Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 02

Vilniuje nutūpęs žalgiriečio bendražygis turi iš proto išvedusią istoriją apie N.Hayesą

Žalgirietis Nigelas Hayesas gerai užsimaskavęs antradienį Vilniuje priešo teritorijoje stebėjo žaidžiantį buvusį savo bendražygį. Sunki trauma bei NBA išbandymai buvo paslėpę ir Samo Dekkerio talentą. Vilniaus „Ryto“ sirgaliai patys savo akimis įsitikino amerikiečio potencialu. Daug įsimintinų pergalių universitete iškovojęs, nepamirštamų akimirkų su žalgiriečiu N.Hayesu išgyvenęs ir NBA svajonių dar neišpildęs puolėjas priėmė drąsų Krasnodaro „Lokomotiv“ iššūkį. 15min pasakoja Vilniuje apsilankiusios Viskonsino žvaigždės istoriją.
Samas Dekkeris
Samas Dekkeris / lokobasket.com nuotr.

Samas Dekkeris neturėjo būti Vilniuje.

Likus trims valandoms iki Europos taurės sezono starto „Siemens“ arenoje, Krasnodaro „Lokomotiv“ naujokas šypsojosi nusileidęs į „Hilton Garden Inn“ viešbučio vestibiulį. Prieš ketverius metus šis universalus vaikinas 18-uoju šaukimu pateko į „Houston Rockets“ komandą ir mynė prabangius Amerikos viešbučių slenksčius.

Net su Gordonu Haywardu lygintai NCAA žvaigždei buvo piešiama sėkminga karjera, tačiau greitai jaunuolio nugarą užgriuvusios traumos keitė planus.

Jos susodino Samą prie vieno pokalbių stalo su Donatu Motiejūnu. Abu aukštaūgiai turėjo lygiai tokią pat operaciją, kuri surakino gražias jų NBA svajones.

„Scanpix“ nuotr./Samas Dekkeris
„Scanpix“ nuotr./Samas Dekkeris

Svajoti S.Dekkeris pradėjo Viskonsine, dalindamasis viena rūbine su Kauno „Žalgirio“ naujoku Nigelu Hayesu.

Dabar „Lokomotiv“ aprangą vilkintis amerikietis niekada nepamirš N.Hayesui mestos nekaltos replikos, po kurios jo komandos draugas tapo „tylos karaliumi“.

„Nigelas rūbinėje pasakė kažkokį prastą pokštą ir aš juokais jam pasakiau: ai, užsičiaupk. O Nigelas yra toks žmogus, kuris tiesiogine to žodžio prasme mėgsta priimti dalykus už gryną pinigą“, – šyptelėjo S.Dekkeris, pradėjęs pasakoti neeilinę istoriją.

Nigelas Hayesas užsičiaupė.

„Jis tiesiogine to žodžio prasme su niekuo nekalbėjo visą mėnesį, – kvatoja S.Dekkeris. – Mes bandėme su juo kalbėtis, užduoti jam klausimus, o jis tik į mus pasižiūrėdavo ir viskas.

Pasirodo, aš jam taip ir nepasakiau atsičiaupk. O tai buvo tiek svarbu, kad jis nešnekėjo visą mėnesį (šypsosi.).

Jis tiesiog vedė mane iš proto (juokiasi.). Aš sakydavau jam, kad noriu su juo pasišnekėti, o jis tiesiog netardavo nė žodžio.

Jis žinojo, kad veda mane iš proto, ir žinojo, kad bando mano nervus.

Nedaug žmonių žino šią istoriją, bet ji unikali.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nigelas Hayesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nigelas Hayesas

Unikalus buvo visas didysis Viskonsino trejetas – Samas Dekkeris, Nigelas Hayesas ir Frankas Kaminsky.

Ši įdomi trijulė 2014 ir 2015 metais nuvedė „Wisconsin Badgers“ į NCAA finalo ketvertą.

Kai žaidė NCAA finale – 2015-aisiais, jie trys buvo rezultatyviausi Viskonsino žaidėjai: F.Kaminsky rinko vid. 18,8 taško ir 8,2 atkovoto kamuolio, S.Dekkeris – 13,9 taško ir 5,5 atkovoto kamuolio, N.Hayesas – 12,4 taško ir 6,2 atkovoto kamuolio.

„Tai buvo komanda su labai skirtingomis asmenybėmis. Daug kas sakė, kad mes buvome labai panašūs, bet, mano akimis, kaip tik buvome labai skirtingi, – 15min Vilniuje pasakojo S.Dekkeris. – Manau, buvome tokie skirtingi, kad dėl to kažkaip įdomiai susiklijavome. Didelį darbą padarė trenerių štabas, leidęs mums būti savimi ir organiškai susiklijuoti. Dažnai treneriai koledže verčia žaidėjus leisti laiką kartu. O jie leido mums tai padaryti natūraliai.

Atradome puikų skirtingų asmenybių balansą. Kiekvieną vakarą jausdavome, kieno tai naktis. Pas mus nebuvo vieno alfos. Visi turėjome vienodą statusą. Manau, dėl to mums taip sekėsi.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Samas Dekkeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Samas Dekkeris

N.Hayesą amerikietis apibūdina kaip patį išmintingiausią Viskonsino žaidėją.

„Jis toks protingas ir taip viską analizuoja... Aš pasakyčiau, kad jis net per protingas, – sakė S.Dekkeris. – Nigelas viską analizuoja iki tobulumo. Jis labai atsidavęs ir nuolatos meta sau iššūkius tiek aikštėje, tiek už jos ribų.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Hayesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Hayesas

Anot S.Dekkerio, F.Kaminsky buvo tylesnis ir uždaresnis, bet kai leisdavo laiką su „Badgers“ kompanija, laidydavo daugiausia pokštų.

„Frankas buvo geriausias mūsų žaidėjas. O kai geriausias žaidėjas yra toks, ir kitiems žymiai maloniau būti komandoje“, – pridūrė puolėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Frankas Kaminsky
AFP/„Scanpix“ nuotr./Frankas Kaminsky

Save S.Dekkeris pristato kaip energijos kibirkštį, kuri žybsėdavo ne tik pati, bet ir užkrėsdavo kitus.

Krepšininkas dar išskyrė Viskonsino komandos kapitoną Joshą Gasserį, kuris buvo tikras kapitonas ir kasdien rodė kitiems pavyzdį tiek rungtynėse, tiek treniruotėse, tiek už aikštės ribų.

„Mes turėjome viską, ko reikia laiminčiai komandai“, – reziumavo S.Dekkeris.

Ambicingai pravėręs didžiuosius NBA vartus, S.Dekkeris turėjo prislopinti savo liepsną.

Dėl nugaros traumos amerikietis debiutinį sezoną „Houston Rockets“ klube sužaidė tik 3 rungtynes.

„Kai buvau naujokas, Donatas Motiejūnas man padėjo su reabilitacija ir dalijosi savo patirtimi. Tai tikrai pagelbėjo, – pridūrė S.Dekkeris. – Galiu tik padėkoti Hjustono medikams, kurie padėjo man grįžti ir žaisti dar atletiškiau nei anksčiau. Patekau į tikrai geras rankas.“

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Andrew Bogutas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Andrew Bogutas

Antrąjį sezoną jis jau apsiprato Hjustone su 6,5 taško ir 3,7 atkovoto kamuolio per 18 minučių vidurkiu. S.Dekkeris metė ir 30 taškų į „Memphis Grizzlies“ krepšį, bet 2018-ųjų vasarą buvo įmestas į grandiozinių mainų katilą – su dar šešiais žaidėjais persikėlė į „Los Angeles Clippers“, o į Hjustoną iš Los Andželo iškeliavo Chrisas Paulas.

Dar kitą vasarą S.Dekkeris buvo iškeistas į „Cleveland Cavaliers“. Beje, tuose mainuose Klivlandas gavo teises į Renaldą Seibutį.

Po kelių mėnesių puolėjas vėl buvo išmainytas ir tapo „Washington Wizards“ nuosavybe.

Po keturių sezonų ir 200 rungtynių NBA, S.Dekkeris susikrovė lagaminus ir pirmą kartą išvyko į Europą.

„Tai buvo tikra karuselė su daug emocijų, – savo patirtį NBA apibūdino S.Dekkeris. – Mainai... Vyko daug dalykų, kurie nepriklausė nuo manęs. Ir jie mane išbandė. Turėjau labai greitai suaugti. NBA pasiėmiau daug gerų momentų, bet buvo ir momentų, kuriais nesididžiuoju. Tačiau iš jų pasimokiau ateičiai.

Branginu tuos metus NBA ir tikiuosi, kad jie man ten buvo ne paskutiniai. Kiekvienas amerikietis nori žaisti NBA, todėl tai vis dar mano tikslas. Tai mano namai. Bet dabar mano istorija rašoma Krasnodare. Tikiuosi, kad daugeliui žmonių parodysiu, kas koks esu komandos draugas ir krepšininkas. Manau, man tai prasideda naujas labai svarbus laikotarpis – tiek kaip žaidėjui, tiek kaip žmogui.“

lokobasket.com nuotr./Samas Dekkeris
lokobasket.com nuotr./Samas Dekkeris

Kai S.Dekkeris pakilo nuo suolo ir pasirodė ant „Siemens“ arenos parketo, greitai pasidarė aišku, ką jame matė NBA skautai.

25-erių krepšininkas lyg elnias šuoliavo po Vilniaus namų tvirtovę. Lipo šeimininkams per galvas kovodamas dėl kamuolių, smagiai leido į krepšį tolimus metimus ir net spragsėjo iš tos begalinės energijos.

Kitaip nei NBA, dabar viskas S.Dekkerio rankose.

„Atvažiuodamas į Europą norėjau vėl pasijusti kažkiek norimas. Norėjau aikštėje vėl būti savimi, – tikino atvykėlis. – Tai nereiškia, kad aikštėje aš bėgiosiu ir darysiu ką noriu kaip koks beprotis. Tiesiog čia turiu didesnį vaidmenį: klubas nori, kad kurčiau situacijas, mesčiau, dengčiau pavojingiausius varžovų žaidėjus. Noriu parodyti, kad nesvarbu kur pasaulyje, galiu daryti skirtumą. Būti lyderiu ir svarbiu žmogumi rūbinėje.

Labai rimtai žiūriu į šį iššūkį. Tikiuosi, kad sezono metu galėsiu viską parodyti. Kitą vasarą galbūt galėsiu kontroliuoti savo ateitį. Bet dabar labai noriu padėti komandai pasiekti kuo daugiau pergalių VTB ir Europos taurėje.“

Nors Europoje irgi nebus lengva.

Daug NBA krepšininkų atvažiuoja čia manydami, kad žais kaip džordanai. Tačiau Samui ir kitiems Europos krepšinio debiutantams dar reikia apsiprasti su vietos žaidėjų fiziškumu, kitokiu taisyklių traktavimu, trenerių reiklumu ar kiekvienos atakos svarba.

Gerą pamoką išrašė ir Vilniaus „Rytas“. Nepaisant S.Dekkerio 12 taškų ir 5 atkovotų kamuolių pasirodymo per 22 minutes, Krasnodaro „Lokomotiv“ sensacingai krito sostinėje 86:92.

„Sunkiausia būti toli nuo namų, – apie savo pirmąją patirtį Europoje kalbėjo S.Dekkeris. – Būti toli nuo Amerikos sunku. Daug gerų žaidėjų čia galėtų žaisti puikiai, bet kai kurie tiesiog negali prisitaikyti Europoje psichologiškai. Ir tai tikrai sunku.

Pavyzdžiui, namuose palikau šeimą, žmoną, draugus, šunį... Kalbu net apie smulkmenas, tokias kaip kalbą.

Naujoje šalyje viskas taip nauja ir reikia prie to prisitaikyti. Turi pasižiūrėti į veidrodį ir susitaikyti su tuo, kur dabar ir esi ir koks tai karjeros etapas. Aš vis dar su tuo dirbu.“

lokobasket.com nuotr./Samas Dekkeris
lokobasket.com nuotr./Samas Dekkeris

Krasnodaro „Lokomotiv“ viceprezidentas Ginas Rutkauskas vasaros žaidėjų turguje sužvejojo stambų laimikį.

S.Dekkeris yra tik vienas į Krasnodarą atplaukusių ryklių – reikia kalbėti ir apie jokios aukštai iškeltos rankos nebijantį Johnny O'Bryantą ar sostinėje dėl negalavimų dar neatsiskleidusį Willą Cummingsą.

Bet būtent su „Lokomotiv“ apranga buvusi Viskonsino universiteto žvaigždė gali susigrąžinti prisiminimus apie pergales, kurios kartu su efektyviu žaidimu NBA komandas paragintų iš naujo pergalvoti apie jo galimybes žaisti stipriausioje krepšinio lygoje.

„Man labai patinka ši komanda. Turime puikią kompaniją su daug talento ir didžiule patirtimi. Taip pat – atletišką grupę, nuostabų trenerių štabą. Pagal situacijų ir žaidimo kūrėjus, manau, Europoje galime lygintis su visais, – įsitikinęs S.Dekkeris. – Manau, turime šansų tapti puikia komanda ir laimėti daug rungtynių. Toks mano tikslas. O kalbant apie sugrįžimo į NBA planą, jis prasideda nuo šiandien. Kasdien turiu įrodyti, kas aš esu ir kad galiu būti efektyvus bet kuriame pasaulio kampelyje.

Tačiau mintys apie NBA man dabar trukdytų. Svarbiausia būti savimi ir padėti komandai laimėti. Jeigu darysiu tai, ko reikia Krasnodarui, manau, atversiu daug akių ir viskas savaime sukris į savo vietas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas