Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 27

Valensijoje – L.Lekavičiaus pasekėjas ir į rinktinę kviečiamas lietuvių kilmės ispanas

Kai prieš porą metų teko lankytis Valensijos krepšinio komplekse, „L'Alqueria“ koridoriuose aidėjo istorija apie „Pequeno Lituano“ ir fiziškai tvirtą jaunuolį, kurio mama iš Lietuvos. Per porą metų šie du vaikinukai smarkiai išsistiebė. Vienas – iki Luko Lekavičiaus žaidimo stiliaus vikruolio, kitas – iki Ispanijos rinktinės nario. 15min pasakoja apie Valensijos krepšinio klubo akademijoje augančius vaikinus su lietuviška pavarde.

Valensijos klubo darbuotojai su šypsena atsimena mažylį, kurio tėveliai prieš ketverius metus pasibeldė į oranžinę „Valencia“ klubo būstinę ir papasakojo apie žemą, bet krepšinį labai mylintį berniuką. Dėl savo ūgio tas smulkus vaikinukas vėliau gavo „Pequeno Lituano“ (mažylis lietuvis. – liet.) pravardę.

Bet 150 cm ūgio nykštukas greitai pradėjo daryti milžiniškus dalykus.

Nors žemiausiems priešininkams buvo iki pečių, Nidas tapo vieno pirmųjų savo turnyrų naudingiausiu žaidėju. Kai paskutinėmis sekundėmis apžaidė 202 cm ūgio bendraamžį, po mačo šis jau prašė lietuvio bendros nuotraukos.

Greitis, kamuolio valdymas ir drąsūs metimai vertė iš koto net ir aukščiausius priešininkus.

Asmeninio archyvo nuotr./Nidas Paulauskas (nuotr. dešinėje) išsiskiria savo žemu ūgiu
Asmeninio archyvo nuotr./Nidas Paulauskas (nuotr. dešinėje) išsiskiria savo žemu ūgiu

2017-aisiais su visa šeima gyventi į Valensiją persikėlęs Nidas išsistiebė. Nuo paskutinio 15min vizito Valensijoje prabėgus beveik dvejiems metams, jis ūgtelėjo maždaug iki 170 cm.

Be to, įžaidėjas vilki pagrindinės „Valencia“ penkiolikmečių komandos marškinėlius.

„Tai labai talentingas žaidėjas. Tai turbūt vienas techniškiausių mūsų turimų krepšininkų“, – 15min pasakojo lietuvio treneris Gonzalo Muinelo.

„Valencia Basket“ nuotr./Nidas Paulauskas
„Valencia Basket“ nuotr./Nidas Paulauskas

„Valencia“ jaunimo akademijos treneriui patinka Nido žaidimo suvokimas, situacijų skaitymas ir vis didėjantis puolimo arsenalas. Jaunuolis smarkiai tobulėja puldamas krepšį iš baudos aikštelės su floateriais (aukštos trajektorijos metimais viena ranka), eurostepais (klaidinančiais judesiais, kurių pradininku laikomas Š.Marčiulionis) ir kitais įvairiais atakos užbaigimo būdais.

Stratego teigimu, Nidas dabar daug stabiliau atakuoja krepšį iš trijų taškų zonos, o tai kritinis dalykas jo stiliaus žaidėjui.

„Valencia“ treneriai tikisi, kad per praėjusį sezoną maždaug 13 cm išsistiebęs vaikinas ūgtels dar labiau. O iki tol jis turi stiprinti savo kūną, kad būtų dar tvirtesnis.

„Kita vertus, šį sezoną jis išmoko, kaip išnaudoti savo smulkų kūną, kad jis netaptų problema gynyboje. Šioje aikštės pusėje jis įgijo naujų įgūdžių ir išmoko gerų triukų“, – tikino G.Muinelo.

Gerai pagalvojęs apie lietuvišką atitikmenį, kuris būtų panašus į N.Paulauską savo žaidimo stiliumi, „Valencia“ treneris pasufleravo Luko Lekavičiaus pavardę. Šis nedidukas 180 cm ūgio žalgirietis savo greičiu, energija ir tolimais metimais prisijaukino „Žalgirio“ sirgalių simpatijas bei tapo aukšto lygio atsarginiu Eurolygoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Mažylis iš Lietuvos“: Valensijoje auga ir du lietuviško kraujo krepšininkai

Asmeninio archyvo nuotr./Nidas Paulauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Nidas Paulauskas

„L'Alqueria“ treneriai suintriguoti skaičiuoja Nido Paulausko centimetrus, įmestus taškus ir rezultatyvius perdavimus. Tuo tarpu kito jaunuolio su lietuviška pavarde augimą jau stebi visos Ispanijos treneriai.

Jose Luisas Roberto Jurevičius – dar vienas penkiolikmetis berniukas, gavo kvietimą treniruotis su Ispanijos U15 rinktine, kuri ruošiasi 2021-ųjų Europos jaunučių (iki 16 m.) čempionatui.

Jose Luisas buvo vienas iš keturių „Valencia“ akademijos žaidėjų, kurie buvo pakviesti prisijungti prie perspektyviausių Ispanijos krepšininkų.

Skirtingai nei Nidas, Jose Luisas Roberto gimė ir užaugo Ispanijoje, įleido čia šaknis ir yra laikomas vietiniu.

„Valencia Basket“ nuotr./Jose Luisas Roberto Jurevičius
„Valencia Basket“ nuotr./Jose Luisas Roberto Jurevičius

Praėjusį sezoną Jose Luisas jau spėjo debiutuoti jaunimo Eurolygoje būdamas vos 14 metų. Turnyre, kuriame varžosi perspektyviausi Europos komandų jaunimo programos žaidėjai iki 18 metų, tvirtas jaunuolis išbėgo vieneriose rungtynėse su „Barcelona“ krepšininkais ir per 3 minutes įsirašė debiutinius du taškus.

Jose Luiso mama – lietuvė, o tėvas – Valensijoje pagarsėjęs ispanas. Jose Luisas Roberto Navarro yra teisininkas ir verslininkas, o vietinių gerai žinomas kaip buvęs radikalių dešiniųjų partijos „Espana 2000” lyderis.

Jose Luisas Roberto Jurevičius yra gerokai aukštesnis nei jo bendražygis NIdas – maždaug 197 cm ūgio. Tikimasi, kad jis turėtų įkopti į dvimetrinių žaidėjų teritoriją.

„Jose Luisas yra kovotojas. Žaidėjas, kuris žaidžia fiziškai ir dominuoja kovoje dėl atšokusių kamuolių, bet be savo jėgos, dar yra ir greitas“, – 15min pasakojo G.Muinelo.

„Valencia Basket“ nuotr./Gonzalo Muinelo
„Valencia Basket“ nuotr./Gonzalo Muinelo

Kai Jose Luisas Roberto Jurevičius sulaukė kvietimo į Ispanijos rinktinę, „Yo Soy Noticia“ pristatė krepšininką kaip „fizine jėga išsiskiriantį jaunuolį, kuris kiekvienoje treniruotėje atiduoda visas savo jėgas kovojant baudos aikštelėje, o jo svarba aikštėje didėja su kiekvienais metais“.

„Jis patobulėjo su žaidimo situacijų supratimu, bet mes toliau uoliai ties tuo dirbame“, – pasakojo G.Muinelo.

Anot ispano, 15-metis ruošiasi žaisti lengvojo ir sunkiojo krašto pozicijose, todėl dabar daugiausia koncentruojasi pagerinti pataikymą iš trijų taškų zonos ir žaidimo vienas prieš vieną įgūdžius. Maksimalus susitelkimas į žaidimą ir stabilesnis žaidimas Jose Luisą iškeltų į dar aukštesnį lygį.

Treneriui G.Muinelo vaikinas savo žaidimo stiliumi primena kitą fiziškai tvirtą vyruką, kuris turėjo puikią karjerą Eurolygoje ir Lietuvos rinktinėje – Joną Mačiulį.

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ taikinys rinkoje, „Ryto“ naujokas ir dviguba kliūtis žalgiriečiams

Savo rezultatais jau išsiskiriantis penkiolikmetis žaidžia ne tik kadetų, bet ir jaunimo komandoje, kurioje rungtyniauja vaikinai iki 18 metų. Šioje ekipoje, beje, rungtyniauja buvusio Kauno „Žalgirio“ žaidėjo ir trenerio Ainaro Bagatskio sūnus, 17-metis Fredas Bagatskis.

Aukščiau šios Valensijos jaunimo komandos – jau tik pagrindinė „Valencia“ dublerių ekipa, kuri rungtyniauja ketvirtoje Ispanijos lygoje.

Tiek Nidas, tiek Jose Luisas Roberto turės dar ilgus metus kasdien prakaituoti 18 mln. eurų kainavusioje Valensijos krepšinio laboratorijoje su 13 aikščių, kad ateityje prilygtų šioms žalgiriečių pavardėms ne tik žaidimo stiliumi, bet ir žaidimo kokybe.

Tačiau šie jaunuoliai turi charakterį, kuris jiems padeda eiti į priekį tarp stipriausių nepaisant visų primestų etikečių.

„Norėčiau pabrėžti, kad esame labai patenkinti abiem šiais jaunuoliais. Tai du labai kovingi žaidėjai“, – 15min patikino „Valencia“ treneris.

Trečiadienį Valensijoje „oranžiniai“ stos į kovą su Kauno „Žalgiriu“ dar neturėdami nė vieno Lietuvos krepšinio atstovo. Bet galbūt vieną dieną prieš žalgiriečius kausis du vyrukai su lietuviška pavarde, kuriems patiems vis dar mielas „Žalgirio“ pavadinimas.

„Valencia Basket“ nuotr./Jose Luisas Roberto Jurevičius (#13) ir Nidas Paulauskas (#10)
„Valencia Basket“ nuotr./Jose Luisas Roberto Jurevičius (#13) ir Nidas Paulauskas (#10)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas