Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 21

Į Lenkiją grįžęs M.Ponitka atsikirto M.Gortatui ir aiškino, kodėl užtruko Rusijoje

Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą galiausiai palikęs lenkas Mateuszas Ponitka sugrįžo į tėvynę ir prabilo specialioje spaudos konferencijoje.
Mateuszas Ponitka ir Marcinas Gortatas
Mateuszas Ponitka ir Marcinas Gortatas / Scanpix ir Eriko Ovračenko / BNS nuotr.

28-erių puolėjas sukėlė šurmulį Lenkijoje praėjusią savaitę, kai karą Ukrainoje pradėjusios šalies klubas paskelbė, kad M.Ponitka po „trumpų atostogų“ grįžta į komandos gretas.

Lenkijos rinktinės kapitonas netgi spėjo sužaisti VTB lygos rungtynes Maskvoje, bet galiausiai neatlaikė spaudimo ir paliko „Zenit“ klubą.

Nors praėjus trims savaitėms nuo karo pradžios grįžo į Sankt Peterburgą, dabar Lenkijoje esantis krepšininkas aiškino, kad nuo pirmų akimirkų buvo nusiteikęs nutraukti sutartį su Rusijos komanda.

„Nuo pat karo pradžios buvau pasiryžęs nutraukti kontraktą“, – sakė M.Ponitka.

Vienas žymiausių Lenkijos krepšininkų praėjusią savaitę sulaukė kritikos iš visų – ir sirgalių, ir žurnalistų, ir netgi buvusio komandos draugo rinktinėje Marcino Gortato.

Daugelį metų NBA rungtyniavęs vidurio puolėjas aštriai pasisakė apie Rusijoje likusį tautietį.

„Mateuszas Ponitka visada buvo individualistas. Jis visada ėjo savo keliais (kartais gerais, kartais blogais). Jis pasielgė taip, kaip ir buvo galima tikėtis. Jis pagalvojo tik apie save. Man tai nebuvo didelė staigmena. Visi juk turi teisę rinktis. Apgailėtina, kad jis yra mūsų rinktinės kapitonas.

Daug kam atrodė, kad sprendimas bus kitoks. Reikia prisiminti, kad kapitono raištį jam patikėjo prezidentas. Dabar jam kritika yra dviguba. Palikus viską nuošalyje, kyla klausimai. Kur tavo charakteris? Kur žmogiškos emocijos? Vienybė? Parama? Palaukime jo paaiškinimų, jei tokie išvis bus“, – tviteryje rašė M.Gortatas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcinas Gortatas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcinas Gortatas

Pirmadienį spaudos konferencijoje M.Ponitka atsakė į tokius M.Gortato teiginius.

„Jis sako, kad man trūksta charakterio, bet aš sužaidžiau 126 rungtynes Lenkijos rinktinėje. Noriu paklausti pono Gortato – kur jo charakteris buvo per 2013 m. Europos čempionatą, kai jis, būdamas rinktinės kapitonu, uždraudė mums kalbėtis su lenkų žurnalistais? Arba per 2011 m. čempionatą, kai NBA draudimas jam buvo svarbesnis už žaidimą rinktinėje?

Pats dalyvavau NBA komandų treniruotėse, žinau, kaip vyksta visas procesas. Dabar, po visų jo metų NBA, nesu nustebęs, kad Marcinas Gortatas turi pravardę „lenkų plaktukas“ – strėlių į M.Gortato daržą prišaudė M.Ponitka.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mateusz Ponitka
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mateusz Ponitka

„Zenit“ palikęs krepšininkas pripažino, kad nesinaudoja socialiniais tinklais, tačiau jį vis tiek pasiekė didžiulė neapykantos banga po to, kai buvo pranešta apie jo pasilikimą Sankt Peterburgo klube.

„Galite pilti ant manęs kiek tik norite. Bet kai grasinimų sulaukia mano šeima, tai jau yra peržengiama riba. Esu lenkas, niekada neatsisakau padėti rinktinėje, bet dabar visi tai pamiršta“, – kalbėjo M.Ponitka.

Kartu su juo spaudos konferencijoje dalyvavo ir Lenkijos krepšinio federacijos prezidentas Radoslawas Piesiewiczius. Jis, kaip ir M.Ponitka, į M.Gortatą kreipėsi kaip į „poną Marciną Gortatą“, bei išreiškė savo nuomonę, kad ilgamečio NBA žaidėjo nuomonė buvo pareikšta per greitai.

„Apgailestauju dėl tokios situacijos. Ponas Marcinas Gortatas sureagavo labai greitai, bet aš tikėjausi, kad jis nurims ir bandys pagelbėti Mateuszui“, – sakė lenkų krepšinio vadas.

Spaudos konferencijoje M.Ponitka paaiškino ir savo situaciją bei sprendimą ne iš karto palikti „Zenit“ ekipą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mateuszas Ponitka ir Xavi Pascualis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mateuszas Ponitka ir Xavi Pascualis

„Kai prasidėjo karas, buvau Rusijoje. Nuo pradžių buvau pasiryžęs grįžti į Lenkiją, bet kontraktas buvo garantuotas trejiems metams. Prasidėjus karui Sankt Peterburgas neatrodė saugi vieta, o jausdami atsakomybę už savo šeimas, pasikalbėjome su klubo savininkais. Svarbiausia man buvo evakuoti šeimą.

Vasario 28-ąją gavome leidimus išvykti su šeimomis, bet mums buvo nurodyta, kad turėsime pasirodyti, jei čempionatai toliau tęsis. Kontrakto situacija buvo neaiški, tad turėjau sugrįžti į Rusiją ir žaisti rungtynes Maskvoje. Visą laiką bandžiau nutraukti kontraktą, bet kol vyko procesas, nutariau žaisti rungtynes prieš CSKA. Po rungtynių pasikalbėjau su komandos vadovu ir pasakiau, kad nesu pasiruošęs žaisti šiame klube. Galiausiai, pasiekėme sprendimą ir klubas sutiko nutraukti sutartį“, – pasakojo krepšininkas, „Zenit“ žaidęs trečią sezoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas