Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 13

Gruzijos rinktinės lyderiai: atsarginis „Mavericks“ variantas ir D lygos LeBronas

Lietuvos krepšinio rinktinės varžovės Gruzijos ekipoje pirmaisiais smuikais „Eurobasket 2015“ turnyre griežia Zaza Pačulija ir Tornikė Šengelija. Tai vieninteliai NBA patirties turintys gruzinai rinktinėje. Vis dėlto, Zaza ir „Toro“, kaip prisistato T.Šengelija, kelias NBA lygoje yra visiškai skirtingas.
Zaza Pačulia ir Tornikė Šengelia
Zaza Pačulija ir Tornikė Šengelija / „Scanpix“ nuotr.

2003 m. „Orlando Magic“ ekipos 42-uoju NBA naujokų biržos šaukimu pasirinktas Z.Pačulija už Atlanto žaidžia iki šiol.

31-erių gruzinas NBA lygoje niekada nepasižymėjo dideliu rezultatyvumu. Jo rekordas – 18 taškų. Geriausias sezonas taškais jam buvo 2006-07 m., kai reguliariajame sezone Z.Pačulija rinko po 12,2 taško. Visą savo karjerą Z.Pačulija vertinamas už gerą gynybą. Vis dėlto, rinktinėje „centrui“ dažniausiai tenka žaisti kitaip ir būti komandos lyderiu.

Pavyzdžiui Europos čempionate 2011 m. Z.Pačulia rinko po 13,6 taško ir tik po 4,4 atkovoto kamuolio. Šiemet jis renka po 11,6 taško ir 6,2 atk. kam., be to, dar prideda ir po 3 rezultatyvius perdavimus.

Vis dėlto, Z.Pačulija turi ir vieną įspūdingą pasiekimą. Šio sezono mače tarp jo atstovauto „Milwaukee Bucks“ klubo ir „Brooklyn Nets“ (127:129) gruzinas atkovojo net 18 kamuolių puolime. 

VIDEO: Zaza Pačulia atkovoja 18 kamuolių puolime

Mačas vyko su trimis pratęsimais, tačiau rezultatas vis tiek įspūdingas ir įrodantis, kaip Z.Pačulija jaučia žaidimą. Nepaisant to, Z.Pačulija nėra tas krepšininkas, kuris nuolat rinktų dvigubus dublius. Nors ir turi gerą metimą iš vidutinio nuotolio, gruzino šuolis silpnas, tad daugiau 7-8 atkovotų kamuolį jis pasiima retokai.

Šį sezoną Z.Pačulija tapo dar vienos įdomios istorijos dalyviu. „Dallas Mavericks“ klubą „išdūrus“ DeAndre Jordanui, atsarginiu variantu į „centro“ poziciją buvo pasirinktas būtent gruzinas. Nors „Mavericks“ vadovas Marcas Cubanas gyrė Z.Pačulija, tačiau visi puikiai supranta, kad „Mavericks“ tiesiog griebė tą, ką dar buvo įmanoma pagriebti.

D lygos LeBronas Jamesas

23 metų rezultatyviausio „Eurobasket 2015“ gruzinų žaidėjo Tornikės  „Toko“ Šengelijos pažintis su NBA buvo kur kas sunkesnė. 

2012 m. 56-uoju šaukimu „Philadelphia 76ers“ pakviestas gruzinas atsidūrė „Brooklyn Nets“, kur per dvejus metus sužaidė vos 36 mačus. Dar 9 rungtynes jis spėjo pažaisti „Chicago Bulls“ ekipoje ir grįžo į Europą.

Vis dėlto, sirgalių dėmesį į save T.Šengelija spėjo atkreipti žaisdamas NBA tobulėjimo lygoje. 

Po 24,3 taško, 8,2 atkovoto kamuolio, 4 rezultatyvius perdavimus ir 2,3 perimto kamuolio „Springfield Armour“ ekipoje rinkusį gruziną tinklapis thebrooklyngame.com pavadino D lygos Lebronu Jamesu, mat jo statistika buvo kone identiška, kaip „Karaliaus Jameso“. Skirtumas tik tas, kad LeBronas rungtyniavo NBA.

VIDEO: T.Šengelia geriausias mačas D lygoje - 39 tšk. ir 18 atk. kam.

Tiesa, NBA naujokų biržos naktį pats „Toro“ save pristatė kaip Manu Ginobilį – tik aukštesnį.

Gruzinui teko užmiršti svajones apie NBA ir grįžti į Europą. Čia T.Šengelijai sekasi puikiai. „Laboral Kutxa“ gretose praėjusį sezoną tiek Ispanijos čempionate, tiek Eurolygoje gruzinas rinko po 10 taškų.

„Eurobasket 2015“ turnyre T.Šengelija yra aštuntas pagal rezultatyvumą – jis įmeta po 16,6 taško. Be to, atkovoja po 5,8 kamuolio ir atlieka po 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

VIDEO: Krepšininkų muštynes ir Tornikės Šengelios paguoda vaikui

Tiesa, kovo 5 dieną ACB lygos rungtynėse T.Šengelija įsivėlė į masines muštynes. Baskų derbyje tarp „Laboral Kutxa“ ir Bilbao ekipų kilo didžiulės muštynės, tačiau ir jose gruzinas parodė turintis jautrią širdį.

T.Šengelija pastebėjo, kad krepšininkų muštynės labai sukrėtė šalia aikštės mačą stebėjusį mažametį berniuką ir jį paguodė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito