Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 28

Turkų įsiūčio klausimą apėjęs „Maccabi“ strategas džiaugėsi, jog netrukus sugrįš į Lietuvą

Odedas Kattashas ir jo vadovaujamas Tel Avivo „Maccabi“ pratęsė Kauno „Žalgirio“ agoniją Eurolygoje, įpaišydamas Lietuvos čempionams jau šeštą pralaimėjimą iš eilės.
Oded Kattash
Odedas Kattashas / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Šešis kartus iš eilės mes nepralaimim“, – dar prieš rungtynes rėkė mačo pranešėjas Mantas Stonkus.

Bet buvo neteisus.

Be namų dėl karo tarp Izraelio ir „Hamas“ likęs Tel Avivo „Maccabi“ klubas dar labiau užtamsino ir taip pilką dangų Kaune.

Edmondo Sumnerio tritaškių pirmajame kėlinyje užkurtas „Žalgiris“ du kėlinius didžiąją laiko dalį pirmavo ir turėjo minimalų pranašumą įpusėjus susitikimui, bet paleido sėkmės paukštę po ilgosios pertraukos.

Siūlo galą atradę ir ardyti kauniečių gynybą tarsi megztinį ėmę svečiai šovė į priekį ir įstūmė „Žalgirį“ į 17 taškų gylio duobę, o visos Kazio Maksvyčio auklėtinių pastangos sugrįžti liko bevaisės – „Maccabi“ išsivežė pergalę 78:70.

„Tai buvo gera pergalė mūsų komandai, turint galvoje visas aplinkybes, kadangi mums nėra lengva, – sakė 10 pergalę iškovojusios komandos treneris O.Kattashas. – Turėjome vos 24 valandas ir vieną treniruotę, kad pasiruoštume šioms rungtynėms. Be to, neturime Wade'o [Baldwino], tačiau daugybė žaidėjų pasitempė į priekį šioje situacijoje.

Manau, kad visas 40 minučių buvome susikoncentravę gynyboje, o žaidėjai atidavė daug jėgų. Sužaidėme puikų trečiąjį kėlinį, ypač puolime. Gynyboje buvome pastovūs, tačiau puolime po ilgosios pertraukos žaidėme protingai, sugebėjome išnaudoti savo pranašumus. Žaidėme prieš gerą komandą. Ši komanda yra geresnė nei rodo jų rezultatai. Pastarąsias trejas rungtynes jie pralaimėjo tik pabaigose. Tad mums tai puiki pergalė.“

Rezultatyviausiu Europos čempionato žaidėju dar 1997 metais tapęs, o dabar sėkmingai stipriausiam Izraelio klubui vadovaujantis 49-erių specialistas pastarosiomis savaitėmis turi spręsti ne tik žaidybinius niuansus.

Dėl karo jo komanda jau ir taip negali žaisti Eurolygos mačų Tel Avive ir persikėlė į Belgradą, o atnaujinus Izraelio pirmenybes į jų susitikimus atsisakė vykti „Maccabi“ legionieriai, tad savaitgaliais „geltonieji“ skyla pusiau – vieni lieka treniruotis Belgrade, kiti vyksta žaisti į Izraelį.

„Mums, treneriams, tai nėra ideali situacija, bet niekas nesikeičia nuo spalio 7-osios, kai Izraelyje prasidėjo karas, – sakė dar devynerių metų amžiaus prie „Maccabi“ organizacijos prisijungęs žydas. – Žinau, kad komandos vadovybė daro viską, kad išlaikytų komandą kartu ir galėtume keliauti nepaisydami šio beprotiško tvarkaraščio. Tikiuosi, kad situacija pasitaisys, bet dabar turime taikytis su šia situacija. Eurolyga jau ir taip yra sudėtingas turnyras, tačiau neturint galimybės žaisti prie savų sirgalių, viskas pasidaro dar sunkiau.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Oded Kattash
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Oded Kattash

Paklaustas, kokios priežastys lemia legionierių atsisakymą vykti į Izraelį, kuriame kovos veiksmai pastaruoju metu jau nurimę, O.Kattashas neišsiplėtė.

„Kiekvienas žaidėjas susiduria su savo problemomis, o mes, tikiuosi, sugebėsime jas išspręsti. Nemanau, kad esu tinkamas žmogus atsakyti į šiuos klausimus. Mes, treneriai, norime, kad komanda būtų kartu, nes sudėtinga žaisti vien išvykų rungtynes. Tikiuosi, kad sugebėsime pataisyti situaciją“, – sakė „Maccabi“ treneris.

Lietuvoje jis su komanda apsilankys dar kartą jau po savaitės, nes ateinantį ketvirtadienį, sausio 4-ąją, „Maccabi“ žais Eurolygos rungtynes prieš Stambulo „Fenerbahče“ Panevėžio „Kalnapilio“ arenoje.

„Žinojome, kad negalime žaisti Turkijoje dėl, sakykime, saugumo ir politinių priežasčių. Laukėme, kol sužinosime, kur žaisime. Asmeniškai man labai patinka atvykti į Lietuvą, čia jaučiu, kad krepšinis čia yra daugiau negu žaidimas, – sakė O.Kattashas. – Man patinka leisti čia laiką, bet šiame beprotiškame pasaulyje negalime planuoti daugiau negu 4 ar 5 dienas į priekį. Susiduriame su daug problemų, bet tai dalis šios situacijos ir bandome su ja tvarkytis.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Josh Nebo
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Josh Nebo

Tiesa, sprendimas perkelti rungtynes į Panevėžį patinka ne visiems. Kitos savaitės mačas turėjo būti savo sirgalių akivaizdoje šį sezoną nepralaiminčios „Fenerbahče“ namų rungtynės, tačiau dabar Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai bus priversti keliauti į neutralią teritoriją. Tai supykdė turkų sirgalius.

„Krepšinis visada turi išlikti aukščiau politikos, deja, tokie dalykai nutinka, – diplomatiškai į šią situaciją reagavo O.Kattashas. – Negaliu pasakyti, kokia yra pagrindinė to priežastis – politinė, saugumo ar dar kokia nors. Tikiuosi, kad sportas taps tiltu link pasaulio taikos. Krepšinis tam ir žaidžiamas, kad žaistum prieš savo sirgalius, tad tikiuosi, kad situacija pasitaisys. Linkiu krepšinio visuomenei solidarumo šiuo metu.“

Asmeniškai man labai patinka atvykti į Lietuvą, čia jaučiu, kad krepšinis čia yra daugiau negu žaidimas.

15min trenerio paklausė ir apie buvusį jo auklėtinį, o dabar „Žalgiryje“ žaidžiantį Austiną Hollinsą. Nors amerikietis pernai „Maccabi“ gretose nepritapo, O.Kattashas gražiai atsiliepė apie žaidėją, dėl kurio „Žalgiris“ jau netrukus turės priimti sprendimą, pasilikti jį ar paleisti.

„Aš esu viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl jis pasirašė sutartį su „Maccabi“, kadangi jis man labai patinka, – teigė specialistas iš Izraelio. – Jis turėjo sveikatos problemų, bet dabar malonu matyti, kad jam sekasi geriau. Austinas yra vieno geriausių charakterių žaidėjas, kokio gali norėti komandoje. O ir krepšinio prasme, kai tik yra sveikas, tai žaidėjas, kurio norėčiau savo komandoje. Linkiu jam tik geriausio.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Austin Hollins
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Austin Hollins

Kaune jo komanda triumfavo nepaisant to, jog turėjo vieno aštriausių ginklų – po 14,5 taško per susitikimą renkančio Wade'o Baldwino. Šis žaidėjas prieš rungtynes apšilinėjo ant „Žalgirio“ arenos parketo, iš pradžių buvo įtrauktas ir į rungtynių protokolą, tačiau paskutinę akimirką „Maccabi“ nusprendė nerizikuoti.

„Manau, kad Wade'as kitą savaitę jau bus pasiruošęs. Tik likus valandai iki rungtynių nusprendėme, kad jis nežais. Bijojome rizikuoti, bet tikiuosi, kad po kelių dienų jo situacija bus geresnė“, – sakė treneris.

Su 10 pergalių ir 7 pralaimėjimais „Maccabi“ Eurolygoje yra penktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas