Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 13

Čempionų lygos nykštuką pasitinkantis G.Žibėnas: „Patys save įsistūmėme į kampą“

Pirmuosius du FIBA Čempionų lygos mačus Dižone (Prancūzija) ir Patruose (Graikijoje) po įtemptos kovos pralaimėjęs Vilniaus „Rytas“ pasitinka žūtbūtinį mūšį namuose. Vyriausiasis sostinės ekipos treneris Giedrius Žibėnas neslepia, kad komanda turi laimėti ketverias iš likusių ketverių grupės etapo rungtynių.

Giedriaus Žibėno treniruojamos komandos kelyje – absoliutus turnyro autsaideris „Opava“, savo sudėtyje turintis vos vieną legionierių iš Slovakijos.

Čekijos čempionai pirmąsias dvejas Čempionų lygos rungtynes pralaimėjo bendru net 86 taškų skirtumu (didžiausias visoje lygoje) – Petro Czudeko auklėtiniai išvykoje prieš Patrų „Promitheas“ krito 66:115, o namuose nuo Dižono JDA krepšininkų atsiėmė 67:104.

„Opava“ vidutinis klaidų vidurkis – net 24 per susitikimą. Tai irgi yra blogiausias rezultatas turnyre.

Tuo metu „Rytas“ šią dvikovą pasitinka pakiliomis nuotaikomis – savaitgalį „Jeep“ arenoje suvystė Klaipėdos „Neptūną“, o šiame susitikime G.Žibėnas žaidė jau visa sudėtimi, įskaitant po traumos sugrįžusį Gytį Radzevičių.

Tai bus pirmasis šio Čempionų lygos sezono „Ryto“ mačas ASG arenoje.

„Nežinau, ar tai silpniausia turnyro komanda, bet žinau, kad mūsų laukia svarbiausios sezono rungtynės, – rungtynių išvakarėse kalbėjo Giedrius Žibėnas. – Dabar turime eiti sunkesniu keliu ir pasitinkame veteranų komandą. Taip, „Opava“ tikrai blogai atrodė pirmosiose dvejose rungtynėse. Tai – akivaizdu. Bet turime suprasti, kad jei leisime jiems žaisti, jie žais gerai. Čekijos lygoje „Opava“ meta vidutiniškai po 94 taškus. Tai daug ką pasako. Veteranų komanda, kuri žino, kaip reikia žaisti kartu. Jie ilgai žaidžia kartu, o iš praėjusio sezono liko 11 žaidėjų. Žinoma, jų lyderis yra Jakubas Širina, aplink kurį viskas sukasi. Turėsime būti labai budrūs, rodyti gerą discipliną ir labai gerai išmokti stipriąsias ir silpnąsias varžovų savybes. Jie žaidžia be legionierių, visi atrodo labai panašūs, todėl turėsime šioje vietoje padaryti didelį darbą.“

– Kokio sirgalių lankomumo tikitės rytoj ASG arenoje, kurioje lankysis be kukliausia turnyro komanda?

– Kaip ir minėjau, esame įsprausti į kampą, tad mums reikia sirgalių pagalbos. Mes esame jiems skolingi po paskutinių rungtynių ASG arenoje, kai tikrai nežaidėme kokybiško krepšinio. Kokį palaikymą mes gavome, tikrai jaučiamės skolingi parodyti kažką gražesnio aikštelėje. Ta proga kviečiame sirgalius rytoj susiburti čia.

– Kai esate ryškūs mačo favoritai, kiek stengiatės žaidėjams įkalti į galvą, jog dvikova laimima tik nuaidėjus finaliniam švilpukui?

– Stengiamės įkalti žaidėjams tai, kad tokios rungtynės yra laimimos fiziškumu, ko „Opava“ negalėjo pakelti tiek Patruose, tiek namuose prieš Dižoną. Būtent šios dvi komandos parodė kokiu lygiu reikia žaisti, kad nukautų tą „Opava“. Pergalės mums niekas neatiduos, turėsime padaryti labai teisingą darbą, ypač kalbant apie gynybą.

VIDEO: PIKENROLAS: „Žalgirio“ priklausomybė, magiškas kėlinys Panevėžyje ir įsibėgėjusi „Wolves“

– Kiek psichologiškai svarbu atsidaryti pergalių sąskaitą Čempionų lygoje?

– Žiauriai svarbu. Mes patys save įsistūmėme į kampą ir dabar nebeturime jokių kitų minčių – iš likusių ketverių rungtynių turime laimėti ketverias. Jokios paslapties čia nėra. Mums reikia nusimesti akmenis nuo pečių ir tą turime pradėti daryti nuo rytojaus.

– Sakėte, kad netikros minutės baigėsi, kai į rotaciją sugrįžo Martynas Echodas ir Gytis Radzevičius. Ar treniruotėse juntama padidėjusi konkurencija?

– Tai mūsų pirmoji treniruotė po paskutinių rungtynių, tad matysime. Žinoma, žaidėjai nori išlaikyti minutes, padėti komandai kuo labiau. Mes turime daug gerų žaidėjų, tad konkurencija yra geriausias dalykas, koks gali nutikti treniruotėse. Žaidėjai yra priversti save stumti į priekį, o nuo to mums tik geriau.

– Ką M.Echodas ir G.Radzevičius duos komandai, ko galbūt „Rytui“ trūko anksčiau?

– Energiją, atletiškumą, bet to mums niekada netrūko. Jie kažkiek gal pakeis starto penketą, kurį mes ir įsivaizdavome prieš sezoną. Kol kas jie pakeis starto penketą, energijos netrūko, bet jie jos pridės dar daugiau.

nuotr. FIBA/Giedrius Žibėnas
nuotr. FIBA/Giedrius Žibėnas

– Ką dabartiniame „Ryto“ žaidime labiausiai norėtumėte pagerinti?

– Viską po truputį. Tai būtų geriau atsakymas. Vienas rungtynes geriau pradedame gynyboje, kitas – puolime. Supratimas su kiekvienomis rungtynėmis ir kiekviena savaite gerėja, bet nemanau, kad mes esame išimtis iš taisyklės. Visos komandos lapkričio mėnesį tą patiria. Mes po truputį vienas kitą užuodžiame geriau, priprantame prie vienas kito. Atsakymas – visko po truputį.

– ASG treniruojatės rungtynių išvakarėse. Galbūt turėjote pokalbį dėl geresnių sąlygų?

– Mes tai žinojome dar vasarą, kad kai kada į šią salę įeisime dieną prieš, o kai kada – dvi dienas prieš. Tai priklauso nuo koncertų. Vakar čia vyko rungtynės, tad vakar daryti nieko negalėjome. Džiaugiamės, kad galime šiandien. Mes per daug dėmesio į tai nekreipiame. Jei palygintume pastarąsias dvejas rungtynes, tai nepataikėme panašiai. Tai akivaizdu. Mes tiesiog norime atlikti geresnius metimus, o anksčiau ar vėliau jie vis tiek į krepšį sulys. Mes dėl to neapsikrauname ir per daug pasiteisinimų neieškome.

– Kaip manote, kuris turnyras šiuo metu yra stipresni – Čempionų lyga ar Europos taurė?

– Nemanau, kad aš tai turėčiau spręsti. Diskusijų yra daug. Manau, kad turnyrų pajėgumas yra panašus. Kiekvienas treneris spręs pagal savo situaciją. Jei treniruoji Čempionų lygoje, tuomet sakys, kad stipresnis turnyras yra Čempionų lyga, o jei dirba Europos taurėje, tuomet sakys, kad stipresnė yra Europos taurė. Šios diskusijos gaunasi juokingos, nes lygos turbūt yra panašios.

VIDEO: PIKENROLAS: „Žalgirio“ priklausomybė, magiškas kėlinys Panevėžyje ir įsibėgėjusi „Wolves“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas