Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 10

Ispanų lyderio nesuvaldžiusių lietuvių kelias Europos čempionate – baigtas

Vokietijos sostinėje Berlyne per Europos čempionato aštuntfinalio rungtynes Lietuvos rinktinė po pratęsimo nusileido Ispanijos ekipai 94:102 (20:19, 25:21, 23:23, 15:20, 11:19) ir savo kelią turnyre baigė.
Rokas Jokubaitis
Aštuntfinalio mūšis: Lietuva - Ispanija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos rinktinė aštuntfinalio rungtynes pradėjo ne itin sėkmingai, nes ispanams pavyko neutralizuoti mūsų ekipos bokštus – Domantą Sabonį ir Joną Valančiūną. Juos sėkmingai atakavo Willy Hernangomezas, kėlęs didžiausią galvos skausmą Kazio Maksvyčio auklėtiniams. Maža to, aukštaūgiai greitai prisirinko pražangų, kurios dar ir apribojo jų laiką aikštėje.

Padėtis pasikeitė, kai į žaidimą sėkmingai įsitraukė kiti Lietuvos rinktinės nariai. Antrajame kėlinyje po Mingaudo Kuzminsko ir Arno Butkevičiaus metimų lietuviai atirtūko 43:36, o trečiojo kėlinio viduryje persvara buvo pasiekusi net 11 taškų (58:47).

Deja, ketvirtajame kėlinyje ispanai ėmė tirpdyti lietuvių pranašumą, o tai itin gerai sekėsi įžaidėjui Lorenzo Brownui. Daugiausia jo ir W.Hernangomezo dėka ketvirtojo kėlinio pabaigoje jau ispanai turėjo trapų pranašumą ir lietuviams prireikė nedidelio stebuklo, kad išplėštų bent pratęsimą. Laimei, tai pavyko padaryti Ignui Brazdeikiui, kuris aidint sirenai įmušė kamuolį į krepšį ir išlygino rezultatą – 83:83.

Pratęsime ispanai dviračio neišradinėjo ir visas žaidimo vadžias atidavė į L.Browno rankas. Įžaidėjas tuo tiesiog mėgavosi – pats rinko taškus arba dalino perdavimus komandos draugams.

Nepaisant to, lietuviai turėjo puikią progą pakreipti rungtynes sau naudinga linkme. Likus žaisti 72 sek., po I.Brazdeikio tritaškio skirtumas tebuvo 94:95, tačiau tas pats puolėjas atakoje prarado kamuolį ir dar gelbėdamas situaciją buvo nubaustas nesportine pražanga. Ispanai šia situacija pasinaudojo nepriekaištingai ir įgijo lemiamą pranašumą – 100:94 likus žaisti 19,7 sek.

Lietuvos rinktinei aštuntfinalyje M.Kuzminskas pelnė 18 taškų, I.Brazdeikis – 17, Lukas Lekavičius ir D.Sabonis – po 15, Rokas Jokubaitis – 13, Marius Grigonis – 8, J.Valančiūnas – 5, A.Butkevičius – 3.

Ispanams L.Brownas surinko net 28 taškus ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, W.Hernangomezas – 21 tašką, Rudy Fernandezas ir Juancho Hernangomezas – po 13, Usmanas Garuba ir Alberto Diazas – po 8, Dario Brizuela – 5, Xabi Lopezas-Arostegui – 4.

Europos čempionato ketvirtfinalyje Ispanijos krepšininkai susitiks su Suomijos ir Kroatijos mačo nugalėtojais.

RUNTYNIŲ EIGA

PRATĘSIMAS

45 min. R.Jokubaitis nepataikė iš toli, ispanai pataikė dar du baudų metimus ir iškovojo kelialapį į Europos čempionato ketvirtfinalį. Galutinis rezultatas – 102:94 ispanų naudai.

45 min. Po krepšiu kamuolį gauna W.Hernangomezas ir pelno 2 taškus su pražanga – 94:100. Lieka 19,7 sek.

45 min. L.Brownas pataiko abi baudas – 97:94 ir lieka žaisti 29 sek.

45 min. Ispanai nepataiko ir kamuolys atitenka lietuviams. Deja, I.Brazdeikis klysta puldamas ir gelbėdamas situaciją užsidirba nesportinę pražangą. Ši pražanga puolėjui yra penktoji.

44 min. Lietuviai neatkovoja kamuolio po netaiklaus ispanų metimo, bet šie nesugeba per 5 sek. grąžinti kamuolio į aikštę. Tuo pasinaudoja I.Brazdeikis ir šauna trišakį – 94:95!!! Pratęsime liko žaisti 72 sek.

44 min. L.Brownas ir L.Lekavičius apsikeičia tritaškiais – 91:95.

43 min. L.Brownas toliau siaučia. Po jo perdavimo U.Garuba smaginasi dėjimu – 86:92. D.Sabonis atsako sunkiu dvitaškiu – 88:92.

43 min. M.Grigonis žingsniuoja atakoje ir dar patiria čiurnos traumą.

42 min. L.Brownas toliau atakiuoja I.Brazdeikį ir taikliai meta baudas – 86:90.

42 min. L.Brownas prideda dvitaškį su pražanga, bet pagaliau M.Kuzminskas pataiko iš toli – 86:88.

41 min. Pratęsimą dvitaškiu pradeda L.Brownas, o M.Kuzminskas ir L.Lekavičius laisvi nepataiko tritaškių – 83:85.

KETVIRTAS KĖLINYS

40 min. Po netaiklaus tolimo R.Jokubaičio tritaškio I.Brazdeikis pamuša kamuolį į krepšį ir išplėšia pratęsimą!!!!! 83:83!!!

40 min. D.Sabonis greitai prasižengia prieš W.Hernangomezą, o ispanas pataiko tik vieną baudą – 81:83.

40 min. Nepavyksta sugrąžinti kamuolį į aikštę... D.Sabonis, statydamas užtvarą, baudžiamas pražanga puolime.

40 min. I.Brazdeikis pataiko tritaškį – 81:80!!!! Deja, atsakomojoje atakoje U.Garuba pataiso komandos draugo metimą ir vėl išveda ispanus į priekį – 81:82. Liko 16 sekundžių, Lietuvos rinktinės pertraukėlė.

39 min. Paskutinę atakos akimirką sunkų metimą pataiko Xabi Lopezas-Arostegui – ispanai priekyje 80:78.

38 min. L.Brownas naudojasi U.Garubos užtvara ir lygina rezultatą – 78:78.

38 min. W.Hernangomezas įmeta sunkų dvitaškių, bet pats prasižengia stabdydamas D.Sabonį. Deja, Domas pataiko tik vieną baudos metimą (78:76).

37 min. Lietuviai klysta puldami, o L.Brownas vėl taiklus – 75:74. Laimei, kitoje aikštės pusėje I.Brazdeikis atkovoja kamuolį po savo netaiklaus metimo ir eina mesti baudų – 77:74.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Arnas Butkevičius pirmoje rungtynių pusėje dukart prasižengė taktiškai. Tuo metu tai buvo geros pražangos, bet dabar pagrindinis Lietuvos rinktinės perimetro gynėjas kenčia nuo ankstyvų pražangų – gindamasis prieš Lorenzo Browną jis užsidirbo penktąją ir visam laikui sėda ant suolo.

35 min. L.Brownas išprovokuoja penktąją A.Butkevičiaus pražangą ir pataiko abi. Kitoje atakoje W.Hernangomezas taiso to paties L.Browno netaiklų metimą ir jau tik 75:72.

36 min. R.Jokubaitis naudojasi J.Valančiūno užtvara ir užsidirba du baudų metimus. Taiklus – vienas (75:68).

35 min. W.Hernangomezas vėl stoja prie baudų metimo linijos ir pataiko abukart – 74:68.

34 min. I.Brazdeikis demonstruoja firminį prasiveržimą, kuris baigiasi taškais ir pražanga. Bauda – netaikli, bet kamuolį į krepšį įmuša D.Sabonis – 74:66.

33 min. Lietuviai vėl gerai ginasi, tačiau R.Fernandezas pataiko sunkų tritaškį – 70:66.

32 min. Ketvirtajį kelinį komandos pradėjo netaikliais metimais, o tą seriją dvitaškiu nutraukė J.Valančiūnas – 70:63.

TREČIAS KĖLINYS

30 min. D.Sabonis pataiko baudas, o ispanai kėlinį užbaigia netaikliais metimais – 68:63 prieš ketvirtąjį kėlinį.

30 min. R.Fernandezas dar prideda tritaškį ir mažina skirtumą iki 3 taškų – 66:63.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Daug problemų gynyboje Lietuvos rinktinė turi prasidėjus keitimams trečiajame kėlinyje, bet jas kiek prigesina du taiklūs Luko Lekavičiaus šūviai. Atsarginis rinktinės įžaidėjas turi jau 12 taškų – iki rekordo šiame turnyre jam trūksta dviejų.

29 min. R.Fernandezas įmeta dvi baudas, o J.Valančiūnas puolime žingsniuoja – 66:60.

29 min. L.Lekavičius vėl imasi iniciatyvos ir pataiko iš vidutinio nuotolio – 66:58.

28 min. L.Lekavičius įmeta tritaškį, bet J.Hernangomezas atsako savo ataka – 64:58.

27 min. A.Diazas pelno dvitaškį, o U.Garuba pataiko du baudos metimus – 61:56.

26 min. L.Brownas prideda dvitaškį, bet M.Kuzminskas šauna tolimą tritaškį – 61:52!

25 min. Apmaudi pražanga leidžia J.Hernangomezui mesti tris baudas – 58:50.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Domantas Sabonis rankų mostais audrina Lietuvos rinktinės sirgalius – po Kuzios tritaškio lietuviai pirmą kartą nutolsta dviženkliu skirtumu, o vaizdas aikštėje kol kas neleidžia abejoti mūsiškių pranašumu prieš pasaulio čempionus. Tačiau liko dar 15 minučių, o oponentų gretose – triukų kišenėse dar prisikišęs Sergio Scariolo.

25 min. R.Jakubaitis pataiko iš vidutinio nuotolio, M.Kuzminskas – iš toli ir jau turime dviženklę persvarą – 58:47! Ispanams vėl reikia pertraukėlės.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Pražangų problema ima smaugti Lietuvos rinktinę – iš devynių pagrindinių rotacijos žaidėjų jau trys turi užsidirbę po tris nuobaudas ir sėdi ant suolo: J.Valančiūnas, M.Grigonis, o dabar dar ir pagrindinis gynėjas prieš Lorenzo Browną Arnas Butkevičius.

24 min. L.Browno 2+1 ir skirtumas grįžta prie 6 taškų – 53:47.

24 min. R.Jokubaitis gauna teisę mesti 3 baudas, visas pataiko ir paaugina pranašumą iki 53:44.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Berlyne

Sudėtinga trečiojo kėlinio pradžia Mariui Grigoniui. Vienas geriausių pirmosios dalies rinktinės žaidėjų ketvirtį pradėjo klaida, pražanga gynyboje, o po kelių akimirkų – ir puolime, kuri jam buvo jau trečioji. Krepšininką pakeitęs Ignas Brazdeikis nuramino sirgalius iškart įsmeigęs tritaškį.

22 min. W.Hernangomezas vėl įveikia D.Sabonio gynybą, o M.Grigonis puolima užsidirba trečią pražangą ir keliauja ant suolo – 47:42.

21 min. M.Kuzminskas kėlinį atidaro dviem baudos metimais – 47:40!

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Taip šiame čempionate dar nebuvo – Mindaugas Kuzminskas trečiąjį kėlinį pradeda vietoje Jono Valančiūno. Kazys Maksvytis mato, kad šiandien žemas penketas veikia labiau ir reaguoja, palikdamas kapitoną ant suolo.

ANTRAS KĖLINYS

Per pirmuosius du kėlinius Lietuvos rinktinei D.Sabonis ir M.Grigonis pelnė po 8 taškus, R.Jokubaitis, L.Lekavičius ir M.Kuzminskas – po 7, J.Valančiūnas ir A.Butkevičius – po 3, I.Brazdeikis – 2.

Ispanijos rinktinėje pavojingiausi – Willy ir Juancho Hernangomezai. Pirmasis pelnė 9 taškus, antrasis – 8. Alberto Diazas pridėjo 6 taškus, Dario Brizuela, Rudy Fernandezas ir Lorenzo Brownas – po 5, Usmanas Garuba – 2.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

+5 po dviejų kėlinių. Viskas galėtų būti ir dar geriau, jei ne klaidos – jų lietuviai padarė 7, o ispanai tuo naudojosi po klaidų pelnydami net 14 taškų. Gerai, kad klaidų nebeliko antroje antrojo kėlinio pusėje – gal dėl to lietuviai tada ir šovė pirmyn.

20 min. Paskutinė lietuvių ataka nepavyksta, tad po 2 kėlinių turime 5 taškų pranašumą – 45:40!

20 min. J.Hernangomezas pataiko du baudos metimus, o lietuviai, likus žaisti 2 sek., prašo minutės pertraukėlės (45:40).

20 min. Lietuviai pajuto žaidimo rimtą ir sėkmingai užbaigia dar vieną ataką. Į J.Hernangomezo dvitaškį savuoju atsako M.Kuzminskas – 45:38.

19 min. Mingaudo Kuzminsko baudos, Arno Butkevičiaus 2+1 ir tolstame iki 43:36!

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Jonas Valančiūnas su trimis pražangomis negali nustygti ant atsarginių suolo stebėdamas geriausią lietuvių atkarpą – Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas inspiravo lietuvių šuolį pirmyn 9:2, o jį vainikavo Kuzios „saldainiukas“ Domui, po kurio Sergio Scariolo teko griebti minutės pertraukėlę.

19 min. Vėl Domas iš po krepšinio! 38:34 ir ispanų minutės pertraukėlė.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Berlyne

Keturi Domo taškai iš eilės gal užkurs komandą? Pirmoje mačo dalyje K.Maksvyčio auklėtiniams niekaip nepavyksta pajusti žaidimo ritmo bei surengti sėkmingos atkarpos. Didžiausias lietuvių spurtas buvo vos 5:0. Kortas stipriai maišo 7 klaidos, iš kurių tris padarė Lukas Lekavičius.

18 min. Mindaugo Kuzminsko tritaškis – 36:32!

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Berlyne

Ankstyvas galvos skausmas Lietuvos rinktinės vyriausiajame treneriui Kaziui Maksvyčiui – antrojo ketvirčio viduryje trečiąją pražangą užsidirbęs Jonas Valančiūnas. Komandos kapitonas per 9 minutes ant parketo spėjo pelnyti 3 taškus ir atkovoti 3 kamuolius. Strategas nieko nelaukdamas nuo suolo pakėlė Mindaugą Kuzminską ir nutarė žaisti žemu penketu.

17 min. D.Sabonis užbaigia dvi atakas iš eilės ir Lietuva vėl priekyje – 33:32!

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Akivaizdžiai matomos Lietuvos rinktinės rizikos – Lorenzo Brownas ir Usmanas Garuba laisvi arba beveik laisvi išsimetė 6 tritaškius, iš kurių tikslą pasiekė tik vienas. Apskritai ispanai kol kas nespindi atakuodami iš toli – 4 iš 13. Bet per daug taškų ispanai renkasi iš lietuvių klaidų.

16 min. R.Jokubaitis nepataiko laisvas iš toli, neįmeta ir greitoje atakoje iš po krepšio, o W.Hernangomezas prie mūsų krepšio išprovokuoja J.Valančiūno trečią pražangą. Viena bauda taikli – 29:32.

15 min. Po dar vieno sėkmingo R.Jukobaičio epizodo, šį kartą – tritaškio – 29:31.

14 min. Pataiko R.Jokubaitis, baudas įmeta M.Grigonis ir skirtumas mažėja iki 26:29.

12 min. Nesėkminga lietuvių atkarpa tęsiasi. Iš toli pataiko Dario Brizuela, iš arti – Juancho Hernangomezas ir jau 22:29.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Berlyne

„Keitimai palaiko intensyvumą, bet numuša ritmą“, – mačo išvakarėse sakė Kazys Maksvytis, kuris per pirmąjį ketvirtį išmėgino jau devynis žaidėjus, o labiausiai nuo suolo pakilęs spindi Lukas Lekavičius, jau per pirmąjį ketvirtį surinkęs 7 taškus. Įžaidėjas 4 taškus surinko firminiais prasiveržimais į kairę pusę, o kėlinio pabaigoje jis tritaškiu nubaudė ir pro užtvaros apačią prieš jį eiti nutarusį ispaną.

11 min. Ispanai antrąjį kėlinį pradeda 5 taškais iš eilės ir jau jie priekyje 24:20.

PIRMAS KĖLINYS

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Pastarosiose dvejose rungtynėse Lietuvos rinktinės žaidimo kokybė smukdavo į aikštę žengus atsarginiams krepšininkams, bet šį kartą situacija priešinga – mūsiškius vos žengęs ant parketo į priekį timptelėjo Lukas Lekavičius. Gynėjas du kartus pranerė po krepšiu, o kėlinį užbaigė tritaškiu ir vos per tris su puse minutės susirinko 7 taškus.

10 min. Tas pats L.Lekavičius uždaro kėlinį tritaškiu – po 10 min. kovos 20:19 laimi Lietuva!

10 min. Lukas Lekavičius pelnė 2 taškus, bet jau kitoje atakoje užsidirbo pražangą puolime – 17 :19.

9 min. po Alberto Diazo tritaškio ispanai atitrūksta 19:15.

8 min. komandos keičiasi ir rezultatyviomis, ir nerezultatuviomis atakomis, tad minimalus lietuvių pranašumas išlieka (15:14). Deja, J.Valančiūnas užsidirba antrą pražangą ir yra priverstas sėstis ant atsarginių žaidėjų suolo.

5 min. D.Sabonis pralaužia ledus puolime ir pirmą kartą išveda Lietuvą į priekį – 11:9.

5 min. M.Grigonis įmetė dar du baudos metimus ir išlygino rezultatą, bet rezultatą galėjęs persverti J.Valančiūnas nebuvo taiklus (6:6).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Senos žaizdos negyja – Rudy Fernandezas į aikštę palydimas švilpimu.Veteranas grįžta po vienerių praleistų rungtynių, kai dėl patirtos traumos net buvo abejojama, ar jis iš viso galės tęsti pasirodymą čempionate.

3 min. Lietuviai apsigina, o atsakomojoje atakoje vėl iniciatyvos imasi M.Grigonis ir lygina rezultatą – 4:4. Tuo metu W.Hernangomezas vėl atakuoja D.Sabonį ir įmeta du baudos metimus (4:6).

2 min. Kitoje atakoje vėl pasižymė W.Hernangomezas, o prie baudų metimų linijos stojęs M.Grigonis atidaro ir lietuvių sąskaitą – 2:4.

1 min. Pirmojoje atakoje po krepšiu ieškomas Jonas Valančiūnas, bet vidurio puolėjas prasižengia kovodamas dėl pozicijos. Kitoje aikštės pusėje Willy Hernangomezas įveikia Domanta Sabonį ir pelno pirmuosius rungtynių taškus.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Rokas Giedraitis dvejas bene geriausias rungtynes rinktinėje šiais metais sužaidė prieš Ispaniją draugiškuose susitikimuose. Nors penktadienį 15min jis teigė, kad tai – tik sutapimas, Kazys Maksvytis Vitorijos „Baskonia“ snaiperį į aikštę meta jau nuo pirmų minučių Europos čempionato aštuntfinalyje. Tai tik antras Roko startas šiame turnyre.

0:00 Lietuvos rinktinės starto penketas: Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Arena kita, vakarėlis tas pats. Berlyno „Mercedes-Benz“ arenoje likus pusvalandžiui iki rungtynių skamba Stasio Povilaičio šlageris „Švieski man vėl“, o lietuviai pamažu dažo arenos tribūnas žalia spalva. Tautiečių, panašu, Berlyne mažiau negu Kelne ir jie kiek labiau išsimėtę per visą areną, tačiau neabejotinai sirgalių dvikovą Vokietijos sostinėje šiandien laimės lietuviai. Lauksime pergalės ir aikštelėje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas