Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 03 /20:36

Įnirtingoje kovoje – antra nesėkmė: prancūzai palaužė Lietuvos rinktinę

Lietuvos rinktinė Europos čempionate patyrė antrąją nesėkmę – dramatiškose rungtynėse 73:77 (25:23, 16:17, 15:10, 17:27) nusileido Prancūzijos rinktinei.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš lemiamą ketvirtį Lietuva turėjo 6 taškų pranašumą, tačiau klaidos svarbiausiu metu žudė sirgalių karštai palaikomą rinktinę.

Didžiąją rungtynių dalį lietuviams į nugarą kvėpavę prancūzai šaltakraujiškai išsprendė rungtynių pabaigos galvosūkius ir įsirašė pirmąją pergalę turnyre.

Primename, kad pirmose B grupės rungtynėse lietuviai nusileido slovėnams rezultatu 85:92, o Prancūzijos krepšininkai 63:76 suklupo prieš šeimininkus vokiečius.

Lietuviai į kovą žengė ir lydimi noro atsirevanšuoti už nesąžiningą antausį 2019 m. pasaulio pirmenybėse, kai ne pagal taisykles nuo lanko numuštas kamuolys užkirto kelią į ketvirtfinalį.

Deja, revanšo teks palaukti.

Lietuviai galingai pradėjo rungtynes ir jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą (18:6). Prancūzai ją akimirksniu ištirpdė, tačiau Kazio Maksvyčio auklėtiniai kone visąlaik išliko žingsniu priekyje.

Prancūzai šiame mače pirmavo vos 5 minutes ir 6 sekundes, lietuviai – 29 minutes ir 27 sekundes, bet lemiamą ketvirtį varžovai laimėjo 27:17.

Rudy Gobert'o problemą lietuviai išsprendė, tačiau Evanas Fournier kėlė besikartojantį galvos skausmą – šis prancūzas vienintelis surinko dviženklį taškų skaičių, tačiau subėrė net 27.

VIDEO: Lietuva – Prancūzija rungtynių akimirkos

Domantui Saboniui tai buvo dar vienas sunkus mačas – vienas lietuvių lyderių retai rasdavo progų atakuoti. Jonas Valančiūnas rinko taškus, bet ne geriausiu pataikymo procentu (4/11).

Rokas Jokubaitis buvo aštrus, Marius Grigonis taip pat išnaudojo savo progas, tačiau lemiamomis minutėmis susižeidė ir turėjo palikti aikštę.

Lietuviai suklydo 17 kartų ir prancūzai po šių klaidų pelnė 19 taškų. Lietuviai vos 9 varžovų klaidas pavertė 9 taškais.

Sekmadienį lietuvių laukia akistata su pralaimėjimo dar nepatyrusiais vokiečiais – B grupės šeimininkais.

Lietuva: Jonas Valančiūnas 15, Rokas Jokubaitis 14, Marius Grigonis 13, Ignas Brazdeikis 12, Domantas Sabonis ir Lukas Lekavičius po 6.

Prancūzija: Evanas Fournier 27, Guerschonas Yabusele 9, Terry Tarpey’us ir Rudy Gobert'as po 8, Moustapha Fallas ir Vincentas Poirier po 6.

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. E.Fournier prameta antrą baudos metimą, I.Brazdeikis pasileidžia į priekį, bet stabdomas pražanga. Likus 3,7 sek. I.Brazdeikis pataiko pirmąjį metimą, antrąjį prameta specialiai, bet prancūzai atsikovoja kamuolį ir baudų metimais užbaigia rungtynes.

40 min. Lietuviai bando gelbėtis tritaškiais, bet nekrenta. JV išprovokavo pražangą ir sumeta baudas – 69:73. Lieka 25 sekundės. Prancūzai realizuoja vieną baudos metimą, o R.Jokubaitis smeigia tritaškį – 72:74. Lieka 13 sekundžių.

39 min. R.Jokubaitis pataiko tris taškus po puolime atkovoto kamuolio – 67:71. Lietuviai apsigina, bet R.Jokubaičio prasiveržimas taškais nesibaigia. Tuo metu R.Gobert'as dėjimu taiso netikslų metimą.

38 min. I.Brazdeikis įspūdingai pučia varžovo metimą, bet lietuvių puolimas stringa. T.Huertelis pataiko dvitaškį ir prideda dar vieną po lietuvių klaidos – 64:71. Likus 2 minutėms K.Maksvytis sodina D.Sabonį ant suolo.

37 min. G.Yabusele pataiko fantastišką metimą per I.Brazdeikį, o E.Fournier netrukus smeigia tritaškį. Lietuviai atsilieka 64:67.

36 min. Gražiais judesiais D.Sabonis maudo varžovų gynybą, o JV atstovi prieš R.Gobert'ą. I.Brazdeikis gauna perdavimą po krepšiu, bet jo metimas blokuojamas.

35 min. L.Lekavičius pameta kampe likusį T.Tarpey, kuris netrukdomas tritaškiu lygina rezultatą – 60:60. M.Grigonis baudų metimais grąžina persvarą lietuviams, bet čia vėl E.Fournier atsakas – 62:62.

34 min. L.Lekavičius paskutinę atakos sekundę pataiko sunkų metimą, bet E.Fournier atsako dviem taškais su A.Butkevičiaus pražanga – 60:57.

33 min. D.Sabonis kaunasi po varžovų krepšiu it liūtas ir sugeria daugybę smūgių – bet tai pražanga prieš metimą.

32 min. V.Poirier naudojasi, kad aikštėje nėra J.Valančiūno. Po dviejų prancūzo taškų K.Maksvytis išima iš aikštės M.Echodą.

31 min. R.Gobert'as stebina tiksliais baudų metimais. O lietuviai pirmos kėlinio atakos metu išprovokuoja dvi pražangas ir prideda du L.Lekavičiaus taškus – 58:52.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Kelno arenoje nėra kur nukristi nė dulkelei – į Lietuvos ir Prancūzijos rungtynes parduoti visi 18 017 bilietų. Beveik trečdalis žiūrovų – lietuviai.

30 min. Komandos apsikeičia netiksliomis atakomis. JV išprovokuoja M.Fallą ir sumeta du baudų metimus. Prieš paskutinę prancūzų ataką lietuviai dar turi vieną pražangą atsargoje. L.Lekavičius ją bando išnaudoti prieš pat metimą, tačiau teisėjai eina peržiūrėti – ar tai nebuvo nesportinė pražanga? Sprendimas palankus lietuviams: paprasta pražanga ne metimo metu. Per likusį kėlinio laiką prancūzai rezultatyvios atakos nesurengia – 56:50.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Jei pirmose rungtynėse strigo Rokas Jokubaitis, o žibėjo Lukas Lekavičius, tai šiandien atvirkščiai. Lukas sužaidė tik 5 minutes, per kurias Lietuva atsiliko 12 taškų skirtumu, o Rokas žaidžia praktiškai be keitimų ir solidžiai kuria komandos žaidimą. Tiesa, ir jo plaučiai riboti – po dar vieno sėkmingo epizodo R.Jokubaitis jau pats prašosi keitimo.

28 min. R.Jokubaitis deda ant lėkštutės kamuolį J.Valančiūnui – dėjimas. Pavyksta apsiginti, ir dar vienas sėkmingas Roko ir JV išpuolis. 54:50 ir prancūzai prašo pertraukėlės.

27 min. Pagaliau D.Saboniui pavyksta sužaisti po krepšiu (50:50), o R.Giedraitis perima dar vieną kamuolį.

26 min. R.Giedraitis vagia kamuolį ir nurūksta į priekį, kad įkrautų iš viršaus. Sekasi, kad E.Fournier taikiklis nusimušė (48:48).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Gynybos specialistas Terry Tarpey išsitraukia ir kitą savo ginklą – prancūzas pataiko tritaškį ir pirmą kartą šiose rungtynėse Prancūzija priekyje.

24 min. Du iš eilės prancūzų tritaškiai išveda varžovus į priekį (46:48).

23 min. Keli epizodai chaotiško žaidimo nevirto nė vienos komandos taškais.

22 min. Gražūs R.Jokubaičio taškai.

21 min. R.Giedraitis prameta tritaškį, bet D.Sabonis atsikovoja kamuolį ir perduoda jį I.Brazdeikiui – šįkart Ignas ant tritaškio linijos nemina. G.Yabusele atsako dvitaškiu (44:42).

20 min. I.Brazdeikis meta iš toli, bet vėl užmina liniją. E.Fournier pataiko vieną baudos metimą, tačiau prancūzai turi šansą paskutinei kėlinio atakai. E.Fournier prameta, bet lietuviai prasižengia kovoje dėl kamuolio. Po R.Gobert'o baudos metimų – minimali Lietuvos rinktinės persvara (41:40).

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Jei ne Marius Grigonis, Lietuvos žaidimas antrajame kėlinyje atrodytų itin kukliai. Marius per 8 minutes pelnė du tritaškius, dvitaškį su bauda, kai likę komandos draugai surinko vos 5 taškus. Beje, ir vėl blankiai atrodo Domantas Sabonis, per 16 žaidimo minučių metęs ir pataikęs vos vieną metimą.

19 min. Sėkminga lietuvių gynyba, neleidžianti prancūzams atlikti metimo per 24 sekundes. M.Fallas blokuoja L.Lekavičiaus metimą, prameta ir I.Brazdeikis.

18 min. M.Grigonis pataiko iš toli, prancūzai randa kelių lietuvių baudos aikštelėje, T.Tarpey pataiko dvitaškį – 39:35.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Debiutas – Kazys Maksvytis antrojo kėlinio pabaigoje į kovą meta Eigirdą Žukauską, kuriam tai bus pirmosios minutės Lietuvos rinktinėje viename iš didžiųjų turnyrų. Eigio iš karto laukia didelis iššūkis – prieš jį Eurolygos žvaigždė Guerschonas Yabusele.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Visą Prancūzijos rinktinės puolimą neša ir ankstyvu lietuvių galvaskausmiu tapo Evanas Fournier. „New York Knicks“ gynėjas į Vokietijos krepšį įmetė 7 taškus, iš žaidimo pataikęs 2 metimus iš 10, tuo metu į Lietuvos krepšį jis sukratė 17 taškų dar antrojo kėlinio viduryje, kai visa Prancūzija – 31. Didžiąją taškų dalį E.Fournier sukratė pikenrolo situacijose prieš Joną Valančiūną.

15 min. M.Grigonis ir J.Valančiūnas sėkmingai sužaidžia du prieš du. Pavykus apsiginti vėl sužiba M.Grigonis – prasiveržimas baigiasi dviem taškais su pražanga – 36:31.

13 min. Dar vienas E.Fournier tritaškis lygina rezultatą – 31:31.

12 min. E.Fournier smeigia tritaškį... bet M.Kuzminskas mesdamas iš toli provokuoja pražangą (31:28).

11 min. Prancūzams fiksuojamos „trys sekundės“, o M.Grigonis antrąjį kėlinį pradeda tritaškiu. Tiesa, R.Gobert'as atsako dėjimu.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Sudegęs debiutiniame Europos čempionate su Slovėnija, Rokas Jokubaitis stipriai pradėjo mačą su Prancūzija, pelnęs greitus keturis taškus. Energija spinduliavęs 21-erių įžaidėjas per pirmąsias šešias minutes dar išdalino keturis rezultatyvius perdavimus bei laikė Lietuvos rinktinės žaidimą savo rankose. Krepšininkui atsisėdus ant suolo, Kazio Maksvyčio kariaunos žaidimas krito žemyn bei turėta 13 taškų persvara iki pirmojo kėlinio pabaigos sumenko iki 25:23.

10 min. Kėlinio pabaigoje prancūzai vis lengviau suranda skylių Lietuvos gynyboje. Laimei, E.Fournier tolimas metimas paskutinėmis kėlinio sekundėmis tikslo nepasiekė (25:22). E.Fournier sąskaitoje jau 11 taškų.

9 min. E.Fournier realizuoja baudų metimus, bet M.Grigonis atsako floater'iu.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Kelios lietuvių klaidos leidžia prancūzams bėgti į greitą puolimą ir iš 13 taškų persvaros lieka tik 6 taškeliai. Kazys Maksvytis kol kas atliko tik vieną keitimą, bet po pertraukėlės turėtume pamatyti daugiau naujų veidų.

8 min. E.Fournier tritaškis iš krašto greitos atakos metu verčia K.Maksvytį prašyti minutės pertraukėlės (21:15).

7 min. R.Gobert'ą išėmę iš žaidimo prancūzai surengia dvi sėkmingas atakas per priekinę liniją.

6 min. I.Brazdeikis smeigia tolimą metimą su E.Fournier pražanga... Gaila, kad užminta tritaškio linija (21:8).

5 min. J.Valančiūno dėjimas grąžina devynių taškų pranašumą, o I.Brazdeikio tritaškis kelia iki dviženklio – 18:6. Prancūzai prašo minutės pertraukėlės.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Prancūzija potencialiai yra viena geriausių gynybinių komandų turnyre, bet kol kas Lietuvos rinktinės žaidėjai jų praktiškai nemato – sėkmingos buvo šešios iš septynių atakų ir jau po keturių minučių užtikrinta persvara 13:4.

4 min. Prasiveržęs R.Jokubaitis pelno du taškus su pražanga, ir tai jau lietuvių spurtas 9:0.

3 min. J.Valančiūnas pataiko pirmą tritaškį turnyre!

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Evanas Fournier mače su Vokietija prametė visus šešis mestus dvitaškius. Šiandien prancūzų žvaigždė pataiko jau patį pirmąjį. Negeras ženklas.

2 min. Dvi rezultatyvios prancūzų atakos ir rezultatas lygus.

1 min. Lietuviai laimi ginčą, o pirmą ataką sėkmingai užbaigia prieš G.Yabusele centravęs D.Sabonis. Apsigynus nuo R.Gobert'o išpuolio R.Giedraitis meta floater'į – 4:0.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Starto penkete – du pakitimai lyginant su maču prieš Slovėniją.
Kazys Maksvytis priėmė sprendimą
vietoje Mariaus Grigonio ir Arno Butkevičiaus į aikštelę išleisti Igną Brazdeikį ir Roką Giedraitį. Netikėtumas yra ir Prancūzijos rinktinėje, kurios starto penkete – su gynybinės užduotimis išleistas atletiškas ilgarankis gynėjas Terry Tarpey, pakeitęs pirmajame mače sudegusį Elie Okobo.

Starto penketai:

Lietuva: R.Jokubaitis, R.Giedraitis, I.Brazdeikis, D.Sabonis, J.Valančiūnas.

Prancūzija: E.Fournier, Th.Huertelis, T.Tarpey, G.Yabusele, R.Gobert'as.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Sveikinuosi iš Kelno! Tūkstančiai lietuvių užplūdo Kelno senamiestį ir pradėjo žygį link „Lanxess“ arenos, kur šį vakarą Lietuva žais su Prancūzija. Lietuvių Kelne šiandien dar daugiau nei ketvirtadienį, o prancūzų – vos apie šimtą. „Šiek tiek gėdinga“, – sakė man prancūzų žurnalistas. Tikėkimės, kad gėda jam bus ir dėl Prancūzijos rinktinės žaidimo, o ne tik dėl vaizdo tribūnose.

Papildysime...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas