Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 09

„Žalgirio“ išvykų ligą išryškinęs K.Maksvytis stojo piestu už Tony Parkerio brolį

Kauno „Žalgiris“ leidžiasi į ketvirtą šio sezono Eurolygos išvyką su siekiu iškovoti pirmą pergalę ne savo arenoje. „Turime pakeisti savo darbą gynyboje Eurolygoje, ypač išvykose“, – prieš pakildamas Prancūzijos kryptimi akcentavo „Žalgirio“ strategas Kazys Maksvytis.

3 pergalės namuose ir 3 pergalės išvykose – kol kas taip Eurolygoje rungtyniauja kauniečiai.

K.Maksvyčio auklėtiniai pergales nusikaldino gynyba – per trejas laimėtas rungtynes į savo krepšį „Žalgiris“ praleido po 72,7 taško bei privertė oponentus klysti po 15,3 sykio. Palyginimui, per pralaimėtus mačus kauniečiai praleido po 87 taškus ir išprovokavo vos po 10,3 klaidos.

Priešingai šį sezoną rungtyniauja ASVEL. Prancūzai dvi iš trijų pergalių (prieš „Valencia“ ir Bolonijos „Virtus“) iškovojo žaisdami išvykose, o namuose žaidė tik dukart ir laimėjo sykį (prieš Vitorijos „Baskonia“).

TJ Parkerio auklėtinių skaičiai laimėtose ir pralaimėtose rungtynėse skiriasi kardinaliai – kai laimi, ASVEL pelno po 82,7 taško, o tritaškius meta 44,6 proc. tikslumu, kai pralaimi, Vilerbano klubas įmeta tik po 64,7 taško ir pataiko vos kas ketvirtą (27,6 proc.) tolimą metimą.

Į priekį prancūzų klubą šį sezoną veda skambiausias vasaros pirkinys Nando De Colo – ilgametis Prancūzijos rinktinės lyderis vidutiniškai pelno po 13 taškų ir atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus, tiesa, suklysta po 3,7 sykio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nando De Colo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nando De Colo

221 cm ūgio milžinas Youssoupha Fallas įmeta po 11,7 taško ir atkovoja po 8,5 kamuolio, o pernai dar Lenkijos lygoje rungtyniavęs Jonah Mathewsas vidutiniškai surenka po 10,3 taško.

„Laukia Prancūzijos komanda. Kaip ir visos Prancūzijos komandos, ji atletiška, gerai bėganti, su keliais išskirtiniais žaidėjais, – apie ASVEL privalumus ir savybes pasakojo K.Maksvytis. – Tai Nando De Colo, kuris vienas geriausių Eurolygos taškų pelnytojų ir kūrėjų. Taip pat turi Fallą, dar vieną išskirtinių duomenų žaidėją, prieš kurį reikės kautis. Dar viena gera komanda, Eurolygoje laimėjo porą pergalių, neblogai žaidžia. Bus geros rungtynės. Gal kiek daugiau talento turinti puolime nei gynyboje komanda. Pažiūrėsime, kaip seksis.“

„Žalgirį“ prancūzai sutinka laimėję dvejas rungtynes iš eilės. Ar galima teigti, kad jie dabar yra geriausios savo sportinės formos šį sezoną?

„Galima, turbūt. Kaip ir minėjau, gana neblogai puola. Galėčiau sakyti, kad rungtynes laimi dėl savo supergero puolimo. Dvejos skirtingos rungtynės – rungtynėse su Bolonija turėjo panašų sugrįžimą kaip ir mes paskutinėse rungtynėse, o su baskais viską išsprendė žymiai anksčiau ir užtikrintai laimėjo. Turime pakeisti savo darbą gynyboje Eurolygoje, ypač išvykose. Net pagal statistiką – kada geriau ginamės, tada laimim“, – pabrėžė K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tiesa, nors treneris paminėjo ASVEL puolimą, skaičiai rodo ką kita. Pagal puolimo reitingą Vilerbano klubas yra paskutinis Eurolygoje, tuo tarpu pagal gynybos reitingą – antras. Bet skaičiai apgaulingi, įsitikinęs K.Maksvytis.

„Žiūrint paskutines rungtynes, nuo šito (puolimo) viskas prasideda“, – tikino specialistas.

ASVEL vasarą sudrebino rinką, kai netikėtai parsiviliojo namo nuo 2009 metų Prancūzijoje nežaidusį Nando De Colo. Kiek nustebino toks ėjimas K.Maksvytį ir kaip jis įvertintų vieno Prancūzijos rinktinės lyderių sezono pradžią?

„Jis atrodo gerai, yra komandos raktinis žaidėjas, aplink kurį daug kas sukasi. Ypač žaidimas pagyvėja, kai jis aikštelėje. Ar nustebino, nepasakyčiau, vis tiek jis prancūzas, turbūt norėjo žaisti Prancūzijoje. Manau, kad geras ėjimas ASVEL ekipai“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: rekordinis „Žalgirio“ išsigelbėjimas, tritaškiai ir neparankus prancūzų testas

„Žalgiris“ šį sezoną jau žaidė prieš tokius bokštus, kaip Moustapha Fallas („Olympiakos“), Mouhammadou Jaiteh („Virtus“), Christas Koumadje (ALBA), o dabar jam teks bandyti sulaikyti ir Y.Fallą. Į kurį iš buvusių oponentų panašus šis Vilerbano milžinas?

„Kiekvienas yra ir panašus, ir skirtingas. Gal kažkas tokio tarp (Moustapha) Fallo ir Koumadje. Labiau dominuojantis puolime, gana gerai žaidžia nugara į krepšį. Gynyboje gana žemai stovi, gal nejuda taip kojomis gerai, kaip jo bendrapavardis iš „Olympiakos“. Turi savo pliusų, turi savo minusų, kuriuos komanda stengiasi paslėpti“, – analizavo „Žalgirio“ strategas.

Jo komanda jau kelias rungtynes iš eilės pradėjo slogiai – dviženkliais skirtumais atsilikdama tiek nuo Belgrado „Partizan“, tiek nuo Berlyno ALBA. Ką reikės padaryti, kad šį kartą startas būtų sėkmingesnis?

„Akcentuojame ne vieną kartą. Turbūt atsižvelgsime į matchupus, žiūrėsime, kokiu penketu varžovai pradeda. Dėl starto penketo ir pradžios reaguosime vietoje“, – teigė K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Prancūzijoje jam teks stoti į netiesioginę akistatą su Tony Parkerio broliu TJ Parkeriu. Po dvikovų prieš Sergio Scariolo, Šarūno Jasikevičiaus, Željko Obradovičiaus treniruojamas komandas, ar ruoštis prieš mažiau patyrusio specialisto komandą yra lengviau?

„Mums, treneriams, labiausiai patinka žaisti prieš geriau organizuotas komandas. Tada tu žinai sistemą ir kuri antisistemą. Nesutikčiau su nuomone, kad jis nuvertintas treneris – jis geras, jaunas treneris. Bandysime nulaužti jo sistemą“, – teigė K.Maksvytis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./TJ Parkeris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./TJ Parkeris

O kurie dar žaidėjai, be N.De Colo ir Y.Fallo, kelia nerimą ASVEL stovykloje?

„Kad kuris nors nerimą keltų, tai nėra, bet yra svarbūs vaidmenų žaidėjai, geros formos. Davidas Lighty, Mathewsas, pastarąsias dvejas rungtynes gerai žaidęs, turi išskirtinį žaidėją Jacksoną Cartwrightą, bus labai įdomu pasižiūrėti jo dvikovą su Luku – jis mažiukas, labai greitas. Į visus šiuos žaidėjus reiks atkreipti dėmesį“, – sakė K.Maksvytis.

Nesutikčiau su nuomone, kad jis nuvertintas treneris – jis geras, jaunas treneris.

Į Vilerbaną jis dar neišsivežė Dovydo Giedraičio, kuris jau treniruojasi su komanda, bet kol kas dar nedebiutavo.

„Dovydas Giedraitis kol kas dar nevažiuoja. Nesinori jo mesti iškart į išvyką, į Eurolygos rungtynes. Bet jau sportuoja su komanda. Tikrai tikiuosi, kad kitą savaitę debiutuos. O šią jis dar įeina į formą ir ruošiasi, kad būtų šimtaprocentinis“, – sakė „Žalgirio“ treneris.

Šią savaitę žais ir kita jo komanda – Lietuvos rinktinė, kurios vairą atrankos langų metu K.Maksvytis patikėjo Kęstučiui Kemzūrai.

Pastarasis 15min teigė, kad „su Kaziu nesikonsultuoja“, tuo tarpu K.Maksvytis užsiminė apie minimalius pasitarimus, bet tuo pačiu pabrėžė – galutiniai sprendimai priklauso ne jam.

„Pasidalinome darbais ir nusprendėme, kadangi manęs ten nebus, visus galutinius ir svarbiausius sprendimus priiminės štabas. Kažkokie minimalūs pasitarimai su manim buvo dėl sudėties, bet dėl derinių, dėl žaidimo stiliaus aš visiškai pasitikiu savo štabu ir jų kompetencija. Jie patys nuspręs, kuriais žaidėjais, kuriais deriniais, kuriuo puolimu ir gynyba jie žais“, – sakė K.Maksvytis.

Paklaustas, ar bandys penktadienį nulėkti į Panevėžį, kur Lietuvos rinktinė varžysis su prancūzais, nuo atsakymo treneris išsisuko:

„Kol kas galvoju tik apie rungtynes išvykoje su ASVEL“, – sakė K.Maksvytis.

ASVEL ir „Žalgirio“ rungtynės ketvirtadienį prasidės 22 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas