Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 04

K.Maksvytis – apie likusią nuoskaudą, naujoko paieškas ir kylančią K.Evanso formą

Igno Brazdeikio įpėdinio vis dar rinkoje besidairantis Kazys Maksvytis pradeda antrąjį sezoną Eurolygoje prie Kauno „Žalgirio“ vairo. Turnyro starte Lietuvos flagmano laukia kontroversišką sprendimą sezono išvakarėse atlikusi Bolonijos „Virtus“, kuriai vadovauti paskirtas Latvijos rinktinės strategas Luca Banchi. „Žinoma, kad likę nuoskaudų“, – paskutinę pasaulio taurės dvikovą prisiminė „Žalgirio“ treneris iš Darbėnų.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Naująjį 2023–2024 metų Eurolygos sezoną Kauno „Žalgiris“ pasitinka po trijų pergalių „Betsafe-LKL“ čempionate.

Pirmasis Kazio Maksvyčio diriguojamos komandos varžovas ketvirtadienio vakarą (21.30 val. Lietuvos laiku) – kontroversišką sprendimą savaitę prieš sezono startą atlikęs ir garsųjį trenerį Sergio Scariolo į pasaulio čempionate sužibėjusį Luca Banchi pakeitęs Bolonijos „Virtus“.

Praėjusį sezoną K.Maksvyčio komanda prieš „Virtus“ laimėjo abejas akistatas – namuose 68:65 ir išvykoje 87:77.

Italijos komanda šiame sezone sužaidė trejas oficialias rungtynes ir visas jas laimėjo – du mačai Italijos supertaurėje bei pirmasis vietinių pirmenybių susitikimas.

„Prasideda ilgas Eurolygos sezonas. Turėjome pasiruošimą, turėjome ir oficialių, ir kontrolinių rungtynių. Nepasakyčiau, kad viskas buvo sklandu, bet lyginant su praėjsuiu sezonu, esame žymiai geresnėje padėtyje ir žinome, kas mūsų laukia. Mes esame pasiruošę pirmam mačui, – Eurolygos starto išvakarėse kalbėjo Kazys Maksvytis. – Pirmas varžovas – veteranų ir labai fiziška komanda „Virtus“, turinti naują trenerį. Visi laukiame, koks bus šio trenerio Luca Banchi braižas su nauja komanda. Labai fiziška ir patyrusi komanda. Tai – stiprus varžovas išvykoje, kurį gerai palaiko savi sirgaliai. Mes džiaugiamės, kad visi esame sveiki, jeigu nieko nenutiks paskutinėje treniruotėje, tuomet visi bus pasiruošę ir žaisti.“

Kas pasiruošimo etape vyko nesklandžiai?

„Didelių problemų nebuvo, pasiruošimas prasidėjo gana gerai, bet tuomet grįžo rinktinės žaidėjai ir Kipre reikėjo susilipdyti iš naujo bei priprasti vieniems prie kitų. Nauji žaidėjai, sugrįžo ir treneris, tai kažkiek buvo situacijų, kurios mus išmušė iš vėžių. Bet tam ir yra pasiruošimas ir kontrolinės rungtynės, kuomet pastebi savo veidą ir žaidi su stipriomis komandomis, kaip „Crvena zvezda“ ir „Olympiakos“, kurios dabar gerai žaidžia savo čempionatuose. Kontroliniai mačai nuteikia optimistiškai“, – sakė „Žalgirio“ strategas.

Tarpsezonio metu „Virtus“ įsigijo šešis naujokus, kurių vienas – buvęs praėjusio sezono „Žalgirio“ žaidėjas Achille Polonara.

„Žalgiris“ prieš sezoną neteko brangiausio žaidėjo Igno Brazdeikio, kurį išpirko Pirėjo „Olympiakos“, o naujoko į atsilaisvinusią vietą Kauno ekipai surasti dar nepavyko.

„Ieškome kažką panašaus į Iggy, – sakė K.Maksvytis. – Mums reikia žaidėjo, kuris darytų skirtumą. Mums nereikia atsarginio ar suoliuko kažkokio žaidėjo, nes turime pilnai talentingų lietuvių ir kitų krepšininkų. Nenorime padidintos konkurencijos. Jei imsime žaidėją, tai tokį, kuris darytų skirtumą aikštelėje.

Kažkiek nepalankioje padėtyje atsidūrėme, nes viskas įvyko prieš pat sezoną. Bandėme dar išspręsti viską greituoju būdu, dairėmės tarp Eurolygos klubų, turėjome keletą variantų, bet susitarti nepavyko. Dabar dairysimės kitur, kadangi iš Eurolygos komandų žaidėjai pereiti galės tik per langą. Bandysime paimti iš kitur. Žinoma, būtų geriau, kad turėtų patirties ir iškart galėtų komandai duoti naudos.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Kaip vertinate „Žalgirio“ komplektaciją?

Taip, kaip ir planavome, išskyrus vieną mažą smulkmeną, įvykusią prieš sezoną. Nesitikėjome, kad Iggy išeis. Pokyčių sudėtyje nėra daug – Brady Manekas atvyko vietoje Tylerio Cavanaugh ir turbūt Nazas Mitrou-Longas – vietoje Igno Brazdeikio. Įdomu, ar Keenanas Evansas šįmet bus toks, koks buvo pernai. Pasikeitimų daug nėra.

– Kiek lengviau pradėti antrąjį Eurolygos sezoną, kai nebesate debiutantas?

– Kažkiek lengviau. Pasiruošimas antrą sezoną iš eilės prasidėjo be vyriausiojo trenerio, bet tiek komandai, tiek asistentams buvo lengviau, nes jau žinojome vienas kitą ir žinojome, ko laukti ir reikalauti iš žaidėjų. Manau, kad treneriai padarė neblogą darbą.

– Kokias pamokas į šių metų Eurolygos startą atsinešate iš praėjusių metų?

– Turbūt tai, kad svarbiausios rungtynės yra tos, kurios laukia. Niekada nebūna dvejų vienodų rungtynių. Dažniausiai laimi ta komanda, kuri čia ir dabar būna geresnė.

zalgiris.lt nuotr./Kazys Maksvytis
zalgiris.lt nuotr./Kazys Maksvytis

– Praėjusį sezoną mėgote žiūrėti į ženklus prieš Eurolygos dvikovas. Kokie ženklai buvo po sunkaus mačo su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“?

– Ženklai pagerėjo, nes turėjome gana neblogą treniruotę vakar. Ženklai gerėja, nors prieš „Betsafe-LKL“ rungtynes ženklai nebuvo tokie geri.

– Ar yra dalykų, keliančių nerimą po paskutinių rungtynių su Pasvaliu?

– Kodėl visi klausia apie nerimą ir apie tai, kas blogai? Šiaip tik jauduliukas prieš rungtynes yra. Aišku, nerimą kelia tai, nes pradėjome nesusikaupę, o rungtynes pakeisti užteko vieno gero kėlinio. Tokiu intensyvumu, tempu ir motyvacija norisi žaisti tris ar keturis kėlinius, bet žaidėjai kažkiek padalina savo emocijas „Betsafe-LKL“ ir Eurolygos rungtynėms. Tikiuosi, kad žaisime taip, kaip tą vieną gerą kėlinį.

Scanpix/Michele Nucci/IPA/SIPA nuotr./Sergio Scariolo
Scanpix/Michele Nucci/IPA/SIPA nuotr./Sergio Scariolo

– Ką manote apie „Virtus“ sprendimą atleisti Sergio Scariolo prieš sezono startą?

– Labai keista situacija, kai net neprasidėjus pirmoms rungtynėms keičiamas treneris. Turbūt kažko nežinome, kas liko po stalu, nes atrodo nelogiškai. Sergio Scariolo buvo per plauką nuo vyr. trenerio darbo „Toronto Raptors“ ir Madrido „Real“, bet galiausiai liko be darbo savo klube. Aš stoju į trenerio pusę.

– Ar jau matyti pirmieji „Virtus“ pokyčiai prie naujo stratego Luca Banchi?

– Dauguma žaidėjų likę, kažkokių didelių pasikeitimų nėra. Nesakyčiau, kad jau matosi trenerio braižas. Italijos taurėje jis dirbo atvykęs tiesiai „į balių“, tiesiai į rungtynes ir be treniruočių. Jis turėjo dar mažiau laiko prie komandos, nei aš sugrįžęs iš pasaulio taurės. Manau, kad tikrasis veidas dar pasimatys. Komandą lipdys pagal žaidėjus, kurie yra pakankamai atletiški ir patyrę. Turbūt kažko drastiško nebus.

– Ar Rolandas Šmitas yra ideali atsvara gynyboje prieš „Virtus“ lyderį Tornikę Šengeliją?

– Tornikė turi labai gerą sezono pradžią, gerai žaidžia. Jį labai sunku sustabdyti vienas prieš vieną, turi savo stiprybių, tad kažką reikės aukoti, ką jis prasčiau daro. Pagal kūną ir fiziką, Rolandas yra viena pagrindinių opcijų, bet būtų klaida bet kurį žalgirietį palikti kovoje vienas prieš vieną su Tornike. Žaidimą bandysime apriboti komandinėmis pastangomis.

– Pernai pirmąją pergalę pasiekėte prieš Sergio Scariolo, atsirevanšuodamas jam už nesėkmę Europos čempionate. Šįmet turite analogišką situaciją su Luca Banchi. Ar nuoskaudų dar yra likę po pralaimėjimo Latvijai pasaulio čempionate?

– Būtinai reikėjo priminti, taip? Žinoma, kad likę nuoskaudų. Išeikvojome daug emocijų anksčiau ir neliko didelės motyvacijos bei emocijų kovoje dėl penktos vietos, ko negalime pasakyti apie Latviją. Žinoma, kiekvienas turi savo ambicijas. Praėjusiame mače pralaimėjome, o dabar sieksime revanšo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Arnas Butkevičius yra rezultatyviausias ir naudingiausias žalgirietis „Betsafe-LKL“ čempionate. Ar šis žaidėjas gali tikėtis didesnio vaidmens puolime ir Eurolygos turnyre?

– Manau, kad Arnas turi savo veidą – gynybinis ir padedantis žaidėjas, renkantis pigius taškus ir dirbantis juodą darbą. Nereikia norėti, kad jis kardinaliai pasikeistų ir pradėtų žaisti tik puolime. Matome Arno pastangas, matome, kaip komanda pasikeičia, kai jis būna aikštelėje. Ypač sezono pradžioje, kai ieškome savo kelio ir veido, jis praleis daugiau minučių aikštelėje. Jis yra stabilumo garantas.

– Ar fizine prasme juntamas skirtumas tarp žaidėjų, kurie žaidė pasaulio čempionate, ir tų, kurių ten nebuvo?

– Pirmomis dienomis gal jautėsi, bet dabar apsilygino. Edgaras Ulanovas ir Arnas Butkevičius buvo gerame ritme, bet dabar nemanau, kad Tomas Dimša prasčiau atrodo už juos. Forma apsilygino, praėjo kelios savaitės. Visi dirbame vienodai ir kol kas to nesimato.

– Kiek toli Keenanas Evansas yra nuo tos formos, kurią buvo pasiekęs praėjusių metų gruodį?

– Keenanas artėja link savo piko. Svarbiausia, kad jis yra sveikas. Galbūt galvoje dar yra baimės daryti staigesnį ar stipresnį judesį, bet su kiekvienu maču ir treniruote kyla pasitikėjimas. Tikimės, kad Keenanas bus toks pat svarbus, kaip ir pernai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Keenan Evans
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Keenan Evans

– Kokios yra aukštaūgių Kevarriuso Hayeso ir Brady Maneko situacijos, kurie turėjo nedidelių sveikatos problemų?

– Gal 100 proc. pasiruošę ne visi, bet žais visi. Nėra ko dabar skųstis ar žiūrėti atgal. Žaisime visais žaidėjais, galbūt jie nebus visiškai pasiruošę, bet bandysime laimėti su tuo, ką turime.

– Kurios Eurolygos komandos žengė didžiausius žingsnius į priekį tarpsezonio metu?

– Labai sunku komentuoti, kai dar neįvyko oficialios rungtynės. Labiau linkstu link konservatyvių komandų, kurios išlaiko branduolį, kaip Madrido „Real“ ar Pirėjo „Olympiakos“. Jos išlaikė branduolį ir sezoną teoriškai turėtų pradėti geriau. O tuomet matysime.

– Kaip jums „Žalgirio“ logotipas?

– Kasdien vis gražiau ir gražiau, turbūt kaip ir jums.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas