Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09

Į reikšmingo titulo medžioklę išsiruošęs Šaras: apie trenerio kančią ir svarbų įspėjimą

Šarūnas Jasikevičius išsiruošė į kol kas svarbiausio šio sezono titulo medžioklę. Vasario 12-ąją Madride „Barcelona“ pradeda pasirodymą Ispanijos Karaliaus taurėje. Prieš ketvirtfinalio mūšį su Malagos „Unicaja“ lietuvis pasakojo apie aštuonių mėnesių darbo vaisius Barselonoje.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / „ZUMA PRESS/Scanpix“ nuotr.

Pateikiame Šarūno Jasikevičiaus interviu „El Periodico“ žurnalistui Luisui Mendiolai.

– Jau aštuonis mėnesius treniruojate „Barca“. Ar komandos žaidimo lygis jus jau tenkina?

– Mes dar nežaidėme rungtynių, kai turėtume visą komandą. Ir kai kurios mūsų pergalės buvo keblios. Todėl tikiu, kad mes galime žaisti daug geriau.

Aišku, daugelio žaidėjų pasirodymas nuteikia maloniai. Visi žaidžia, visi įneša indėlį ir tai yra tai, ko mes norime.

– Sausį nutrūko jūsų 10 pergalių serija. Kai viskas vėl atrodė gražu, „Anadolu Efes“ nubloškė jus Barselonoje.

– Visą tą savaitę mes atrodėme blogai jau treniruotėse. Mes šiek tiek pasėdome. Atrodo, kad šiek tiek pavargome laimėti, todėl susidūrėme su to pasekmėmis. Tikiuosi, kad pasimokėme iš savo klaidų ir turime galvoti tai, kas daro mus gera komanda – o tai yra gynyba, drausmė ir komandinis darbas.

– Ar jūs mėgaujatės trenerio darbu?

– Taip, tikrai. Bet taip pat kenčiu. Lygiai taip pat, kaip buvau žaidėjas, taip ir dabar.

Per didelis tobulumo siekis? Galbūt taip. Kartais man sunku jį numalšinti, bet taip buvo visada ir tą pakeisti jau sudėtinga.

– Atvykdamas pažadėjote gerą krepšinį ir pergales. Kol kas tai ir pildosi. Jūs iškart supratote, kad Barselonoje turite medžiagą pergalingai komandai?

– Tai reikalauja daug darbo ir talento. Talentas irgi turi išmokti žaisti komandai. Mes vis dar tame procese.

Manau, kad vyručiai po truputį tą perpranta. Po truputį supranta mūsų idėjas, kaip jie gali prisidėti prie komandos tikslo.

Bet tik sezono pabaigoje pamatysime, kur mus nuves tas darbas.

– Visi svajojo apie jūsų atvykimą į Barseloną, o dabar visi svajoja su jumis laimėti titulus.

– Manau, kad būtina eiti žingsnis po žingsnio. Mes negalvojame apie titulus. Jie pasiekiami per kasdienį darbą. Rungtynės iš rungtynių, treniruotė iš treniruotės – tokia turi būti mūsų filosofija.

Jeigu norime laimėti, turime meistriškai įvaldyti visus žaidimo komponentus. Turi būti solidus puolime ir labai geras gynyboje. Tai yra mūsų siekis. Nes puikios komandos ilgalaikiame procese dominuoja abiejose aikštės pusėse.

VIDEO: Nepavykęs „Barsa“ revanšas. Dvi Šaro techninės šią savaitę, pokštai spaudos konferencijoje ir Leo Westermano lietuvių kalbos žinios

– Ši komanda išgyveno dominuojantį laikotarpį su Aito Garcia Renesesu, Xavi Pascualiu. Ar matote, kad galite tai sukurti šioje komandoje?

– Nenoriu žiūrėti taip toli į priekį. Bet laikau save šios organizacijos žmogumi. Ir man labai rūpi, kaip čia žaidžia jaunimas, koks yra mūsų komandos įvaizdis, kaip galime pasiūlyti sirgaliams gerą krepšinį. Manau, ilgalaikiai projektai statosi ant šių pamatų.

– Šią savaitę kausitės dėl Ispanijos Karaliaus taurės. Ar ši „Barcelona“ pasiruošusi titulams?

– Einame į kovą dėl taurės žinodami, kad turime galimybių. Manau, kad pastarąjį mėnesį komanda įrodė, jog gali žaisti gerai. Tikiuosi, kad tas „Anadolu Efes“ įspėjimas bus geras žadintuvas ir sugrąžins mus ten, kur buvome prieš keletą savaičių.

Manau, kad turime šansų visuose turnyruose, bet tik tada, jei žaisime su tinkamu nusiteikimu ir būsime gerai pasiruošę.

Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Žaidėte pas vienus geriausių Europos trenerių Aito Garcia Renesesą, Svetislavą Pešičių, Željko Obradovičių, Xavi Pascualį. Iš kurio išmokote daugiausia?

– Visų indėlis buvo svarbus. Dirbau su daug trenerių ir kai kuriuos mėgau, o kai kurių ne. Bet iš kiekvieno bandžiau pasiimti geriausias savybes. Bet tada turi pritaikyti visas tas žinias prie savo žaidėjų. Bet taip, iš tų trenerių išmokau, kuriose situacijose jie mėgsta žaisti labiausiai, kurioje aikštės vietoje, kur jie ieško pranašumo. O tai labai ilgas procesas.

– Daug kas mato panašumų tarp jūsų ir Željko Obradovičiaus.

– Turbūt aš su juo lyginamas daugiausia dėl to, kad mes labai agresyviai vadovaujame rungtynėse. Ir ypač dėl to, kad pas jį žaidžiau.

Bet aš nenoriu būti kažkieno kopija. Aš tiesiog stengiuosi iš jų mokytis. Juk galų gale žmogus, kuris turi priimti sprendimą ir vesti komandą, esu aš.

– Visada sunku treniruoti žvaigždes. Ar jums buvo sunku suvaldyti Mirotičių, Higginsą ar Calathesą?

– Manau, kad svarbiausia su visais žaidėjais elgtis vienodai. Jie tai gerbia. Aš noriu būti visiems nuoširdus. Visada toks buvau. Nesistengiu išskirti jauniausių ar vyriausių. Akivaizdu, kad Cory, Nico ir Nickas yra mūsų lyderiai, bet taip pat yra kitų veteranų, kurie gali perimti tą lyderystę, tokių kaip Hanga, kurio balsas rūbinėje yra svarbus.

VIDEO: Š.Jasikevičius – apie fantastinį „Žalgirį“, neteisingą pesimizmą dėl M.Schillerio ir Barseloną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas