Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 31

G.Dragičius – nuo sofos prieš televizorių į Europos čempionatą: „Nuostabu vėl žaisti rinktinėje“

Luka Dončičius traukia milžinišką sirgalių ir žiniasklaidos dėmesį, bet Slovėnijos rinktinė šiemet turi ir kitą savo superžvaigždę. Po penkerių metų pertraukos į nacionalinę komandą sugrįžęs Goranas Dragičius susigundė galimybe dar sykį pasimatuoti Europos karūną, o jau ketvirtadienio vakarą bus vienas didžiausių galvos skausmų Kaziui Maksvyčiui ir visai Lietuvos rinktinei.

Dar 2006 metais rinktinėje debiutavęs Šarūną Marčiulionį savo veržlumu ir beprotiška fizine jėga primenantis slovėnas daugelį metų vis atsimušdavo į sieną, dažniausiai pritrūkdavęs svaresnio komandos draugų indėlio didžiuosiuose rinktinių turnyruose.

Tik 2009-aisiais jo, Jakos Lakovičiaus ir Erazemo Lorbeko vedama Slovėnija pirmą kartą pateko į Europos čempionato ketvertą, bet ir jame galiausiai liko nusivylusi, kai pralaimėjo dramatišką pusfinalį prieš Serbiją ir bronzinį mūšį prieš Graikiją.

Viskas pasikeitė, kai G.Dragičiaus pašonėje atsirado tuometinis Robinas Luka Dončičius.

2017 metais rinktinėje debiutavęs tuometinis 18-metis padėjo nuostabų turnyrą žaidusiam ir MVP apdovanojimą atsiėmusiam G.Dragičiui pralaužti ledus – Slovėnijos rinktinė tapo Europos čempione.

„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius
„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius

Bet viršūnę pasiekęs Goki, kaip Slovėnijoje vadinamas rinktinės kapitonas, iš karto nutarė padėti tašką.

G.Dragičius paskelbė griežtą sprendimą baigti karjerą rinktinėje, nuo kurio jo nesugebėjo perkalbėti niekas.

Taip slovėnas penkmetį nežaidė savo brangiausioje ekipoje, nors už Atlanto rungtyniavo nuostabiai, su „Miami Heat“ net žengdamas iki NBA finalo, o kiek anksčiau pirmą kartą patekdamas ir į „All-Star“ rungtynes.

Visgi galiausiai Goki apsigalvojo.

Kai pernai Lukos Dončičiaus vedama Slovėnija siautė Tokijo olimpinėse žaidynėse, G.Dragičius apsivilkęs brolio Zorano marškinėlius nenustygo vietoje prie televizoriaus ekrano.

Šiemet jis nutarė atsisveikinti su rinktine, sužaisdamas du pasaulio čempionato atrankos mačus vasaros pradžioje, bet tai jau buvo ženklas, kad rinktinės pasiilgęs G.Dragičius gali atnaujinti savo karjerą joje, nors pats tai ir neigė.

Nuostabi atmosfera Slovėnijos rinktinėje, joje vis dar žaidžiantis Gorano brolis ir galimybė iškovoti dar vieną medalį galiausiai lėmė sulaužytą žodį ir G.Dragičius paskelbė grįžtantis į Slovėnijos rinktinę šių metų Europos čempionatui.

„Praėjo labai ilgas laiko tarpas nuo praėjusio Europos čempionato, – žemyno pirmenybių starto išvakarėse sakė slovėnų krepšinio žvaigždė. – Daug kas nuo tada įvyko. Praėjusiais metais buvau sirgalius numeris vienas olimpinėse žaidynėse. Vėliau jie su manimi susisiekė, klausė, ar galiu padėti, ir pamažu įtraukė atgal į rinktinę. Pasiryžau sužaisti paskutines rungtynes prie savų sirgalių prieš Kroatiją – buvo nuostabus jausmas, o vėliau buvau atviras diskusijai bei galiausiai nusprendžiau vėl prisijungti prie rinktinės ir padėti jai. Nuostabus jausmas vėl žaisti rinktinėje, užsivilkti jos marškinėlius. Negaliu sulaukti, kol prasidės čempionatas.“

„Pirmiausia, tas turnyras buvo labai seniai, prieš penkerius metus. Tai visiškai kitas turnyras, bus labai smagu. Sunkiai dirbome du mėnesius, manau, kad komanda yra pasiruošusi turnyrui, labai laukiame rytojaus rungtynių“, – pridūrė G.Dragičius.

Jei prieš penkerius metus slovėnų sėkmė Europos čempionate daugeliui buvo siurprizas, tai dabar jie daugelio yra įvardijami pagrindiniais ar vienais iš pagrindinių favoritų laimėti auksą.

Pavyzdžiui, FIBA sudaromame turnyro komandų reitinge slovėnai du sykius buvo pirmi, kol prieš kelias dienas juos iš viršūnės išstūmė serbai.

„Negalvojame apie reitingus, ruošiamės kiekvienai treniruotei ir rungtynėms. Kaip treneris sakė, rytojaus rungtynės mums bus svarbiausios, dabar koncentruojamės į Lietuvą, vieną geriausių turnyro komandų. Turėsime būti susikoncentravę ir gerai pradėti rungtynes. Mūsų noras yra laimėti medalį, bet jie dar toli – pirma turime pasirūpinti viskuo grupėje. O tada pažiūrėsime, prieš ką žaisime ir kaip mums seksis“, – sakė G.Dragičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Goranas Dragičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Goranas Dragičius

Jis bus tik viena iš daugelio Europos čempionato žvaigždžių. Į jį atvyko kone visi ryškiausi dabartiniai Senojo žemyno žaidėjai, tad ne veltui ir G.Dragičiui atrodo, kad šis turnyras – vienas stipriausių, koks tik yra buvęs.

„Šis Europos čempionatas bus vienas stipriausių. Atvyko visi geriausi žaidėjai. Pasitaikė keletas traumų, tai nebuvo gerai, nelinkiu jų jokiam žaidėjui, bet manau, kad šis Europos čempionatas bus vienas sudėtingiausių. Kaip profesionalus sportininkas, tu mėgsti varžytis su stipriausiais, o mūsų grupė yra viena sudėtingiausių turnyre. Ne veltui ją vadina mirtininkų grupe. Tai mus tik skatina būti labiau pasiruošusiais. Mums patinka iššūkiai, laukia smagios rungtynės“, – kalbėjo slovėnų kapitonas.

Kai pastarąjį kartą žaidė rinktinėje dideliame turnyre, G.Dragičius buvo didžiausia Slovėnijos rinktinės žvaigždė. Dabar toks yra L.Dončičius.

Kaip per tą penkmetį pasikeitė G.Dragičiaus kolega rinktinėje?

„Praėjo penkeri metai nuo to Europos čempionato, jam tada buvo 18. Jis laimėjo Eurolygą, laimėjo MVP, NBA demonstruoja neįtikėtinus skaičius. Jis vienas geriausių pasaulio žaidėjų. Tikrai negalėjau nuspėti po to Europos čempionato, kad jis taps tokio lygio žaidėju. Jei atvirai, nesitikėjau, kad tai įvyks taip greitai. Jis – neįtikėtinas talentas. Mane stebina kiekvieną dieną, ką matau žvelgdamas į jį. Manau, kad jo laukia šviesi ateitis“, – gražiai apie komandos draugą atsiliepė G.Dragičius.

Tiesa, turi Luka ir ydų – pavyzdžiui, emocijas, kurių ypač netrūko lemiamuose olimpinių žaidynių mačuose, kai net ir pats L.Dončičius pripažino kiek perspaudęs su reakcijomis į teisėjų sprendimus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Luka Dončičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Luka Dončičius

Vis dėlto G.Dragičius jų nesureikšmina.

„Manau, kad tai normalu, kai nori pasiekti aukščiausius tikslus, laimėti medalį olimpinėse žaidynėse. Tai buvo pirmas kartas mūsų rinktinei olimpinėse žaidynėse, o jis tempė komandą viso turnyro metu, bet taip pavargsti žaisdamas rungtynes beveik kiekvieną dieną. O tada, svarbiausiose rungtynėse, kamuolys tiesiog nenori įkristi į krepšį. Nekalbu tik apie Luką, kalbu apie visus komandos narius. Ir tai sukelia neigiamas emocijas. Bet tai visiškai normalu. Manau, kad Luka pasimokė iš to, jis žaidė labai daug svarbių rungtynių“, – sakė slovėnų veteranas.

G.Dragičius nenuvertina ir mažiau apkalbamų B grupės komandų, pavyzdžiui, Vengrijos.

„Visi žino, kaip žaisti krepšinį. Neturėsime nė vienų lengvų rungtynių, turime gerbti kiekvieną oponentą. Turėsime žaisti geriausią žaidimą, išpildyti žaidimo planą. Jeigu nuvertinsi kitas komandas, tai bus blogas ženklas“, – sakė „Brooklyn Nets“ komandoje praėjusį sezoną užbaigęs gynėjas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Goranas Dragičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Goranas Dragičius

Praėjusiais metais G.Dragičiaus nebuvo Slovėnijos rinktinėje, vos neatlikusioje istorinio žygdarbio – L.Dončičiaus vedama komanda pirmą kartą pateko į olimpines žaidynes, o jose buvo per plauką nuo finalo, kai kelią į jį slovėnams užkirto prancūzo Nicolas Batumo blokas paskutinę pusfinalio sekundę.

G.Dragičius stebėjo šias rungtynes per televiziją, bet ir jis skaudžiai išgyveno tą dramatišką pralaimėjimą, po kurio slovėnai galiausiai liko tik ketvirti.

„Nebuvau su komanda, dėl to man nebuvo taip sunku, kaip kitiems. Stebėjau rungtynes per televiziją, bet pažįstu visus – žaidėjus, trenerius, žinau, kaip visi norėjo laimėti olimpinį medalį. Deja, taip nenutiko. Batumas atliko neįtikėtiną bloką pabaigoje. Kai žaidi dėl medalių, visos komandos yra puikios. Dabar tai visiškai kitas turnyras, abi komandos pasikeitė. Žinoma, norime juos įveikti, bet nemanau, kad galvosime apie tai kaip apie revanšo rungtynes“, – sakė Goranas.

G.Dragičius sulaukė klausimo ir apie Vokietijos krepšinio legendą Dirką Nowitzki. Jis bus pagerbtas ketvirtadienį per vokiečių rungtynes su prancūzais – turnyro šeimininkai „išleis į pensiją“ 14-ąjį Dirko numerį, kuriuo jis žaidė nacionalinėje komandoje.

„Jis pasaulinė superžvaigždė, vienas mano mėgstamiausių Europos krepšininkų. Puikiai jį pažįstu, o dabar jis gerai pažįstamas su Luka. Labai džiaugiuosi už jį. Jis labai daug atidavė Dalasui ir Europos krepšiniui. Jis nusipelnė visko, kas įvyks rytoj. Jis – unikalus žaidėjas, prieš kurį žaidžiau daugybę kartų. Deja, daugybę tų dvikovų pralaimėjau“, – pabaigoje nusijuokė Goranas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas