Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 09

„Eurobasket 2022“ pusiaujas: žvaigždės, kritika, gėdos lenta ir tolimesnis Lietuvos kelias

Europos krepšinio čempionate baigėsi grupių etapas ir prasideda atkrintamosios kovos. Prieš jas – 15min žvilgsnis į svarbiausius dalykus pirmajame etape ir tai, kas laukia atkrintamųjų etape Berlyne.
Luka Doničičus ir Jonas Valančiūnas žiba Europos čempionate, kuriame baigėsi grupių varžybos ir atėjo aštuntfinalio etapas.
Luka Dončičius ir Jonas Valančiūnas žiba Europos čempionate, kuriame baigėsi grupių varžybos ir atėjo aštuntfinalio etapas. / Ž.Gedvilos ir FIBA nuotr.

Aštuntfinalyje – komanda, kurios neturėjo būti čempionate

Iš rugsėjo 1 dieną čempionatą pradėjusių 24 komandų 16 iškopė į aštuntfinalį: Ispanija (A1 – pirma vieta A grupėje), Turkija (A2), Juodkalnija (A3), Belgija (A4), Slovėnija (B1), Vokietija (B2), Prancūzija (B3), Lietuva (B4), Graikija (C1), Ukraina (C2), Kroatija (C3), Italija (C4), Serbija (D1), Suomija (D2), Lenkija (D3), Čekija (D4).

Grupių etape nebuvo stebuklų, nors Ukrainos krepšininkų skrydis į antrą vietą grupėje turėjo maloniai nustebinti karą išgyvenančius tautiečius, o Juodkalnijos patekimas į aštuntfinalį įsimintinas ir kita prasme – šios šalies krepšininkai nebuvo patekę į Europos čempionatą, bet jiems durys atsivėrė, kai dėl karo Ukrainoje buvo išmesta Rusijos komanda. Vargu, ar Juodkalnija pakartos 1992 metų Danijos futbolininkų aukso žygį (danai tada į Europos čempionatą įšoko vietoj karą vykdžiusios Jugoslavijos), bet vien patekimas į atkrintamąsias yra daug – pagal gyventojų skaičių (620 tūkst.) Juodkalnija yra mažiausia valstybė ne tik aštuntfinalyje, bet ir visame čempionate.

O didžiausią nusivylimą po grupių etapo turėtų jausti A grupės varžybas rengęs Sakartvelas (A6) bei po dvi pergales iškovojusios, bet namo iškeliavusios Bosnijos ir Hercegovinos bei Izraelio rinktinės.

Įspūdingiausias pasirodymas

Iš pradžių atrodė, kad efektingiausias rungtynes Europos čempionate sužaidė Giannis Antetokounmpo, kai į Ukrainos krepšį pelnė 41 tašką, surinkęs daugiausiai taškų Europos čempionate nuo Dirko Nowitzki 43 taškų 2001 metais.

Tačiau tada atėjo Luka Dončičius. Seniai buvo žinoma, kad 23 metų slovėnas yra iš kitos planetos, bet jo šou rungtynėse prieš vieną geriausiai besiginančių komandų – Prancūziją – buvo neprilygstamas.

Kovoje dėl pirmos vietos grupėje L.Dončičius pelnė 47 taškus – daugiausiai Europos pirmenybėse per pastaruosius 65 metus.

Dar labiau įspūdinga, kad surinkti tiek taškų žaidžiant slovėnui teprireikė 23 metimų – jis pataikė 9 iš 12 dvitaškių, 6 iš 11 tritaškių, taip pat 11 iš 12 baudų.

Jono Valančiūno 34 taškų galingas pasirodymas mače su Vokietija pagal taškus vieneriose rungtynėse yra 4–5 pozicijoje.

Statistikos lyderiai

Nepaisant L.Dončičiaus istorinio pasirodymo, rezultatyviausių žaidėjų viršūnėje po grupės etapo karaliavo G.Antetokounmpo.

Buvęs NBA sezono naudingiausias žaidėjas atstovaudamas Graikijos rinktinei renka po 29,5 taško.

Už jo rikiuojasi čempionatą jau baigęs bulgaras Aleksandras Vazenkovas (po 26,8), L.Dončičius (26,6), suomis Lauri Markkonenas (24,8), bosnis Džananas Musa (21,4), taip pat praėjusio NBA sezono MVP – serbas Nikola Jokičius (19,6).

Lietuvos rinktinės lyderis Jonas Valančiūnas dalijasi 8–9 vietas su kroatu Bojanu Bogdanovičiumi.

17-as yra nuostabų turnyrą žaidžiantis Marius Grigonis (15,8), o Domantas Sabonis rikiuojasi 43-ias (po 12 taškų).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas

J.Valančiūnas yra antras pagal atkovotus kamuolius. Vidutiniškai po 11,4 kamuolio sugriebiantis lietuvis grupių etape nusileido tik bulgarui S.Vazenkovui (12,2). 14–16 vietas kovoje dėl kamuolių dalijasi D.Sabonis (po 7).

Pagal rezultatyvius perdavimus Lietuvos komandoje pirmauja Rokas Jokubaitis (3,8) ir M.Grigonis (3,4), atitinkamai besirikiuojantys 25-oje ir 32-oje vietoje tarp visų žaidėjų, tarp kurių daugiausiai perdavimų yra atlikęs po traumos atsigavęs tris mačus žaidęs čekas Tomašas Satoransky (po 9).

J.Valančiūnas yra 16-as tarp visų pagal dvitaškių taiklumą (60,8 proc.), o šalia – 18-as – yra D.Sabonis (57,1 proc.).

Pagal tritaškius septintas rikiuojasi Mindaugas Kuzminskas, pataikęs 53,8 tolimų metimų. Snaiperių grafoje pirmas yra serbas Nikola Kaliničius – 63,2 proc.

Žvaigždžių ir įspūdingų rodiklių yra paženklintas naudingiausių žaidėjų dešimtukas: G.Antetokounmpo renka net po 33,8 balus, už jo eina A.Vazenkovas (31,2), serbas N.Jokičius (29,8), slovėnas L.Dončičius (28,4), K.Markkonenas (26,2) ir mūsų komandos lyderis J.Valančiūnas (25).

M.Grigonis pagal naudingumą yra 15-as (po 17,6 balo), o D.Sabonis – 22-as (po 16).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marius Grigonis

Gražiausia ataka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas