Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 06

2013-ųjų įvykius menantis bosnių meškinas neskuba: „Gal mačas su Lietuva nebus žūtbūtinis?“

Lietuvos bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio rinktinės trečiadienio popietę Kelne susikaus dėl bilieto į Europos čempionato aštuntfinalį. Tai ne pirmas kartas, kai šioms komandoms tenka kovoti dėl išlikimo. Taip pat buvo ir 2013-aisiais metais Jesenicės mieste Slovėnijoje, kuomet Mirza Teletovičius mėtė tritaškius iš automobilių stovėjimo aikštelės, o didvyriu Lietuvos rinktinėje tapo Linas Kleiza. Šią akistatą puikiai pamena ir dabartinis bosnių vedlys Jusufas Nurkičius.

Jei Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šį vakarą susitvarkys su Vengrijos atstovais, trečiadienį 15:30 valandą Lietuvos laiku Kelne stebėsime 2013-ųjų metų atkartojimą – dėl išlikimo Europos čempionate kovos lietuviai ir bosniai.

Nors tuomet Jono Kazlausko auklėtinių užduotis buvo paprastesnė – nepralaimėti didesniu nei 9 taškų skirtumu, kortas jaukė Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio žvaigždė Mirza Teletovičius.

Aukštaūgis šaudė neįtikėtinus tritaškius, pelnė 31 tašką, o vienu metu Lietuvos atsilikimas buvo pasiekęs net 16 taškų ribą. Didvyriu tapo Linas Kleiza, realizavęs mačo pabaigoje svarbius metimus bei surinkęs 20 taškų.

„Pamenu, jog Mirza tuomet žaidė beprotiškai ir pataikė nerealius metimus. Bet situacijos nėra visiškai panašios. Mes nenorėjome pakliūti į tokią padėtį, – po pralaimėjimo Prancūzijai 15min sakė bosnių žvaigždė Jusufas Nurkičius. – Tikiuosi, kad rytojaus mačas mums bus pats lengviausias ir galėsime ramiai sau vykti į viešbutį, bet laukia labai sunkus mūšis. Mums rūpi tik pergalė. Jei laimės Lietuva, gerbsime tai, bet aš manau, kad mes turime puikų šansą laimėti.“

Tokio scenarijaus Bosnija ir Hercegovina galėjo išvengti, tačiau pagalbos ranką lietuviams ištęsė prancūzai, permainingoje kovoje iškovoję pergalę 81:68.

Neįtikėtinai gynyboje žaidusio ir čempionato atradimu tapusio Terry Tarpey užkurti Prancūzijos krepšininkai spurtavo antrajame ketvirtyje, įgiję dviženklį pranašumą 44:34.

Bosniai ėmėsi šiaudo – zoninės gynybos. Vincent'o Collet auklėtiniai galėjo uždaryti mačą dar trečiajame kėlinyje, bet Evano Fournier, Elie Okobo, ir Timothe'o Luwaw-Cabarrot tritaškiai tikslo nepasiekė, o 13:0 spurtavę būsimi Lietuvos varžovai išsiveržė į priekį.

Jusufas Nurkičius įkalė du tritaškius, bet prancūzai nepalūžo, galiausiai iškovoję mirtinai reikalingą pergalę Lietuvai.

„Toks yra krepšinis. Mes žaidėme du mačus iš eilės, tuomet turėjome dienos pertrauką, o dabar vėl laukia antrasis mačas paeiliui. Manau, kad atidavėme visą širdį aikštelėje ir nėra ko kaltinti. Skaudu, nes turėjome progą laimėti, o mums rūpi tik tai. Šiandien dar kartą parodėme, kad galime varžytis su bet kuo. Galėjome laimėti, bet nepavyko. Ryt laukia svarbi diena, nes mes vis dar kontroliuojame savo likimą“, – sakė J.Nurkičius.

„Manau, kad prieš tokią stiprią komandą suklydome gerokai per daug kartų. Prancūzija tuo pasinaudojo. Buvome rungtynėse, nors žaidėme prastai. Turime peržiūrėti video, išanalizuoti klaidas ir pasiruošti rytojaus dvikovai“, – pridėjo 13 taškų pelnęs Johnas Robersonas.

Natūralizuotas bosnių amerikietis nesutinka, jog Bosnijos ir Hercegovinos komandos paliko per daug jėgų pergalingame sekmadienio mūšyje su Europos čempione Slovėnija.

„Nemanau, – žurnalistui iš Lietuvos atsakė J.Robersonas. – Manau, kad tai vienas tų mačų, kai klydome tiesiog per daug. Buvo sunkus mačas mums, tačiau vis tiek turėjome galimybę laimėti. Turime likviduoti savo žaidime mažas klaidas, kurias šiandien darėme.“

J.Nurkičiaus sąskaitoje nesėkme pažymėtame mače – 14 taškų, 10 atkovotų ir 2 perimti kamuoliai, 2 rezultatyvūs perdavimai, 4 blokai ir 4 klaidos.

Jis atidavė pagarbą Lietuvos krepšiniui, bet neskuba nurašyti grupės autsaiderių vengrų.

„Žmonės galvojo, kad veikiausiai grupėje Lietuva laimės prieš visus, bet krepšinis yra nenuspėjamas. Jie pralaimėjo visus tris mačus, o mes jau laimėjome du, tiesa? Pamatysime, kas įvyks šį vakarą, rytojaus rungtynės galbūt nebus žūtbūtinės? – retoriškai svarstė J.Nurkičius. – Aš labai gerbiu Lietuvos krepšinį ir jos krepšininkus. Ši tauta yra fanatiška, ji tiesiog dievina krepšinį. Nekantriai laukiu rungtynių. Jie turi du milžinus – Valančiūną ir Sabonį. Abu puikiai pažįstu. Bus smagu žaisti, bet turime žiūrėti savęs. Jei neklystu, prieš prancūzus spurtavom 13:0. Reikės žaisti panašiai, sumažinti klaidų skaičių ir sutvarkyti reikalus po krepšiu.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jusufas Nurkičius, Moustapha Fallas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jusufas Nurkičius, Moustapha Fallas

Rungtynių metu – neįprastas reiškinys. Ant bedugnės krašto atsidūrusios Lietuvos rinktinės sirgaliai susivienijo su prancūzais ir karštai palaikė šios šalies komandą.

„Dažniausiai aš irgi juos palaikau, – šyptelėjęs atsakė J.Nurkičius. – Nepriimu to asmeniškai. Jie gali palaikyti, ką nori. Tiesiog laukiu rytojaus rungtynių. Svarbu tai, kad mes vis dar kontroliuojame savo likimą. Jei laimėsime, žengsime tolyn. Tai mane nuramina.“

Situacijos nedramatizavo ir J.Robersonas.

„Žinučių sirgaliams nesiųsiu. Tiesiog bandysime sužaisti kuo geriau ir laimėti mačą, – dėstė praėjusį sezoną prieš Vilniaus „Rytą“ su Strasbūro SIG žaidęs gynėjas. – Ryt laukia puikus mačas. Lietuvos komanda yra labai talentinga, joje žaidžia NBA ir Eurolygos krepšininkai. Turime pailsėti ir pasiruošti dvikovai. Laukia puiki atmosfera. Lietuva – puiki komanda. Treneris naudoja plačią rotaciją, kiekvienas į aikštelę įžengęs žaidėjas gali padaryti skirtumą žaidime. Turime būti pasiruošę.“

VIDEO: „Iki paskutinio“: skandalas Tbilisyje ir ant prarajos krašto atsidūrę lietuviai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas