Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 17

Eurolygą sukritikavęs E.Atamanas pokštavo Kaune: „Aš vienas pagrindinių rėmėjų!“

Du antausius Vitorijoje ir Monako Kunigaikštystėje praėjusią savaitę patyrusi Stambulo „Anadolu Efes“ čempionišką žaidimą pademonstravo Kaune. Ergino Atamano vyrai iškovojo įtikinamą pergalę, o po dvikovos strategas ir paliūdėjo dėl karo Ukrainoje, ir sukritikavo Eurolygą, ir laidė pokštus.
Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“
Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Stambulo „Anadolu Efes“ spinduliavo energija ir kiekvienoje situacijoje buvo žingsneliu priekyje nei Lietuvos čempionai.

NBA ritmu gyvenantis Kauno „Žalgiris“ sužaidė trečią mačą per penkias dienas, tuo metu Ergino Atamano auklėtiniai ilsėjosi savaitę bei koncentravosi tik į mūšį Nemuno saloje. Tai padėjo Turkijos klubui iškovoti įtikinamą pergalę.

Eurolygos čempionai dominavo, varpė „Žalgirio“ krepšį tolimais metimais ir sėkmingais greitais išpuoliais, o vienu metu turėjo 28 taškų persvarą.

E.Atamanas pasidžiaugė svarbiu tašku kovoje dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

„Buvome susikoncentravę tik ties šiuo itin svarbiu maču, kadangi praėjusią savaitę pralaimėjome abu susitikimus išvykose Vitorijoje ir Monako Kunigaikštystėje, – po pergalės Kaune sakė E.Atamanas. – Gerai pradėjome dvikovą įgyvendindami pasiruoštą gynybinę taktiką. Susirinkome kamuolius po savo krepšiu. Mums pavyko sustabdyti Edgarą Ulanovą, ypatingai baudos aikštelėje. Puolime dalinomės gerai kamuoliu, maitinom Bryantą Dunstoną situacijose „du prieš du“ ir kontroliavome žaidimą. Pagerinome gynybą, greitose atakose rinkome taškus ir susikūrėme didžiulę persvarą. Ketvirtame kėlinyje J.Zdovcas nusprendė žaisti mažu penketu, o mums buvo sunku prisitaikyti, ypatingai prieš T.Cavanaugh tolimus metimus. Bet galiausiai iškovojome svarbią pergalę sudėtingoje „Žalgirio“ arenoje.“

Vėl žibėjo rezultatyviausias šio sezono Eurolygos žaidėjas Vasilije Micičius, penktą mačą paeiliui pelnęs bent 20 taškų.

„Anadolu Efes“ gynybinės barikados braškėjo, bet laisvi Janio Strelnieko ir Artūro Milaknio tritaškiai svečių krepšio tinklelio neskrodė.

Iki ilgosios pertraukos šeimininkai prametė 10 tritaškių iš 14, o Ergino Atamano auklėtiniai kelis kartus sėkmingai išmušė kamuolį iš žalgiriečių rankų, iš viso per du kėlinius priversdami suklysti 8 kartus.

Antroje susitikimo dalyje svečių iš Stambulo persvara tik augo, vienu metu pasiekę net 28 taškus.

Mačo pabaigoje žalgiriečiai ėmėsi desperacijos, žaidė mažu penketu, o kiek atsipalaidavusi „Anadolu Efes“ leido šeimininkams prisivyti.

„Turėjome daugybę susitikimų su žaidėjais ir bandėme spręsti situaciją. Mes analizavome pralaimėjimo prieš „Monaco“ priežastis. Vitorijoje pralaimėjome paskutiniame kėlinyje ir išvykome tiesiai į Monaką. Galbūt sulūžome psichologiškai ir praradome balansą, nežinau, – sakė E.Atamanas. – Žinojome, kad „Žalgiris“ yra pavojinga komanda. Mums buvo naudinga, jog šiandien nežaidė J.Lauvergne'as. Jis yra svarbi šios komandos dalis ir buvo labai reikšmingas faktorius pergalėse prieš „Real“ ir „Barcelona“. Galvoju, kad žaidėjai pagaliau suprato, kad galime nepatekti ir į atkrintamąsias. Prieš dvi savaites svajojome apie pirmąjį ketvertą, bet pralaimėjome du kartus paeiliui ir supratome, kad turime kovoti dėl vietos atkrintamosiose. Šiandien rungtynes pradėjome labai susikaupę, ypatingai gynyboje.“

– Kas lemia tokį Eurolygos čempionų banguotą žaidimą?

– Sezono nepradėjome gerai. Tris sezonus žaidėme aukščiausiu lygiu Europoje, pernai iškovojome titulą, o šį sezoną pradėjome lėtai, labai lėtai. Tai galėjo lemti dvi skirtingos priežastys – galbūt per daug pasitikėjimo savimi, nes laimėjome titulą ir galvojome, kad galime laimėti prieš bet ką.

Vėliau pradėjome kiek panikuoti, kai supratome, kad gyvenimas nėra lengvas. Trejus metus dominavome Eurolygoje, bet turime kovoti dėl vietos atkrintamosiose. Tikiu, kad jog ši komanda gali pasiekti labai daug. Jei būsime atkrintamosiose, vėl būsime vieni iš kandidatų laimėti titulą.

– „Anadolu Efes“ banguotą žaidimą rodė ir praėjusį sezoną, tačiau iškovojo Eurolygos titulą. Kuo šio sezono situacija yra kitokia?

– Praėjusį sezoną mums daug naudos davė Sertačas Šanli, ypatingai antroje sezono dalyje, kai Tiboras Pleissas ir Bryantas Dunstonas buvo traumuoti. Šįmet tokios naudos iš jaunojo Filipo Petruševo mes negauname. Vidurio puolėjo pozicijoje mes dažnai nerasdavome pagrindinio žmogaus. Kartais gerai sužaidžia T.Pleissas, kartais B.Dunstonas.

Kitas dalykas – Krunoslavas Simonas, kuris buvo labai svarbus mūsų žaidėjas pastaruosius trejus metus. Šį sezoną jis dėl traumų praleido daug mačų. Šiandien naudingas buvo Jamesas Andersonas, gerai kovojęs dėl kamuolių ir puikiai dirbęs gynyboje, kaip ir Elijah Bryantas.

Bet su K.Simonu žaidimas mums buvo geresnis. Jis gali žaisti per tris pozicijas, yra aukštas krepšininkas, gerai ginasi, pataiko iš toli ir kuria žaidimą kitiems.

Dėl šių mano paminėtų priežasčių mūsų žaidimas šįmet yra banguotas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“

– Ką manote apie tai, jog likus dviem savaitėms iki sezono pabaigos dar nėra aišku, pagal kokį principą bus išdėstytos komandos turnyrinėje lentelėje?

– Noriu pasakyti, kad nuo šio karo kenčia visi. Mums, turkams, yra nepriimtina, kas dabar vyksta Ukrainoje. Miršta nekalti žmonės, vaikai... Tai yra nepriimtina situacija.

Sankcijos ekonomikai, sankcijos kitiems dalykams... Galvoju, kad mano kolegos Rusijos klubuose ir juose žaidžiantys žaidėjai yra nekalti dėl šios situacijos. Visos pastangos, kurias jie įdėjo sezono metu, dabar praranda prasmę.

Eurolyga laukia ir galvoja, kad per dvi ar tris savaites kažkas pasikeis. Kaip matome, nieko lengvo nebus. Tai yra tikras karas. Tikiu, kad kovo 21 dieną jie priims sprendimą.

Eurolyga klausė klubų nuomonės, pagal kokią sistemą turėtų būti sudaroma turnyrinė lentelė, jei Rusijos klubų nebebus. Tai yra juokinga. Visi balsavo sau naudinga linkme. Manau, kad Eurolyga turi parodyti galią ir priimti sprendimą pagal save. Juk Eurolyga yra rimta organizacija.

„Fenerbahče“ buvo laimėjus tris kartus prieš Rusijos klubus ir prašė mūsų, kad balsuotume už jiems naudingą variantą. Bet tai nebūtų sąžininga prieš mano žaidėjus, nes geresnes galimybes mums suteikia dabartinis formatas. Dar viena pergalė mums garantuos vietą atkrintamosiose. Absurdiška klausti klubų nuomonės, kokio formato jie nori. Eurolyga turi priimti sprendimą, o klubai turės su tuo susitaikyti.

Nenoriu sulaukti nuobaudos. Šį sezoną ir taip esu vienas iš pagrindinių Eurolygos rėmėjų. Paklojau jau daug pinigų už nuobaudas. Bet tai yra mano asmeninė nuomonė – jei Eurolyga priimtų sprendimą pagal save, niekas negalės skųstis. Tikiu, jog tai būtų teisingas dalykas. „Monaco“ ir „Crvena zvezda“ nebalsavo, nors dalyvauja turnyre. Galvoju, kad šie klubai turi didesnę teisę balsuoti nei CSKA, nes ji šį sezoną jau nebežais. Bet Maskvos klubas balsavo.

Tikiuosi, kad ateityje Eurolyga sprendimą priims pati, o klubai privalės su tuo sutikti. Ir tikiuosi, kad Eurolyga manęs nenubaus už šias kalbas. Viskas gerai, aš vienas iš rėmėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?