Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 10

E.Bendžius – apie buvusį balaganą Sasaryje ir nustebinusį K.Maksvyčio sprendimą

Ryškus ir emocijų pilnas Eimanto Bendžiaus karjeros pusmetis. Praėjusį liepą jis buvo per žingsnį nuo olimpinės svajonės, bet atsimušė į Slovėnijos sieną. Antrąjį sezoną Sasaryje pradėjo su nesukalbamu treneriu, kurį dar lapkritį pakeitė įdomiai Jono Mačiulio prisimenamas specialistas. Lapkritį – Kazio Maksvyčio kvietimas į rinktinę, bet tik vienerioms rungtynėms. Apie visa tai ir dar daugiau – 15min laidoje PIKENROLAS su Eimantu Bendžiumi.

Eimanto Bendžiaus atstovaujama Sasario „Dinamo“ itin sunkiai pradėjo sezoną, o žvilgsniai dėl blogų rezultatų krypo į vasarą komandos vairą iš lietuvio pamėgtos „atominės musės“ Gianmarco Pozzecco perėmusį strategą Demį Caviną.

Aukščiausioje Italijos krepšinio lygoje debiutavęs D.Cavina iškart ėmėsi sudėties pertvarkymo, tačiau greitai prarado ryšį su žaidėjais, ekipa ėmė skęsti pralaimėjimų liūne, o sezonas – staigiai svilti.

Viena „Dinamo“ pergalė per pirmąsias ketverias rungtynes FIBA Čempionų lygoje bei penki pralaimėjimai per pirmuosius aštuonis Seria A mačus lapkričio viduryje lėmė skyrybas.

Sasario klubas užbuksavo, o E.Bendžius neslepia, jog tai, jo nuomone, vyko dėl trenerio D.Cavinos.

„Jei atvirai, manau, kad silpno „Dinamo“ sezono starto priežastimi buvo treneris, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė E.Bendžius. – Nenoriu sakyti, kad esu daug patyręs ir daug matęs, bet kai vasarą kalbėjome ir bendravome, tai pernai buvo visiškai kitokia komanda. Pernai sudėtyje buvo daugiau europiečių, galbūt ne tokia atletiška komanda, bet viskas buvo ramiau, lėčiau ir supratingiau. Vasarą treneris pasakė, jog komandoje norės daugiau atletiškumo. Nusipirko žaidėjų, bet neturėjo nė vieno įžaidėjo. Komandoje buvo didelis balaganas. Jis reikalaudavo to, ko žaidėjai negali duoti. Tai nebuvo stipriosios krepšininkų pusės, o žaidėjai išsimušė iš vėžių.“

Italijos pirmenybėse per beveik 29 minutes E.Bendžius šį sezoną renka po 12,6 taško (44,4 proc. trit.), atkovoja po 4,6 kamuolio, atlieka po 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 15,3 naudingumo balo.

FIBA Čempionų lygoje – 8,5 taško (37,1 proc. trit.), 4,3 atkovoto kamuolio ir 6,2 efektyvumo balo rodiklis.

Krepšininkas pasakoja apie buvusio „Dinamo“ stratego D.Cavinos darbo subtilybes.

„Jei mano stiprybė yra metimas, jis sakydavo statyti nugarines užtvaras. Sakydavau jam, kad geriau kitaip, nes norėdavau padėti komandai. Nešokdavome į akis ir savo tiesų neįrodinėdavome. Bandėme po treniruotės pasakyti gražiai, klausti trenerio nuomonės, jei kažką darytume kitaip, gal būtų geriau, nes su kitu treneriu pavykdavo. Jis tai priėmė, kaip ėjimą prieš jį. Jis nerado ryšio su žaidėjais, būdavo vienas ir be asistentų. Galvoju, kad treneriui spaudimas buvo per didelis ir su tuo nesusitvarkė“, – sakė E.Bendžius.

Sezoną Čempionų lygoje Sasario krepšininkai užbaigė jau grupių etape, tuo metu Italijos čempionate dabar balansuoja 12 pozicijoje tarp 16 ekipų.

„Treneris turėjo daug konfliktų su žaidėjais. Nors tai nėra konfliktiniai žaidėjai, bet kai tu nori laimėti, emocijos ima viršų, o treneris daro kažką, ko neturėtų, todėl ir sezono pradžia tokia išėjo. Paleidome Čempionų lygą, sunkiai sekėsi ir Italijos čempionate, – dėstė E.Bendžius. – Treneris nesusitvarkė. Jis atėjo iš antrosios lygos, kurioje leidžiama turėti tik du užsieniečius žaidėjus, o pas mus buvo šeši legionieriai. Jis nežinojo, kaip su užsieniečiais ir italais susitvarkyti. Jam pritrūko patirties.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Eimantas Bendžius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Eimantas Bendžius

„Dinamo“ ekipos gelbėtoju tapo legendinis Italijos strategas Piero Bucchi. 63-ejų specialistas Italijos čempionu tapo trijuose skirtinguose dešimtmečiuose – 1997, 2002 ir 2012 metais.

2009-2010 metų sezone su šiuo specialistu Milano „Olimpia“ komandoje dirbo lietuvis Jonas Mačiulis, PIKENROLO laidoje pasakojęs, jog tai buvo šokiruojanti patirtis.

„Atėjus iš „Žalgirio“ į Milaną mane ištiko šokas. Kaune visada stengėmės ir visada norėjome laimėti, bandydami lipti ir per galvą, o Milane man sakė, jog žaidžiu per gerai ir verčiu blogai atrodyti veteranus. Nesupratau to. Mano charakteris visada buvo žaisti kuo geriau, o dėl gero žaidimo mane užsodino trims mėnesiams ant suolo. Žaisdavau po penkias minutes su trimis keitimais, o vasario mėnesį pasikvietė valdžia ir sakė eiti lauk. Turėjau dvejų metų kontraktą, pinigai sutarti, sakiau tartis su agentu ir galiu padėti parašą. Jie tuomet klausė, kodėl taip lengvai noriu išvykti, ir prasidėjo ilgi debatai“, – keistą situaciją pasakojo J.Mačiulis.

Nieko panašaus su P.Bucchi dabar nėra, sako E.Bendžius.

„Nereikia pamiršti, jog Jonas dažnai rasdavo problemų, o problemos rasdavo jį. Juokauju, žinoma, – sakė šypsenos neslėpęs E.Bendžius, geras J.Mačiulio bičiulis. – Nieko blogo su P.Bucchi nėra. Jis atėjo su labai aiškiomis taisyklėmis. Piero žino, kaip pasakyti griežtesnį žodį jaunesniam krepšininkui, žino, kaip kalbėti su Davidu Loganu, ir žino, kaip kalbėti su manimi – nei jaunu, nei senu žaidėju. Keista buvo girdėti tokius Jono žodžius. Nors gal per 12 metų pasikeitė ir pats Piero. Bet dabar viskas yra labai tvarkingai. Su Piero atėjimu atėjo ir pergalės, ir aš pats atsigavau. Man gruodį sekėsi gerai. Tai buvo visos komandos emocinis atsigavimas.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Piero Bucchi
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Piero Bucchi

Nors šauliu iš Lietuvos domėjosi ir Venecijos „Umana Reyer“, bet į Sasario „Dinamo“ jis grįžo po sunkios vasaros rinktinėje.

Dariaus Maskoliūno vadovaujama šalies rinktinė pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo nepateko į olimpines žaidynes, atrankos Kaune finale nusileidusi Luka Dončičiaus vedinai Slovėnijai.

„Pralaimėjimą priėmiau iš tikrųjų stipriai. Specialaus reagavimo, kad nekeliu telefono ar kažkur užsidarau, nebuvo. Bet mintimis vis prie tų rungtynių grįždavau, tarkim, kad ir valgydamas maistą. Ypatingai pirmąją savaitę po nesėkmės, – sakė E.Bendžius. – Būdamas 17-18 metų amžiaus aš nesvajojau tapti profesionaliu krepšininku. Tuomet aš tik pradėjau mokytis normalių krepšinio taisyklių, pagrindų, kad įgyčiau kažkokį krepšinio IQ, kuris įprastai žaidėjuose vystosi nuo pat vaikystės. Tačiau priėjau taško, jog einu pietų miego, o vakare gali išsipildyti mano olimpinė svajonė. Emocijų viduje buvo daug. Aš kalbu apie save. Atrodė nepasiekiama svajonė, tačiau buvau labai arti jos. O dar ta „Žalgirio“ arena, sirgalių kiekis ir visa ta atmosfera... Vyko mūsų agentūros gimtadienis, į areną susirinko visų žmonos ir šeimos. Šias rungtynes stebėjo visa Lietuva, kai pagalvoji, kas yra už tavo nugaros ir kiek žmonių tavimi tiki... Galiausiai, po pralaimėjimo išvažiavau savaitei laiko pailsėti į Birštoną.“

Istorinė nesėkmė, bet neigiamų reakcijų po 7,5 taško (40 proc. trit.) atrankoje rinkęs 31-erių metų puolėjas nesulaukė.

„Negatyvių žinučių nebuvo. Daugiau palaikymo. Sirgaliai rašė, jog matė, kad mes stengėmės ir viskas yra gerai“, – teigė E.Bendžius.

VIDEO: PIKENROLAS: Eimantas Bendžius – apie netikėtą pažintį, K.Maksvyčio sprendimą ir italų Šeškų

Sasario komandos snaiperis į Lietuvos rinktinę sugrįžo lapkritį, tik šįkart komandai vadovavo jau ne ryškų pėdsaką E.Bendžiaus karjeroje dar nuo laikmečio Sopoto „Prokom Trefl“ ekipoje palikęs D.Maskoliūnas, o Kazys Maksvytis.

Atrankos į pasaulio čempionatą starte E.Bendžius Klaipėdoje prieš Bulgariją per 16 minučių pelnė 4 taškus, o dvikovai Čekijoje nebuvo registruotas.

„Taip, nustebino, – apie tokį K.Maksvyčio sprendimą komentavo E.Bendžius. – Kažkiek davė tai, jog Osvaldas gerai sužaidė prieš bulgarus. Bet jei būčiau trenerio vietoje, pažiūrėčiau ir į tai, kad aš jau esu žaidęs prieš čekus. Ir žaidžiau du mačus. Man sekėsi neblogai. Pamenu, kad žaidėme pilnoje arenoje, tuomet dar sirgaliai buvo įleidžiami.“

Ar jį supykdė atkabinimas prieš dvikovą Opavoje?

„Sportinis pyktis visada yra. Bet viskas yra normaliai, – aiškino krepšininkas. – Ar atvažiuosiu, jei kvies? Pirmiausia turi pakviesti, o tuomet žiūrėsime.“

15min laidoje PIKENROLAS – atviras ir išsamus pokalbis su Eimantu Bendžiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: Eimantas Bendžius – apie netikėtą pažintį, K.Maksvyčio sprendimą ir italų Šeškų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas