Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 04

Žaliai balta sirgalių armija, įvariusi baimę „Chimki“ žvaigždynui

Eurolygos klubus vieną po kito talžantis Kauno „Žalgiris“ pastaruoju metu demonstruoja kosminį krepšinį, leidusį jiems neįtikėtinai greitai užkopti į pirmąjį aštuonetą. Bet pergalės prieš tiesioginį konkurentą iš Pamaskvės galbūt nebūtų, jei ne neįtikėtiną palaikymą užkūrę žaliai baltų sirgaliai. Įsielektrinusi minia žiūrovų nuo pirmojo ginčo kamuolio gąsdino „Chimki“ turtuolius bei stipriai prisidėjo prie lemiamo rungtynių lūžio.

„Komanda surinkta iš profesionalų, bet šį sezoną dar nemačiau jų tokių sutrikusių, kaip kad šiandien pirmajame kėlinyje. Galiu nulenkti galvą prieš „Žalgirio“ sirgalius dėl sukurtos atmosferos. Manau, kai kurie žaidėjai nesusitvarkė su ja“, – po pralaimėjimo Kaune kalbėjo Maskvos srities „Chimki“ treneris Rimas Kurtinaitis.

Atiduoti duoklę ir liaupsinti namų komandos sirgalius Europos krepšinyje yra gan įprastas dalykas, bet antradienio vakarą Nemuno salą apraizgė kovinė ir kiek magiška atmosfera.

Nors praėjo vos keturios dienos nuo dvikovos su Milano „Olimpia“, tačiau „Žalgirio“ sirgaliams koronavirusas jau nebuvo toks baisus. Rungtynes su „Chimki“ stebėjo 4 tūkstančiais daugiau sirgalių, iš viso – 13 551.

Geros emocijos užkurti Šarūno Jasikevičiaus kareiviai ėmė dominuoti nuo pirmųjų minučių. Trečdalio „Žalgirio“ biudžeto vertas Aleksejus Švedas stebino metimų pasirinkimu ir perdavimais į užribį, o vieną po kito tritaškius realizavę aikštelės šeimininkai jau per pirmąjį ketvirtį sudavė rimtą smūgį varžovams, surinkę beveik dvigubai daugiau taškų 29:15.

R.Kurtinaitis iki ilgosios pertraukos atrodė ramus, nors viduje turėjo kunkuliuoti. Drebančiomis kojomis į aikštelę žengę „Chimki“ krepšininkai jau antrajame kėlinyje turėjo 20 taškų deficitą, o per pirmąsias 20 minučių „Žalgiris“ jiems atseikėjo net 50 taškų.

Įdomu tai, kad Rusijos klubo atsarginiai krepšininkai pelnė vos 2 taškus, tuo metu „Žalgirio“ surinko 28.

„Pirma pusė buvo arti tobulybės. Žinoma, buvo momentų, kur jie pasinaudoję klaidomis bėgdavo į greitas atakas ir mus bausdavo. Tobulumo niekada nebus, bet pirmoje pusėje atrodėme tikrai gerai“, – po mačo kalbėjo E.Ulanovas.

VIDEO: Rimas Kurtinaitis: „Mūsų žaidėjai nesusitvarkė su „Žalgirio“ arenos atmosfera“

Potencialo vertą žaidimą Maskvos priemiesčio krepšininkai ėmė rodyti po ilgosios pertraukos, ketvirtį pradėję tolimais taikliais A.Švedo ir Janio Timmos šūviais.

Per pirmuosius du kėlinius vos du kartus suklydęs „Žalgiris“ trečiajame ketvirtyje varžovams padovanojo šešis kamuolius, kuriuos „Chimki“ krepšininkai vertė į lengvus taškus greitose atakose. Solidi žaliai baltų persvara menko, kol galiausiai pasiekė šešis taškus.

Bet tada „Žalgirio“ arenoje prasidėjo šunų peštynės, o įvykių epicentre atsidūrė dvikovose su Vitorijos „Baskonia“ ir Milano „Olimpia“ pratylėjęs KC Riversas.

Patyręs snaiperis naudojosi A.Švedo aplaidumu gynyboje ir per mažiau nei keturias minutes pataikė keturis tolimus metimus, taip iš vietos pastūmęs „Žalgirio“ traukinį į priekį.

Emocijų pakylėtas KC po kelių akimirkų šveitė neparuoštą tritaškį, taip lyg norėdamas pasinaudoti situacija ir anksčiau laiko nokautuoti varžovą. Metimas tikslo nepasiekė, o ranką į viršų iškėlęs amerikietis atsiprašė komandos draugų ir trenerių už skubotą sprendimą.

„Prasidedant ketvirtam kėliniui mums reikėjo postūmio į priekį, kad galėtume atitrūkti. Man tai buvo puiku, įvyko pačiu tinkamiausiu metu. Kai pataikiau vieną ar du, pajutau ritmą. Vėliau keletą metimų atlikau pernelyg skubėdamas, bet bendrai paėmus, manau, kad daviau gerą postūmį komandai“, – po mačo komentavo sezono viduryje ekipą papildęs KC Riversas.

Po kiekvieno taiklaus žalgiriečio metimo „Žalgirio“ sirgaliai sprogo triukšmu, o kiekvienas abejotinas teisėjų sprendimas buvo pasitiktas kurtinančiu švilpimu.

„Žalgirio“ sirgaliai mačo pabaigoje tapo labai svarbiu faktoriumi, prikėlusiu atsipalaidavusius žaidėjus.

„Mums to reikėjo. Fanai buvo lyg šeštasis žaidėjas. Mums buvo reikalinga jų energija, ypač tada, kai „Chimki“ priartėdavo ar mes negalėdavome pelnyti taškų. Tokios minios kuriama atmosfera yra tikras energijos užtaisas. Kai aplink vyksta įvairūs dalykai, jie vis tiek sugeba padaryti šią vietą tokią, kurioje varžovams sunku žaisti“, – sakė per karjerą daugybei Europos klubų atstovavęs KC Riversas.

Rungtynių likimą nulėmė galingi puikias sportines formas pastaruoju metu rodančių Zacho LeDay ir Edgaro Ulanovo dėjimai.

Nors nugalėtojas aiškus, bet ne visi klausimai liko atsakyti. „Žalgiris“ pirmajame rate Maskvos priemiestyje pralaimėjo 74:83, tad namuose Šaro kompanija troško laimėti bent 9 taškų persvara, jog prieš tiesioginį konkurentą įgytų geresnį tarpusavio taškų balansą.

Likus 20 sekundžių iki mačo pabaigos Šarūnas Jasikevičius paėmė paskutinę minutės pertraukėlę ir nubraižė lemiamą derinį.

Thomasas Walkupas nieko nelaukęs prieš save išsiviliojo „Chimki“ aukštaūgį Deviną Bookerį, numetė perdavimą Z.LeDay, prieš kurį atsidūrė įžaidėjas Stefanas Jovičius, o situacija pasinaudojęs „Žalgirio“ amerikietis kalė dvitaškį su pražanga.

Planas įvykdytas, o vyšnią ant torto uždėjo tas pats Z.LeDay, greitoje atakoje po išradingo Nigelo Hayeso perdavimo per nugarą vėl galingai įkrovęs į krepšį.

„Kai žaidžiame tokioje arenoje, kokia buvo šiandien, tai tikrai mus užkuria ir mums padeda, – apie Z.LeDay energijos naudą komandai kalbėjo E.Ulanovas. – Arena buvo fantastiška ir jeigu pradžioje gal nebuvo daug gražių epizodų, tai pabaigoje dėka publikos reakcijų pamatėme jų dar daugiau.“

Ryškiausiomis spalvomis žibėjęs Z.LeDay dvikovoje su „Chimki“ fiksavo antrą pagal rezultatyvumą ir naudingumą šio sezono mačą. Statistiškai geriau jis žaidė tik trečiajame ture prieš Madrido „Real“.

Rungtynėse su „Chimki“ jis žaidė 26 minutes, pelnė 23 taškus (7/10 dvit., 2/3 trit., 3/5 baud.), atkovojo atkovojo 5 ir perėmė 1 kamuolį, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo ir surinko 26 naudingumo balus.

VIDEO: Pamatykite: emocijos, dėjimai ir puiki Kauno „Žalgirio“ pergalė prieš „Chimki“

Sėkmės ir gero žaidimo žirgą pasikinkęs „Žalgiris“ ėmė užtikrintai joti per Europą, per pastarąsias 12 rungtynių laimėdamas net 9 kartus.

Daug metų buvo sakoma, jog „Chimki“ yra neparanki komanda „Žalgiriui“, ką rodė ir statistika – beveik dešimt metų nelaimėta prieš Rusijos klubą Eurolygoje – aštuoni pralaimėjimai iš eilės, tačiau pergale Kaune sunkiai tikėjo ir pats R.Kurtinaitis.

„Trečiajame kėlinyje padarėme kažkokias išvadas. Buvo lyg ir neblogai, bet net ir priartėjus nemačiau galimybės perlaužti rungtynes. Tokioje atmosferoje jautėsi, jog kažko trūksta“, – sakė 59-erių specialistas iš Lietuvos.

Išsvajotą aštuntąją vietą pasiekę žaliai balti dabar pasitinka trijų mačų išvykose atkarpą. Sankt Peterburgas, Barselona ir Valensija – šiuose miestuose pergalių sieks Šaro vyrukai.

Didelis žingsnis pagrindinio tikslo link žengtas, bet darbas dar nėra baigtas.

VIDEO: Zachas LeDay po pergalingo susitikimo su „Chimki“
VIDEO: Edgaras Ulanovas po rungtynių su „Chimki“
VIDEO: Šarūnas Jasikevičius spaudos konferencijoje „lenkėsi“ žaidėjams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas