Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 23

„Žalgirio“ naujoko paveikslas: pinigai, charakteris ir Šarui reikalingas gūsis

KC Riversas galbūt nėra įžaidėjas, kokio greičiausiai laukė Kauno „Žalgirio“ sirgalių minia, bet tai krepšininkas, kuris tikrai pravers Šarūnui Jasikevičiui. Žaliai baltų treneris ieško vaistų nuo komandą kankinančios ligos. Patyręs 32-ejų snaiperis gali atnešti į Kauną tą šviesos žibintą, kurio dabar žalgiriečiai ieško paklydę tamsiame atakų tunelyje.
KC Riversas
KC Riversas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Kad atsivežtų KC Riversą iš Ispanijos, „Žalgiris“ turėjo atverti piniginę.

15min žiniomis, Lietuvos čempionai sumokėjo 50 tūkstančių išpirką Sevilijos „Real Betis“ klubui, kuriame sezoną pradėjo patyręs amerikietis.

15min šaltinių teigimu, KC Riversas „Žalgiryje“ uždirbs apie 30 tūkst. eurų per mėnesį.

Šarūnui Jasikevičiui tai turėtų būti pakankamai nedidelės rizikos sandoris.

KC Riversas atvyksta iš Ispanijos čempionato autsaiderės, bet jo CV – įspūdingas. 2011-2013 m. gynėjas rungtyniavo Rusijos superklubuose „Lokomotiv“ ir „Chimki“, 2015-aisiais padėjo Madrido „Real“ laimėti Eurolygos čempionų titulą, o 2016-2018 m. atstovavo Atėnų „Panathinaikos“.

Per 10 metų krepšininko karjerą KC Riversui „Žalgiris“ bus jau net 14-as klubas.

Amerikietis perėjo tokių trenerių kaip Xavi Pascualis, Svetislavas Pešičius ar Pablo Laso mokyklą.

Patirties bagažas didžiulis. Vienas KC Riversas sužaidė 18 Eurolygos atkrintamųjų ir finalo ketverto rungtynių. Palyginimui, visa „Žalgirio“ žaidėjų patirtis kartu sudėjus yra 34 tokie mačai.

Šarūnas Jasikevičius seniai turėjo tokį individualiai pajėgų perimetro žaidėją. O galbūt visai neturėjo.

Elitinis įgūdis

KC Riversas yra elitinis metikas, kuris kviečiamas į „Žalgirį“ pagerinti puolimą. Ko gero, jis galėtų tapti tuo sprendiniu varžovų susikeitimo gynybos uždaviniuose.

Jeigu sirgaliai kiekvieną A.Milaknio tolimo metimo bandymą pasitinka kaip beveik garantuotą tritaškį, tai KC Riversas yra tas žmogus, po kurio metimų irgi oš visa „Žalgirio“ arena.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./KC Riversas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./KC Riversas

KC Riversas agresyviai atakuoja krepšį – gali šveisti nieko nelaukęs, nors Šarūnas Jasikevičius turėtų kiek apriboti jo metimų pasirinkimą.

Jis gerai jaučiasi atlikdamas metimus išbėgdamas po užtvarų, bet skirtingai nei Artūras Milaknis, KC Riversas pats gali susikurti progą metimui. Turi gerą driblingą, metimą po driblingo, klaidinančių judesių arsenalą su erdvės sukuriančiu metimu atšokus už tritaškio linijos.

Būtent tai gali įpūsti naujų vėjų „Žalgiriui“, kurio ginklai tendencingai užsikerta prieš varžovų susikeitimo gynybą. Joks kitas žalgirietis nėra toks pajėgus vienas prieš vieną krepšinyje kaip KC. Pavyzdžiui, ACB čempionate šį sezoną vienas prieš vieną situacijose jis rinko vid. 1,1 taško.

Gali veržtis tiek į dešinę, tiek į kairę pusę, bet kadangi yra kairiarankis, mieliau renkasi skuosti į jam patogesnę ranką. Tiesa, du prieš du žaidime nėra labai efektyvus taškų rinkėjas – Sevilijoje rinko tik vid. 0,57 taško per vieną tokį išpuolį.

Su KC „Žalgiryje“ nebus dvejonių mesti ar nemesti. Drąsus metimas yra Riverso instinktuose.

KC Riversas gimęs būti nugalėtoju. Jis nesikrato lemiamų metimų atsakomybės, mėgsta žaisti svarbiausias rungtynes. Pavyzdžiui, „Panathinaikos“ gerbėjai jį mena kaip „Olympiakos“ budelį Graikijos čempionato finalo serijose, o „Real“ aistruoliai išskiria KC kaip vieną pagrindinių 2015-ųjų Eurolygos trofėjų kalvių.

Tiesa, tuo pačiu KC Riversas nori dėmesio puolime – kas keletą atakų profilaktiškai reikėtų leisti KC Riversui užsukti puolimą ir palaikyti kamuolį rankose.

Per 145 Eurolygoje žaistas rungtynes KC Riversas metė 137 tritaškiais daugiau nei dvitaškių ir realizavo 38,6 proc. tokių bandymų. Pataikydavo vid. 1,5 tritaškio per mačą.

Per savo karjerą KC yra metęs ir po 6 tritaškius į Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“, Milano „Olimpia“ ar Milano „Unicaja“ krepšį.

Tiesa, KC Riversas nebūtinai bus pats stabiliausias metikas. Pirmąjį sezoną Madride 2014-2015 m. jis pataikė 41,1 proc. tritaškių, o po metų – jau tik 31,5. Pirmaisiais metais Atėnuose snaiperis pataikė 42 proc. tolimų metimų, bet antrąjį sezoną jau tik 35,8.

Šį sezoną Ispanijoje per 9 rungtynes krepšininkas sumetė 40 proc. tritaškių.

KC Riversas gali laidyti tritaškius per rankas, bet mato ir geresnio procento metimus, todėl mielai dalijasi kamuoliu. Tai dar vienas įgūdis, kuris turėjo patikti Š.Jasikevičiui kviečiantis šį žaidėją į Kauną.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./KC Riversas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./KC Riversas

Universalumas

Tai ne vienos pozicijos, o universalus tris vaidmenis galintis atlikti perimetro žaidėjas. Gal net daugiau – „Panathinaikos“ treneris Xavi Pascualis yra jį naudojęs net kaip ketvirtą numerį.

Pavyzdžiui, Sevilijoje KC Riversas galėdavo pradėti ataką kaip lengvasis kraštas ir atsistoti kampe, ten laukdamas perdavimo ir metimo į krepšį.

Toje pačioje atakoje, po puolime atkovoto kamuolio, Sevilijos klubas galėdavo perrikiuoti puolimą ir patikėti kamuolį į KC Riverso rankas. Amerikietis parodydavo derinį ir megzdavo ispanų išpuolį.

KC Riversas neblogai mato aikštę ir gali sukurti komandos draugams. Nėra stebuklingas atakų organizatorius – jo rezultatyvių perdavimų vidurkis visą karjerą svyravo tarp 1-2. Sezono pradžioje Sevilijoje KC rinko vid. 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

KC Riverso karjera
2009 Latina
2009–2010 Treviso
2010–2011 Chorale Roanne
2011 Virtus Bologna
2011–2012 Lokomotiv Kuban
2012–2013 Khimki
2013–2014 Reno Bighorns
2014–2015 Real Madrid
2015 Bayern Munich
2015–2016 Real Madrid
2016–2018 Panathinaikos
2018–2019 Reggiana
2019 Crvena zvezda
2019 Real Betis
2019– Žalgiris

Bet dažniausiai todėl, kad būdavo išnaudojama jo stiprybė – metimas, ir KC Riversui mažiau tekdavo kurti pačiam. Bet kitaip nei su A.Milakniu aikštėje trečiojoje pozicijoje, KC Riversas taptų dar vienu kūrėju ant parketo.

Jis ramiausiai gali žaisti ir kaip atakuojantis gynėjas šalia Edgaro Ulanovo, jeigu Šaras norės išlaikyti aukštesnius penketuko centimetrus. O tam tikrose situacijose KC Riversas galėtų sužaisti minutes ir kaip įžaidėjas – šis vaidmuo jam taip pat nesvetimas.

Beje, amerikietis gali sužaisti vienas prieš vieną baudos aikštelėje, o Šaras ypač mėgsta naudotis tokiais netikėtais pranašumais prieš varžovų gynėjus. Pavyzdžiui, Sevilijoje jis pataikė 7 iš 12 metimų vienas prieš vieną situacijose po krepšiu.

VIDEO: KC Riverso žaidimo epizodai Belgrade

Kieno minutes atims?

Teoriškai, KC Riversas pridės agresijos puolime, kurios Šarūnas Jasikevičius galbūt kartais pasigenda iš Artūro Milaknio bei Edgaro Ulanovo.

KC Riversas taip pat būtų efektyvesnis pasirinkimas aikštėje tada, kai reikės individualiu meistriškumu įveikti varžovų susikeitimų gynybą.

KC Riversas gali tapti pakaitine Mariaus Grigonio versija, jeigu šiam reikės pasislinkti į užribį ir išsigydyti pėdos sąnario traumą.

Kartais jis galėtų pasiimti porą minučių ir iš Thomaso Walkupo ar Luko Lekavičiaus, nes gerai valdo kamuolį, mato aikštę ir gali organizuoti puolimą.

KC Riversas nebus stebukladarys, kuris vos nusileidęs „Žalgirio“ arenoje neš komandai pergales, susodins ant suolo Edgarą Ulanovą su Artūru Milakniu ir taps nauju klubo veidu.

Tai bus 15-20 minučių žaidėjas, kuris turės aiškias užduotis puolime ir gelbės komandą tada, kada jai labiausiai reikės vedlio varžovų aikštės pusėje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./KC Riversas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./KC Riversas

Klaustukai

Kad ir koks pavojingas metikas yra KC Riversas, tai ne pats stabiliausias žaidėjas.

15min kolegos Sevilijoje pasakoja, kad to stabilumo jam būtent ir pritrūko sezono pradžioje Ispanijoje.

Jis suraitė 26 taškus į Saragosos „Casademont“ krepšį (6/9 trit.), prieš porą Ispanijos čempionato turų įkrėtė 18-a „Barcelona“ krepšininkams, bet Sevilija pasigedo stabilesnio jo pasirodymo prieš varžovus, prieš kuriuos reikėjo skinti pergales.

Per 9 Ispanijos pirmenybių turus „Real Betis“ iškovojo tik dvi pergales ir užima paskutinę vietą. KC Riversas Ispanijoje per vid. 23 minutes rinko 10,1 taško ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

15min kolegos Serbijoje juokauja, kad KC Riversas galėdavo sumesti visus taškus tada, kada tai mažiausiai ką lemdavo, ir pramesti visus, kai to labiausiai reikėdavo.

Praėjusį sezoną KC Riversas pradėjo Emilijos Redžo „Reggiana“ klube, kuriame rinko vid. 15,6 taško, o užbaigė Belgrado „Crvena zvezda“ su 10,1 taško vidurkiu.

Tiesa, apie KC Riversą iš ten sklinda dvejopi atsiliepimai – patys serbai tikėjosi daugiau, nors „Crvena zvezda“ ir susišlavė visus svarbiausius titulus vietiniame fronte.

Antrasis jo sezonas Atėnuose irgi nebuvo toks sėkmingas kaip pirmasis. 2017-2018 metų Eurolygos ketvirtfinalyje su Madrido „Real” per trejas rungtynes jis nepelnė nė taško (36 min., 0/2 met.), o visą sezoną per 23 minutes rinko 8,5 taško (35,8 proc. trit.) ir 6,5 naudingumo balo.

Net ir Italijoje, kur kitą sezoną turėjo 15,6 taško vidurkį, jis atakavo krepšį tik 35,8 proc. taiklumu.

Ar KC Riversas dar turi parako?

VIDEO: KC Riverso 18 taškų pasirodymas su "Barcelona"

Klausimą galima kelti ir dėl jo gynybos. Akivaizdu, kad į puolimą orientuotas krepšininkas nėra tokia patikima gynybinė užkarda.

Gynyboje jis labiau remiasi savo protu – gali gudriai įvertinęs situaciją paspaudęs perimti kamuolį, protingai dvigubina gynybą.

Jis ne iš tų, kuris geriausiai stovi ant kojų ir išlaiko varžovą priešais save, greitai išlenda po užtvaromis gaudydamas snaiperius, bet KC Riversas ginasi gudrumu.

Galite pasiruošti nebūtinai geriausiems sprendimams gynyboje – KC turi problemų su gynybos skaitymu, reaguodamas į pagalbas ar rotuodamas gynyboje. Kartais jis gali pramiegoti savo gynybos pamainą varžovui organizuojant įsilaužimą pro galinę liniją.

Nors yra pakankamai tvirtas – stipri jo viršutinė kūno dalis, KC Riversas nėra pats fiziškiausias krepšininkas. Kartais susidaro įspūdis, kad KC Riversas pernelyg nepersistengia gindamasis.

Šis blogų įpročių bagažas gali papildyti ir taip perkrautą „Žalgirio“ psichologinių klaidų bagažinę, kuri išvirto visu baisumu per keturių pralaimėjimų seriją.

Charakteris

Iš pastarųjų savo komandų KC Riversas atsineša tik geriausius atsiliepimus.

15min kolegos Graikijoje ir Serbijoje amerikietį vertina kaip tikrą profesionalą tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

Nors 15min teko girdėti dvejopas nuomones apie KC Riverso motyvaciją, susidaro įspūdis, kad tokių problemų jis galbūt turėjo karjeros pradžioje, o jeigu ir taip – dabar jas akivaizdžiai susitvarkė ir bandydamas sulaukti Eurolygos komandų dėmesio negailėdavo savęs pratybose ar mažesnės reikšmės rungtynėse.

VIDEO: Tuščiais puolime šaudęs „Žalgiris“ nusileido ir „Crvena Zvezda“ klubui

Tai šeimos žmogus, kuris mėgsta ruošti vakarienę su žmona ir pasikviesti į namus savo komandos draugus.

KC Riversas patiks žiniasklaidai – yra įdomus ir atviras pašnekovas, kalbus vyrukas ir savo komandoje.

15min žiniomis, KC Riversą labai mėgo „Panathinaikos“ treneris Xavi Pascualis, kurio darbą labai gerbia Šarūnas Jasikevičius. Tai irgi patikimas saugiklis dėl naujoko asmenybės bruožų.

KC Riversui nereikės mėnesius pasakoti, kas yra Eurolyga ir kas yra jos fiziškumas. Jis visa tai jau perėjo ir nukulniavo visą maršrutą – nuo pirmųjų Eurolygos sezono rungtynių iki čempionų titulo.

Tai patyręs išreikštas metikas, kuris galbūt palengvins Š.Jasikevičiaus galvos skausmą.

Ar „Žalgiriui“ labiau reikėjo įžaidėjo? Čia jau kita tema. Bet Šaras tiki savo sistema ir žino, ką daro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas