Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 01

„Žalgirio“ kelyje – dar mieganti Eurolygos milžinė su aiškiai išreikštu lyderiu

Sankt Peterburgo „Zenit“ smūgį trečiadienį sugėręs Kauno „Žalgiris“ neturi laiko sielotis. Šarūno Jasikevičiaus kariauna jau penktadienio vakarą Stambule pasitiks mačą prieš galingąją „Fenerbahče“. Tiesa, sezono starte Eurolygos milžinė miega, o tai sufleruoja ir prasčiausias komandos užfiksuotas rezultatas per pastaruosius 13 metų. Eurolyga.lt supažindina su šeštuoju žalgiriečių varžovu.
Nando de Colo
Nando de Colo / Euroleague.net nuotr.

Penktadienis | Eurolyga | „Fenerbahče“ – „Žalgiris“ | 19:45 | Stambulas

Turbūt niekas nebūtų galėjęs nuspėti, kad po penkerių rungtynių „Fenerbahče“ žygiuos 17-oje vietoje pirmenybėse. Željko Obradovičiaus kariauna savo sąskaitoje turi vos vieną pergalę, o tokiu pasiekimu Turkijos klubas „pasigirti“ pastarąjį kartą galėjo dar gūdžiais 2006-aisiais. Palyginimui, per visą praėjusį reguliarąjį sezoną „Fenerbahče“ patyrė vos penkias nesėkmes.

Kažką tai galbūt stebina, nes Stambulo ekipą permainos tarpsezonyje stipriai netalžė, atvyko vos trys nauji žaidėjai. Į NBA išvykusius Nicolo Melli bei Marko Guduričių pakeitė Eurolygos žvaigždės Derrickas Williamsas ir Nando de Colo, o gynėjų rotaciją dar labiau išplėtė „Žalgiryje“ žibėjęs Leo Westermannas.

„Fenerbahče“ labiausiai kenčia ne dėl naujų žaidėjų į sistemą integracijos, kuriai irgi reikia laiko, bet dėl traumų padarinių bei pasaulio čempionato palikto nuovargio pėdsakų.

„Pasiruošimas sezonui buvo komplikuotas, – prieš rungtynes su „Žalgiriu“ sakė Ž.Obradovičius. – Žaidėjai iš rinktinių grįžo labai vėlai. Pradėjome sezoną kartu normaliai nepasitreniravę. Tik prieš porą dienų turėjome pirmą treniruotę, kurioje galėjo visi dalyvauti. Manau, kad tai viena priežasčių.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: Šaras prieš Željko, „Žalgiris“ prieš snaudžiantį milžiną „Fenerbahče“

Penktadienio rungtynėse išvysime klasika tampančią akistatą tarp Ž.Obradovičiaus bei Š.Jasikevičiaus treniruojamų komandų. „Mokinys prieš mokytoją“, – jau ketvirtąjį sezoną skelbia rungtynių anonsai.

„Fenerbahče“ stratego pasiekimai kalba patys už save – 9 Eurolygos titulai bei 18 finalo ketvertų.

„Obradovičius yra krepšinio genijus, kuris komandą visada gerai paruošia, – prieš būsimą mačą sakė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Željko puikiai skaito žaidimą, supranta varžovas silpnąsias vietas, kurias reikia juos atakuoti, žino, kaip pridengti savąsias silpnybes.“

Tai išskirtinį kiekį derinių turintis specialistas, kurį vienoje linijoje galime statyti su pagal šiuo aspektu plačiai žinomu Xavieru Pascualiu ar tuo pačiu „Žalgirio“ vedliu Š.Jasikevičiumi. Šie specialistai išsiskiria tuo, kad po minutės pertraukėlių būna paruošę netikėtumą varžovams, kažkokį specialų derinį, kurio nerasite tarp įprastai naudojamų derinių sąrašo.

Euroleagu.net nuotr./Janas Vesely
Euroleagu.net nuotr./Janas Vesely

Gynyba

Stambulo krepšininkai šį sezoną vidutiniškai praleidžia po 76,6 taško, o tai yra aštuntas rezultatas Eurolygoje. Tiesa, šis rezultatas su laiku tikrai gerės, nes pagrindiniai gynybiniai bokštai – centras Janas Vesely bei puolėjas Nikola Kaliničius – dar tik įsibėgėja po juos kankinusių traumų.

„Jie ginasi gana paprastai, bet agresyviai, – „Fenerbahče“ gynybą įvertino „Žalgirio“ skautas. – Su dideliais žaidėjais naudoja „step-out“ gynybą, kai varžovas žaidžia „du prieš du“. Penktas numeris deda du žingsnius į priekį, ketvirtas – vieną, taip pasaugodamas savo žmogų, nes sunkieji krašto puolėjai gali nubausti tolimu metimu.“

„Fenerbahče“ gretose žaidžia aukšti ir mobilūs žaidėjai, kurie kiekvieną komandą gali gąsdinti besikeisdami gynyboje. Tiesa, jų arkliukas yra puikios komandos draugų pagalbos, kurios iš vėžių „Žalgirį“ kaip reikiant išmušė praėjusiame sezone, kuomet ketvirtfinalio starte Stambule žalgiriečiai surinko vos 43 taškus.

„Pernai „Fenerbahče“ labai keisdavosi gynamaisiais, šiemet irgi naudoja šią gynybą, – mintimis dalijosi E.Beržininkaitis. – Sezono starte to drastiškai daug nebuvo, bet jie turi galimybes tą daryti, mėgsta tą daryti, galime to laukti ir prieš „Žalgirį“.

Gynyboje po krepšiu jie eina į pagalbas iš aukštai nuo antro žmogaus. „Fenerbahče“ turi ir ūgį, ir fiziškumą, tačiau „1 prieš 1“ retai kada paliekami. Jie puikiai padeda vienas kitam.“

Euroleague.net nuotr./Kostas Sloukas
Euroleague.net nuotr./Kostas Sloukas

Puolimas

„Fenerbahče“ per pirmąsias penkerias rungtynes įmetė 348 taškus, vidutiniškai vos 69,8 taško per mačą. Tai yra priešpaskutinė vieta Eurolygoje. „Fenerbahče“ ir Vilerbano ASVEL yra vienintelės komandos, kurios stipriausiame Senojo žemyno turnyre nesiekia 70 taškų vidurkio.

Željko kariauna fiksuoja po 14,8 rezultatyvaus perdavimo (14 vieta lygoje) ir 13,8 klaidos (13 vieta). Pernai „Fenerbahče“ vidutiniškai atlikdavo po 18,1 rezultatyvaus perdavimo, o klaidų skaičius siekdavo 11,4.

„Gynėjų linijoje nematau žaidėjo, kuris suprastų, kaip mes žaidžiame. Jeigu gynėjai nesupranta, kaip turime žaisti, mums bus labai sunku. Gynėjai krepšinyje yra kur kas svarbesni nei aukštaūgiai“, – po pralaimėjimo Milane sakė Ž.Obradovičius.

Stratego žodžiai, ko gero, buvo skirti Kostui Sloukui, kuris blankiai pradėjo 2019–2020 metų sezoną. Pikenrolo karaliumi Europos vadinamas įžaidėjas yra kiek prigesęs po pasaulio čempionato.

Statistika pati kalba už save. Graikijos rinktinės įžaidėjas Eurolygoje per 25 žaidimo minutes renka po 4,8 taško (31,8 proc. dvitaškių), jis prametė visus šešis tolimus metimus, atlieka po 4,2 rezultatyvaus perdavimo, fiksuoja po 5,4 naudingumo balo.

Ne optimaliausią žaidėjo dabartinę formą įprasmino ir jo pasirodymas Tel Avive, kuomet prieš „Maccabi“ ekipą penktajame ture jis nepelnė nė taško.

Vis dėlto E.Beržininkaitis graikui deda didžiulį būsimo mačo akcentą.

„Tai vienas geriausių įžaidėjų Eurolygoje, puikiai kontroliuojantis komandą bei labai tinkamas Ž.Obradovičiaus sistemai, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ skautas. – Nando de Colo žaidžia labai daug, bet nė vienas žaidėjas nėra nuskriaustas, kamuolys juda puikiai, visi krepšininkai įtraukti į žaidimą.

Turime gerbti kiekvieno varžovo gynybą, bet K.Sloukas ne tik dėl jos nesumeta metimų, bet ir dėl to, jog šiuo metu tikrai nėra geriausioje formoje.“

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nando De Colo
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nando De Colo

Lyderis

Didžiausias pokytis „Fenerbahče“ žaidime, lyginant su praėjusiu sezonu, yra aiškaus lyderio turėjimas.

Pernai rezultatyviausiu Stambulo ekipos rezultatyviausiu žaidėju buvo čekas Janas Vesely (12,3 tšk.), šiemet lyderio vadžias tvirtai laiko prancūzas Nando de Colo (vid. 21 tšk.). Tai antras rezultatas Eurolygoje, nusileidžiantis tik Maskvos srities „Chimki“ meistrui Aleksejui Švedui (vid. 21,1 tšk.).

Iš Maskvos į Stambulą vasarą persikėlęs 32-ejų 196 cm ūgio gynėjas demonstruoja įspūdingą taiklumą – tikslą pasiekia 60,4 proc. dvitaškių, 45,8 proc. tritaškių bei 94,7 prc. baudų.

„Pernai tokio žmogaus nebuvo, – tvirtai sakė E.Beržininkaitis. – Jis mėgsta žaisti vienas prieš vieną, atakuoti varžovą, pasiimti baudą. Jis puikiai provokuoja pražangas, tą darydamas ir agresyvumu, ir vaidyba. Prieš kai kuriuos žaidėjus prasiveržimo metu galima bandyti iškrapštyti kamuolį, bet prieš N.de Colo to padaryti negali. Jei tiesi ranką, jis prisispaus, suvaidins ir bus bauda.

Jis labai stiprus verždamasis į dešinę pusę, bet ne toks geras į kairę. Procentai į kairę pusę yra žymiai prastesni. Jokiu būdu negalime jo prasileisti į dešinę bei kuo mažiau kišti rankas jam veržiantis. Tai labai protingas žaidėjas.“

N.de Colo per mačą išprovokuoja penkias pražangas, o tai yra trečias rezultatas lygoje, nusileidžiantis tik CSKA vedliui Mike'ui Jamesui (vid. 5,6) bei „Chimki“ meistrui A.Švedui (vid. 5,2).

„Fenerbahče“ lyderis daugiau jėgų puolime paliekantis žaidėjas, o ne gynyboje. Galime manyti, kad tiek bandydama varginti N.de Colo, tiek bandydama pasinaudoti jo vangumu savoje aikštelės pusėje, „Žalgirio“ ekipa puldama atakuos prancūzą.

Euroleague.net nuotr./Derrickas Williamsas
Euroleague.net nuotr./Derrickas Williamsas

Savo rogėse dar nesijaučia Derrickas Williamsas, praėjusį sezoną visus Eurolygoje gąsdinęs atstovaudamas Miuncheno „Bayern“ komandai.

Pernai amerikietis pelnydavo po 13,4 taško ir 14,2 naudingumo balo, šiemet Stambule – 8,4 taško (40 proc. dvit., 30,8 proc. trit., 42,9 proc. baud.) ir 9,2 naudingumo balo.

„D.Williamsui reikia laiko, kai ateina į sistemą, kurioje yra labai daug derinių, – aiškino E.Beržininkaitis. – Būna situacijų, kad išmetant kamuolį jis dar nežino, kur turi atsistoti, o apie tai jam signalizuoja komandos draugai. Jis šiek tiek dar plaukioja sistemoje.

Kas liečia atletiškumą ir fiziškumą, D.Williamsas duoda tai, ką turi. Geras šuolis, staigus pirmas žingsnis, dėl atletiškumo laimi daugybę mikro dvikovų. Jis gerai kovoja dėl kamuolių, gali varžovą apeiti verždamasis nuo tritaškio.“

Įdomu tai, kad D.Williamsas šiemet atakuoja daugiau iš trijų taškų zonos (26 metimai), nei iš dviejų – 15 metimų. Galbūt jis labai gerai pataiko per treniruotes, galbūt treneriai mato tame potencialą, kad pridėtų šį ginklą į arsenalą ir ilgainiui taptų dar pavojingesniu. Faktas tas, kad amerikietis sezono starte Stambule turi kitokį vaidmenį, nei pernai turėjo Vokietijoje.

Akivaizdu, kad sezono starte „Fenerbahče“ nerodo geriausio savo veido, bet naivu būtų manyti, kad tai tęsis visą sezoną. „Fenerbahče“ dar snaudžia, bet tik laiko klausimas, kada Eurolygos milžinė prabus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito