Sportas gyvai
2019 10 30

„Žalgirio“ varžovė „Zenit“: paslaptingi deriniai ir J.Plazos išskirtinumas

Kauno „Žalgiris“ pasileidžia į trečiosios pergalės Eurolygoje medžioklę. Lietuvos čempionų kelyje – Sankt Peterburgo „Zenit“ komanda iš Rusijos. Nors tai bus pirmasis ekipų mūšis istorijoje, tačiau varžovas kauniečiams pakankamai gerai žinomas. Žinomas „Zenit“ strategas, žinomi ir žaidėjai, ne vienerius metus praleidę Eurolygoje ar Europos taurėje. Eurolyga.lt supažindina su penktuoju „Žalgirio“ varžovu.
Mateušas Ponitka
Mateušas Ponitka / Euroleague.net nuotr.

Trečiadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Zenit“ | 20:00 | Kaunas

Rusijos klubo dirigentu antrus metus paeiliui yra Joanas Plaza, ryškų pėdsaką praeityje palikęs ir „Žalgiryje“. Katalonas Kaune dirbo prieš septynerius metus, tačiau dėl parodytos meilės ir lojalumo klubui, kai jį kamavo dideli finansiniai sunkumai, jis „Žalgirio“ sirgalių mylimas ligi šiol.

Puikiai šio stratego savybes žino ir „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis, ne kartą analizavęs katalono vadovaujamos Malagos „Unicaja“ žaidimą bei taktinius niuansus, taip pat turėjęs progą prieš septynerius metus iš arti pamatyti ir J.Plazos vedamas „Žalgirio“ treniruotes.

J.Plaza turi ispanų treneriams artimą bruožą – šios šalies krepšinio mokyklą praėję specialistai mėgsta didelę derinių įvairovę bei nevengia dažnai keisti derinių pavadinimus – pirštų kombinacijas. Tuo pasižymi tiek J.Plaza, tiek buvęs Luko Lekavičiaus treneris Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje – Xavieras Pascualis. Kaip galite suprasti, tokie strategai skautams yra didžiausias galvos skausmas bei sunkiausiai perlaužiamas riešutas.

„Zenit“ ekipai vadovauja treneris iš Ispanijos, komandoje žaidžia septyni krepšininkai, praeityje rungtyniavę ACB lygoje, tačiau negalime teigti, kad ši ekipa yra visiška ispaniško krepšinio šalininkė.

„Jei kalbame apie gynybą, tai tikrai ispaniškas modelis, – Eurolyga.lt sakė E.Beržininkaitis. – Jei apie puolimą, tai nėra tokio greito bėgimo į atakas, kuris būna įprastas Ispanijos komandoms. Žinoma, yra Mateuszas Ponitka ar Timas Abromaitis, kurie mėgsta greitą puolimą, bet tą daro ne visa komanda.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ banga, stringantis J.Plazos „Zenit“ ir išskirtinis Milo interviu

Sankt Peterburgo ekipos gynyba primena Roko Giedraičio atstovaujamą Berlyno ALBĄ, kuriai irgi vadovauja ispanas treneris, legendinis Aito Garcia Renesesas.

Pagrindinis panašumas – didelis aktyvumas ir agresyvumas. Tiesa, pagal praleidžiamus taškus „Zenit“ rikiuojasi 14-oje vietoje (vid. 82,3 tšk.), o Sankt Peterburgo varžovai per mačą renka net po 96,8 naudingumo balo. Tai trečias blogiausias rezultatas turnyre, nusileidžiantis „Valencia“ ir ALBA komandoms.

J.Plazos auklėtiniai sezono starte buksuoja, bet naujai suburtoje ekipoje yra net 11 naujokų (didžiausias skaičius turnyre), tad natūralu, kad žaidimas vis dar yra šlifavimo stadijoje.

„Jie nesikeičia ginamaisiais, bando išlaikyti pozicijas, – apie ispanišką „Zenit“ gynybą kalbėjo „Žalgirio“ skautas. – Agresyvi gynyba, kurioje kažkiek yra rizikuojama, dažni pašokimai į kamuolį, įvairios pagalbos. Šie gynybiniai dalykai prie J.Plazos buvo „Žalgiryje“, dabar yra ir „Zenit“ komandoje. Žaidėjai spaudžiami puolime eiti ant lentos ir kovoti dėl kamuolių. Jie tai daro tikrai labai gerai.“

E.Beržininkaitis vis dar pamena mačą, kuomet J.Plazos diriguojama „Unicaja“ prieš „Žalgirį“ per kėlinį nusiėmė 9 kamuolius puolime. Tai įvyko prieš dvejus metus rungtynėse Malagoje, susitikime, kurį su sirena galiausiai uždarė pergalingą metimą pataikęs Edgaras Ulanovas.

VIDEO: E.Ulanovo metimas su sirena, išplėšęs pergalę „Žalgiriui“!

Pagal atkovotus kamuolius puolime „Zenit“ Eurolygoje rikiuojasi 6-oje vietoje, vidutiniškai nusiimdama po 12,3 kamuolio. Puikią energiją demonstruojantys žalgiriečiai pagal šį rodiklį yra treti – 13,3 po varžovų krepšiu atkovoto kamuolio.

„Tai labai didelis skaičius. Žinoma, visų antrųjų šansų nepakartosi, bet pakartok šešis ir turėsi 12 taškų. Tai labai daug“, – sakė E.Beržininkaitis.

Kovoje dėl atšokusių kamuolių labai ryškus yra meksikietis Gustavo Ayonas, pastaruosius penkerius metus rungtyniavęs Madrido „Real“ komandoje, dukart su ja tapęs Eurolygos čempionu.

J.Plaza šį aukštaūgį į žaidimą leidžia nuo atsarginių suolelio, tikėdamasis iš jo didelės energijos pliūpsnio. Per 17 minučių ant parketo jis nusiima po 6,3 kamuolio, iš kurių 3,3 – po varžovų krepšiu. G.Ayonas dar prideda 8,7 taško, atlieka 1,7 rezultatyvaus perdavimo, perima 1,7 kamuolio. Pastarasis rodiklis yra labai aukštas vidurio puolėjams.

Aukštaūgis yra labai stiprus fiziškai, gerai mato aikštelę. Tai centras, kuris gali pridaryti nemalonumų „Žalgiriui“.

„Jis mėgsta žaisti nugara, bet tą daro ne kiek iki pabaigos, kiek ieškodamas įkertančio žaidėjo, M.Ponitkos ar kito, ar ieško atsilaisvinusio žaidėjo ties tritaškiu. Jis šiuos dalykus atlieka labai gerai“, – sakė „Žalgirio“ skautas.

Euroleague.net nuotr./Mateuszas Ponitka
Euroleague.net nuotr./Mateuszas Ponitka

Mateuszas Ponitka – dar vienas vardas „Zenit“ komandoje, kuris vertas atskiro paminėjimo. 26-erių lenkas prieš dvejus metus buvo linksniuojamas su „Žalgiriu“, o dabar yra tarp pagrindinių Sankt Peterburgo žaidėjų Eurolygoje. Jis yra antras rezultatyviausias (vid. 10,8) bei antras naudingiausias (vid. 13,8) „Zenit“ krepšininkas.

„M.Ponitka yra energetinis žaidėjas, darantis daug dalykų aikštelėje, – būsimą varžovą įvertino E.Beržininkaitis. – Jis visada agresyviai kovoja dėl kamuolių, jis kone kiekvieno metimo metu eina „ant lentos“. Gerai bėga į greitą puolimą, susirenka nemažai lengvų taškų, kuomet jį pameta tiesioginis oponentas, o M.Ponitka atsidūręs po krepšiu pelno lengvus taškus. Tokiose situacijose per rungtynes jis pelno po 4-6 taškus.

Jis turi gerą prasiveržimą, gerai jį atlikdamas į abi puses, bet ypač gerai – į dešinę. Galbūt trūksta kiek stabilumo atakuojant iš toli, bet visa kita jis išpildo labai gerai.“

Gynėjų linijoje derėtų išskirti Andrew Albicy, kuris turi užsitarnavęs didžiulį J.Plazos pasitikėjimą. Prancūzas yra vienas iš dviejų žaidėjų komandoje, kartu su Jevgenijumi Voronovu, visas rungtynes pradėjęs starto penkete.

Tai debiutinis 29-erių 178 cm ūgio įžaidėjo sezonas Eurolygoje. Per 19 minučių jis fiksuoja 5,8 taško, 2 atkovotus ir 1,5 perimto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo bei 9,8 naudingumo balo.

„Nors taškų daug nepelno, bet jis labai svarbus „Zenit“ žaidėjas. Tai pagrindinis įžaidėjas. Mažiukas, bet greitas. Gerai mato aikštę, gerai ginasi, gerai dirba ties perimtais kamuoliais“, – Sankt Peterburgo atakų organizatoriaus savybes vardino „Žalgirio“ skautas.

Nugalėtojų mentalitetą per pastaruosius metus išsiugdęs „Žalgiris“ į visas rungtynes eina tikėdamasis pergalės. Šio vakaro kauniečių varžovė dar ieško savojo žaidimo – Eurolygoje per ketverias rungtynes iškovojo vieną pergalę, VTB lygoje – dvi pergalės per penkis susitikimus.

J.Plazos kariauna sezono starte stringa, o namuose žaidžiantis „Žalgiris“ privalo tuo pasinaudoti.

„Varžovai perima daug kamuolių, tad turime būti kantrūs, – pagrindinius akcentus dėstė E.Beržininkaitis. – Žaidėjai turi būti pasiruošę perdavimui, nes „Zenit“ ties tuo dirba, kažkiek rizikuoja, kas „Žalgiryje“ nebūtų leistina. Kantrybė yra svarbiausia.

Apie taktinius dalykus negaliu kalbėti, bet akcentuojame stiprių pusių atėmimą. „Zenit“ komandoje yra daug žaidėjų, kurie mėgsta veržtis į kairę pusę. Prioritetas neduoti stipriųjų pusių. Tiesiog reikia vykdyti trenerio paruoštą planą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius