Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 16

J.Zdovcas – apie „Žalgirio“ lokomotyvą, E.Mudiay ir stringančius Eurolygos čempionus

Pastaruoju metu Kauno „Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas daugiau laiko praleidžia spaudos konferencijose nei treniruočių salėje. NBA ritmu gyvenančių Lietuvos čempionų kelyje – buksuojantys Eurolygos nugalėtojai Stambulo „Anadolu Efes“.

Pašėlusiu ritmu gyvenantis Kauno „Žalgiris“ antradienio vakarą nusileido Pirėjo „Olympiakos“ ekipai, o jau ketvirtadienį namuose priims Eurolygos čempionę Stambulo „Anadolu Efes“.

Tai bus jau trečiasis Lietuvos čempionų mačas per penkias dienas, o Ergino Atamano kariauna rungtynių neturėjo savaitę laiko.

„Mūsų laukia dar viena topinė komanda, kuri kaunasi dėl vietos atkrintamosiose. Paskutinį kartą jie žaidė prieš savaitę, o mes – vakar. Nebus lengva, – dvikovos išvakarėse kalbėjo žalgiriečių strategas Jure Zdovcas. – „Anadolu Efes“ žaidėjai ir treneris kartu dirba jau keletą metų. Jie puikiai žino vieni kitus. Paskutinis tarpusavio mačas Stambule mums buvo labai blogas. Jei norime įveikti „Anadolu Efes“, žaisti puikiai turės visi žaidėjai. Ne kartą esu minėjęs, jog mums reikia sirgalių duodamos papildomos energijos, nes turėsime jau trečią mačą per penkias dienas.“

Pirmąjį tarpusavio mačą Stambule duobėje buvęs „Žalgiris“ prapylė gėdingai – net 60:94.

„Šiek tiek žiūrėjau šių rungtynių įrašą. Buvau tik atvykęs į komandą, neturėjome daug treniruočių, bet turėjome daug traumų, – prisiminė J.Zdovcas. – „Anadou Efes“ buvo panašioje situacijoje, kokioje yra ir dabar – žaidė po kelių pralaimėjimų ir rungtyniavo išties puikiai. Šįkart turėsime geriau gintis ir žaisti fiziškesnį krepšinį. Galvoju, kad žaidėjai dabar yra atradę savo vaidmenis komandoje, be to, turime geresnę atmosferą. Grįžo ir keletas traumuotų žaidėjų. Mums trūksta Manto Kalniečio, kuris yra svarbus žaidėjas. Esame daug geresnėje kondicijoje. Pasiteisinimų nėra, bet neįsivaizduoju, kaip rytoj atrodysime po tokio rungtynių maratono.“

Dvikova Stambule atspindėjo katastrofišką Edgaro Ulanovo turėtą sportinę formą sezono pradžioje. Krepšininkas tuomet taškų nepelnė, o naudingumo balas buvo minusinis.

„Praėjusio sezono pabaigoje jam buvo krizė, todėl šį sezoną grįžo į „Žalgirį“. Pastaruoju metu jis žaidžia puikiai. Jis yra mūsų komandos lokomotyvas, kuris stumia visus į priekį. Jis visada žaidžia 100 proc. Ulia nesirenka turnyro, LKL tai ar Eurolyga, visur žaidžia vienodai. Visi mato, jog Ulia yra vienas pagrindinių „Žalgirio“ žaidėjų ir aikštėje, ir rūbinėje“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

Pastarųjų dešimties E.Ulanovo rungtynių Eurolygoje atkarpa – geriausia karjeroje. Kas pasikeitė?

„Reikėtų klausti paties Ulios. Niekada juo nedvejojau, net kai atvažiavau į Kauną. Aš jo nebuvau treniravęs, tik matęs keletą mačų. Jis tinka mano filosofijai. Kai atvykau, Ulia buvo duobėje, bet po kelių savaičių buvau ramus, kad jis sugrįš ir bus vienas komandos lyderių. Jis žaidžia puikiai, tikiuosi, kad tęs šią atkarpą“, – sakė J.Zdovcas.

VIDEO: „Žalia diena“: J.Nebo ateitis, ruso nuojauta ir Eurolygos čempionų testas

Didžiausios „Žalgirio“ problemos šiuo metu yra gynėjų linijoje.

Mantas Kalnietis nerungtyniauja dėl čiurnos operacijos, Tai Websteris neatitinka Eurolygos lygio, Janį Strelnieką kamuoja traumos, tad lieka vienintelis Lukas Lekavičius.

Žemiausias turnyro krepšininkas puikiai rungtyniavo pirmoje mačo dalyje su „Olympiakos“, bet užgeso po ilgosios pertraukos, kai jį medžioti pradėjo Thomasas Walkupas ir Kostas Papanikolaou.

„Pastarąjį mėnesį mes žaidžiame gerai, net jei turime tik pusantro kūrėjo. Janio ir Kalno nėra. Vakar turėjome problemų, kai varžovai naudojo spaudimą, ypač Thomasas Walkupas, kuris yra puikus gynėjas. Turime ir tokių žaidėjų, kurie gali padėti, kaip Ulia, kuris gali persivaryti kamuolį ar ką nors sukurti. Galvoju, kad mums sekasi gana gerai“, – sakė J.Zdovcas.

„Žalgirio“ treneris susilaukė klausimo apie Emmanuelį Mudiay. Komandos lyderiu turėjęs tapti įžaidėjas buvo paleistas vos po šeštųjų Eurolygos rungtynių.

Ar jis neturėjo potencialo tapti Eurolygos kalibro krepšininku?

„Atsiprašau, bet negaliu atsakyti į šį klausimą, – sakė J.Zdovcas, vėliau kiek išsiplėtęs. – Aš buvau jį pamiršęs, bet žiūrėjau pirmąjį mačą su „Olympiakos“ ir prisiminiau. Akivaizdu, kad jis geras žaidėjas, bet negalėjo prisitaikyti, o mes negalėjome jo laukti. Nesigailiu, kad priėmėme sprendėmą jį paleisti.“

Euroleague.net/Emmanuelis Mudiay
Euroleague.net/Emmanuelis Mudiay

Neskaičiuojant Rusijos klubų rezultatų, kurie bus anuliuoti kitą savaitę, Stambulo „Anadolu Efes“ dalijasi penktąja vieta su Miuncheno „Bayern“ krepšininkais – 12 pergalių, 10 pralaimėjimų.

Čempioniško žaidimo nedemonstruojantys Eurolygos čempionai patyrė du pralaimėjimus praėjusią savaitę – 74:84 krito Vitorijoje ir 80:102 Monako Kunigaikštystėje.

„Žiūrėjau rungtynes tik su „Monaco“, kitų mačų nemačiau. Pastaruoju metu „Anadolu Efes“ nežaidžia gerai, ypač gynyboje. Bet jie atvyksta po dviejų pralaimėjimų, tad turės papildomos motyvacijos pasiekti pergalę“, – sakė J.Zdovcas.

„Anadolu Efes“ vežimą tempia etatiniai lyderiai – gynėjai Vasilije Micičius ir Shane'as Larkinas.

Serbas renka po 17,2 taško ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo, o amerikietis prideda po 14,3 taško ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

Statistikos protokoluose Ergino Atamano auklėtiniai išsiskiria įspūdingais puolimo skaičiais.

„Anadolu Efes“ puolimo reitingas, Mykolo Stumbro duomenimis, yra ketvirtas visoje Eurolygoje (vid. 115,3 taško per 100 atakų). Gynybos – vienuoliktas (vid. 112 taško per 100 atakų).

Eurolygos čempionai yra antri pagal išmestus tritaškius (vid. 26,8) ir šešti pagal jų realizaciją (vid. 36,4 proc.). Dvitaškių pataikymas – antras turnyre (vid. 56 proc.).

Jie yra treti pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 17,5), o pagal klaidų vidurkį nusileidžia tik Miuncheno „Bayern“ krepšininkams (vid. 11,7).

Didžiausia problema – atkovoti kamuoliai puolime (vid. 9), pagal kuriuos lenkia tik Atėnų „Panathinaikos“ ekipą. Pagal bendrą atkovotų kamuolių vidurkį (vid. 33) turkai yra devintoje Eurolygos vietoje.

„Jie sensta, daugybę metų žaidžia kartu ir yra laimėję Eurolygą. Normalu, kad truputį atsipalaidavo, – apie neįtikinantį čempionų sezoną pasisakė J.Zdovcas. – Galvoju, kad, atėjus svarbiausiems mačams, jie vėl bus čia ir kovos dėl titulo, nes turi daug patirties ir talento. Sezonas yra ilgas, rungtynių daug, normalu, kad jie pasirinko tokią taktiką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas