Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 13

Iš pelkės sausas išbridęs Giedrius Žibėnas: „Koks skirtumas, kaip mes laimėjome“

Vilniaus „Ryto“ sirgaliai „Avia Solutions Group“ arenos tribūnose paskutines keletą rungtynių minučių pasitiko sukėlę koją ant kojos, laukdami pergalės. Bet netrukus jie stovėjo susiėmę už galvų ir išpūtę akis – jų komanda vos nepadovanojo ankstyvos kalėdinės dovanos svečiams iš Vokietijos. Giedrius Žibėnas net tūpė iš euforijos po paskutinio netikslaus varžovų metimo, galėjusio šventę paversti košmaru – vietą kitame Čempionų lygos etape Lietuvos vicečempionai užsitikrino dramatiškai 71:69 nugalėję Oldenburgo „EWE Baskets“.
Giedrius Žibėnas
Giedrius Žibėnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmoji rungtynių pusė buvo apylygė, o trečiajame kėlinyje atrodė, kad gyvenimas greitai gali pasidaryti lengvesnis – „Rytas“ įgijo 12 taškų pranašumą 47:35.

Bet paskutinėje vietoje Vokietijos čempionate tarp 18-kos komandų žengianti Oldenburgo ekipa nepasidavė, spurtavo 11:1 ir pabėgti vilniečiams neleido.

Prieš lemiamą ketvirtį „Rytas“ buvo priekyje 58:51.

Atrodė, kad G.Žibėnas pats tuoj perims kamuolį iš Tai'aus Odiase ketvirtojo kėlinio viduryje, bet trenerio pagalbos neprireikė – du jo auklėtiniai uždarė varžovą ir laimėjo ginčą, o „Ryto“ vairininkas iškėlęs rankas ir sugniaužęs kumščius triumfavo.

Netrukus Vaidas Kariniauskas įsmeigė tritaškį, Arnas Butkevičius pridėjo du baudų metimus ir skirtumas padidėjo vėl iki dviženklės ribos.

O tada prasidėjo...

Košmariškos buvo paskutinės rungtynių minutės, o vilniečių sirgaliai griebėsi už galvų. Prasidėjus paskutinei minutei, komandas dar skyrė 7 taškai, bet tuomet T.Odiase atkovojo kamuolį puolime ir pelnė taškus, o Speedy Smitho ir Vaido Kariniausko klaidas varžovai vertė lengvais metimais iš po krepšio.

Tai buvo kaip finalas abiem komandoms. Koks skirtumas, kaip mes laimėjome.

V.Kariniauskas pataikė vieną baudos metimą iš dviejų ir vokiečiams atiteko paskutinė ataka. Gynyba nesuveikė, Cameronas Clarkas išmetė tritaškį laisvas, bet į „Ryto“ nenokautavo – pergalingu galėjęs tapti metimas neįkrito.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – EWE Baskets
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – EWE Baskets

G.Žibėnas puolė į bendražygių glėbį ir šventė pergalę. Atrodė, jog po rungtynių treneris turės nemažai priekaištų komandai dėl prisivirtos košės, bet to nebuvo.

„Manau, tai buvo kaip finalas abiem komandoms. Koks skirtumas, kaip mes laimėjome. Noriu padėkoti žaidėjams, nes jie aukojosi, aukojo savo kūnus. Tai buvo gynybinės rungtynės. Labai didžiuojuosi komanda, nes talentingą varžovą išlaikėme su mažiau nei 20 taškų kiekvienam kėlinyje. Tai daug parodo. Gal nelaimėjome kai kurių 50/50 kamuolių pirmoje pusėje, bet pabaigoje juos laimėjome“, – kalbėjo G.Žibėnas.

Paklaustas, ko reikia jo ekipai, kad rungtynes pavyktų nulaužti įgijus dviženklę persvarą, treneris kartojo tai, ką jau yra sakęs ne kartą šiame sezone.

„To labai apdainuoto žudikiško instinkto. Kiekvienas norėjome uždaryti rungtynes, kiekvienas kažkokiu herojumi gal norėjome tapti, bet galop uždarėme rungtynes gynybine prasme. Gal kai kur trūko šalto proto, bet tai buvo kaip finalas“, – pabrėžė vilniečių vairininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

Prisimindamas paskutines minutes G.Žibėnas pabrėžė, kad visų rungtynių metu buvo leidžiamas kietas, kontaktinis krepšinis.

„Mums išplėšė kamuolį iš rankų. Visi žinojome, ką daryti, turėjome tris perdavimo kampus prieš tokią aktyvią gynybą. Žinojome, kad varžovai žais ties pražangos riba. Kamuolio saugojimas buvo svarbus, bet jį išplėšė iš rankų. Buvo labai kontaktinis krepšinis, arti regbio stiliaus. Dėl to dar labiau didžiuojuosi, kad pavyko laimėti“, – kalbėjo treneris.

G.Žibėnas pritarė minčiai, kad C.Clarko metimas su sirena buvo laimėjimas „Rytui“.

„Tai buvo rungtynės apie skautingą, individualias dvikovas. Klabėdami apie Clarką mes pabrėžėm, kad jam atiduodam du metimus, – atskleidė treneris. – Jis yra geras metikas, bet iš vidutinio nuotolio, iš 6 ar 5 metrų. Mes netikėjome jo tritaškiu, bet paskutinį, reikia pripažinti, išsimetė labai gražų ir švarų. Iš ten kur aš stovėjau, labai tiesiai ėjo.“

Buvo labai kontaktinis krepšinis, arti regbio stiliaus.

Ar treneris šūktelėjo ką nors varžovui?

„Nepamenu, ten jau per daug emocijų buvo. Bet užteko sirgalių švilptelėjimo“, – šypsojosi strategas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – EWE Baskets
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – EWE Baskets

Kad emocijų buvo daug, matė visa arena. G.Žibėnas apsikabino su V.Kariniausku, keliais štabo nariais ir net pritūpė iš džiaugsmo.

„Niekad to neslėpsiu. Emocijos susikaupia, tai yra „Rytas“, Vilniaus komanda. Visiems labai svarbu. Mums svarbu, žaidžiame dėl jūsų, fanų, klubo spalvų. Visad demonstruosim emocijas ir niekad neslėpsim“, – atviravo treneris.

# Komanda Sužaista Pergalės Pralaimėjimai Įmesta Praleista +/- Taškai
1 Vilniaus „Rytas“ 5 3 2 391 365 26 8
2 Burgoso „San Pablo“ 4 3 1 328 313 15 7
3 Stambulo „Bešiktaš“ 4 2 2 308 324 -16 6
4 Oldenburgo „EWE Baskets“ 5 1 4 378 403 -25 6

Dramatiška pergalė leido „Rytui“ užsitikrinti vietą įkrintamosiose kovose, bet kitame ture bus galima pakovoti ir dėl didesnio saldainio – pirmosios vietos grupėje ir tiesioginio kelialapio į atkrintamąsias. Dėl to vilniečiai kovos su Burgoso „San Pablo“ ekipa.

Vos negavau širdies smūgio, bet didžiuojuosi komandos draugais

G.Žibėnas patikino, kad į Ispaniją jo komanda važiuos su autsaiderių mentalitetu, o visas spaudimas kris jau ant varžovų.

Su 15 taškų rezultatyviausias buvęs Maurice'as Ndouras emocijas po pergalės aiškino su šypsena ir glaustai: „Vos negavau širdies smūgio, bet didžiuojuosi komandos draugais.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Maurice Ndour
Luko Balandžio / 15min nuotr./Maurice Ndour

Paprašytas perbėgti mintimis paskutines minutes, aukštaūgis juokėsi, jog per spaudos konferenciją viską tiksliai prisiminti – gana sudėtinga užduotis. Tačiau M.Ndouras pabrėžė, kad tai buvo tokios rungtynės, kurių laukia ir nori kiekvienas krepšininkas, rungtynės, kuriose komanda ugdo charakterį.

Oldenburgo komandą treniruojantis Mladenas Drijenčičius buvo atviras spaudos konferencijoje po vos nesukurto stebuklo.

Iš pradžių jis teigė, jog pražanga prieš V.Kariniauską nebūtų buvusi sušvilpta Vokietijoje, bet greitai bosnių kilmės vokietis pridūrė, kad epizodo labai gerai negalėjo matyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – EWE Baskets
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – EWE Baskets

O ir C.Clarkas toli gražu nebuvo pagrindinis žmogus, kurio metimą su sirena specialistas norėjo matyti. „Ne, tai nebuvo ne mano noras, turėjome vieną laisvą žaidėją kampe. Mano pasirinkimas būtų Mattas Farrellas ar Rickey Pauldingas“, – sakė M.Drijenčičius.

Ir nieko keisto, nes C.Clarkas buvo pataikęs vos 4 dvitaškius iš 12-kos, o paskutinis metimas buvo pirmasis jo bandymas iš trijų taškų zonos visame mače.

Paskutines ir lemiamas grupių etapo rungtynes Burgose „Rytas“ žais gruodžio 21-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas