Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 26

G.Žibėnas – apie problemines „Ryto“ vietas, nepakeičiamą S.Smithą ir lojalius sirgalius

FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etapą Vilniaus „Rytas“ pradėjo nesėkme Strasbūro SIG ekipai. Dviženklį deficitą turėję vilniečiai kilo į šturmą ketvirtajame kėlinyje, išsiveržė į priekį, bet mačo pabaiga priklausė ekipai iš Prancūzijos – pralaimėta 71:76 (15:18, 17:25, 20:17, 19:16).

Vilniaus „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas po pralaimėjimo Kauno „Žalgiriui“ prašė sirgalių palaikymo didesnę reikšmę turinčiame FIBA Čempionų lygos mūšyje, tačiau žiūrovų trečiadienio vakarą „Avia Solutions Group“ arenoje susirinko triskart mažiau – vos 2934.

Slogiai rungtynes pradėję vilniečiai dėl klaidų, pramestų tritaškių ir laiku neatliktų pražangų greitai krito į dviženklę duobę.

Atsitiesti padėjo mobilus penketas, kai rezultatyviausias dvikovos žaidėjas Ivanas Buva nuo suolo stebėjo „Ryto“ spurtą 13:0. Šeimininkai sugrįžo, bet dvikovos pabaiga priklausė SIG, kuri namo išsivežė pergalę.

„Kaip matėte, šiandien abi komandos žaidė labai fiziškai. Gaila, kad varžovai smogė pirmieji. Pirmoje mačo pusėje jie stengėsi labiau, pelnydami 23 taškus po mūsų klaidų. Jie nukirtinėjo perdavimų linijas, gerai lindo iš užtvarų. Jie bėgo ir turėjo progų rinkti taškus greitose atakose. Atvirame žaidime jie jaučiasi puikiai. Per visą mačą SIG metė vos du baudų metimus. Tai daug ką pasako apie mūsų protingas pražangas. Pražangomis galėjome nuimti bent keletą jų taškų, – po pralaimėjimo dėstė vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas. – Antroje dalyje mes parodėme reakciją. Sirgaliai buvo puikūs. SIG po ilgosios pertraukos surinko 33 taškus, galvoju, kad mums daugmaž pavyko juos kontroliuoti. Bet tokiose rungtynėse neužtenka gerai žaisti 15 ar 20 minučių. Turime geriau pradėti rungtynes. Pastarąsias keletą savaičių dvikovų mes nepradedame gerai. Turime tai pataisyti kuo greičiau, nes laukia daug sunkių mačų. Kitas varžovas laukia dar stipresnis. Sveikinimai Strasbūro ekipos treneriui ir jo komandai.“

Rungtynės prasidėjo Strasbūro SIG varikliuko Johno Robersono siautuliu. Įžaidėjas pelnė greitus 7 taškus, Prancūzijos klubas Vilniuje ėmė diktuoti savo sąlygas, o „Ryto“ vairininkas Giedrius Žibėnas minutės pertraukėlės metu auklėtinius žadino trimis skirtingomis kalbomis ir virtine keiksmažodžių.

Dažnai klydusių žaidėjų nepabudino nei trenerio raginimai, nei anksti iš rikiuotės dėl praleisto smūgio į šlaunį iškritęs SIG vedlys J.Robersonas.

Šeštas pagal rezultatyvumą turnyro krepšininkas (vid. 17,6 tšk.) iki ilgosios pertraukos žaidė 5 minutes, bet ant parketo sugrįžo antroje susitikimo dalyje, svečiams iš Prancūzijos jau turint dviženklę persvarą.

Pirmoji mačo pusė buvo tokia, kokios sostinės klubo sirgaliai daugiau matyti šiame sezone nenorėtų – 10 klaidų, 1 pataikytas tritaškis iš 9 ir kiaura kaip rėtis gynyba.

Rezultatyviausią ketvirtį G.Žibėno auklėtiniai sužaidė trečiąjį, kai įskraidino 4 tolimus metimus, iš kurių 3 – Speedy Smithas, leidusius deficitą sumažinti iki 52:60.

„Šis vyrukas iki FIBA langų buvo vienoks vyrukas, o po FIBA langų iš Amerikos grįžo visai kitas vyrukas. Koks jis grįžo, mes neturime teisės jo keisti. Jis turi žaisti daug minučių, nes yra puikios formos. Jis duoda daug energijos komandai ir visada pamatys laisvą žaidėją, – komplimentų negailėjo įžaidėjui G.Žibėnas. – Įmesime ar neįmesime... Šios rungtynės nebuvo apie tai, ar įmesime laisvi, ar ne. Puolime padarėme daugmaž tai, ką varžovas leido. Bet mes nesusitvarkėme gynyboje. Antrą mačą iš eilės galėjome gintis tikrai geriau. O Speedy Smithui po FIBA langų neturime jokių priekaištų. Labai džiaugiamės jį turėdami.“

O ką S.Smithas tokio nuveikė per FIBA langą?

„Psichologiškai jis grįžo kitoks, gal kiek pailsėjęs nuo mūsų veidų. Gal draugė aplankė, nežinau“, – šyptelėjęs atsakė „Ryto“ vairininkas.

Tannerio Leissnerio tritaškiu prasidėjo lemiamas kėlinys. Vis dar su apsaugine kauke žaidžiantis teksasietis pridėjo du baudų metimus, energija viso mačo spindėjęs S.Smithas įmetė sudėtingą dvitaškį po verpstės, po minutės pertraukėlės nugvelbė kamuolį, įmetė metimą, kuris paženklino „Ryto“ spurtą 9:0 ir išvedė Vilniaus komandą į priekį 61:60.

Trylika taškų be atsako „Rytas“ surinko neturėdamas aikštėje pagrindinio taškų rinkėjo Ivano Buvos, o beveik septynių minučių SIG taškų badą nutraukė DeAndre Lansdowne'as.

„Mūsų komanda labai priklauso nuo gynybos, nors gal atrodo kitaip. Bet Ivanui atsisėdus ant suolo, mes pradėjome viską keistis gynyboje. Iš ten sukilo mūsų energija, užsikūrė ir žiūrovai, ir mes patys. Pradėjome bėgti, turėjome daugiau progų atviroje aikštelėje. Tapome mobilesni, ėjome daugiau į kontaktą ir fiziškumą. Tokiu būdu inicijavome spurtą 13-0 ir sugrįžome į rungtynes. Bet šiandien negaliu skųstis I.Buvos gynyba“, – paaiškino G.Žibėnas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Strasbūro SIG
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Strasbūro SIG

Prasidėjus paskutinei dvikovos minutei švieslentėje rezultatas skelbė lygiąsias – 71:71. „Ryto“ sirgalius užtildė tritaškį smeigęs Strasbūro lyderis J.Robersonas.

Šeimininkų ataka baigėsi netiksliu I.Buvos puskabliu, šansą išplėšti pratęsimą turėjo S.Smithas, tačiau prametė laisvas iš toli, leisdamas SIG centrui dėjimų įkalti pergalingą vinį – 71:76.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – kaip „Žalgiris“ sugrąžino „Rytą“ į realybę

– Treneri, kodėl iš žaidėjų nepavyksta išsireikalauti pražangų, kai jų limitas nėra išnaudotas?

– Visų pirma, tai teisėjai šiandien leido daug kontakto. Gal kartais žaidėjas sąžiningai atlieka pražangą, bet ką gauname Lietuvoje, šiandien to čia negavome. Bet žaidėjai turi prie to prisitaikyti, kaip yra teisėjaujama ir kaip yra traktuojami epizodai. Šiandien teisėjai leido žaisti fiziškai. Turėjome greičiau prie to prisitaikyti. Reikėjo trijų kelinių, kad įeitume savo stiliaus žaidimą. Aišku pikta, aišku šaukiame, aišku reikalaujame. Galbūt reikėtų naudoti teisingesnius žodžius paaiškinimui. Kiekviename mače mes turime 16 šansų išsigelbėti – kiekviename kėlinyje po 4. Norisi tai išnaudoti, bet šiandien to nepadarėme. Tai labai daug lemia rungtynėse, kuriose kova vyksta taškas į tašką, kaip šiandien. Turime prisiimti atsakomybę. Eilė žaidėjų baigė rungtynes su nuliu ar viena pražanga. To neužtenka laimėti rungtynes.

– Šiandien komanda žaidimo ieškojo tris kėlinius, o prieš „Žalgirį“ – du. Kodėl komanda neužsikuria?

– Labai paprastai. Negalime sakyti, kad sekmadienį žaidėme, todėl šiandien buvome tušti emociškai. Bet toks bus visas mėnuo. Šeštadienį laukia „Lietkabelis“, kuri yra Europos taurės komanda. Kitą savaitę – „Falco“. Tuomet Utena, Tenerifė, KMT finalas... Nėra ko laukti. Paprasčiausiai turime kiekvienas padirbėti su savimi ir įeiti į rungtynes kiečiau. Tiesiog. Turime išsivalyti galvas ir įeiti taip, kaip mes galime.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Strasbūro SIG
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Strasbūro SIG

– Turint 3 taškų deficitą paėmėte minutės pertraukėlę, o ataka baigėsi Ivano Buvos puskabliu iš vidutinio nuotolio. Ar toks buvo planas?

– Ne, taip neplanavome. Ivanui Buvai yra keli paruošti keli specialūs deriniai, kur visa komanda tikisi to metimo. Turime jam duoti tą saldainį, nes jis turi gerus procentus. Bet kur yra neorganizuotas žaidimas, o jis imasi iniciatyvos, kaip buvo ir sekmadienį, atrodome blogai. Aš, kaip treneris, turiu išsireikalauti iš komandos ir iš Ivano, kad to nebūtų. Mes planavome ne taip. Ataka turėjo baigtis kito žmogaus metimu.

– Prieš rungtynes akcentavote SIG snaiperius, bet jų uždengti nepavyko (10 iš 26). Kur slypi priežastis?

– Tris tritaškius galiu prisiimti aš, nes rizikavome ties 23 numeriu. Jis yra kūrėjas, kuris žaidžia kitiems. Mūsų viena didesnių problemų – 4 paskutinės atakos sekundės, kur prasileidžiame gana daug taškų kiekvienų rungtynių metu. Šiandien vėl taip buvo. Jie nesurado, skylės buvo užkamšytos, bet paskui nusimeta laisviausiam žmogui, ties kuriuo rizikuojame, o jis mus šiandien baudė. Devynis taškus galiu prisiimti aš, bet buvo ir tokių tritaškių, kur nuo metikų padėjome per daug ir rankos nebuvo pakankamai aktyvios.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Strasbūro SIG
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Strasbūro SIG

– Kokia yra situacija su Mindaugu Girdžiūnu, kaip jam sekasi sugrįžti po traumos?

– Bandome, bandome ir vis bandome jį įvedinėti. Atsiminkime, kad jis nežaidė beveik du mėnesius. Paskutinę traumą jis turėjo gal prieš 11 metų. Jis stengėsi, dirba sukandęs dantis. Priekaištų neturime. Norime, kad jis žaistų ir būtų geros formos. Bet tokiose rungtynėse matome, kad kiti žaidėjai gali duoti daugiau. Nieko neatsitiko, tikimės, kad kitose rungtynėse jis įeis geriau. Ir viskas.

– Šiandien „Rytas“ atsisveikino su Martynu Pacevičiumi. Kaip vertinate jo etapą Vilniaus klube?

– Jam reikia žaisti. Situacija labai paprasta, nėra ką daug komentuoti. Jarvisas po truputį grįžinėja, Maurice'as grįš labai greitai. Dar jo pozicijoje yra Ivanas Buva. Prieš sezoną nežinojome, jog Martyno pozicijoje dar turėsime Maurice'ą. Todėl Martynui neliko vietos. Jis yra jaunas, džiaugiamės, kad jis greitai susirado komandą. Linkime sėkmės ir dėkojome už darbą.

Jis darė viską, ką galėjo. Galvoju, kad šansų gavo, nors gal kažkas su manimi nesutiks. Manau, kad šiai dienai jam tai buvo dar per aukštas lygis.

– Ar Maurice'as spės grįžti iki KMT?

– Gal.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras ir Kennethas Smithas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras ir Kennethas Smithas

– Ko reikia, kad sirgalių „Ryto“ rungtynėse būtų daugiau ir Čempionų lygoje, o ne tik derbyje su Kauno „Žalgiriu“?

– Tie kas ateina, jie yra ištikimi ir lojalūs sirgaliai. Jie visada mums duoda energijos. Raudona banga vėl buvo arenoje. Tai nėra apie skaičius, tai yra apie energiją. Šiandien energija vėl buvo. Mes žaidėme su sirgaliais. Negaliu skųstis. Kiekvienam atėjusiam į rungtynes reikia pasakyti didelį ačiū. Tęskite tai, ką darote. Ar jūsų bus trys, ar penki tūkstančiai, mes esame su jumis, jeigu jūs esate su mumis.

– LKL pripažino arbitrų klaidą paskutiniame epizode, kai buvo užfiksuota Luko Ulecko pražanga prieš Luką Lekavičių. Ar nėra skaudu, jog buvo klaida tokiame svarbiame epizode?

– Nėra skaudu, nes kaip ir minėjau iškart po konferencijos, mes pergalės tose rungtynėse nenusipelnėme. Todėl nėra skaudu.

Kitą savaitę Vilniuje lankysis šio sezono Čempionų lygos siurprizu laikoma Vengrijos ekipa Sombathėjaus „Falco“, kurį pirmajame „Top 16“ susitikime nusileido Tenerifės „Lenovo“ krepšininkams.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – kaip „Žalgiris“ sugrąžino „Rytą“ į realybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas