Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 19

Europos taurės startas: naujas formatas, skambios pavardės ir „Lietkabelio“ šansai

20 Europos taurės klubų iš 13 šalių sustojo prie starto linijos ir pasiruošė atidaryti 2021-2022 m. sezoną. Tarp antrojo pagal pajėgumą Europos krepšinio turnyro dalyvių yra ir Panevėžio „Lietkabelis“, ir krūva puikiai krepšinio mėgėjams žinomų pavardžių. 15min pristato šio sezono Europos taurę.
Europos taurės startas
Europos taurės startas / 15min, Getty Images/Euroleague.net ir Scanpix nuotr.

Naujas formatas

Daug metų Europos taurėje klubai varžėsi reguliariojo sezono grupėse, o vėliau – „Top 16“ etape, bet prieš šį sezoną buvo priimtas sprendimas priartinti Europos taurės formatą link Eurolygos.

20 turnyro komandų buvo padalintos į dvi grupes po 10, kuriose visos jos sužais net po 18 rungtynių.

Tai reiškia, jog anksčiau iki Naujųjų metų užsibaigdavęs reguliarusis sezonas šįsyk tęsis iki pat balandžio.

Iš abiejų grupių tolyn žengs po aštuonias komandas, kurios tęs kovas atkrintamosiose.

Pokyčių sulaukė ir lemiamos Europos taurės kovos. Jei iki šiol atkrintamosiose komandos žaisdavo iki dviejų pergalių, tai nuo šio sezono poros laimėtoją lems vienos vienintelės rungtynės.

Tad tam, jog taptum čempionu, kažkuriam klubui pakaks laimėti keturis kartus – aštuntfinalyje, ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale.

„Lietkabelio“ situacija

Ketvirtą kartą Europos taurėje žaisiantys panevėžiečiai pateko į A grupę.

Joje „Lietkabelio“ lauks akistatos su Paryžiaus „Metropolitans 92“, Trento „Dolomiti Energia“, Hamburgo „Towers“, Badalonos „Joventut“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Andoros „MoraBanc“, Belgrado „Partizan“, Vroclaco „Šlask“ ir Ankaros „Turk Telekom“ komandomis.

Iki šiol panevėžiečiams geriausiai sekėsi debiutiniame 2016-2017 m. sezone. Tada tris pergales per aštuonerias rungtynes iškovojęs „Lietkabelis“ pateko į antrą etapą ir ten užbaigė pasirodymą su dviem pergalėmis per šešis mačus.

Nei 2017-2018 m. sezone (4 pergalės ir 6 pralaimėjimai), nei 2020-2021 m. sezone (2-8) panevėžiečiams įveikti pirmojo etapo nepavyko.

Jei pasiteisins lažybininkų ir ekspertų prognozės, žengti į atkrintamąsias panevėžiečiams nepavyks ir šį kartą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nenad Čanak
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nenad Čanak

Bukmekeriai „Lietkabeliui“ prognozuoja paskutinę vietą grupėje, o Europos taurės reitingą sudaręs portalas „Eurohoops“ panevėžiečiams davė devynioliktą poziciją tarp visų 20 turnyro dalyvių.

Lietuviai (-is)

Europos taurėje nevilkėdamas Lietuvos klubo aprangos šį sezoną rungtyniaus tik vienas lietuvis – Martynas Echodas.

Venecijos „Umana Reyer“ marškinėlius apsivilkęs centras žais kitoje nei „Lietkabelis“ – B – grupėje, o jo komanda laikoma turnyro vidutinioke – „Eurohoops“ Venecijos ekipai davė 10-ą vietą tarp visų Europos taurės komandų.

Pats M.Echodas į Europos taurę grįžta po metų pertraukos. 24-erių lietuvis žaidė šiame turnyre 2017-2018 m., 2018-2019 ir 2019-2020 m. sezonuose, o geriausiai jam sekėsi antraisiais metais, kai lietuvio rodikliai siekė 9,6 taško, 5,3 atkovoto kamuolio ir 11,7 naudingumo balo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas

Debiutiniame sezone M.Echodas buvo išrinktas kylančia Europos taurės žvaigžde.

Vis dėlto šiemet skambiai sugrįžti į antrąjį pagal pajėgumą žemyno turnyrą 206 cm kauniečiui bus nelengva.

Italijos klube M.Echodo minutės pastaruoju metu sumenko iki vidutiniškai 9 minučių per pastarąsias trejas rungtynes, o viso sezono metu „Lega A“ pirmenybėse lietuvis renka po 7,6 taško per 12,9 min.

Be M.Echodo, Europos taurėje šmėžuos ir dar viena lietuviška pavardė – Ginas Rutkauskas, užimantis viceprezidento pareigas Krasnodaro „Lokomotiv“ komandoje.

Favoritai

Europos taurėje šiemet netrūks komandų, savo lygiu prilygstančių ir kai kurioms Eurolygos ekipoms.

Ryškiausiais turnyro favoritais laikomi trys klubai – Bolonijos „Virtus“, Belgrado „Partizan“ ir „Valencia“.

Sugrįžti į Eurolygą pirmąsyk nuo 2007-2008 m. sezono siekianti Italijos ekipa jau pernai buvo arti šio tikslo, tačiau netikėtai pusfinalyje nusileido Kazanės UNIKS komandai.

„Virtus“ gretose jau trečią sezoną rungtyniaus Milošas Teodosičius, antrą – Marco Belinelli, o klubo vairą vasarą perėmė iš NBA sugrįžęs Sergio Scariolo.

„Scanpix“ nuotr./Marco Belinelli
„Scanpix“ nuotr./Marco Belinelli

„Partizan“ šį sezoną – ypač ambicingas, o labiausiai tai susiję su netikėtu Željko Obradovičiaus sugrįžimu į gimtąjį klubą.

Devyniskart Eurolygos čempionas į Belgradą prisikvietė ir skambių žaidėjų – Keviną Punterį, Zachą LeDay, Rodioną Kuručą ir kitus, su kuriais sieks sugrąžinti legendinį Serbijos klubą į Eurolygą pirmą kartą nuo 2013-2014 m. sezono.

Euroleague.net/Željko Obradovičius
Euroleague.net/Željko Obradovičius

Tuo tarpu „Valencia“ Eurolygoje žaidė pastaruosius du sezonus ir tą darė sėkmingai – pavasarį Ispanijos klubas tik paskutiniame reguliariojo sezono mače atsisveikino su viltimis patekti į atkrintamąsias.

Ispanai išlaikė branduolį su Bojanu Dubljevičiumi, Klemenu Prepeličiumi ir Mike'u Tobey, papildė jį Victoru Claveru ir bus rimti pretendentai laimėti Europos taurę jau penktą kartą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius ir Klemenas Prepeličius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius ir Klemenas Prepeličius

Iki šiol keturis sykius triumfavusi (2003, 2010, 2014 ir 2019 m.) Valensijos komanda yra Europos taurės rekordininkė, lenkianti po du titulus turinčius Vilniaus „Rytą“ (2005 ir 2009 m.) bei Maskvos srities „Chimki“ (2012 ir 2015 m.).

Skambiausios pavardės

Europos taurėje šį sezoną netrūks ypač skambių pavardžių nei aikštėje, nei greta jos.

Jau minėti M.Teodosičius ir M.Belinelli gins „Virtus“ garbę, K.Punteris ir Z.LeDay atstovaus „Partizan“, o B.Dubljevičius ir V.Claveras žais „Valencia“.

Garsių vardų turi ir kitos komandos. Štai Podgoricos „Budučnost“ žais dar pernai Eurolygoje rungtyniavę Vladimiras Micovas ir DJ Seeley, Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ marškinėlius vilkės buvęs „Ryto“ kapitonas Chrisas Krameris, Badalonos „Joventut“ klubo garbę gina Ante Tomičius, „Lokomotiv“ į priekį tempia Errickas McCollumas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Errick McCollum
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Errick McCollum

Dar keliuose klubuose žais mažiau Europai, bet gerai Lietuvai pažįstami krepšininkai. Patrų „Promitheas“ rungtyniauja buvęs Klaipėdos „Neptūno“ centras Jerai Grantas, Ankaros „Turk Telekom“ komandoje žaidžia trumpai Kauno „Žalgiryje“ šmėkštelėjęs Alexas Perezas, o Vroclavo „Šlask“ garbę gina Alytaus „Dzūkijoje“ prieš kelerius metus siautėjęs Keremas Kanteris.

Ypač įspūdingai šį sezoną atrodo ir Europos taurės komandų trenerių pavardės.

Ž.Obradovičiaus ir S.Scariolo pavardes šiame tekste jau minėjome, tačiau ir be jų netrūks žinomų vardų: Prancūzijos rinktinės treneris Vincent'as Collet ėmėsi darbo Paryžiaus „Metropolitans 92“ komandoje, legendinis slovėnų krepšininkas Jaka Lakovičius treniruoja Ulmo „ratiopharm“, o Aleksandras Džikičius vadovauja Podgoricos „Budučnost“ žaidimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaka Lakovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Jaka Lakovičius

Naujokai ir senbuviai

Iš visų 20-ties komandų tik viena šį sezoną debiutuoja turnyre.

Tai – Hamburgo „Towers“ ekipa iš Vokietijos, apskritai nekėlusi kojos iš Vokietijos.

Tik 2013 m. įkurtas antro pagal dydį Vokietijos miesto klubas vos prieš dvejus metus pirmą kartą žengė į aukščiausią šalies lygą, o praėjusiame sezone iškovojęs 7 vietą gavo progą išsibandyti ir Europos taurėje.

Tiesa, su „Lietkabeliu“ vienoje grupėje žaisiančių vokiečių galimybės vertinamos kukliai – jiems prognozuojama aštuntoji vieta grupėje.

Komandą į priekį ves jaunas 38-erių specialistas iš Ispanijos Pedro Callesas, o aikštėje pirmaisiais smuikais turėtų griežti amerikietis Calebas Homesley, vokietis Robinas Christenas ir estas Maikas Kotsaras.

Visiškai priešingame poliuje yra „Budučnost“ komanda, kuri Europos taurėje žais jau penkioliktą kartą – daugiausiai iš visų šio sezono turnyro dalyvių.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džikičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džikičius

Keturioliktą kartą turnyre rungtyniaus „Gran Canaria“, tryliktą – „Valencia“, o devintą – Ulmo „ratiopharm“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“.

Mažiausiai patyrusios be „Towers“ yra Bursos „Frutti Extra“ ir Buržo JL komandos, Europos taurėje rungtyniausiančios antrą kartą.

Suprasti akimirksniu: sezonai Europos taurėje

  • 15 – „Budučnost“;
  • 14 – „Gran Canaria“;
  • 13 – „Valencia“;
  • 9 – „ratiopharm“ ir „Lokomotiv“
  • 8 – „Joventut“;
  • 7 – „Cedevita Olimpija“;
  • 6 – „Dolomiti Energia“, „Partizan“, „Turk Telekom“;
  • 5 – „Metropolitans 92“, „MoraBanc“;
  • 4 – „Umana Reyer“, „Virtus“, „Lietkabelis“;
  • 3 – „Promitheas“, „Šlask“;
  • 2 – „Frutti Extra“, JL;
  • 1 – „Towers“.

Kas pastatyta ant kortos?

20 Europos taurės komandų kausis dėl vienintelio arba dvigubo kelialapio į Eurolygą.

Pagal nuostatus, jį tikrai gaus Europos taurės nugalėtojai, o finalą pralaimėjusi komanda turės laukti Eurolygos sezono finišo.

Jeigu nė viena iš pernykščių Europos taurės finalininkių – nei „Monaco“, nei Kazanės UNIKS – Eurolygoje nepateks į atkrintamąsias, tokiu atveju kitą sezoną Eurolygoje žais antroji Europos taurės komanda.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„AS Monaco“ triumfas laimėjus Europos taurę
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„AS Monaco“ triumfas laimėjus Europos taurę

Vis dėlto monegaskų arba tatarstaniečių sėkmės atveju, į Eurolygą keliautų tik Europos taurės laimėtojai.

Tiesa, egzistuoja ir dar vienas scenarijus, apie kurį taisyklėse nutylima.

Jei ir „Monaco“, ir UNIKS pateks į Eurolygos ketvirtfinalį, teoriškai abi komandos turėtų likti pajėgiausiame žemyno turnyre. Vis dėlto tokiu atveju vietos neliktų Europos taurės laimėtojams, nors nuostatai nurodo, kad bent viena iš šio turnyro ekipų privalo žengti į Eurolygą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas