Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 10

Jevgenijus Gomelskis: „Tokios gėdos Rusijos krepšinis dar neturėjo“

Rusijos krepšinis išsigelbėjo nuo katastrofos – FIBA sankcijos lieka galioti, bet bent jau Rusijos rinktinei bus leista startuoti artėjančiame Europos čempionate. Tačiau skandalų virtinė Rusijos krepšinio federacijoje paliks sunkiai nuplaunamą dėmę. „Tokios gėdos Rusijos krepšinis dar neturėjo“, – atviravo vienas Rusijos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto narių Jevgenijus Gomelskis.
Rusijos krepšinio rinktinė 2013 m.
Rusijos krepšinio rinktinė 2013 m. / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Priimtas teisingas sprendimas, nes juk svarbiausia krepšinis“, – sakė J.Gomelskis.

Tačiau pasak jo, skandalas paliko labai ryškų pėdsaką.

„Didesnės gėdos Rusijos krepšinis neturėjo, – „Sovietskij Sport“ sakė J.Gomelskis. – Skambinausi Rusijos krepšinio veteranams. Jie ne tik buvo nustebę dėl FIBA sankcijų, bet taip pat labai pikti.“

Pagrindinis gelbėtojas

„Žinome, kad mūsų krepšinyje yra problemų, – neslėpė Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko. – Jis vykdomas nelabai sklandžiai. FIBA reikalauja, kad garantuotume, jog tokia situacija nepasikartos. Po Rusijos krepšinio vadovų susitikimo turėsime aiškią ir švarią strategiją, kaip vyks federacijos veikla. Pagrindinis FIBA tikslas – krepšinio tobulinimas, žaidėjų vystymasis. Tai buvo pagrindinis mūsų argumentas Tokijuje. FIBA mus išgirdo ir panaikino diskvalifikaciją Rusijos rinktinėms.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko tikina, kad ir 2020 metais Europos futbolo čempionatas vyks Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Mutko

Vykdančioji Rusijos krepšinio federacijos prezidente Julija Anikejeva teigė, kad būtent V.Mutko suvaidino svarbiausią vaidmenį prašant FIBA malonės.

„Džiaugiamės, kad problema buvo išspręsta. Esame labai dėkingi FIBA ir sporto ministrui V.Mutko, kurio įtaka tarptautinėje arenoje išgelbėjo mus šioje sitaucijoje“, – „Sport Express“ sakė J.Anikejeva.

FIBA susirinkime Tokijuje Serbijos krepšinio federacijos atstovas Vlade Divacas skatino organizaciją panaikinti diskvalifikaciją. Anot serbo, dėl betvarkės Rusijos krepšinio federacijoje sportininkai ir treneriai nebuvo kalti, rašo „Sport Express“.

Bandomasis laikotarpis

Dėl FIBA sankcijų vaikinų šešiolikmečių rinktinė praleido Europos pirmenybes Kaune, tačiau merginų jaunučių komanda galės startuoti čempionate Portugalijoje, kuris prasideda rugpjūčio 13-ąją.

Tiesa, kai kurios FIBA sankcijos nebus panaikintos. Kaip tai paveiks Rusijos krepšinio federaciją, FIBA planavo skelbti pirmadienį.

FIBA susirinkime Tokijuje Serbijos krepšinio federacijos atstovas Vlade Divacas skatino organizaciją panaikinti diskvalifikaciją. Anot serbo, dėl betvarkės Rusijos krepšinio federacijoje sportininkai ir treneriai nebuvo kalti.

FIBA davė Rusijos krepšinio federacijai bandomąjį laikotarpį – išsikuopti netvarką iki 2016-ųjų pavasario. Ar pertvarkos vyksta sklandžiai, stebės speciali FIBA sudaryta komisija.

Pagrindinis Rusijos krepšinio vadovų tikslas – surengti skaidrius federacijos prezidento rinkimus. Jei dėl jų rezultatų bus pateikta apeliacija, Rusijos rinktinės vėl bus diskvalifikuotos.

Numatoma, kad rinkimai įvyks rugpjūčio 25-ąją. Du pagrindiniai pretendentai – karjerą baigusi Rusijos krepšinio žvaigždė Andrejus Kirilenka ir Dmitrijus Domani – dabartinis Rusijos rinktinės direktorius.

Už ramybės kaukės – nerimas

Kai FIBA pranešė, kad Rusijos rinktinė galės startuoti Europos pirmenybėse, Jevgenijus Pašutinas sustabdė rytinę treniruotę Prancūzijoje ir pranešė vyrams gerą žinią.

„Jie nudžiugo, kad viskas išsisprendė ir ta nežinomybė dingo. Nors ir sutarėme nekalbėti apie FIBA diskvalifikaciją, bet kiekvienas iš mūsų turbūt pagalvodavo – o kas, jei mes nežaisime Europos čempionate?“ – „Sovietskij Sport“ pasakojo J.Pašutinas.

Europos pirmenybėse rusais žais A grupėje, kurioje taip pat varžysis su Prancūzija, Izraeliu, Lenkija, Bosnija ir Hercegovina bei Suomija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito