Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 15

Apie apsivalymą užsiminęs Giedrius Žibėnas: „Visi turime pasižiūrėti į veidrodį“

Košmaras Ozo gatvėje. FIBA Čempionų lygos išlikimo dvikovą Vilniaus „Rytas“ prapylė dar iki ilgosios pertraukos, o Giedrius Žibėnas po nesėkmės kalbėjo apie lyderystės trūkumą, destrukciją įnešančius žaidėjus ir artėjantį apsivalymą.

Svarbiausio sezono mačo „Avia Solutions Group“ arenoje stebėti susirinkusių beveik 2200 sirgalių viltys ėmė dužti vos tik prasidėjus rungtynėms. Lietuvos sostinėje šeimininkavę Tenerifės „Lenovo“ krepšininkai jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklį pranašumą, kuris po dviejų kėlinių siekė net 26 taškus.

Giedriaus Žibėno kalbos išjudinti auklėtiniai po ilgosios pertraukos spurtavo 10:0, tačiau stebuklo sukurti nepavyko – Ispanijos klubas šventė įtikinamą pergalę 83:64, atėmęs iš vilniečių šansą žaisti atkrintamosiose.

„Labai didelis nusivylimas komandai ir sirgaliams, – po mačo sakė G.Žibėnas. – Galime pralaimėti, bet ne tokiu būdu. Nusiteikimas nuo pradžios buvo labai blogas. Mums trūko lyderystės ir teisingų veidų. Turime ieškoti priežasčių, kodėl taip pradėjome mačą. Bet pirmiausia visi turime pažvelgti į veidrodį – ir treneriai, ir žaidėjai. Tik šįkart nesutinku, jog tai buvo taktinis pralaimėjimas. Mes žaidėme be kibirkšties, ugnelės ir energijos. Labai keista, kad tokiose rungtynėse to nebuvo.

Kaip jūs nustebote tokiu rungtynių startu, taip ir aš nustebau. Turėjome planą, ruošėmės... Gerai, Evaldas (Kairys) iškrito, bet tai nėra pirmas toks kartas mums. Su tokiais veidais pradėti rungtynes... Tai nėra pirmas kartas, bet tokiose rungtynėse tai nėra pateisinama.“

„Rytui“ liko nieko nebelemiantis mačas su Sombathėjaus „Falco“. Giedriaus Žibėno auklėtiniai kelionę link titulo užbaigs trečioje „Top 16“ grupės vietoje.

„Nesvarbu, būtume laimėję ar pralaimėję šias rungtynes, bet šitaip pralaimėti negalime. Aišku, dar reikia stengtis, kautis ir laimėti mačą Vengrijoje. Galbūt galėsime vertinti sezoną po paskutinio mačo Vengrijoje“, – sakė sostinės klubo vairininkas.

Apytuštės tribūnose „Lenovo“ krepšininkus pasitikę vilniečiai mačą pradėjo sutrikę – pirmąją komandinę pražangą išnaudojo likus vos 10 sekundžių iki pirmojo ketvirčio pražangos, du tolimi metimai nesiekė lanko, o suomio Sasu Salino vedini 2016-2017 metų Čempionų lygos čempionai staigiai susikrovė 14 taškų pranašumą.

Treneris atmetė variantą, jog žaidėjai nesusitvarkė su spaudimu.

„Turėjome eilę svarbių rungtynių – tiek sausį, tiek vasarį, tiek kovo mėnesį. Čempionų lygoje nėra nesvarbių rungtynių. Turnyro sistema tokia, kad visos rungtynės yra svarbios. Mes tai buvome praėję, – kalbėjo G.Žibėnas. – Žaidėme namuose ir beveik pilna sudėtimi, žinojome pirmųjų rungtynių klaidas, bet varžovų metikui leidome išmesti 13 metimų... Labai keista.“

„Ryto“ duobė su laiku tik gilėjo – šeimininkus dažnai klysti privertę ir septynis tritaškius iki ilgosios pertraukos įšovę „Lenovo“ žaidėjai Vilniaus ekipą triuškino nepadoria persvara 52:26.

Antrojo kėlinio pabaigoje į rūbinę išeiti išsiruošęs buvo Ivanas Buva, kurį sustabdė „Ryto“ sporto direktorius Donatas Zavackas.

G.Žibėno teigimu, ne vienintelis kroatas, kuris pasižymėjo neigiamomis emocijomis ir replikomis komandos draugams, lemiamame mače kėlė destrukciją.

„Šiandien destrukcijos įnešė ir kiti žaidėjai. Tai turime išsivalyti kiek įmanoma greičiau, – kalbėjo vilniečių komandos vyriausiasis treneris. – Tokiose rungtynėse svarbu turėti lyderį, kuris vestų ne tik puolime, bet ir už aikštelės ribų. Užvestų komandą gynybine prasme ir per minutes pertraukėles. To šiandien neturėjome. Kažkiek stengėsi Speedy Smithas, kažkiek Lukas Uleckas gerai įėjo į rungtynes antroje pusėje, kažkiek Arnas Butkevičius gynyboje bandė. Faktas, kad to neužteks. Kai kurie starto penketo žaidėjai negali rungtynių pradėti taip, kaip jie pradėjo.“

„Ryto“ startinį penketą šio vakaro rungtynėse sudarė Speedy Smithas, Margiris Normantas, Gytis Radzevičius, Tanneris Leissneris ir Ivanas Buva.

„Rytui“ pavyko pridaryti pirmajame tarpusavio mače siautėjusį Kyle'ą Wiltjerą (25 taškai), šįkart surinkusį 11, bet šeimininkų krepšio tinklelį su pasitenkinimu svilino S.Salinas, dar trečiojo kėlinio pradžioje sąskaitoje turėjęs 20 taškų.

Gynėjas pergale pažymėtoje dvikovoje išmetė 13 tritaškių, pataikė 7, dvikovą baigdamas su 23 taškais.

Gyvybės ženklus „Rytas“ kiek pradėjo rodyti trečiajame ketvirtyje, pelnęs 10 taškų be atsako ir sumažinęs iki 19 taškų, bet tuomet 9 paeiliui „Lenovo“ taškus pelnė laikui nepavaldus 38-erių įžaidėjas Marcelinho Huertas, o stebuklo „Rytui“ sukurti nebepavyko.

„Kai atsilieki 30 taškų, reikia karių, kurie norėtų eiti. Jei tokių nėra, mes jiems siūlome pasilikti rūbinėje, – apie kalbą rūbinėje per ilgąją pertrauką kalbėjo G.Žibėnas. – Kažkokią reakciją antroje pusėje parodėme, bet prieš Tenerifę reikia žaisti 40 minučių. Tikrai neužteks 20 minučių.“

COVID-19 prieš dvikovą susirgęs Evaldas Kairys atvėrė „Ryto“ žaizdas baudos aikštelėje, kurios išryškėjo išvykus Maurice'ui Ndourui.

„Visada stengiuosi remtis posakiu: nesijaudink dėl to, ko tu negali kontroliuoti. Tų dalykų mes negalėjome kontroliuoti. Treneriai ir komanda turėjo prisitaikyti prie situacijos ir suvaldyti ją. Kažkur pavyko, kažkur ne... Šiandieninis rezultatas rodo, kad nepavyko. Maurice'o netektis mums buvo didžiulė. Mes pasitikėjome žaidėjais, nenorėjome kažkokio didelio vardo pirkinio, kad nesugriautume rūbinės. Paėmėme Evaldą, kuris nereikalauja daug minučių, bet padeda gynyboje, treniruotėse ir LKL kovose. Šioje vietoje mes nukentėjome“, – sakė G.Žibėnas.

„Ryto“ strategas pasidalijo mintimis, kurią ekipą mato favorite triumfuoti Čempionų lygoje.

„Šiai dienai labai gerai žaidžia Liudvigsburgo „MHP Riesen“. Gerai atrodo ir Tenerifės „Lenovo“, – sakė G.Žibėnas. – Turnyre yra daug panašaus lygio komandų, kurios gali iššauti kažkurią dieną. Viskas priklausys nuo esamos sportinės formos.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir M.Balčiūnas – kas laukia Lietuvos ir Europos krepšinio?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas