Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 04

Edgaras Ulanovas – apie ištuštėjusias tribūnas, „bardakėlį“ ir išvykusį prancūzą

Kauno „Žalgiris“ ir Edgaras Ulanovas išgyvena itin sudėtingą sezoną, bet lietuvis nesigaili praėjusią vasarą atmetęs didžiulę pinigų sumą ir sugrįžęs rungtyniauti į gimtojo miesto klubą. 30-metis puolėjas sudalyvavo 15min laidoje PIKENROLAS, kurioje papasakojo išbandymais nusėtą sezoną, nesibaigiančius pokyčius ir Pauliaus Jankūno galimybes tapti „Žalgirio“ sporto direktoriumi.

Pirmąją legionieriaus duoną Stambulo „Fenerbahče“ ekipoje išbandęs Edgaras Ulanovas po sezono abipusiu susitarimu paliko Turkiją. Tinklus ant krepšininko metė bilietą į Eurolygą iškovojusi „Monaco“ ir dosnų pasiūlymą pateikęs Rusijos klubas Krasnodaro „Lokomotiv“, tačiau kaunietis už mažesnius pinigus grįžo namo.

Kauno „Žalgirio“ savininkas Paulius Motiejūnas tuomet teigė, jog E.Ulanovas per sezoną gali pasikelti vertę ir vėl šauti aukštyn, tačiau 2021–2022 metų sezonas nusėtas pralaimėjimais, o ir pačiam Edgarui reikėjo daug laiko įsibėgėti.

Vis dėlto jis džiaugiasi priėmęs sprendimą vėl užsivilkti marškinėlius, kuriuos dėvėjo šešerius metus iki išvykstant į „Fenerbahče“.

„Visiškai nesigailiu sugrįžęs, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė E.Ulanovas. – Didžiausias minusas – esame paskutiniai Eurolygoje. Nesinori būti tokioje situacijoje. Niekam nėra įdomi ta paskutinė vieta. Bet aš tikrai nesigailiu grįžęs. Smagu grįžti, o ir žaisti gaunu daug. Buvau to pasiilgęs. Tai buvo didžiausias mano noras. Permainos komandoje šįmet nemažai ką sujaukė, bet tikrai nesigailiu sugrįžęs. Priėmiau tokį sprendimą, nes jaučiau dėl jo užtikrintas. Sezono metu nebuvo nė karto šovusi mintis, kad praėjusią vasarą reikėjo likti Stambule ar kažką daryti kitaip.“

Devyni „Žalgirio“ pralaimėjimai iš eilės Eurolygos starte koreliavo su itin prastu E.Ulanovo žaidimu, o pirmosios pergalės buvo pasiektos dėka iššovusio lietuvio.

Pradžioje jis turėjo trumpą ir keistą patirtį su vyriausiuoju treneriu Martinu Schilleriu, kuris krepšininką matė jam neįprastame vaidmenyje.

„Sunku vertinti trenerį M.Schillerį, nes dirbome nedaug – pasiruošimo etape, dviejuose mačuose Eurolygoje ir gabaliuką LKL. Taip, sistema man kažkiek netiko. Nesijaučiau joje patogiai. Bandžiau prisitaikyti ir daryti tai, ko iš manęs prašoma, – pasakojo E.Ulanovas. – Žaidimo baudos aikštelėje buvo mažiau, kas man yra patogiausia dėl žaidimo pajutimo. Iš ten galiu ir pats užbaigti ataką, ir persiųsti kamuolį kam nors kitam, o ne tik lakstyti pakampėmis. Nebuvo lengva, bet stengiausi prisitaikyti, daryti tai, ko iš manęs prašo treneris. Nenorėjau švaistyti laiko ir ginčytis. Po Martino atėjo Jure, kuris man duoda daugiau pajusti save. Jis pastūmė mane į ketvirtą poziciją, kuri man yra patogi. Nemažai rungtynių buvo visai sėkmingos. Martinas manęs visai nematė ketvirtoje pozicijoje. Kiekvienas treneris modeliuoja žaidimą pagal save, o tu turi bandyti prisitaikyti.“

Prie M.Schillerio puolėjas primindavo Marių Grigonį – žaisdavo su kamuoliu daug „du prieš du“ situacijose bei švaistydavo tritaškius.

„Kalbėjome apie tai. Siūliau savo paslaugas ant ūselio, bet Martinas manęs ten nematė. Jis kitokio stiliaus treneris. Sakė, kad mes išplėsime aikštelę, kažkas įsiverš ir atmes kamuolį. Jeigu tai nepavyksta, tuomet turiu sužaisti „du prieš du“ ant kairės rankos ar hand-offą. Vieną kartą pikenrolas gali pavykti rungtynėse, bet tikrai nebūsiu tas, kuris tai darys kiekviename mače po keletą kartų. Turime kitų žmonių, kurie gali tai daryti, o aš esu stipresnis kitose vietose. Visi turime žinote savo stiprybes“, – sakė E.Ulanovas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas ir Edgaras Ulanovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas ir Edgaras Ulanovas

Šį sezoną E.Ulanovas fiksuoja po 5,8 taško (38,6 proc. dvit., 25,5 proc. trit., 79,4 proc. baud.), atkovoja po 4,2 kamuolio, atlieka po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 7,3 efektyvumo balo per 20 minučių ant parketo.

„Kai nutrūko pirmoji pralaimėjimų serija, laimėjome dvejas rungtynes, atrodė, kad galima viską pakeisti... Bet tuomet įvyko traumos, COVID-19, Zoranas atėjo ir išėjo... Lengvas bardakėlis, kurio negali kontroliuoti. Sunku, laimėti išvykoje nepavyksta, atrodo, kad ten kabiniesi du ar tris kėlinius, bet tuomet vis tiek pralaimi. Apmaudu. Priėjome prie tokios situacijos, jog kalbame apie nepavykusį sezoną. Nežinau, kada atėjo supratimas, kad sezonas bus nevykęs. Man ir dabar nesinori apie tai kalbėti. Norisi kažkokiu būdu jį dar pakeisti, padaryti ką nors, kad taip niekam nereikėtų galvoti“, – sakė E.Ulanovas.

3 pergales per 20 mačų iškovojęs „Žalgiris“ skęsta Eurolygos lentelės dugne, nuo priešpaskutinėje vietoje esančios Atėnų „Panathinaikos“ atsilikdamas 2 pergalėmis.

Minčių apie atkrintamąsias varžybas nebėra. Koks turėtų būtų likusios sezono dalies tikslas stipriausiame Senojo žemyno turnyre? Ar jis turėtų būti kilimas iš paskutinės vietos?

„Manau, kad toks tikslas turėtų būti minimaliausias, – sakė E.Ulanovas. – Norime kilti kuo aukščiau, iškovoti kuo daugiau pergalių ir gerinti savo žaidimą. Kažin, ar siekiant atkrintamųjų mums užtektų visų likusių pergalių. Turime gerinti žaidimą ir ruoštis svarbiausioms kovoms Lietuvoje. Negalime tiesiog keliauti po Eurolygą. Tai būtų laiko švaistymas tiek man, tiek Marekui, kuriam visa karjera prieš akis. Jam reikia žengti žingsnius į priekį. Negali būti toks mąstymas, kad tik pasižaidžiame.“

VIDEO: PIKENROLAS: Edgaras Ulanovas – apie šypseną Stambule, pirštą Vilniuje ir abejonę dėl rinktinės

„Laikas bėga greitai, rungtynių daug, tad nėra laiko apie kažką galvoti. Man patinka žaisti, pernai negalėjau to patirti, nes daug nežaidžiau. Dabar yra mažas pliuselis, jog rungtynių šiuo metu daug ir galiu mėgautis krepšiniu, – apie įtemptą tvarkaraštį kalbėjo E.Ulanovas. – Sezono pradžioje buvo sunku fiziškai, ritmo visiškai neturėjau ir greitai pavargdavau, bet dabar kūnas grįžo į norimas vėžes. Sveikata gera, norisi tai išlaikyti.“

Žaidimas Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamame „Žalgiryje“, kuris taikosi į Eurolygos atkrintamąsias, Stambulo „Fenerbahče“ klube ir lentelės dugne esančiame „Žalgiryje“.

Ar išorės spaudimas šiuose etapuose kiek skiriasi E.Ulanovui?

„Spaudimas daugmaž visur yra vienodas. Asmeniškai jį gali susikurti didesnį ar mažesnį, nes lūkesčiai visada yra dideli. Ir šiemet jie nebuvo ir nėra maži. Dabar, kai situacija yra prastesnė, arena yra tuštesnė, žmonės mažiau ateina mūsų palaikyti. Bet viskas yra suprantama, – dėstė E.Ulanovas. – Prie Šaro lūkesčiai buvo dideli, rinkome pergales, o žmonės prie to priprato. Niekas nesuprasdavo, kai namuose pralaimėdavome Eurolygos rungtynes. Turkijoje irgi tikslai buvo aukščiausi. Niekas nesuprasdavo, jei pralaimėdavome penkis mačus iš eilės. Tuomet kildavo klausimai, kas čia vyksta? Biudžetas didelis, komanda gera, bet pralaimi. Kas, kaip ir kodėl? Klausimus sprendi viduje, bet juos kelia ir išorė – sirgaliai ir žiniasklaida. Kelia visi, kam tai rūpi. Normalu, juk tai yra sporto dalis. Bet galiausiai spaudimą gali išsikelti tik pats sau, o visi kiti dirba savo darbą. Sirgaliai kelia klausimus, nes jiems rūpi. Giria, kai gerai, kritikuoja, kai blogai – nuo to nepabėgs nė vienas.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Eurolygos rungtynės Kaune
Erikas Ovčarenko/BNS/Eurolygos rungtynės Kaune

Šį sezoną „Žalgiris“ spėjo išgyventi jau ne vieną permainą – trenerių ir žaidėjų rokiruotes šią savaitę papildė naujiena apie klubą paliekantį sporto direktorių Francois Lamy. Vasaros pabaigoje prancūzas buvo paskirtas dešiniąja Pauliaus Motiejūno ranka klube.

15min šaltiniai pasakoja, jog F.Lamy žaidėjų buvo retai matomas. Jis laikėsi atstumo nuo žaidėjų, nesirodydavęs komandos rūbinėje.

„Susipažinti spėjome tikrai labai mažai. Jis užsukdavo retai ir retai būdavo šalia komandos. Pradžioje sezono kelis kartus keliavo kartu ir stebėjo rungtynes, – apie santykį su F.Lamy pasakojo E.Ulanovas. – Turėjau mažai kontakto. Tik pasisveikinimas susitikus, trumpas „kaip sekasi“ ir pora sakinių apie vykusias rungtynes. Viskas, daugiau nieko.“

Ar toks sporto direktoriaus veikimas gali nešti naudą klubui?

„Jis pasirinko tokį kelią ir daugiau dirbdavo nuotoliniu būdu. Savo pareigas atlikdavo daugiau biure. Ar tai yra gerai, ar blogai, tai sunku pasakyti. Stambule turėjome žmogų, kuris visada važiuodavo į keliones, palaikydavo ryšį ir daug bendraudavo su žaidėjais, duodavo patarimą ar ko nors paklausdavo“, – sakė 30-metis žalgirietis.

Paskutinį karjeros sezoną žaidžia Paulius Jankūnas. Galbūt jis paseks Roberto Javtoko pėdomis, užsivilks kostiumą ir dirbs „Žalgirio“ biure, po sezono tapdamas naujuoju sporto direktoriumi?

„Jei jis save ten matys, manau, bus tinkamas žmogus. Dėl patirties ir rezultatų yra užsitarnavęs vietą. Jei savęs treneriu nemato, tai gal išbandys save biure. Aišku, bus nauja pradžia, reikės išmokti daug naujų dalykų, – dėstė E.Ulanovas. – Nesate pirmas, kuris taip galvoja apie Paulių Jankūną. Apie tai ir mano draugai man rašo. Galbūt išties jis taps sporto direktoriumi. Laikas parodys.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Edgaras Ulanovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Edgaras Ulanovas

Penktadienio vakarą Nemuno saloje „Žalgiris“ susikibs su Kazanės UNIKS.

Jure Zdovco kariauna sieks nutraukti septynių nesėkmių seriją, bet ir didžiausia Eurolygos sezono sensacija atvyksta po trijų niuksų iš eilės, kurių paskutinis – 28 taškų ALBA antausis Berlyne.

„Atvažiuoja sužeistas žvėris“, – konstatavo E.Ulanovas.

UNIKS šį sezoną nuvertė ne vieną Europos galiūną. Tatarstano sostinės komandoje žiba būrys krepšininkų, bet E.Ulanovo akį labiausiai traukia Johnas Brownas, energija spinduoliuojantis krepšininkas, kuris pretenduoja tapti geriausiai besiginančiu Eurolygos sezono krepšininku.

„Johnas Brownas, manau, kad kitas „Barcelona“ taikinys. Kazanėje teko kelis kartus žaisti vienas prieš kitą. Žvėris – greitos rankos, energija. Nežinau, iš kur pas jį tiek energijos“, – prieš dvikovą sakė E.Ulanovas.

Pokalbis su Edgaru Ulanovu – 15min laidoje PIKENROLAS:

VIDEO: PIKENROLAS: Edgaras Ulanovas – apie šypseną Stambule, pirštą Vilniuje ir abejonę dėl rinktinės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas