Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 11

„Žalgiriui“ koronavirusas kirs skaudžiai, bet kur kas švelniau nei kitam Eurolygos klubui

Dėl koronaviruso pandemijos sustojęs krepšinio sezonas kirs per kišenes Eurolygos klubams. Tačiau ne visi jie nukentės vienodai. „Eurohoops“ pabandė paskaičiuoti, kam koronakrizė atsilieps skaudžiausiai.

Eurolygos sezonas oficialiai dar nėra baigtas – iki gegužės 24-osios turnyro vadovai turi nuspręsti, ar pratęsti sezoną vasarą.

Visgi net ir sugrįžę į arenas, klubai turėtų žaisti „stebimi“ tuščių tribūnų, o tai tik pagilins komandų finansines bėdas.

„Eurohoops“ skaičiuoja, kad vidutiniškai Eurolygos klubai dėl šios situacijos praras apie 30 proc. planuoto sezono biudžeto. Tiesa, vienam klubui pranašaujami kur kas didesni nuostoliai.

Tas klubas – Tel Avivo „Maccabi“, kuris uždirba didžiausią sumą iš bilietų pardavimo.

Nors į „Menora Mivtachim“ areną gali susirinkti daugiausiai 11 tūkst. sirgalių ir tai yra gerokai mažiau, nei talpina „Žalgirio“ arena, „Maccabi“ didžiules pajamas generuoja dėl didelių bilietų kainų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Menora Mivtachim Arena Tel Avive
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Menora Mivtachim Arena Tel Avive

Pasak „Eurohoops“, per sezoną Tel Avivo klubas iš bilietų surenka net apie 10 mln. eurų.

Be to, „Maccabi“ didžiulę sumą atsiriekia už televizijos transliacijas. Nors tiksli suma neskelbiama, teigiama, kad ji gerokai viršija graikų ir ispanų klubų, taip pat gaunančių nemažas pajamas iš televizijos teisių, uždarbius.

Izraelio žiniasklaida jau skelbia, kad „Maccabi“ skaičiavimais klubas dėl koronaviruso situacijos neteks apie 80 mln. šekelių, t.y. beveik 21 mln. eurų.

Ši suma gali dar labiau išaugti, jei sirgaliai į arenas nebus įleidžiami ir kito sezono starte.

Dėl iš bilietų pardavimo prarastų lėšų nemažus nuostolius patirs ir dar kelios Eurolygos komandos – Kauno „Žalgiris“, Vitorijos „Baskonia“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Berlyno ALBA.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Atėnų „Panathinaikos“ – Kauno „Žalgirio“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Atėnų „Panathinaikos“ – Kauno „Žalgirio“

Būtent šių klubų rungtynes stebi didžiausi sirgalių kiekiai, tad ištuštėjusios arenos joms per kišenes kirs skaudžiausiai.

„Žalgiris“ priskirtinas ir dar vienai kategorijai, kurioje esančios komandos patirs didžiausius nuostolius. Tai – mažiausiai nuo turtingų savininkų priklausomos ekipos, kurios stengiasi konstruoti savo sudėtis iš įvairiais šaltiniais surinktų pajamų.

Palyginimui, kai kurios kitos ekipos prie nuostolių yra „pripratusios“.

Pavyzdžiui, Eurolygos lyderė Stambulo „Anadolu Efes“, valdoma „Anadolu Group“ kompanijos, didelę biudžeto dalį surenka iš vieno šaltinio bei kasmet dirba nuostolingai.

Dabartinė situacija „Anadolu Efes“ savininkams nesukelia papildomų rūpesčių, o dėl to Turkijos klubas nė nesvarsto mažinti atlyginimų ar biudžeto.

Panaši situacija vyrauja ir „Valencia“ klube, kuris priklauso Ispanijos milijardieriui Juanui Roigui Alfonso. Valensijos klubas savo žaidėjams ketina nukirsti vos 4 proc. atlyginimų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Fernando San Emeterio
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Fernando San Emeterio

Nedideles sumas praras ir Madrido „Real“ atstovaujantys krepšininkai, neteksiantys nuo 10 iki 20 proc. nuo savo uždarbių – galutinė suma priklausys nuo to, ar bus pratęstas Ispanijos futbolo sezonas. Kaip žinia, didžioji dalis karališkojo klubo biudžeto suplaukia iš „didžiojo brolio“ futbolo klubo.

Tiesa, ne visi nuo vieno pajamų šaltinio priklausomi klubai nukentės nežymiai. Štai Pirėjo „Olympiakos“ generalinis vadybininkas Nikos Lepeniotis skaičiuoja, kad graikų superklubo biudžetas sumenks apie 50 proc., o Maskvos CSKA vadovas Andrejus Vatutinas prognozuoja, kad „raudonarmiečių“ pinigų kapšas susitrauks apie 30 proc.

Nepaisant finansinių netekčių, tikimasi, kad Eurolygos turnyro lygis išliks nepakitęs. Prie to turėtų prisidėti daugelio komandų savininkai, kurie yra pasiryžę išleisti papildomai, kad tik nesusilpnėtų jų valdomos ekipos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas