Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 22

Gedulą keitė triumfas ir skambėjo pagrindinis klausimas: ar reikėjo prasižengti?

Kaip diena ir naktis – nieko nuostabaus, bet būtent taip buvo galima apibūdinti Belgrado „Štark“ arenos žiniasklaidos zonos svečius po Eurolygos finalo rungtynių. Skausmą ir nusivylimą greitai keitė triumfas ir padėkos, bet daug kam iš galvos neišėjo svarbiausios mačo sekundės ir klausimas: ar „madridiečiams“ reikėjo prasižengti?

58:57. Stambulo „Anadolu Efes“ yra priekyje ir turi kamuolį. Iki rungtynių pabaigos – 17,2 sek., atakos laikrodis rodo 14 sek.

Kamuolys atsiduria V.Micičiaus rankose, sekundės tiksli. Serbas veržiasi krepšio link, numeta kamuolį Shane'ui Larkinui, o šis, iki rungtynių pabaigos likus 5 sekundėms, meta tritaškį.

Kamuolys atsitrenkia į lanką, laikrodis rodo 3,2 sek., bet „Real“ krepšininkai pralaimi kovą po krepšiu ir neturi šansų išsigelbėti. „Anadolu Efes“ – čempionai antrus metus iš eilės.

„Prasiženk! Prasiženk!“ – šaukė vienas iš žurnalistų Stambulo komandos atakos metu. Ir buvo sunku su juo nesutikti – atrodė, kad neprasižengdami „madridiečiai“ tiesiog neturės laiko surengti atakos.

Juolab, kad treneris Pablo Laso dar turėjo ir likusią minutės pertraukėlę.

Bet tai buvo pabaiga.

„Liūdnas, tiesiog... Labai liūdnas“, – 15min sakė Adamas Hanga, kuris gynėsi prieš V.Micičių paskutinio išpuolio metu.

Paklaustas, ar neprasižengti liepė treneris, vengras linksėjo galva.

„Taip, man pasakė neprasižengti. Galėjau tai padaryti, bet... Nežinau. Reikia tai išanalizuoti, dabar kalbėti dar per anksti“, – sunkiai tramdė emocijas „Real“ žaidėjas.

Tu juk gali įsivaizduoti, kokia yra atmosfera, pralaimėjus vienu tašku finalą.

Vienas iš žurnalistų paklausė A.Hangos apie atmosferą komandoje.

„Aš dar net rūbinėje nebuvau, tad apie kažkokią atmosferą kalbėti negaliu. Tu juk gali įsivaizduoti, kokia yra atmosfera, pralaimėjus vienu tašku finalą“, – nukirto A.Hanga.

Vengras pridūrė, kad didžiuojasi komandos pasiekimu, bet dabar „viskas keliauja į šiukšlių dėžę“.

Vincentas Poirier tiesiai taip ir neatsakė apie trenerio planą paskutinės atakos metu. Prancūzas tik apgailestavo, kad komandai nepavyko nusiimti kamuolio po netaiklaus Sh.Larkino metimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vincentas Poirier
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vincentas Poirier

„Real“ treneris P.Laso tik pasibaigus rungtynėms dar svarstė, ar reikėjo prasižengti, bet galiausiai spaudos konferencijoje pripažino, kad pažeisti taisykles būtų buvęs teisingas sprendimas.

Chrisas Singletonas buvo tas, kuriam pavyko pamušti atšokusį kamuolį ir sudeginti auksines sekundes.

„Žinojau, kad jie ką tik prasižengė du kartus, kad atsidurtų bonuso situacijoje. Pablo jiems pasakė, kad laiko dar yra. Buvo likę 17 sekundžių, mes turėjome lyg 14. Žinojau, kad jie turėtų prasižengti, bet vėliau mes išmetėme metimą, o aš turėjau kovoti dėl kamuolio. Laimei, kamuolys leidosi šalia manęs, pavyko kyštelėti ranką ir laikas baigėsi“, – 15min sakė aukštaūgis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Singletonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Singletonas

Ir teigė, jog dėl tokios „Real“ strategijos nuostabos nejaučia.

„Jie turi Sergio Llullą, kuris gali mesti labai tolimus metimus. Su juo nežinai, ko tikėtis. Varžovai manė, kad apsigins, tą jie juk ir padarė, bet mes pasiėmėme kamuolį. Kiekvienas treneris turi skirtingą požiūrį į krepšinį, Pablo pasirinko tokį variantą“, – svarstė Ch.Singletonas.

Panašiai kalbėjo ir Bryantas Dunstonas.

„Maniau, kad jie tiesiog pasitiki savo gynyba, bandys mus priversti skubėti su metimu, kad išmestume likus kokioms dviem sekundėms iki atakos laiko pabaigos, tada jie būtų turėję keturias ar penkias. Jie turi tikrai puikių žaidėjų, kurie galėtų rasti metimą. Tikriausiai tą patį manė ir jie. Laimei, vienas iš mūsų sugebėjo pasiekti atšokusį kamuolį ir varžovams laiko neliko“, – sakė antrąkart Eurolygos čempionu tapęs B.Dunstonas.

Elijah Bryantas po chaotiškos kovos su krepšiu galiausiai tvirtai sugriebė kamuolį ir pasileido triumfuoti su komandos draugais.

„Mano mintys buvo kiek kitur. Žinojau, kad Micičius arba Larkinas atliks metimą, tad turėjau eiti kautis dėl kamuolio. Laimei, pavyko toje kovoje laimėti mums, sekundės taip ir ištiksėjo. Viskas įvyko itin greitai“, – 15min pasakojo E.Bryantas.

Su finalo kamuoliu nuo to momento čempionas nesiskyrė – jį atsinešė ir į pasikalbėjimą su žiniasklaida.

„Noriu prisiminti šį momentą, šią nuostabią kelionę su komandos draugais. Kamuolį sugriebiau paskutinėmis sekundėmis. Mačiau, kad visi sau kažką pasiima: vieni tinklelį, kiti dar kažką. Mano bus kamuolys“, – šypsojosi žaidėjas, užfiksavęs nuostabų pasiekimą.

Pernai jis su „Milwaukee Bucks“ tapo NBA čempionu, šiemet laimėjo Eurolygą.

„Neįsivaizdavau, kad taip gali nutikti. Juk reikia ir sėkmės, kad tai pasiektum. Esu neįtikėtinai laimingas“, – švytėjo Dievui dėkojęs 27-rių amerikietis.

Žinoma, šventiniuose pokalbiuose netrūko ir džiaugsmo emocijų.

„Tiesiog niekada nepasidavėme, vienu metu atsilikome 10 taškų, bet per minutės pertraukėlę pasakėme: „Ei, ramiai, ramiai, mes sugrįšime“. Taip ir nutiko, pradėjome geriau gintis, pataikėme metimus, kurių labai reikėjo“, – kalbėjo B.Dunstonas.

„Mes istorijoje, žmogau, – švytėjo amerikietis. – Tai nuostabi komanda, mes labai daug aukojamės vienas dėl kito ir tikrai to nusipelnėme.“

Ch.Singletonas svarstė, kad pernai, tapę čempionais, Stambulo komandos krepšininkai to net negalėjo pajusti – vis dar siautėjo COVID-19 pandemija. Dabar 32-jų krepšininkas jau jaučia tikrą triumfą, kuriuo gali dalintis su šeima ir sirgaliais tribūnose.

15min paklaustas, kas dėsis Belgrade po „Anadolu Efes“ pergalės, B.Dunstonas plačiai šypsojosi.

„Oi, nežinau, jokių komentarų“, – juokėsi centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas