Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 11

Europos taurės startas: susilpnėjęs turnyras – šansas „Lietkabeliui“?

Praėjusį sezoną Europos taurėje stebinęs Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ kyla į naują žygį antrame pagal pajėgumą žemyno turnyre. Jo pajėgumas neabejotinai krito, bet ar tai gali padėti panevėžiečiams sužibti dar ryškesnėmis spalvomis?

Nenado Čanako treniruojama komanda penktą kartą iš viso ir trečią sezoną iš eilės startuos Europos taurės turnyre.

Jas panevėžiečiai pradės nelabai tolimoje išvykoje – Rygoje trečiadienį grumsis su prieglobstį nuo karo Latvijoje radusia Kamianskės „Prometey“ komanda iš Ukrainos.

Kitos ekipos į kovas stoja jau šįvakar, o 15min pristato svarbiausius turnyro akcentus ir intrigas.

Nepakitęs formatas

Prieš praėjusį sezoną pristatytas Europos taurės formatas nesikeis ir 2022–2023 m. kampanijoje.

Kaip ir praėjusiame sezone, turnyre dalyvaus 20 komandų, padalintų į dvi grupes.

Europos taurės grupės
A grupė B grupė
Panevėžio „Lietkabelis“ Podgoricos „Budučnost“
Liublianos „Cedevita Olimpija“ Trento „Dolomiti Energia“
Bursos „Frutti Extra“ Las Palmo „Gran Canaria“
Brešos „Germani“ Hamburgo „Towers“
Badalonos „Joventut“ Tel Avivo „Hapoel“
Buržo JL Londono „Lions“
Kamianskės „Prometey“ „Paris Basketball“
Ulmo „ratiopharm“ Patrų „Promitheas“
Klužo „U-BT Napoca“ Vroclavo „Šlask“
Venecijos „Umana Reyer“ Ankaros „Turk Telekom“

Visos jos tarpusavyje sužais po du kartus, o į atkrintamąsias pateks po aštuonias komandas iš abiejų grupių.

Tuomet prasidės „gyvenk arba mirk“ mūšių maratonas – nuo pat aštuntfinalio iki finalo komandos varžysis iš vienerių rungtynių susidedančiose atkrintamosiose, kuriose tolyn keliaus tik nugalėtojas.

Tad kaip ir praėjusį pavasarį, taip ir kitąmet galime tikėtis šūsnies staigmenų ir netikėtumų.

Kas užims senųjų favoritų vietą?

Lyginant su praėjusiu sezonu, Europos taurėje neliko net keturių komandų, kurios prieš sezono pradžią daugelio buvo įvardinamos favoritėmis.

Bolonijos „Virtus“ laimėjo Europos taurę ir iškovojo bilietą į Eurolygą. Belgrado „Partizan“ ir „Valencia“ taip pat žaidžia Eurolygoje, gavę vardinius kvietimus ir užėmę eliminuotų Rusijos klubų vietas.

Antro Europos turnyro rikiuotėje neliko vietos ir Ukrainą užpuolusios agresorės Rusijos klubui Krasnodaro „Lokomotiv“.

Tad kas užims jų vietą?

Pirmiausia, žvilgsnis turėtų krypti į Ispanijos ACB lygos komandas, kurių Europos taurėje žais dvi.

Badalonos „Joventut“ ir Las Palmo „Gran Canaria“ praėjusiame sezone Europos taurėje užėmė pirmąsias vietas reguliariojo sezono A ir B grupėse, bet klupo atkrintamosiose – katalonų komanda pralaimėjo jau aštuntfinalyje, o Kanarų – ketvirtfinalyje.

„Scanpix“ nuotr./Ante Tomičius
„Scanpix“ nuotr./Ante Tomičius

Šįkart jos ir vėl skirtingose grupėse ir vėl yra neabejotinos favoritės finišuoti jų viršūnėse.

Badalonos klubą, kaip ir pernai, į priekį ves kroatų veteranas Ante Tomičius, galingai sezoną Ispanijoje pradėjo po 18,7 taško per susitikimą renkantis Kyle'as Guy, o komandoje yra ir Europos čempionas Joelis Parra, ir solidūs legionieriai Williamas Howardas bei Henry Ellensonas.

Savo ruožtu „Gran Canaria“ savo pajėgumą spėjo pademonstruoti jau ACB sezono starte, kai namuose 88:85 nuėmė „Barcelona“ skalpą. Slovėnų legendos Jaka Lakovičiaus treniruojamoje komandoje – šūsnis pažįstamų pavardžių: AJ Slaughteris, Andrew Albicy, Nicolas Brussino, Vitoras Benite, Aleksandras Balcerowskis ir kiti.

FIBA nuotr./AJ Slaughteris
FIBA nuotr./AJ Slaughteris

Be šių komandų, Europos taurėje bus tokių, kurie kėsinsis į „Virtus“ pernai užimtą sostą.

Lažybininkai arčiausiai ispanų komandų mato praėjusio sezono finalininką Bursos „Frutti Extra“, tačiau Turkijos klubas neišlaikė didžiosios dalies pavasario sėkmės kalvių, įskaitant ir į Kauno "Žalgirį" išvykusio Kevarriuso Hayeso.

Taip pat tarp favoritų matomi italai Venecijos „Umana Reyer“ ir Brešos „Germani“, turkai Ankaros „Turk Telekom“ bei ukrainietiškas „Prometey“.

Ambicijų nestokoja ir kitos komandos, o staigmenoms palankus turnyro formatas ir ryškių favoritų trūkumas šį Europos taurės turnyrą gali paversti kaip niekad neprognozuojamu.

„Lietkabelis“ pasikeitęs, bet ar susilpnėjęs?

Kaip ir praėjusiame sezone, „Lietkabelio“ tarp favoritų nėra.

2021–2022 m. sezone stebinę panevėžiečiai, anot prognozių, turėtų būti tarp prasčiausių turnyro komandų – A grupėje jų šansai vertinami prasčiausiai kartu su Klužo „U-BT Napoca“, o tarp visų turnyro ekipų prasčiau įvertinti tik Vroclavo „Šlask“ ir Londono „Lions“ klubai.

Ne per aukščiausiai panevėžiečius mato ir Europos taurės komandų pajėgumo reitingą išleidęs krepšinio naujienų tinklalapis „Eurohoops“ – jis „Lietkabelį“ įkurdino 16-oje vietoje, aukščiau tik už Hamburgo, Vroclavo, Paryžiaus ir Trento ekipas.

Suprasti akimirksniu: „Lietkabelio“ pasirodymai Europos taurėje

  • 2016-2017 m. sezonas: iškrito „Top 16“ etape, viso 5 pergalės ir 9 pralaimėjimai;
  • 2017-2018 m. sezonas: iškrito po reguliaraus sezono, 4-6;
  • 2020-2021 m. sezonas: iškrito po reguliaraus sezono, 2-8;
  • 2021-2022 m. sezonas: iškrito aštuntfinalyje, 9-10.

Bet panevėžiečiai vėl yra pasiryžę nustebinti.

Praėjusiame sezone „Lietkabelis“ netikėtai laimėjo 9 iš 18 žaistų rungtynių grupių etape, o ypač solidžiai kovėsi namuose, kur laimėjo šešis iš devynių susitikimų. Vasarą savo buvusį „Cido“ pavadinimą praradusioje Panevėžio arenoje po „Lietkabelio“ ratais krito ir tokie klubai, kaip „Partizan“, „Joventut“ bei Paryžiaus „Metropolitans 92“.

Lyginant su praėjusiu sezonu, aukštaičiai išlaikė svarbiausią pergalių architektą Nenadą Čanaką, kapitoną Vytenį Lipkevičių, panevėžietį Gabrielių Maldūną, bet visas likęs komandos branduolys – šviežias.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nenadas Čanakas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nenadas Čanakas

Gynėjų grandyje naujokai amerikietis Jamelas Morrisas, serbas Stefanas Peno, estas Kristianas Kullamae ir 20-metis Mantas Rubštavičius, į puolėjų gretas sugrįžo prieš kelis sezonus komandos lyderiu buvęs kroatas Željko Šakičius, prisijungė vengras Gyorgy Golomanas bei 18-metis „Žalgirio“ sistemos auklėtinis Paulius Murauskas, o vidurio puolėjų grandį sustiprino Benas Griciūnas.

Kardinaliai atsinaujinęs „Lietkabelis“ Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) startavo sėkmingai, nugalėdamas Pasvalio „Pieno žvaigždes“ (86:74), „Šiaulius“ (88:85) ir „Gargždus“ (91:71), kol sekmadienį N.Čanako vyrus pamokė Kauno „Žalgiris“ (74:66).

Būtent akistatoje su žalgiriečiais išryškėjo Panevėžio komandos trūkumai – ypač tada, kai ant suolo sėsdavo K.Kullamae ir komandos žaidimo gijos atitekdavo kol kas šį sezoną stringančiam S.Peno.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kristianas Kullamae
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kristianas Kullamae

Būtent 23-ejų estas K.Kullamae kol kas yra didžiausias „Lietkabelio“ šviesulys ir šį sezoną vidutiniškai renka po 14,8 taško, 4 rezultatyvius perdavimus ir 15,5 naudingumo balo per rungtynes.

Kaip ir S.Peno, neatrado savojo žaidimo ir vienas skambiausių vasaros pirkinių J.Morrisas, pernai puikiai rungtyniavęs Vokietijos čempionate, bet šio sezono starte renkantis tik po 6,8 taško ir tritaškius metantis vos 7 proc. tikslumu (1 iš 14).

O daugiausiai pozityvo kol kas teikia P.Murausko žaidimas – tik antrą sezoną LKL rungtyniaujantis 18-metis sezoną pradėjo trejomis rungtynėmis, kuriose jo vidurkiai siekė 15,7 taško ir 21,3 naudingumo balo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paulius Murauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paulius Murauskas

Tik prieš „Žalgirį“ jis buvo priverstas nusileisti ant žemės – 4 taškai, 4 atkovoti kamuoliai ir 3 naudingumo balai. Bet žingsnis į Europos taurę tiek šiam, tiek kitam „Lietkabelio“ talentui – M.Rubštavičiui – turėtų būti didelė galimybė jų karjerų pradžiose.

Negausios lietuvių gretos

Tautiečių ant Europos taurės arenų parketo šį sezoną išvysime nedaug. Gali būti, kad jis bus tik vienas.

Tai – Patrų „Promitheas“ atstovaujantis Arnoldas Kulboka.

Iš du sezonus užtrukusių bandymų už Atlanto sugrįžęs snaiperis solidžiai prisistatė Graikijos klubo sirgaliams.

Graikijos supertaurės turnyre per du susitikimus 24-erių krepšininkas rinko po 13 taškų, o Graikijos lygos starte pasižymėjo dvigubu dubliu – 20 taškų ir 11 atkovotų kamuolių.

Be „Lietkabelio“ lietuvių, A.Kulboka Europos taurėje gali susidurti nebent su 18-mečiu Simonu Paukšte.

195 cm ūgio puolėjas užaugo išeivijos lietuvių šeimoje ir šį sezoną yra įtrauktas į Hamburgo „Towers“ paraišką, nors per trejas pirmąsias Vokietijos čempionato rungtynes aikštėje dar nepasirodė.

Lietuviškų prieskonių į Europos taurės varžybas dar įmes ir „Prometey“ klubas.

Mantas Šernius ten užima pagrindinio Roneno Ginzburgo asistento pareigas, Mantas Valčiukaitis yra fizinio rengimo treneris, o Aurimas Mileišis – žmogus, atsakingas už komunikaciją.

BC „Prometey“ nuotr./Mantas Šernius – Roneno Ginzburgo dešinioji ranka BC „Prometey“ klube 2022 m. Spalio 10 d.
BC „Prometey“ nuotr./Mantas Šernius – Roneno Ginzburgo dešinioji ranka BC „Prometey“ klube 2022 m. Spalio 10 d.

Ryškiausios pavardės ir buvę LKL klubų žaidėjai

Europos taurėje šį sezoną nebus ne tik žymių žemyno klubų, bet ir itin ryškių žvaigždžių. Vis dėlto žinomų pavardžių komandų sąrašuose galiam rasti.

Jau minėtas A.Tomičius trečią sezoną ginsiantis „Joventut“ garbę toliau bus didelė mįslė varžovams Europos taurėje, kurioje praėjusiame sezone turėjo 10,2 taško, 5 atkovotų kamuolių, 3,6 rezultatyvių perdavimų ir 15,6 naudingumo balo vidurkius.

Venecijos komandoje šį sezoną nutūpė ilgus metus Eurolygoje spindėjęs urugvajietis Jaysonas Grangeris.

Euroleague.net/Jaysonas Grangeris
Euroleague.net/Jaysonas Grangeris

Skambių pavardžių turi ir turnyre debiutuosiantis Londono „Lions“ klubas – jo aprangą vilkės buvę NBA krepšininkai Samas Dekkeris ir Kosta Koufos.

Prieš kelerius metus NBA suspindėjusį žaidėją turi ir Liublianos „Cedevita Olimpija“ – jai atstovaus Yogi Ferrellas.

Daugybė komandų turi buvusius LKL komandų legionierius. Tai pačiai Liublianos komandai atstovaus pernai trumpai „Žalgiryje“ pažaidęs Zoranas Dragičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Zoranas Dragičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Zoranas Dragičius

Buvę žalgiriečiai žais ir Podgoricos „Budučnost“ (Aaronas White'as), ir „Paris Basketball“ (Axelis Toupane'as) komandose.

Prieš kelerius metus Vilniaus „Ryto“ herojumi tapęs Arciomas Parachouskis yra Vroclavo „Šlask“ klubo vidurio puolėjas.

FIBA/Arciomas Parachouskis
FIBA/Arciomas Parachouskis

Pernai „Šiaulių“ ekipoje sezono pabaigoje suspindėjęs Issufas Sanonas patraukė ambicingo „Prometey“ klubo dėmesį ir žais Kamianskės ekipoje.

Į Europos taurės turnyro kovas turėtų krypti ir NBA skautų dėmesys, mat jose žais Ispanijos talentas Juanas Nunezas – 18-metis žaidėjas, vasarą išrinktas naudingiausiu Europos jaunimo (iki 20 metų) turnyro krepšininku, susiejo savo ateitį su Ulmo „ratiopharm“ iš Vokietijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas