Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 12

„Lietkabelio“ kelyje – dėl karo Rygoje nutūpęs Ukrainos milžinas su mįslingu bosu

Dėl praėjusį vasarį Rusijos pradėto karo Ukrainoje šios šalies sportas atsidūrė įšale, bet du krepšinio klubai toliau tęsia gyvavimą. Tai – Gedimino Navikausko vadovaujamas Kyjivo „Budivelnyk“, laikinai persikėlęs į Italijos sostinę Romą, ir tris lietuvius klube turintis Slobožanskės „Prometey“. Mįslingo savininko valdoma galingiausia Ukrainos komanda svarstė sezonui persikraustyti į Lietuvą, bet galiausiai nutūpė pas kaimynus Rygoje.

Trečiadienis | Europos taurė | „Prometey“ – „7bet-Lietkabelis“ | 19:00 | Ryga

Dėl karo Ukrainą palikęs Slobožanskės „Prometey“ vasarą ėmė dairytis vietos, kurią laikinai galėtų vadinti savo namais.

Pagalbos ranką nuskriaustam, bet vis dar itin galingam klubui ištiesė Ryga bei jungtinė Latvijos ir Estijos lyga, kurioje „Prometey“ dar prieš sezono startą buvo tituluojama kaip būsima turnyro nugalėtoja.

„Labai gaila, kad karo metu mes, lietuviai, nepriėmėme klaidžiojančio vaiko. Būtų daug įdomiau, jei „Prometey“ žaistų „Betsafe-LKL“, o ne Latvijos ir Estijos lygoje, – 15min sakė Ukrainos klube vyriausiojo trenerio Roneno Ginzburgo asistento pareigas einantis Mantas Šernius, vienas iš trijų klube dirbančių lietuvių. – Sunku suskaičiuoti, bet galvoju, kad „Prometey“ biudžetas yra didesnis nei Vilniaus „Ryto“. Mano spėjimas, kad mūsų biudžetas svyruoja tarp 3–4 milijonų eurų, o sąlygos klube lenkia ir kai kuriuos Eurolygos klubus.“

15min kreipėsi į Lietuvos krepšinio lygą („Betsafe-LKL“), tačiau ši nurodė, jog jokio „Prometey“ prašymo prisijungti prie lygos negavo.

„Man skambino neryškūs tarpininkai, net nesupratau, ko jie norėjo. Mūsų organizacija yra oficiali, tai ir turėtų būti kreipiamasi oficialiu laišku. Jeigu joks oficialus „Prometey“ klubo atstovas oficialiai į mus nesikreipė, tai valdyba tokio klausimo ir nesvarstė“, – 15min sakė „Betsafe-LKL“ prezidentas Remigijus Milašius.

Keičiami namai ir mįslingas savininkas

Vos 2018-aisiais įkurtas „Prometey“ jau antrą kartą yra priverstas keisti namus.

2021-aisiais metais klubas iš Kamianskės dėl nesutarimų su miesto meru išsikraustė į Slobožanskę, o dar po metų Rusijos pradėtas karas juos išvijo ir iš visos Ukrainos.

„Mes keliamės į Slobožanskę ir reprezentuosime šį regioną, statysime jame vaikų mokyklas. Esu tikras, kad neprarasime sirgalių, kurie mus palaikydavo Kamianskėje, nors tai, kas nutiko, man yra asmeninė tragedija“, – 2021-aisiais sakė Volodymyras Dubinskis.

„Jie juokiasi iš savęs, kad kasmet keičia namus. Klubo savininkai – labai adekvatūs. Girdėjau labai gerus žodžius apie juos. Jie išlaiko septynis klubus ir tai daro net ir karo metu, kad sportas Ukrainoje neišnyktų. Tai žmonės su geromis širdimis, tad norisi gerą jiems duoti ir atgal“, – 15min sakė M.Šernius.

Šis 57-erių ukrainietis verslininkas išlaiko septynis sporto klubus gimtinėje, tarp kurių – rankinio, tinklinio, krepšinio komandos, nors naršant internete galima rasti ir praeities kriminalinių dėmių.

Dar prieš dešimtmetį V.Dubinskis su broliu buvo paskelbti kaip vieni labiausiai Federalinio tyrimų biuro (FBI) ieškomų asmenų dėl galimų aferų, susijusių su nekilnojamuoju turtu Kalifornijoje.

FBI nuotr./„Prometey“ savininko praeitis – su galimų kriminalų dėmėmis
FBI nuotr./„Prometey“ savininko praeitis – su galimų kriminalų dėmėmis

Kitame lygyje atsidūręs M.Šernius

Kaip bebūtų, dabar Ukrainos sportas stipriai priklauso nuo V.Dubinskio, kadangi „Prometey“ yra stipriausias šios šalies krepšinio klubas, praėjusį sezoną iki karo sėkmingai žaidęs FIBA Čempionų lygoje, o šįmet pradėsiantis kelionę Europos taurėje.

Šiame klube dirba trys lietuviai. Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį savo vardą įtvirtinęs treneris Mantas Šernius, fizinio pasirengimo specialistas Mantas Valčiukaitis bei projektų vadovas Aurimas Mileišis.

„Turėjau pasiūlymą dirbti Nyderlanduose. Šis klubas (Leideno ZZ) po manęs sudarė sutartį su Robertu Štelmaheriu, bet šis turėdamas kontraktą vėliau pabėgo į Čekiją. Turėjau keletą pasiūlymų ir pokalbių Lietuvoje, bet iškart pasakiau, kad važiuosiu į „Prometey“. Tai įvyko anksti, dar birželio viduryje. Turėjome porą pokalbių su treneriu ir greitai apsisprendžiau, – pasakojo M.Šernius. – Nemanau, kad iš vyriausiojo trenerio pozicijos Pasvalyje ėjimas į „Prometey“ asistentą yra laiptelis žemyn. Galvoju, kad yra atvirkščiai, kadangi dirbdamas LKL tu ir verdi viename katile. Man labai norisi dirbti Europoje, susipažinti su rinka ir žaidėjais, pažinti juos, o LKL sukasi 95 proc. tie patys žaidėjai. Keičiasi tik atvykę nauji užsieniečiai ar žaidėjai, atėję iš NKL. Labai greitai juos perpranti ir pasidaro nuobodu ten būti. Aš norėjau pakeisti visą virtuvę.

Šitas klubas yra kito lygio. Labai profesionali organizacija, daug darbuotojų, kurie visi žino, ką daro ir už ką yra atsakingi. Aš prieš tai buvau Prienuose ir Pasvalyje, tai šitas „Prometey“ klubas yra labai rimtas, ties kai kuriais momentais lenkiantis ir kai kuriuos Eurolygos klubus.“

VIDEO: PIKENROLAS: „Lietkabelis“ Europoje, kraujuojantys „vilkai“ ir L.Kleizos daina

Klubas turėjo logistinių sunkumų persikeliant iš Ukrainos į Rygą.

„Per sienas daug ko pervežti neleido. Bet žaidėjų gydymo reikalai, atstatymui skirti aparatai... Ne visi Eurolygos klubai tai turi. Treneriai čia turi viską, ko reikia, o jei nėra, tuomet kitą dieną bus. Klubas išpildo visus norus, ko reikalauja vyriausiasis treneris. Už komunikaciją atsakingi keturi ar penkis žmonės – kažkas ima interviu, kažkas filmuoja, kažkas komentuoja. Jie turi paskleisti žinią ir po Ukrainą. Vadovybėje – irgi keturi žmonės, – pasakojo M.Šernius. – Turime ir savo vairuotoją, kurį atsivežėme iš Ukrainos. Rygoje kiekvienam žaidėjui reikėjo surasti po butą, kuris atitiktų Europos taurės lygio sąlygas. Kai kurie atvažiavo su šeimomis, kai kurie – su keliais šunimis. Beveik kiekvienas žaidėjas gavo ir po nuomotą automobilį. Kiek mačiau, vienas jų per mėnesį kainuoja 700 eurų. Visa suma dedasi, dedasi... Bet visa tai klubas įvykdė.“

Nors apie spaudimą triukšmauti Europos taurėje strategas nekalba, bet ambicijų yra: „Klubas aiškių tikslų neiškėlė, bet TOP 8 yra minimumas, o TOP 4 yra tai, ko mes norime.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Šernius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Šernius

Petys į petį su Ronenu Ginzburgu

Kitas svarbus pasirinkimo vykti į „Prometey“ motyvas – vyriausiasis treneris Ronenas Ginzburgas.

Tel Avive gimęs 59-erių strategas nuo 2013-ųjų metų sėkmingai vadovauja Čekijos vyrų krepšinio rinktinei, su kuria 2019-aisiais pasiekė pasaulio čempionato ketvirtfinalį, o 2021-aisiais pirmą kartą istorijoje varžėsi olimpinėse žaidynėse.

„Dauguma Lietuvos krepšinio trenerių mokosi vienas iš kito, tik vienas kitas naujas žmogus atvažiuoja į mūsų šalį. Kartais pastebiu, kad ir atvažiavę specialistai mokosi iš mūsų trenerių. Ronenas Ginzburgas – tikras žydas krepšinyje. Jis labai akcentuoja detales, kurios yra pigios, bet labai efektyvios, stipriai prisidedančios prie galutinio rezultato. Šias detales, kaip treneris, matydavau, bet R.Ginzburgas jas labai akcentuoja, o aš matau jų galutinį efektyvumą“, – sakė M.Šernius.

Rinktinių lygmeniu puikiai vertinamas R.Ginzburgas vis dar nėra matomas aukščiausio lygio klubinio krepšinio virtuvėje.

„Esme ne tame, o esmė klubai, kuriuose jis dirba. Ronenas per metus uždirba daugiau nei kai kurie Eurolygos treneriai. Jis eina dirbti į organizacijas, o Eurolygoje yra tokių, kurios turi mažiau pinigų nei „Prometey“. Jis renkasi organizaciją, kas už jos stovi ir kiek jam duoda pasireikšti. Yra tokių klubų, kurie po vieno ar kito pralaimėjimo trenerį atleidžia, o jis tokių karštų klubų nesirenka, – aiškino M.Šernius. – Ronenas – patyręs vilkas, kuris žino, ko nori. Eurolygos klubuose yra didžiulė atsakomybė. Tai kainuoja sveikatą. Manau, kad visi šie dalykai yra trenerio pasverti. O kad jis galėtų treniruoti Eurolygos klubą, net neabejoju.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Ronenas Ginzburgas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Ronenas Ginzburgas

Naująja „Prometey“ namų tvirtove tapo 11,2 tūkstančio talpinanti Rygos arena, kuria ukrainiečiai dalijasi su vietos VEF klubu.

„Rygos arenoje vyksta ir koncertai, yra olimpinis centras, kuriame – dvi aikštelės, kurias dalinamės su VEF klubu. VEF sportuoja kitais laikais, tai vienas kitam netrukdome“, – sakė M.Šernius.

Kelionę Europos taurėje pradėsianti komanda tikisi ir pakankamai gausaus sirgalių palaikymo.

„Pamatysime, kiek ateis žiūrovų į dvikovą su „Lietkabeliu“, bet klubo tikslas – 4 tūkstančiai sirgalių“, – teigė R.Ginzburgo asistentas iš Lietuvos.

BC „Prometey“ nuotr./Mantas Šernius – Roneno Ginzburgo dešinioji ranka BC „Prometey“ klube 2022 m. Spalio 10 d.
BC „Prometey“ nuotr./Mantas Šernius – Roneno Ginzburgo dešinioji ranka BC „Prometey“ klube 2022 m. Spalio 10 d.

„Mes reprezentuojame šalį“

Mačas su Panevėžio „7bet-Lietkabeliu“ bus pirmasis rimtas oficialus egzaminas.

Pasiruošimo etape „Prometey“ žaidė su Rygos universitetu, Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“, Utenos „Uniclub Casino – Juventus“, „Ventspils“ komandomis, pasiekė pergales Turkijoje prieš Stambulo „Fenerbahče“ ir Izmiro „Pinar Karsiyaka“ su Mindaugu Kuzminsku ekipas.

„Oficialiuose mačuose paaiškėja, kas gali žaisti lemiamuose momentuose. Mes turime tobulėti kaip komanda, o norint tai daryti reikia pažaisti ir esant įtampai. Mes viso šito ir laukiame“, – sakė M.Šernius.

Bendros Latvijos ir Estijos krepšinio lygos sezoną „Prometey“ pradėjo dviem įspūdingomis pergalėmis – 109:56 įveikė Uogrės krepšininkus, o dar didesne persvara 115:58 pervažiavo Valmieros atstovus.

Tuo metu „7bet-Lietkabelis“ į Rygą atvyksta po nutrūkusios trijų pergalių serijos sezono starte, kurią sujaukė Panevėžyje pergalę 74:66 iškovojęs Kauno „Žalgiris“.

„Manau, kad „Lietkabelis“ po dvikovos su „Žalgiriu“ atvažiuos alkanas, turėdamas sportinio pykčio. Mes turime būti pasiruošę. Aš šiek tiek pažįstu Nenadą Čanaką, bet žaidėjai yra pasikeitę. Matyti, kad treneris koreguoja žaidimą pagal naujus žaidėjus. Galvoju, kad „Lietkabelis“ su kiekvienu maču žais vis geriau ir geriau“, – sakė M.Šernius.

Aukštaitijos sostinėje šį sezoną rungtyniauja du buvę M.Šerniaus auklėtiniai iš Kauno „Žalgirio“ dublerių laikų – talentingieji Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius.

Būtent jie strategui palieka didžiausią įspūdį.

„Jie stebina labai maloniai. Džiaugiuosi ir sergu už juos, kad jiems viskas gerai būtų, – sakė M.Šernius. – Galvoju, kad dabar jiems mažiausiai reikėtų skaityti laikraščius ir žinutes, šią visą energiją skiriant treniruotėms, klausant trenerių ir stengiantis tai atlikti rungtynėse. Vis dar matyti, kad būna momentų, jog jiems dar reikia LKL patirties, nekalbant jau apie Europos taurę.“

LKL.LT/Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius
LKL.LT/Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius

„Prometey“ komandoje – šeši legionieriai iš Čekijos, Nigerijos, Puerto Riko ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV). Bet nė vieno jų svarbiausioje įžaidėjo pozicijoje.

„Pasiruošimas buvo geras, be traumų. Žiūrėsime sezono metu, kaip mums pavyko susikomplektuoti. Įžaidėjo pozicijoje neturime užsieniečio, tik Ukrainos rinktinės žaidėjus Denisą Lukašovą ir Ilia Sydorovą. Tai vienas niuansų, kurį rinkdamas komandą atliko treneris. Jis pasitiki, kad ukrainiečiai įžaidėjai patemps lygį. Treneris norėjo, kad sudėtyje būtų daug kuriančių žaidimą krepšininkų – keturi, penki, – sakė M.Šernius. – Eksperimentinė sudėtis, žiūrėsime, ar tai pasiteisins.“

Raumenis papūtusi „Prometey“ viliasi, jog sezonas bus nušviestas pergalėmis, nors darbinis procesas tikrai nėra įprastas.

Gimtinėje vyksta karas, tad ir ši tema yra kasdieninė Slobožanskės klubo viduje.

„Turiu visą vidinę informaciją, kas vyksta fronte, o ne tik iš laikraščių. Tarkime, vieno klubo vadovo sūnus kariauja, stovi fronto linijose. Treneris akcentuoja, kad esame ne tik krepšinio klubas. Mes reprezentuojame visą šalį. Yra daug gilesnių dalykų, kodėl šis klubas šįmet nori ką nors pasiekti. Tikrai jaučiasi, kad kovojame ne tik krepšinio aikštelėje“, – sakė M.Šernius.

VIDEO: PIKENROLAS: „Lietkabelis“ Europoje, kraujuojantys „vilkai“ ir L.Kleizos daina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas