. Uždegta savo sirgalių Eurolygos pusfinalyje Kauno „Žalgirio“ arenoje Graikijos komanda sužaidė tobulą trečią kėlinį ir 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) pranokusi „Monaco“ ekipą iškopė į finalą. „Trečias kėlinys buvo vienas geriausių per komandos istoriją, – sakė Pirėjo komandos treneris G.Bartzokas. – Nes gerai sužaidėme ir puolime, ir gynyboje.“ O rungtynių didvyriu ir jis, ir Monako komandos treneris Saša Obradovičius įvardino gynėją, kuris nepelnė nė taško.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Georgios Bartzokas išvydo du savo komandos veidus Kaune.

Pasimetusį ir išblyškusį nuo įtampos pirmojoje dalyje, ir kovingą, iš aukos į medžiotojo virtusį antrojoje mačo pusėje, per kurią „Olympiakos“ nokautavo „Monaco“.

Devintą kartą Eurolygos finalą pasiekusi Pirėjo komanda sekmadienį turės šansą iškovoti ketvirtą labiausiai mūsų žemyne trokštamą titulą.

2013 metais su Martynu Gecevičiumi ir kitais „Olympiakos“ krepšininkais jau šventęs Eurolygos čempionų titulą G.Bartzokas teigė radęs reikiamą raktą pusfinalio pertraukoje, po kurios per kėlinį rezultatas iš -12 tapo +10.

„Mes labai nervinomės pirmą kėlinį bei kentėjome dėl pramestų baudų, kelių lengvų metimų, rungtynių plano nesilaikymo ir situacijų neskaitymo, – apie mačą sakė G.Bartzokas, dar prieš finalo ketvertą paskelbtas geriausiu sezono Eurolygos treneriu. – Akivaizdu, kad prieš antrą mačo dalį mes diskutavome, pakeitėme kelis dalykus, bet iš esmės nutarėme, kad reikia mažiau nervintis, reikia nurimti, o aš pasakiau, kad reikia sulyginti rezultatą per trečią kėlinį, o paskui žiūrėti, kaip bus per ketvirtą.

Bet taip gerai sužaidėme, kad pats nustebau po mačo iš žurnalisto išgirdęs, kad trečią kėlinį laimėjome 27:2.

Mes kontroliavome žaidimo ritmą, dalinomės kamuoliu. Dabar esame finale, o parama tribūnose buvo neįtikėtina.“

Eurolygos pusfinalio pradžia nieko gero nežadėjo „Olympiakos“ ir klubą atlydėjusiems sirgaliams, savo triukšmo decibelais turbūt sukėlusiais aukštas bangas prie arenos tekančiame Nemune.

„Olympiakos“ pusėje buvo patirtis, turtinga, trimis Eurolygos čempionų titulais pažymėta istorija, bet rungtynių pradžioje įtampa akivaizdžiai spaudė reguliariojo sezono nugalėtojus.

Tik 1 iš 8 pirmųjų „Olympiakos“ metimų pasiekė tikslą, iš gerų padėčių prametė net ir Kostas Papanikolaou, su Kostu Slouku pamenantys dar 2012 ir 2013 metų triumfą.

„Monaco“ tik antrą sezoną žaidžia Eurolygoje, bet septyni žaidėjai yra ragavę NBA skonio ir greitai pajuto svarbaus mačo ritmą, diriguojami iš pažiūros atsipalaidavusių Mike'o Jameso ir Elie Okobo.

Donatas Motiejūnas pašildė rankas po pirmojo pramesto tritaškio, bet tada ir jis savo energija ir pora taiklių dvitaškių prisidėjo prie „Monaco“ sėkmingos pradžios (20:14).

Iki pertraukos „Monaco“ susikrovė 12 taškų pranašumą, kai „Olympiakos“ krepšininkai pataikė tik 8 metimus iš 24.

Tačiau viskas pasikeitė po ilgosios pertraukos.

Kaip Šarūno Jasikevičiaus vaikai pagavo per minutės pertraukėlę į tribūnas varžybų rengėjų mestus marškinėlius, taip „Olympiakos“ krepšininkai pradėjo pataikyti ir surengė spurtą 14:0.

Bet net ir tai nebuvo pabaiga, nes Pirėjo komanda pasitelkė magiją, pataikiusi ir stebuklingus metimus.

Nešami nuo triukšmo sprogstančių tribūnų paramos, „Olympiakos“ žaidėjai su Eurolygos MVP Saša Vezenkovu ir kapitonu K.Papanikolaou surengė daugiau nei tobulą pasirodymą trečiajame kėlinyje, laimėję jį 27:2!

Per istorinį kėlinį Pirėjo krepšininkai sustabdė visą Monako didžiąją gynėjų trejybę – M.Jamesą, E.Okobo ir Jordaną Loydą.

O didžiausi komplimentai iš trenerių skriejo Thomasui Walkupui.

Ir Monako klubo treneris Saša Obradovičius lūžio žmogumi įvardino šį buvusį žalgirietį, prakalbęs apie jį, bet neįvardinęs vardo ir pavardės.

„Krepšinyje žmonės teisia pagal statistiką, bet kartais pamatai, kad yra žmogus, kuris surinko 0 taškų, bet perlaužė rungtynes. Jis ėmėsi atsakomybės, kūrė atakas kitiems, viską griovė. Treneris už tai vertina ir suvokia labiau nei kiti“, – „Olympiakos“ gynėją gyrė serbas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Buvęs žalgirietis per visą mačą nepelnė nė taško, bet atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir savo elitine gynyba padėjo sustabdyti „Monaco“ žvaigždes.

G.Bartzokas būtent Th.Walkupo gynybą įvardino kertine, keičiant mačo eigą.

„Beveik nieko, – paklaustas, ką keitė per pertrauką, sakė G.Barztokas. – Mums svarbiausias Th.Walkupas gynyboje, nes jis spaudžia tuos, kurie su kamuoliu. Jis greitai gavo dvi pražangas pirmajame kėlinyje, mes patausojome per antrą, o tada jis išėjo pailsėjęs per trečią kėlinį.

Pagrindinis nurodymas buvo neleisti veržtis į vidų, nes ten patekę jie gali atmesti prie tritaškio linijos žaidėjams arba greta esantiems aukštaūgiams.“

Ar kiekvienas treneris norėtų turėti Th.Walkupą savo komandoje?

„100 procentų, – iškart atsakė G.Bartzokas. – Nes jis visad padaro tai, ko treneris paprašo.

Jis spaudė gynėjus su kamuoliu, kontroliavo mūsų puolimą, perdavinėjo kamuolį ir įtraukė į atakas kitus. Thomasas yra idealus įžaidėjas.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Paskutinė kova dėl titulo vyks sekmadienį. Tądien 20 val. Graikijos čempionai sutiks su „Barcelona“ ir Madrido „Real“ poros nugalėtojais.

S.Obradovičius nežino dėl Donato Motiejūno

Tuo tarpu „Monaco“ strategas Saša Obradovičius liks be išsvajoto trofėjaus. Viskas sugriuvo pernelyg staiga po įspūdingos pradžios.

Serbas tiesiog trypė iš pykčio paskutinėmis rungtynių minutėmis, bet turėjo susitaikyti, kad jo treniruojama komanda netaps antruoju Prancūzijos lygos klubu po 1993 metų Limožo CSP, laimėjusiu Eurolygos titulą.

„Neįtikėtinas „Olympiakos” komandos trečiasis kėlinys, turime pasveikinti varžovus, – sakė S.Obradovičius. – Prieš rungtynes sakiau, kad mums nebus labai skausminga, jei pralaimėsime, nes atvykome su mažiau tokių rungtynių patirtimi. Bet vis tiek lieka kartėlis.

Ypač po pirmojo kėlinio, kai dominavome. Neatsakėme nieko trečiajame kėlinyje. Taip yra nutikę mums kelis kartus šį sezoną.“

„Monaco“ treneris tvirtino jautęs, kad „Olympiakos“ bandys atsigauti po 12 taškų pralaimėtos pirmosios rungtynių pusės.

„Mes žinojome, ko tikėtis. Kalbėjome per pertrauką 5 minutes, kad turėsime likti susitelkę ir atsakyti taip pat fiziškai. Bet per porą minučių mums nepavyko užpulti, nepasisekė taip gerai apsiginti. Praleidome nemažai pigių taškų dėl varžovų įkirtimų. Kalbėjome, kad svarbiausia susitvarkyti ne su pikenrolu, bet su įkirtimais. Tačiau nežinau, kiek daug jų praleidome trečiajame kėlinyje. Negynėme savo erdvių, mes visiškai pasimetėme. Buvo labai sunku surasti kelią. Pirmajame kėlinyje viskas veikė dėl mūsų gynybos, bet kai suteiki bent mažą šansą tokiai komandai, ji pačiumpa jį.“

Sekmadienį „Monaco“ stos į kovą dėl trečios vietos su „Barcelona“ ir Madrido „Real“ pusfinalio poros pralaimėtoja.

Paklaustas, ar tokiuose turnyruose rungtynės dėl trečios vietos apskritai reikalingos, S.Obradovičius teigė, kad jo komandai – taip.

„Mums tai bus puikus šansas ką nors pasiekti. Tai būtų istorinė vieta. Pažiūrėsime, kaip persikrausime psichologiškai ir fiziškai.

Sezonas nesibaigė, laimėdamas tokias rungtynes vis dar gali pasijusti geriau“, – sakė serbas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saša Obradovičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saša Obradovičius

„Monaco” lietuvis Donatas Motiejūnas šiame mače pelnė 7 taškus ir atkovojo 5 kamuolius per 22 minutes aikštėje.

Jo rodikliai nežymiai geresni šį sezoną, bet ar dvejus metus Monake rungtyniaujantis D-Mo liks klube ir po vasaros, S.Obradovičius nebuvo įsitikinęs.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Niekas nežino, kas liks, tai sunkus klausimas, – sakė serbas. – Bet Donatas padėjo mums atsidurti, kur esame. Jo lyderystė, jis visose rungtynėse buvo faktorius, jis viena svarbiausių priežasčių, kodėl esame čia. O dėl ateities niekas nežino.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas