Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 14

G.Žibėnas prieš lemiamą „Ryto“ kovą: apie varžovų jėgą ir taškų matematiką

Vilniaus „Ryto“ (2-2) antrą savaitę iš eilės laukia mūšis, kurį būtina laimėti. FIBA Čempionų lygoje dėl kito etapo kovojantys Giedriaus Žibėno auklėtiniai namie priims Tenerifės „Lenovo“ (4-0) komandą.
Giedrius Žibėnas
Giedrius Žibėnas / FIBA nuotr.

Viena iš Čempionų lygos favoričių Tenerifės ekipa kol kas vienintelė nė sykio nesuklupo „Top 16“ etape ir užtikrintai pirmauja L grupėje.

Pirmąsias rungtynes Tenerifėje „Lenovo“ prieš „Rytą“ laimėjo 89:75. Tiesa, tame mače vilniečiai ir patys vienu metu turėjo 9 taškų persvarą.

„Peržiūrėjome dar sykį tas rungtynes, tikiuosi, išmokome klaidas. Turime nešvaistyti savo atakų puolime. Mes galime juos atakuoti tiek puolime, tiek gynyboje, bet negalime tikėtis juos įveikti vien tik puolimu. Turės būti gynybinio stiliaus rungtynės“, – pirmadienį Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje susirinkusiems žurnalistams sakė G.Žibėnas.

„Pirmose rungtynėse labiausiai nesupratau mūsų žaidimo pabaigoje. Likus 2 minutėms skirtumas dar buvo 5 taškai, bet galiausiai pasidarė 14. Tai neatspindi to, kas vyko aikštėje. Tikrai nebuvome verti pralaimėti tokiu dideliu skirtumu, bet turime tas pamokas išmokti ir jas atsinešti savo galvose į šias rungtynes. Tokio lygio komanda tikrai pasinaudos kiekviena mūsų klaida“, – pabrėžė vilniečių strategas.

FIBA.com nuotr./Kyle'o Wiltjerso dėjimas į „Ryto“ krepšį Tenerifėje.
FIBA.com nuotr./Kyle'o Wiltjerso dėjimas į „Ryto“ krepšį Tenerifėje.

Daugiausia bėdų Tenerifėje „Rytui“ pridarė Kyle‘as Wiltjeras. Buvęs Domanto Sabonio komandos draugas Gonzagos universitete sužaidė rezultatyviausias (25 tšk.) ir naudingiausias (26) savo rungtynes šio sezono FIBA Čempionų lygoje.

„Palyginus su tomis rungtynėmis, savo priekinėje linijoje dabar mes turime ir Evaldą Kairį, ir Jarvį Williamsą. Jaučiamės tikrai smagiau dėl to – iš viso, keturi aukšti žmonės. Šiaip, ir Tanneris Leissneris tose rungtynėse gynyboje sustovėjo. Arnui (Butkevičiui) gal kiek nepavyko. Taigi turime ir planą B. Tannerio gynyba pasitikime vienas prieš vieną, jei reikės Arnui gintis – tada elgsimės šiek tiek kitaip. Tai, kad dabar turim daugiau ūgio, tikrai turėtų pagelbėti“, – teigė G.Žibėnas.

Suprasti akimirksniu: Kaip „Rytui“ patekti į kitą etapą?

  • Dėl dviejų pirmųjų vietų L grupėje kovojantis „Rytas“ nėra savo padėties šeimininkas. Praėjusią savaitę 20 taškų persvarą išbarstęs ir tik po Mindaugo Girdžiūno tritaškio Strasbūro IG (2-2) ekipą palaužęs (73:71) Vilniaus klubas neįgijo tarpusavio pranašumo (namie pralaimėjo 71:76).
  • Norėdamas patekti į kitą etapą „Rytas“ turi aplenkti IG pergalių skaičiumi. Per likusius du turus vilniečiai žais namie su „Lenovo“ ir išvykoje su autsaidere Sombathėjaus „Falco“ (0-4), o IG – namie su „Falco“ bei išvykoje su „Lenovo“.
  • Teoriškai L grupės finiše trys komandos gali surinkti po vienodą pergalių skaičių – „Lenovo“, „Rytas“ ir IG (finišuoti su 4-2). Tokiu atveju, didžiulį pranašumą turėtų „Lenovo“ (šiuo metu +32 tarpusavio kovose). „Ryto“ (-17) situacija prasčiausia, todėl prieš Tenerifės komandą reikėtų laimėti bent 3 taškais daugiau nei vėliau tai padarytų IG (-15 tarpusavio kovose).
  • Vilniečių pranašumas tas, kad su „Lenovo“ jie žais namie, o IG – išvykoje.

„Pirmiausia norime tiesiog laimėti rungtynes, o jei bus tokių šansų, kad galime jas laimėti didesniu taškų skirtumu – aišku, stengsimės tai padaryti“, – tęsė G.Žibėnas.

„Iš vengrų kažkokių dovanėlių nesitikime, žinome patys, kad turime laimėti ir šias, ir kitas rungtynes. Žinoma, jeigu „Falco“ laimėtų, mums tai nepamaišytų“, – šyptelėjo „Ryto“ strategas.

Rezultatyviausiai „Lenovo“ gretose Čempionų lygoje žaidžia kartvelas Giorgis Šermadinis (vid. 13,5 tšk.), tik šiek tiek lenkiantis minėtą K.Wiltjerą (13,3 tšk.) ir taikliarankį Sasu Saliną (11,3 tšk.). Rezultatyvius perdavimus jiems dalina 38-erių Marcelinho Huertasas (vid. 6,9).

„Pirmiausia, kad turėtume tą šansą laimėti, turėsime būti labai susikoncentravę į kiekvieną ataką. Ypač turėsime prižiūrėti jų metikus. Jų komandoje nėra tokio žmogaus, kurį galėtume palikti prie tritaškio ir padėti gynyboje prieš kitą.

Žinoma, labiausiai akcentuojamas tandemas yra G.Šermadinis su M.Huertasu, bet šalia jų yra žiauriai geri metikai (Aaronas) Doonerkampas, S.Salinas, tas pats K.Wiltjeras. Reikės būti labai atidiems, prilipusiems prie jų. Jie daro labai daug užtvarų be kamuolio, turi daug visokių triukų po minutės pertraukėlių, kėlinių pradžiose – viskas daroma tam, kad atakuotų laisvi. Turėsime riboti tokius metimus, jei norėsime su jais kovoti“, – pabrėžė G.Žibėnas.

FIBA.com nuotr./Giorgis Šermadinis
FIBA.com nuotr./Giorgis Šermadinis

Ispanijos krepšinio lygoje „Lenovo“ žengia penkta (13-8), laimėjusi 4 sykius iš eilės. Skaičiuojant visus turnyrus, vienintelę nesėkmę per 9 rungtynes Txuso Vidorretos auklėtiniai patyrė Ispanijos Karaliaus taurės pusfinalyje, kai nesustabdė Madrido „Real“ krepšininkų (74:94).

„Rytas“ Lietuvoje žengia antras (19-3), o po paskutinių rungtynių G.Žibėnas užsiminė, jog dalis krepšininkų jaučia skausmus. Tiesa, į kovą su „Lenovo“ vilniečiai turėtų stoti stipriausios sudėties.

„Kol kas nieko iš gydytojų negirdėjau – visi žaidėjai yra sveiki, treniruojasi ir ruošiasi kovai. Tikiuosi, kad tas pats bus ir antradienio rytinėje treniruotėje“, – vylėsi G.Žibėnas.

Su „Lenovo“ klubu Vilniuje „Rytas“ žais antradienio vakarą.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas