Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 08

Latvio ranka lėmė Lietuvos rinktinės varžovus atrankoje į Europos čempionatą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sužinojo savo varžovus atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą.
Kristapas Janičenokas ištraukė Lietuvos rinktinę
Kristapas Janičenokas ištraukė Lietuvos rinktinę / Stopkadras

Antradienio popietę Miunchene ištraukus burtus paaiškėjo, kad atrankos H grupėje lietuvių laukia akistatos su lenkais, estais ir šiaurės makedonais.

Burtus traukė Latvijos krepšinio legenda Kristapas Janičenokas, o jam talkino FIBA varžybų koordinatorius, buvęs krepšininkas Gintaras Leonavičius.

2025 m. Europos čempionato atrankos grupės
A Slovėnija Ukraina Izraelis Portugalija
B Italija Turkija Vengrija Islandija
C Ispanija Latvija Belgija Slovakija
D Vokietija Juodkalnija Bulgarija Švedija
E Prancūzija Kroatija Bosnija ir Hercegovina Kipras
F Graikija Čekija Nyderlandai Didžioji Britanija
G Serbija Suomija Sakartvelas Danija
H Lietuva Lenkija Estija Šiaurės Makedonija

Lietuvos rinktinė prieš burtus buvo priskirta į antrąjį iš aštuonių krepšelių, kuriame buvo kartu su Graikija, Italija ir Vokietija. Kazio Maksvyčio treniruojama komanda gavo varžovus iš trečio, šešto ir septinto krepšelių.

Tam, kad patektų į Europos čempionatą, Lietuvos rinktinei grupėje pakanka aplenkti estus arba šiaurės makedonus, nes Lenkija jau turi bilietą į turnyrą kaip viena iš jo šeimininkių.

Lietuviai prieš estus oficialiose rungtynėse yra žaidęs aštuonis sykius ir laimėję visas akistatas. Pastarąjį sykį šių komandų keliai susidūrė 2015 m. Europos čempionate, o tada Rygoje mūsiškiai išplėšė dramatišką pergalę 64:62.

Su lenkais esame žaidę 11 sykių ir laimėję devynis. Šios komandos susidūrė ir 2019 metų pasaulio čempionato atrankoje, o tada lietuviai užtikrintai nugalėjo lenkus abu sykius – 75:55 namuose ir 79:61 išvykoje. 2021 m. olimpinėje atrankoje Kaune lietuviai buvo pranašesni 86:67.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Domantas Sabonis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Domantas Sabonis

Su Šiaurės Makedonija mūsų šalies rinktinė oficialiuose mačuose susidūrė dusyk, bet patyrė vieną skaudžiausių pralaimėjimų istorijoje, kai 2011 m. Europos čempionato ketvirtfinalyje nusileido 65:67. Atsirevanšuoti pavyko 2013 m. žemyno pirmenybių grupių etape, kai šiaurės makedonai įveikti 75:67.

Lietuvos rinktinė per atranką sieks patekti jau į keturioliktą Europos čempionatą iš eilės – žemyno pirmenybių mūsiškiai nepraleidžia nuo 1995 metų. Tiesa, pastarąjį sykį tą pavyko padaryti tik dėl lemtingo Manto Kalniečio bloko akistatoje su Danija.

Per dalyvavimo istoriją lietuviai yra laimėję tris aukso, tris sidabro ir vieną bronzos apdovanojimą.

2025 m. Europos pirmenybės vyks keturiuose skirtingų šalių miestuose: Rygoje (Latvija), Katovicuose (Lenkija), Tamperėje (Suomija) ir Limasolyje (Kipras). Šių keturių šalių rinktinės automatiškai patenka į žemyno pirmenybes, bet vis tiek žais atrankoje.

Iš kiekvienos grupės, išskyrus tas, kuriose yra šeimininkės Kipras, Suomija, Lenkija ir Latvija, į Europos čempionatą pateks po tris pajėgiausias komandas. Grupėse, kuriose yra turnyro šeimininkės, į pirmenybes iškops pirmenybes organizuojanti šalis ir dvi kitos stipriausios rinktinės.

Lemiamos 2025 m. Europos čempionato kovos – nuo aštuntfinalių iki finalo – bus surengtos Latvijos sostinėje Rygoje.

2025-ųjų Europos čempionato atranka bus sužaista trijų langų metu: 2024 metų vasario 19–27 d., 2024-ųjų lapkričio 18–26 d. ir 2025-ųjų vasario 17–25 d.

VIDEO: Europos čempionato atrankos burtų ceremonija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas