Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2021 11 17

Kolegos spektaklio nekomentavęs G.Žibėnas triumfuoja: „Laimėjome kaip komanda“

Giedrius Žibėnas rungtynių su Stambulo „Bešiktaš“ išvakarėse svarstė, kad Vilniuje tamsiais vakarais renginių nėra daug, ir ragino sirgalius patraukti į tribūnas. Aistruoliai išgirdo trenerį, o pastarasis neklydo – vargu ar geresnę dramą su laiminga pabaiga būtų galima išvyksti net ir kino teatre. Vilniečiai aistrų kupinose ir permainingose rungtynėse 82:69 nukovė varžovus iš Turkijos.
Giedrius Žibėnas
FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ryto“ treneris tauškėjo delnais iš džiaugsmo rungtynių starte. Ivanas Buva pelnė penkis pirmuosius rungtynių taškus, tuomet taškais prisidėjo Arnas Butkevičius, Margiris Normantas, puolime atkovotą kamuolį dvitaškiu su pražanga vertė Gytis Radzevičius – 4500 sirgalių arenoje šėlo, o švieslentė rodė 12:0.

„Bešiktaš“ treneris Ahmetas Kandemiras dar pirmojo kėlinio viduryje užsidirbo techninę pražangą ir nežinia, ar dėl teisėjų sprendimų, ar norėdamas budinti miegančią savo ekipą.

Kad ir dėl ko tai darė, jam pavyko išjudinti puolimą. Kėlinys baigėsi „Rytui“ pirmaujant 20:14, tačiau per paskutines šešias minutes pirmajame kėlinyje vilniečiai tesukrapštė tris taškelius ir visus juos pelnė nuo baudų metimo linijos.

Be taškų iš žaidimo „Rytas“ žaidė 8,5 minutės, varžovai jau ir priekyje buvo atsidūrę 23:22, tačiau ledus pralaužė G.Radzevičius. Tuomet G.Žibėnas į aikštę išmetė Maurice'ą Ndourą kartu su I.Buva ir aukštas penketas atkarpą laimėjo 14:5.

Trečiojo kėlinio pradžioje G.Žibėnas šoko raminti įsisiautėjusį suolą, tačiau nespėjo – techninė pražanga savo minučių laukusiems krepšininkams.

„Bešiktaš“ vėl kirpo „Ryto“ persvarą, kuri po Mindaugo Girdžiūno ir M.Normanto tritaškių buvo išaugusi iki 16 taškų (61:45), tačiau sostinės komanda atsilaikė prieš varžovus, kurie juos nuskriaudė dviejų pratęsimų dramoje Stambule.

Galiausiai visiškai pratrūko ir Stambulo komandos treneris, gavęs antrąją techninę pražangą paskutinę rungtynių minutę – jis per vargus buvo išprašytas iš aikštės, tam prireikė ir apsaugos pagalbos.

Bet toks šou nesupykdė „Ryto“ aistruolių – jie tik dar garsiau skandavo, o S.Smithas, stovėjęs per keletą metrų nuo įvykių epicentro, demonstratyviai kilnojo kumštį į viršų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“

„Dabar ne mano darbas vertinti tą situaciją“, – spaudos konferencijoje po mačo sakė „Bešiktaš“ trenerio asistentas Savašas Kaynakas. Pats A.Kandemiras į pokalbį su žurnalistais net neatėjo.

„Nemėgstu kalbėti apie teisėjus, bet buvo sprendimų, kuriuos turėjome sukramtyti“, – sakė Stambulo klubo gynėjas Jordanas Bone'as, pelnęs 13 taškų.

Nuotaika spaudos konferencijų kambaryje persivertė, kuomet į ją sugužėjo „Ryto“ delegacija.

Speedy Smithas buvo žaidėjas, mačo pabaigoje vėl ėmęsis puolimo ant savo pečių, tačiau šįkart gynėjas nesudegė – pataikė keletą kertinių šūvių.

„Manau, komanda puikiai išpildė planą. Buvo momentų, kai kažko trūko, buvo ir neblogų, bet galiausiai viskas baigėsi gerai. Laikėmės kartu sunkiais momentais. Puikiai palaikėme vienas kitą po nesėkmingų epizodų. Didžiuojuosi šia komanda“, – kalbėjo 10 taškų surinkęs ir 6 rezultatyvius perdavimus išdalinęs S.Smithas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“

Rezultatyviausias „Ryto“ ekipoje buvo I.Buva, suvertęs net 27 taškus.

„Buva – dominuojantis centras, jis jaučia milžinišką aistrą šiam žaidimui, – apie komandos draugą kalbėjo S.Smithas. – Puolime jam viskas atrodo taip lengvai. Kai duodame jam kamuolį, atrodo, jau žinome, kas nutiks.“

G.Žibėnas sunkiai skverbėsi pro žiūrovų būrį po susitikimo – jie sveikino „Ryto“ trenerių štabą ir žaidėjus.

„Pelnyta pergalė, didelė padėka Gustui Maskoliūnui ir Georgiosui Dedui, – kepurę prieš kolegas nukėlė G.Žibėnas. – Jie padėjo paruošti planą, kuris veikė puikiai. Parodėme, kad esame geresni kaip komanda. Varžovai turi geresnių žaidėjų individualiai, bet laimėjo komanda. Buvome disciplinuoti, sekėme planą ir žaidėme kartu.“

– Paskutinę minutės pertraukėlę paskutinėmis sekundėmis ėmėte norėdami suduoti varžovams kontrolinį smūgį? – žurnalistai paklausė G.Žibėno.

– Šis Čempionų lygos formatas toks, kad yra mažai rungtynių ir kiekvienos jos labai svarbios. Realūs yra daug scenarijų. Pasibaigus grupių etapui, gali reikėti skaičiuoti plius-minus taškus. Akcentavome skirtumą, gaila, pabaigoje nepadarėme laiku pražangų ginantis ir praleidome tritaškį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Margiris Normantas ir Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Margiris Normantas ir Giedrius Žibėnas

– Pradžia buvo puiki ir visiškai kitokia nei Stambule, kas tą lėmė?

– Labai norėjom užkurti fanus kuo anksčiau. Tai buvo vienas pagrindinių planų – suduoti smūgį turkams, kaip jie mums sudavė išvykoje. Norėjome kontroliuoti rungtynes nuo pradžių ir su keliais kalneliais mums pavyko tai padaryti.

– Ivanas Buva vėl buvo puikus. Esate sakęs, kad nenorite statiško žaidimo per jį, bet kartais to tiesiog negalima išsižadėti, ar ne?

– Šiandien buvo labai geras balansas tarp žaidimo viduje ir išorėje. Gynėjai buvo agresyvūs, vidurio puolėjai irgi. Gal kiek nustebino, kad Ivano nedvigubino, o tada jis jau pademonstravo viską, ką gali.

– Kartais jis atrodo pavargęs, kaip jaučiate, kada reikia jį keisti?

– Čia jau labai padeda asistentai, fizinio rengimo treneris. Pažįstam Ivaną, žinome, kada jis pavargsta, kada kenkia komandai, o kada padeda.

Nesutinku, kad Buva sėda ir mes nustojame žaisti

– Po labai geros pradžios kiek pasėdote ir iš žaidimo nepelnėte taškų ilgiau nei aštuonias minutes. Kas nutiko tada ir ko reikia, kad komanda nekristų duobėn?

– Varžovai irgi ruošiasi rungtynėms, turi begalę talento, galimų sprendimų, taktikų. Nebus taip, kad nueisime 40 taškų. Varžovų komanda viena vedančių Turkijoje, turėjo šešių iš eilės pergalių seriją.

Taip, tada iš žaidimo neįmetėme, bet įmetėme nemažai baudų. Metėme 19 baudų, buvome agresyvūs.

– Ar jums neatrodo, kad komanda kiek sėda, kai I.Buva atsisėda ant suolo?

– Maurice'as Ndouras yra skirtingo tipo aukštaūgis, jis papildo žaidimą, su juo žaidžiame kitokį krepšinį. Nesutinku, kad Buva sėda ir mes nustojame žaisti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“

– Kai reikėjo ieškoti sprendimų, metėte į aikštę ir I.Buvą, ir M.Ndourą. Ką davė penketas su abiem aukštaūgiais?

– Davė dydį, atletiškumą. Buva gal nėra toks atletiškas, bet tai suteikė įvairovės puolimui. Ivanui šiandien pavyko ir išplėsti aikštę, tad buvome tiesiog įvairiapusiškesni.

– Kaip iš jūsų pozicijų atrodė „Bešiktaš“ trenerio išvarymas, kas vyko toje situacijoje?

– Jei matėte rungtynes išvykoje, ten jis irgi prie sekretoriato nemažai reiškėsi, bet nenoriu apie kolegą komentuoti.

– Atrodė, kad raminote ir save, ir kolegas, bet buvo ir techninė pražanga suolui. Ar neturite ką pasakyti apie teisėjavimą?

– Nieko absoliučiai. Tai didžiulės svarbos rungtynės, krepšinis be emocijų – ne krepšinis. Buvome įelektrinti, tad tai natūralios emocijos.

Krepšinis be emocijų – ne krepšinis.

– Šių rungtynių svarba buvo milžiniška. Ar dabar kiek ramiau?

– Nė kiek nėra ramiau (šypsosi). Turime įrodyti prieš Oldenburgą, kad esam stipresni, turime sužaisti geras rungtynes Burgose. Gali būti, kad po šio turo visos komandos turės po dvi pergales, tad du artimiausi turai viską ir nulems.

– Dieną prieš rungtynes svarstėte, kad tamsiais vakarais Vilniuje nelabai ką įdomesnio galima nuveikti. Panašu, kad žodžiai išsipildė, kai rungtynės buvo tokios...

– Privalau padėkoti kiekvienam fanui atskirai. Jie šaunuoliai, manau, kad mes suteikėme jiems geras emocijas. Gal susiformuos įprotis praleisti bent kartą per mėnesį šioje didžiojoje arenoje.

– Bet stiebtis dar yra kur. Vis dar tuščias antras aukštas.

– Tikėkimės. Gal paskatins pergalės, gal jos pažadins sirgalius, primiršusius „Rytą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas