Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 03

Lietuvius skandinęs prancūzas nusilenkė žaliajai armijai: „Geriausi sirgaliai Europoje“

Prancūzijos rinktinė išlieka tarsi užkeikta Lietuvos krepšininkams. Dramatišką trilerį Europos čempionate prieš Kazio Maksvyčio auklėtinius laimėję prancūzai jau ketvirtą kartą iš eilės oficialiose rungtynėse po rungtynių su Lietuva aikštę paliko iškėlę galvas. Bet po akistatos lietuvių varžovai tik gražiausiais žodžiais atsiliepė apie mūsiškius, o ypač – apie juos palaikiusią sirgalių minią.
Evanas Fournier
Evanas Fournier / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Man dėl to šiek tiek gėda“, – prieš susitikimą sakė kolega žurnalistas iš Prancūzijos, pažvelgęs į žaliuojančias Kelno „Lanxess“ arenos tribūnas ir mažą saujelę prancūzų.

Jei lietuviai, dieną pradėję nuo įspūdingos eisenos link arenos, užpildė vos ne trečdalį tribūnų – tautiečių arenoje buvo apie 5 tūkst., tai prancūzų į Vokietijos miestą, nuo Prancūzijos sienos nutolusį vos per kelias valandas kelio, atvyko vos kiek daugiau nei šimtas.

Ir nors triukšminga žalia sirgalių armija nesutrukdė prancūzams laimėti, jų vedlys Evanas Fournier ir vyr. treneris Vincent'as Collet nukėlė kepures prieš lietuvius po rungtynių.

„Kai žaidi prieš Lietuvą, turi pasiruošti kovai. Jie yra labai fiziški, jie turi geriausius sirgalius Europoje, kurie visada užpildo areną svarbiausiuose mačuose. Turi tam pasiruošti psichologiškai“, – sakė E.Fournier.

„Labai geros rungtynės, labai gera atmosfera. Lietuvos sirgaliai yra neįtikėtini, jie pavertė šias rungtynes ypatingomis“, – žavėjosi V.Collet.

Tiesa, jei E.Fournier Lietuvos sirgalius gyrė, tai šie prancūzo atžvilgiu turėjo paleisti nemažai necenzūrinių žodžių.

„New York Knicks“ gynėjas buvo lyg ne savas pirmajame turnyro mače prieš Vokietiją, kai pelnė 7 taškus, bet šį kartą buvo sunkiai sustabdomas ir mačą užbaigė su 27.

„Buvau labiau įtrauktas į puolimą, o tai leido man įgauti ritmą. Komandos draugai man padėjo užtvaromis ir mes pagaliau pradėjome žaisti gerą krepšinį. Buvome nusivylę dėl pralaimėjimo Vokietijai, ypač dėl to, kaip žaidėme, bet buvo svarbu sugrįžti ir laimėti šias rungtynes“, – teigė 29-erių krepšininkas.

Nepaisant triukšmingo palaikymo, Lietuvos rinktinė ir vėl paleido rungtynes iš savo rankų ketvirtajame kėlinyje.

Likus mažiau nei keturioms minutėms dar pirmavę 64:62, mūsiškiai keturis kartus iš eilės suklydo, pralaimėjo atkarpą 0:9 ir nebesugebėjo išsigelbėti pabaigoje.

Tai buvo jau ketvirta iš eilės prancūzų pergalė prieš Lietuvą. Ši serija prasidėjo dar 2013 m. Europos čempionato finale, tęsėsi 2014 m. pasaulio pirmenybių mūšyje dėl bronzos, o trečią kartą prancūzai lietuvius nukovė 2019 m. pasaulio čempionato antro etapo rungtynėse.

Laimėti Lietuvai šį kartą nepavyko ir nepaisant to, kad puikiai pradėjo rungtynes – pirmajame kėlinyje lietuviai šovė į priekį 21:8.

„Šias rungtynes nulėmė mūsų ryžtas. Labai blogai pradėjome rungtynes, o Lietuva startavo labai gerai, bet nepasidavėme, pakėlėme savo gynybos lygį, buvome kantresni ir geriau dalinomės kamuoliu. Suklydome tik 9 kartus, kas yra didžiulis patobulėjimas lyginant su ketvirtadienio rungtynėmis. Be to, patys perėmėme net 11 kamuolių. Nežaidėme gerai pirmose rungtynėse, bet gerai sureagavome. Dabar turime toliau tęsti tobulėjimą“, – sakė V.Collet apie rungtynes.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vincentas Collet
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vincentas Collet

Specialistas, Prancūzijos rinktinę treniruojantis dar nuo 2009 metų, pagyrė ir netikėtu X faktoriumi tapusį savo komandos žaidėją.

Starto penkete su gynybinėmis užduotimis rungtynes pradėjęs Terry Tarpey įmetė 8 taškus, atkovojo ir perėmė po 4 kamuolius ir surinko 16 naudingumo balų – mažiau tik už E.Fournier.

„Kai sudariau 17 žaidėjų sąrašą, tikrai negalvojau, kad jis bus galutiniame dvyliktuke. Žinoma, jis turėjo šansą, bet tai, ką jis parodė pasirengimo cikle, suteikė man tikėjimo, kad jis gali rasti vietą komandoje. Labai svarbu, kai žaidėjai randa savo vaidmenis komandoje. Terry yra vienas iš tų, kuris jį jau rado“, – teigė prancūzų treneris.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Terry Tarpey
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Terry Tarpey

Gerų žodžių V.Collet nepagailėjo ir lietuviui – Rokui Jokubaičiui. Paklaustas, apie šio krepšininko pasirodymą (Rokas pelnė 14 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus), prancūzas gyrė už reakciją po ne tokio sėkmingo pasirodymą prieš Slovėniją.

„Abi komandos pralaimėjo ketvirtadienį, o po tokių pralaimėjimų nori sureaguoti, ypač jei sieki keliauti tolyn. Pagrindinis žaidėjas, kuris sureagavo Lietuvos rinktinėje, buvo Jokubaitis. Jis prastai sužaidė pirmas rungtynes prieš Slovėniją, bet šiandien jis buvo labai geras. Nuo pat pirmos atakos jis buvo labai agresyvus. Tai labai talentingas žaidėjas. Tik pabaigoje sugebėjome jį pristabdyti, kai prieš jį ėmė gintis Tarpey“, – sakė V.Collet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas