Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 13

Geras signalas prieš rinktinę: Italijoje – Manto Kalniečio atgimimas

Mantas Kalnietis įsibėgėja. Iki Lietuvos rinktinės stovyklos likus savaitei, pagrindinis įžaidėjas demonstruoja puikią formą. Italijos žiniasklaidos teigimu, Mantas žaidžia kaip tikras finalo MVP. „Kalnietis tempia Milaną“, – konstatuoja „Gazzetta di Parma“.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / „Scanpix“ nuotr.

M.Kalniečio vedama „Emporio Armani“ Italijos čempionato finalo serijoje iki 4 pergalių pirmauja prieš Emilijos Redžo „Grissin Bon“ 3-2. Šioje komandoje žaidžia du lietuviai – Darjušas Lavrinovičius ir Rimantas Kaukėnas.

M.Kalnietis Italijos čempionato finale renka vid. 12,4 taško. Jis pataikė 73 proc. dvitaškių (19/26), 50 proc. tritaškių (6/12) ir 82 proc. baudų (14/17).

29-erių įžaidėjas taip pat atkovoja po 5 kamuolius, atlieka 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 18 naudingumo balų.

Nė vieneriose iš penkerių finalo rungtynių Mantas nepaliko aikštės nesurinkęs bent 8 taškų ir 13 naudingumo balų.

Palyginimui, reguliariajame sezone M.Kalnietis pelnydavo vid. 6,1 taško, atkovodavo 2,5 kamuolio, atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo 7,4 naudingumo balo.

Pavyzdžiui, per 20 mačų iki finalo M.Kalnietis šešiuose iš jų surinko dviženklį naudingumo balų skaičių. Finale dviženklis naudingumo balų rodiklis puošė M.Kalniečio statistiką visuose penkiuose susitikimuose.

Geriausiai M.Kalniečiui kol kas susiklostė penktosios rungtynės, kuriose jis per 28 minutes pelnė 16 taškų, atkovojo 8 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 26 naudingumo balus, atvesdamas „Emporio Armani“ į pergalę 97:73 ir persverdamas serijos rezultatą 3:2.

VIDEO: Manto Kalniečio žaidimo epizodai

„M.Kalnietis žaidžia nuostabią seriją. Jis puikus abiejose aikštėse pusėse ir yra finalo MVP“, – po pastarojo mačo rašė „Pianeta Basket“.

Italai žavisi jo vadovavimu komandai. Neva M.Kalnietis be reikalo nebumbsina kamuolio dvi valandas, perduoda jį užtikrintai, atlieka savalaikius sprendimus.

„Tokį įžaidėją norėtų turėti kiekviena komanda“, – konstatuoja „Pianeta Basket“.

„Pianeta Basket“: „Tokį įžaidėją kaip Kalnietis norėtų turėti kiekviena komanda“

M.Kalnietis ne tik rezultatyvus ir dosnus komandos draugams, bet taip pat ir agresyvus.

Dar atstovaudamas „Žalgiriui“ Eurolygos reguliariajame sezone per 10 mačų lietuvis vos vienintelį kartą metė baudų metimus. Per ketverias „Top 16“ etapo rungtynes šis skaičius ūgtelėjo nežymiai – vos iki 6 baudų metimų.

Bet vien Italijos pirmenybių finale M.Kalnietis jau metė daugiau baudų nei per visą sezoną Eurolygoje – iš 17 metimų pataikė 14.

Be to, iki finalo Milano klube jis taip pat metė 17 baudų (20 rungtynių), iš kurių pataikė 16.

Rekordinis Kaukėnas

„Scanpix“ nuotr./Rimantas Kaukėnas
„Scanpix“ nuotr./Rimantas Kaukėnas

Kitoje barikadų pusėje lietuviai taip pat paliko ryškų pėdsaką finale.

Pavyzdžiui, 39-erių R.Kaukėnas finalą pradėjo pelnydamas net 27 taškus ir surinkdamas net 30 naudingumo balų.

Tiesa, „Emporio Armani“ gynyba padarė tinkamas išvadas. R.Kaukėnas per kitus keturis mačus rinko jau tik vid. 9,25 taško ir 5,5 naudingumo balo. Rimantas krepšį atakavo tik 31,25 proc. tikslumu.

Vienaip ar kitaip, R.Kaukėnas Italijos čempionatų finaluose 26 rungtynėse iš 36 pelnė bent 10 taškų – tai yra lygos rekordas.

Be to, R.Kaukėnas finale jau iš viso aikštėje praleido net 873 minutes, aplenkdamas legendinį italą Dino Meneghiną ir atsilikdamas tik nuo trijų kitų vietos krepšinio garsenybių – Mike'o D'Antoni, Carltono Myerso bei Riccardo Pittiso.

Rezultatyviausių visų laikų Italijos čempionato atkrintamųjų varžybų žaidėjų sąraše R.Kaukėnas rikiuojasi devintas.

Finale vienas naudingiausių sezono rungtynių sužaidė ir D.Lavrinovičius, kai ketvirtajame susitikime per 19 minučių surinko 15 taškų bei 17 naudingumo balų, nukaldamas „Grissin Bon“ pergalę 81:76.

Finalo serijoje Darjušas per 17,8 minutės pelno vid. po 12 taškų, atkovoja 2,8 kamuolio ir renka 10,2 naudingumo balo.

Nespėja į pirmąją stovyklą

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

Užsitęsęs sezonas komplikuoja Lietuvos rinktinės kandidatų vasarą.

Italijos čempionatas baigsis anksčiausiai birželio 13-ąją. Jeigu serijoje prireiks septintųjų rungtynių, Italijos lygos finalas finišuos tik birželio 15-ąją.

Į pirmąją stovyklą Palangoje Lietuvos krepšininkai rinksis birželio 20-ąją. Natūralu, kad Jonas Kazlauskas neskubins M.Kalniečio atvykti į stovyklą ir duos jam keletą papildomų poilsio dienų.

Tokia pat Darjušo Lavrinovičiaus situacija. „Grissin Bon“ aukštaūgis taip pat kviečiamas į pirmąją rinktinės stovyklą. Jo situacija kol kas neaiški. 36-erių krepšininkas gali priimti sprendimą vasarą skirti ne intensyviam krepšiniui, o poilsiui.

Dar vėliau sezonas baigsis pernykštės Lietuvos rinktinės lyderiui Jonui Mačiuliui. Puolėjas tik birželio 15-ąją su Madrido „Real“ pradės Ispanijos pirmenybių finalo seriją.

Ten „Real“ ir „Barcelona“ batalijos gali užsitęsti iki pat birželio 25-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas