Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 13

Trys ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės Europoje

Penktadienį prasideda Eurolygos finalo ketverto kovos. Lemiamas stipriausio Europos klubinio turnyro etapas – be lietuvių. Kokios ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės liko už išrinktųjų ratelio? Jų labai nedaug. 24sek išskyrė tris Europoje labiausiai išsiskiriančius Lietuvos krepšininkus.
Mindaugas Kuzminskas ir Paulius Jankūnas
Mindaugas Kuzminskas ir Paulius Jankūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Gegužės 13-15 d. | Eurolygos finalo ketvertas | Berlynas

Remiantis devynių stipriausių Europos krepšinio lygų statistika, vos du Lietuvos žaidėjai patenka į pagrindinius statistikos kategorijų dešimtukus.

Mantas Kalnietis iš Milano „Emporio Armani“ Italijoje yra dešimtas pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 4,4 rez. perd.).

Turkijos krepšinio lygoje antras daugiausiai perimtų kamuolių sąraše yra Deividas Dulkys („Yesilgiresun“).

Tačiau kiti šių krepšininkų statistiniai rodikliai nėra tokie, kurie leistų patekti į geriausiai Europoje rungtyniaujančių lietuvių sąrašą (didžiosiose Europos lygose).

Ispanijoje, Turkijoje, VTB lygoje, Vokietijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Adrijos lygoje ir Izraelyje šį sezoną buvo tiek mažai išsiskyrusių Lietuvos krepšininkų, kad vietoj ryškiausių Lietuvos krepšinio žvaigždžių dešimtuko ar penketo teko sudaryti tik trejetuką.

Jonas Kazlauskas dar pernykščiame Europos čempionate pabrėžė, kad anksčiau lietuviai į rinktinę susirinkdavo iš stipriausių Senojo žemyno klubų. Šio sezono vaizdelis neturėtų džiuginti nacionalinės komandos stratego.

Tik trys žaidėjai – Mindaugas Kuzminskas, Paulius Jankūnas ir Rimantas Kaukėnas buvo ryškesni Europos krepšinio žemėlapyje.

  • Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas

Šiuo metu turbūt geriausiai vertinamas lietuvis Europos krepšinio rinkoje. Tiesa, kitaip nei pačiam Mindaugui, sezonas jo komandai ne rožėmis klotas.

M.Kuzminskas šį sezoną Eurolygoje per 21 minutę rinko vid. po 12 taškų (54,9 proc. dvit., 37,7 proc. trit., 82,7 proc. baud.), atkovojo 3,4 kamuolio ir atliko po 1 rezultatyvų perdavimą.

Tai yra rezultatyviausias 27 metų 203 cm ūgio žaidėjo sezonas Eurolygoje. Beje, jis dar niekada tiek daug ir taip taikliai nemetė iš trijų taškų zonos.

Mindaugas šį sezoną sužaidė naudingiausias (30 naud. bal. su Maskvos CSKA) ir rezultatyviausias (23 tšk. su Tel Avivo „Maccabi“) rungtynes Eurolygoje, taip pat pasiekė ir asmeninį atkovotų kamuolių rekordą (9 atk. kam. su Stambulo „Fenerbahče“).

Puolėjas buvo vienintelis „Unicaja“ žaidėjas, rinkęs dviženklį taškų skaičių. Be to, užfiksuoti dar solidesnę statistiką jam trukdė ir treneris Joanas Plaza, nė sykio aikštėje nepatikėjęs daugiau nei 31 minutės.

Tiesa, su 4 pergalėmis ir 10 pralaimėjimų „Unicaja“ krepšininkai „Top 16“ E grupėje liko priešpaskutiniai.

Ispanijos čempionate M.Kuzminskas gauna pasireikšti vid. tik po 19,5 minutės, pelno 10,5 taško (antras rezultatas Malagoje), atkovoja 2,9 kamuolio, atlieka 1,1 rezultatyvaus perdavimo ir renka 10,3 naudingumo balo.

Pernai jo rezultatyvumo vidurkis Ispanijoje siekė 9,8 taško. Šiemet komanda Ispanijoje rikiuojasi septinta.

M.Kuzminskas žengė žingsnį į priekį tobulėjimo kelyje ir vasarą turėtų suraityti parašą po sutartimi su turtingesne Europos komanda. Jo vertė kils iki 1 milijono eurų.

  • Rimantas Kaukėnas
„Scanpix“ nuotr./Rimantas Kaukėnas
„Scanpix“ nuotr./Rimantas Kaukėnas

Jam 39-eri, bet jis yra rezultatyviausias antros geriausios Italijos komandos žaidėjas. Nesuklysite, nes toks ilgaamžis Lietuvoje tik vienas – Rimantas Kaukėnas.

Emilijos Redžo „Grissin Bon“ ekipa Italijos čempionato reguliariajame sezone užėmė antrąją vietą ir tiesiausiu keliu jau pateko į pirmenybių pusfinalį. O R.Kaukėnas su 13,6 taško vidurkiu nepralenkiamas komandoje.

R.Kaukėnas pavyzdingai atakuoja krepšį – pataiko net 50,9 proc. dvitaškių ir 44,4 proc. tritaškių.

Palyginimui, pernai R.Kaukėnas Italijoje rinko vid. 11,4 taško. Lietuvio ilgaamžiškumas negali nestebinti.

Europos taurėje R.Kaukėnas per 24 minutes rinko vid. 11,2 taško (55,2 proc. dvit., 44,4 proc. trit.) ir atliko 2,7 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, tada komandoje rezultatyviau žaidė Pietro Aradori (15,1 tšk.) ir Amedeo Della Valle'is (12,5 tšk.).

Kita vertus, tai nėra atsakymas į Jono Kazlausko rebusą, nes po 2012-ųjų olimpinių žaidynių R.Kaukėnas paskelbė apie karjeros nacionalinėje komandoje pabaigą.

O Rimanto pagalba dar praverstų J.Kazlauskui – joks kitas atakuojantis žaidėjas iš Lietuvos neturėjo gero sezono.

  • Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Kauno „Žalgiriui“ šis sezonas buvo sudėtingas, bet Paulius Jankūnas tapo maloniu žaliai-baltų siurprizu.

32-ejų P.Jankūnas yra vienuoliktas naudingiausių Eurolygos krepšininkų sąraše.

Šį sezoną per vid. 26 minutes P.Jankūnas Eurolygoje pelnė vid. 12,3 taško (54 proc. dvit., 31 proc. trit., 83,8 proc. baud.), atkovojo 6,2 kamuolio ir rinko 15,5 naudingumo balo.

Rezultatyviau P.Jankūnas Eurolygoje žaidė tik 2008-2009 metais, kai jam buvo 25-eri, bet jis tada nebuvo toks naudingas (14,8 naud. bal.).

Pagal atkovotus kamuolius P.Jankūnas reguliariajame sezone buvo 8-as, „Top 16” varžybose – 12-as.

Beje, iš 17-osios vietos reguliariajame sezone (14,7 naud. bal.) pagal naudingumo balus Paulius pakilo į 8-ąją „Top 16” varžybose (16 naud. bal.).

Mirtininkų grupėje jis taip pat buvo tryliktas pagal rezultatyvumą (vid. 12,6 tšk.) visoje Eurolygoje.

9 iš 24 Eurolygos rungtynių P.Jankūnas baigė surinkdamas bent 20 naudingumo balų.

P.Jankūnas taip pat yra rezultatyviausias (11,3 tšk.) ir naudingiausias (15,3 naud. bal.) žalgirietis LKL čempionate.

Tik pasakiškam Pauliaus sezonui reikia titulo. Toks vienas beliko LKL čempionate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas