Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 12

„Baskonia“ kvietimo sulaukęs T.Sedekerskis: apie „Ryto“ dėmesį ir patirtį Klaipėdoje

Rygos oro uosto terminale netikėtai susitiko du geri bičiuliai, praeityje atstovavę Lietuvos jaunimo rinktinėms, o praėjusį sezoną petys į petį kovoję Klaipėdoje. Gytis Masiulis ruošėsi naujam karjeros etapui Frankfurte, o Tadas Sedekerskis sulaukė netikėto Vitorijos „Baskonia“ skambučio ir kvietimo grįžti. Nors 22-ejų lietuviu susidomėjęs buvo Vilniaus „Rytas“, tačiau kitą sezoną jis veikiausiai liks Duško Ivanovičiaus pašonėje.

Iki 2022-ųjų metų su Eurolygoje rungtyniaujančia Vitorijos ekipa susisiejęs Tadas Sedekerskis jaučia baskų klubo dėmesį – dažni skambučiai bei nuoširdus rūpestis atleto savijauta ir užimtumu.

Sezono pratęsimo scenarijumi dar gegužės pradžioje tikinčių Ispanijoje beveik nebuvo. Šalį siaubusio koronaviruso skaičiai rikiavosi tarp didžiausių Europoje, o vienas pagrindinių židinių Ispanijoje įsiplieskė būtent Vitorijoje.

Situacija staigiai apvirto aukštyn kojomis – pandemija atsitraukė ir leido ACB pratęsti sezoną. Baskų klubas treniruočių bazėje panoro matyti ir Klaipėdoje laiką leidusį lietuvį.

„Vieną dieną kalbėjau su komandos vadovu, jis klausė, kaip man sekasi, kaip sekasi sportuoti, teigė, kad sezonas veikiausiai bus nutrauktas ir galiu ramiai sportuoti. Tačiau praėjo dvi dienos ir sulaukiau dar vieno skambučio. Pranešė, kad planai keičiasi. Sezonas bus pratęstas, aš turiu būti pasiruošęs, nes reikės grįžti“, – netikėtą posūkį 15min atpasakojo T.Sedekerskis.

Lagaminus susikrovęs puolėjas patraukė į kelionę link šiaurės Ispanijos. Pirmasis skrydis buvo numatytas anksti ryte iš Rygos, tad Latvijos sostinę nidiškis pasiekė dar kelionės išvakarėse.

Reisas Ryga–Frankfurtas truko dvi valandas, o pastarajame skrydžio į Madridą teko laukti apie keturias valandas. Skrendant į Ispanijos sostinę ore praleistos dar dvi valandas, po kurių – dar trijų valandų dardėjimas automobiliu iki galutinio tikslo Vitorijoje.

Kelionė buvo ilga ir varginanti, bet perspektyvus puolėjas nesiskundžia.

Jam nereikėjo vykti tiesiai į treniruočių bazę, kitą dieną jis turėjo laisvą, o pirmadienis – testų ir rezultatų laukimo diena.

Šios naujienos nebuvo pačios linksmiausios.

„Dabar apie virusą per daug negalvoju, – pasakoja Vitorijoje jau tris savaites esantis T.Sedekerskis. – Kai pasakė, kad reikės grįžti, turėjau mintyje tai, jog oro uostai po tokio baisaus viruso nėra pati geriausia vieta. Šios naujienos nebuvo pačios linksmiausios, ypač, kai Ispanijoje sergamumas buvo labai aukštas. Bet ką padarysi. Aš laikausi visų nurodymų, saugausi, dėviu pirštines ir kaukę, o dabar viruso skaičių čia beveik nebėra.“

Ispanija pabudo iš beveik iki birželio mėnesio užsitęsusio žiemos miego.

Gegužės pabaigoje, pasak T.Sedekerskio, buvo pirmoji diena, kai Vitorijoje per parą nebuvo užfiksuotas nė vienas naujas koronaviruso infekcijos atvejis.

Gyvenimas Vakarų Europoje dabar alsuoja taip, kaip to nedarė dar prieš viską sustabdžiusią pandemiją.

Šalyje įvesti apribojimai ir rekomendacijos davė vaisių. Kaip pasakoja krepšininkas iš Lietuvos, Ispanijos valdžia skyrė nemažas baudas tiems, kurie karantino metu ėjo į gatves.

Dabar Tadas gali sau leisti su draugais susitikti miesto centre, kuriame – gausybė socializacijos pasiilgusių žmonių.

Bet į Vitoriją T.Sedekerskis sugrįžo ne gerai praleisti laiko, o lieti prakaitą ir įrodyti savo vertę geležine ranka, drausme ir ilgomis treniruotėmis garsėjančiam treneriui Duško Ivanovičiui.

Birželio 17-ąją dieną Valensijoje bus duodamas startas ACB sezono pratęsimui, o T.Sedekerskis siekia pakliūti į „Baskonia“ dvyliktuką.

View this post on Instagram

palankūs vėjai ????

A post shared by Tadas Sedekerskis (@tsedekerskis) on

Nors COVID-19 pandemija iš Ispanijos traukiasi, bet atsargumas ir saugumas yra privalomi dalykai.

Į treniruotes būtina ateiti dėvint kaukę ir pirštines. Prieš kiekvienas pratybas yra matuojama temperatūra ir pulsas, kai T.Sedekerskis pirmą kartą atvyko į bazę – jam buvo atlikti kraujo ir koronaviruso testai.

Pastarieji patvirtino, kad krepšininkas yra sveikas ir gali pasijungti prie komandos pratybų. Bet pirmiausia – dviejų savaičių saviizoliacijos laikotarpis.

Lemiamo skambučio metu klubo vadovas lietuviui neminėjo, kad „Baskonia“ treniruočių komplekse jo lauks dar 14 žaidėjų, pasiryžusių kovoti dėl vietos dvyliktuke.

Treniruotėse plušėjo ir pagrindinės komandos žvaigždės – Achilo sausgyslės traumą išsigydęs Jaysonas Grangeris, susižeidimus išsilaižęs argentinietis Luca Vildoza, „Baskonia“ superherojus iš Sakartvelo Tornikė Šengelija ir kiti.

„Klubas norėjo, kad grįžčiau. Jie norėjo mane matyti treniruočių procese, todėl čia esu ir sportuoju. Man jokia vieta nėra garantuota, daugiau šansų, jog manęs dvyliktuke nebus. Bet sportuoti ir būti prie komandos yra dalykas, kurio man reikia. Aš jaučiu naudą. Lietuvoje vienas taip sportuoti neturėčiau galimybių, džiaugiuosi, kad jas turiu čia“, – teigė 204 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

Ispanijos čempionatas prasitęs birželio 17-ąją dieną. Tiesa, jame dalyvaus ne visos 18, o 12 ekipų, kurios išskirstytos į dvi grupes.

T.Sedekerskio atstovaujama „Baskonia“ pateko į A grupę su „Barcelona“, Tenerifės „Iberostar“, Malagos „Unicaja“ ir Bilbao „RETAbet“ ekipomis.

Jei nidiškis prasmuks į dvyliktuką, tuomet turnyro atidaryme jo lauks akistata būtent su Bilbao klubu, kuriam atstovauja Arnoldas Kulboka.

Į finalinį ketvertą žengs po dvi geriausias grupių ekipas. Pusfinalių kovos vyks birželio 28-ąją, o finalas – birželio 30-ąją dieną.

„Iš vadovybės pusės apie tikslus turnyrui kalbėta nebuvo, – pasakoja T.Sedekerskis. – Treneris ruošia komandą pakankamai rimtai, niekas tokių pratybų nesitikėjo. Trenerio tikslai yra aukščiausi, jis minėjo, kad turime būti susikoncentravę treniruotėse ir nuvažiavę parodyti save bei laimėti. Tokie paprasti planai (šypteli).“

Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija ir Duško Ivanovičius
Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija ir Duško Ivanovičius

Tai pirmoji lietuvio darbo patirtis su karštuoju 62-ejų treneriu iš Juodkalnijos.

„Duško treniruočių intensyvumas labai aukštas. Akcentuoja koncentraciją ir gynybą“, – įspūdžiais su 15min dalijasi lietuvis.

Bet griežtojo stratego paruoštiems iššūkiams Tadas yra pasirengęs.

Karantino metu Lietuvoje jis laiko veltui neleido. Aktyviai sportavęs krepšininkas spėjo išbandyti ir naują sporto šaką, kuri jį viliojo dar nuo vaikystės.

„Visada traukė ir domino pabandyti boksą. Pavyko susirasti trenerį, tai apie porą savaičių sportavome lauke prie jūros. Mokiausi technikos ir susipažinau su pradmenimis.

Boksas visada atrodė toks vyriškas sportas. Labiau pasidomėjęs sužinojau, kad nemažai krepšininkų praktikuoja boksą. Daug pliusų jame. Kartais naudinga pabėgti nuo krepšinio. Manau, kad tęsiu tai ir ateityje“, – aiškina Tadas.

Prasidėjus karantinui atletas ilsėjosi beveik dvi savaites, kol kūnas ėmė reikalauti sporto.

Dvi savaitės individualių treniruočių gimtojoje Nidoje, kurias pakeitė treniruotės su fizinio pasirengimo treneriu Klaipėdoje.

„Į Vitoriją atvažiavau neblogos sportinės formos“, – konstatuoja krepšininkas, per karantino laikotarpį Lietuvoje minimaliai bendravęs su krepšinio kamuoliu.

„Baskonia“ talentingąjį žaidėją išsikvietė po nuomos sezono Klaipėdos „Neptūne“.

Praėjusią vasarą, ieškant naujos karjeros stotelės, Tadas kėlė vienintelį reikalavimą – žaidimo laiką, nes keletą sezonų perspektyviam krepšininkui teko ramstyti atsarginių suolelį.

Minučių aikštelėje jam suteikė Lietuvos uostamiesčio klubas, tačiau jis pamėtėjo ir netikėtų išbandymų.

Klaipėdiečiai per vieną sezoną komandos vairą paskirti spėjo net trims strategams, galvos lakstė ir administracijoje.

Prie starto linijos diriguoti komandai stojo ilgametis Kazio Maksvyčio ginklanešys Tomas Rinkevičius, kurį prieš Karaliaus Mindaugo finalo ketvertą Klaipėdoje pakeitė asistentas Jurica Žuža.

Kroatas spėjo padirbėti vos pora savaičių, kai mėlynai balto laivo vairas buvo patikėtas Tomui Gaidamavičiui.

Tokie dalykai išmuša iš vėžių.

„Situacija tikrai nebuvo pati geriausia. Atleidžia trenerį, ateina kitas. Tai normalu krepšinyje. Tokių dalykų pasitaiko, taip yra buvę ir Vitorijoje. Tai man nebuvo naujiena. Bet kai ateina kitas, o po poros savaičių dar kitas... Tai buvo keista. Žinoma, tokie dalykai išmuša iš vėžių, bet esame profesionalai, turime eiti ir atlikti savo darbą – tiek treniruotėse, tiek rungtynėse. Su vienu treneriu turi vienokį vaidmenį, su kitu – kitokį. Galbūt vienas tave labiau nori išnaudoti puolime, kitas gal gynyboje ar mato visai kitoje pozicijoje. Tokie dalykai kerta per smegenis, bet yra kaip yra. Toks krepšinis, reikia prisitaikyti“, – situaciją komentavo T.Sedekerskis.

Sezonas Klaipėdoje tik dar kartą parodė, kokie dideli lūkesčiai yra keliami ant šio žaidėjo pečių. Nors asmeniniai rezultatai tikrai nebuvo blogi, bet T.Sedekerskio laikotarpį uostamiestyje lydėjo nemažas spaudimas.

Gal ką nors nustebins, bet jis Lietuvos krepšinio lygos sezoną užbaigė būdamas septintas lygoje pagal naudingumą.

Tadas vidutiniškai rungtyniavo po 24 minutes, rinko po 8,3 taško (68,2 proc. dvit., 45 proc. trit.), atkovojo po 5,4 ir perėmė po 1 kamuolį, atliko po 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 14,2 naudingumo balo.

Čempionų lygoje – 4,6 taško, 3,6 atkovoto kamuolio, 1,1 rezultatyvaus perdavimo bei 7,3 naudingumo balo.

„Daug kas manęs klausia, ar nesigailiu. Tai aš visiškai nesigailiu, – apie pasirinkimą žaisti Klaipėdoje mintimis dalijasi krepšininkas. – Taip, sezonas komandai nebuvo pats geriausias, man asmeniškai irgi buvo banguotas. Buvo ir labai gerų rungtynių, ir tikrai blogų. Bet tai buvo pirmi žaidimo metai po dviejų traumų ir ilgo laiko ant suolo. Aš visiškai nesigailiu. Šansų gavau, džiaugiuosi tuo.“

Dažniausiai pabrėžiamas dalykas – krepšininko agresyvumo stoka puolime.

Vietinėse pirmenybėse iš žaidimo jis vidutiniškai išmesdavo po 5,2 metimo, Čempionų lygoje – dar mažiau, vos po 3,6.

„Šie dalykai ateina su pasitikėjimu, – aiškina T.Sedekerksis. – Kuo svarbesnis vaidmuo komandoje, kuo daugiau minučių aikštelėje praleidi ir kuo daugiau pasitikėjimo iš trenerio sulauki, tuo daugiau ir bus to agresyvumo. Tai paprasta. Jei akcentuos, kad puolime turi būti agresyvesnis, tai automatiškai ir būsi. Jei turėsi daugiau derinių ir opcijų puolime, tai tu ir būsi agresyvus.

Galėjau būti agresyvesnis, bet reikia turėti galvoje, jog nemažai laiko iki tol buvau praleidęs ant suolo, trūko žaidybinės patirties, trūko ir to agresyvumo. Bet kaip pirmam tokiam sezonui, nematau prie ko čia reikėtų prisikabinti. Nesigailiu laiko Klaipėdoje, esu patenkintas ir žiūriu į priekį.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

„Išvažiuoji?“ – prieš treniruotę Tado klausė „Neptūno“ komandos draugai praėjusią žiemą.

„Kur, kas, kaip? Nieko nežinau“, – pečiai gūžčiojo T.Sedekerskis.

Žiniasklaidoje pasklido gandai, jog „Baskonia“ priklausančiu krepšininku susidomėjo Vilniaus „Rytas“.

Tiesa, pirmosios paskalos buvo laužtos iš piršto, tačiau antrosios – ne. Sostinės klubas iš tiesų turėjo pokalbį su 22-ejų 204 cm ūgio krepšininko atstovais.

„Nenoriu per daug komentuoti, nenoriu nieko apgauti. Kai sezono viduryje pasirodė naujienos, kad galiu keltis į „Rytą“, tai nebuvo tiesa. Tai buvo naujiena ir man, ir mano agentams. O vėliau kažkoks pasikalbėjimas buvo, bet jokio konkretaus pasiūlymo tikrai nėra“, – aiškino T.Sedekerskis.

Kitą sezoną šį krepšininką galimai matysime rungtyniaujantį Eurolygoje. Nors krepšinyje viskas gali greitai apsiversti aukštyn kojomis, tačiau klubas siunčia Tadui signalą apie likimą Vitorijoje.

„Manau, kad komandos vadovai nėra visų planų susidėlioję, tačiau pirminės kalbos buvo tokios, jog kitą sezoną liksiu čia. Kaip viskas išsispręs, pasižiūrėsime vasarą. Bet iš vadovų žinutė buvo tokia, kad turėčiau žaisti Vitorijoje“, – teigė T.Sedekerskis.

Didelių norų, išskyrus vieną, kitam sezonui krepšininkas neturi. Žaidimo laikas T.Sedekerskiui toliau išlieka aktualiausiu dalyku.

Jei tai bus Eurolygoje – nuostabu, jei žemesniame lygyje – irgi puiku.

„Vienintelė mano mintis ateičiai yra per vasarą gerai pasiruošti naujam sezonui, – teigė T.Sedekerskis. – Man svarbiausia yra toliau žaisti krepšinį, o kur tą daryti kitą sezoną, man asmeniškai jokio skirtumo nėra. Žinoma, čia yra Eurolyga, bet aš noriu turėti tikrą šansą. Noriu būti ne 12 žaidėjas komandoje. Dėl to stengsiuosi pasiruošti kuo geriau per vasarą, o jei gausiu tokį šansą, bandysiu juo pasinaudoti maksimaliai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas